Φεβρουαρίου 20, 2009

Αλληλεγγύη αλλά μέχρι που;


Τα όρια της αλληλεγγύη αλλά κυρίως το κόστος της αναζητούν το Παρίσι και το Βερολίνο.
Ο Γάλλος υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων , Μπρύνο λε Μερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητήθηκε «κοινή διαδικασία», για τις οικονομίες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης ( Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα). «Παρόμοιες ανακοινώσεις δίνουν σιγουριά στις αγορές», είπε.

Ο κ. Μπρύνο λε Μερ Σημείωσε ότι, «η αρχή της αλληλεγγύης» πρέπει να εφαρμοστεί για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που η οικονομία τους τελεί υπό «πίεση», αναφερόμενος πρωτίστως στις ευρωπαϊκές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες είναι εκτεθειμένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Αναφερόμενος στα τωρινά οικονομικά δεδομένα στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που πλήττονται δεινά από τη διεθνή οικονομική κρίση, ο Γάλλος υφυπουργός εξέφρασε ανησυχία και πρόσθεσε: «Εφόσον σημειώνονται ανατροπές, καλόν θα είναι να υλοποιείται η αρχή της αλληλεγγύης» .

Σχεδόν ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσίευμα του Der Spiegel που ανέφερε, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι τα στελέχη του υπουργείου, έχουν καταλήξει σε μια σειρά πιθανών μέτρων για την παροχή βοήθειας ,στην περίπτωση που κάποια από τις 16 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίσει πρόβλημα φερεγγυότητας, αλλά ωστόσο τάχθηκε υπέρ της εξέτασης τρόπων, στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των διευρυνόμενων αποκλίσεων των επιτοκίων και των ομολόγων.
Ο υπουργός οικονομικών Πιρ Στάινμπρουκ είχε υποστηρίξει δημόσια ότι «στην περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της ευρωζώνης καταλήξει αφερέγγυο, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση», εγείροντας έτσι την πιθανότητα να υπάρξει κάποιο είδος «μέτρων διάσωσης».
Η αντίδραση του Βερολίνου στις δηλώσεις του Γάλλου υφυπουργού, μπορεί να σημαίνει ότι, η Γερμανία, μπορεί να δέχθηκε να μελετήσει την αντίδραση στα προβλήματα των χωρών της ευρωζώνης, αλλά δεν διανοείται ( ακόμα) την εκδήλωση αλληλεγγύης προς
την… ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου