Φεβρουαρίου 15, 2009

Οι 7 έδωσαν «Όρκο» στο «δολλάριο» , να σώσουν τους Τραπεζίτες.


Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G7), υποσχέθηκαν στην συνάντηση της Ρώμης, ότι θα παρακολουθούν τα ξένα χρηματιστήρια από κοντά, και ότι κορυφαία προτεραιότητά τους είναι ο αγώνας κατά της ύφεσης, (η οποία θα συνεχιστεί και το 2009),αλλά κράτησαν μυστικό το πώς θα το πράξουν.
Επίσης, οι υπουργοί και τραπεζίτες, στο κοινό τους ανακοινωθέν, θέτουν ως «ύψιστη προτεραιότητα» τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών και δεσμεύονται να μην υποκύψουν στον προστατευτισμό.
Οι 7,αποφάσισαν να μετριάζουν τους τόνους για το κινεζικό γουάν, λέγοντας ότι αναμένουν να συνεχίσει να βρίσκεται σε άνοδο. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν τη λήψη μέτρων για άλλα νομίσμα, παρά το ενδεχόμενο να διατυπώσουν δημόσια ανησυχίες για το γεν και την λίρα που έχουν αυξηθεί και υποχωρήσει αντίστοιχα.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Κίνα και την συνεχιζόμενη προσήλωσή της σε μέτρα για μία περισσότερο εύκαμπτη τιμή συναλλάγματος που θα οδηγήσει στο να συνεχιστεί η εκτίμηση προς το Ρενμίνμπι (γουάν).Επαναβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας να ενεργήσουμε από κοινού χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία της πολιτικής για την υποστήριξη της ανεργίας και την ενίσχυση του οικονομικού τομέα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμεθα για την αποφυγή ανεπιθύμητων στρεβλώσεων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε στην ιταλική πρωτεύουσα η G7 με την επισήμανση ότι παραμένει προσηλωμένη στην αποφυγή λήψης μέτρων προστατευτισμού και στην δημιουργία νέων φραγμών.
Οι χώρες της (G7) της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν να προχωρήσουν στη ρύθμιση νέων κανόνων ώστε να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιούλιο Τρεμόντι σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Τρεμόντι διευκρίνισε ότι αυτό το ελάχιστο σώμα κανόνων θα κατατεθεί στην προσεχή διάσκεψη της G20, της Ομάδας των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυόμενων οικονομιών στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου και θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην Ιταλία, τον προσεχή Ιούλιο.
«Η ρύθμιση αυτή δεν θα περιοριστεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές», διευκρίνισε.
Την ίδια ώρα η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στη Ρώμη ότι κατά τη σύνοδο της G7 «δεν επικρίθηκε κανένα πρόγραμμα», όταν αναφέρθηκε το θέμα του προστατευτισμού.
«Είμαστε όντως στην ίδια γραμμή που λέει: ας δυσπιστούμε απέναντι σε κάθε προστατευτισμό, οποιασδήποτε φύσης», τόνισε η Λαγκάρντ.
Νωρίτερα η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «δεν είναι προστατευτικό», εκτιμώντας ότι η Γαλλία δεν κρίνει ότι αποτελεί στόχο επικρίσεων αρκετών ευρωπαίων εταίρων.
Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η δύναμη της G7 έχει ήδη αρχίσει να μετατοπίζεται προς την ευρύτερη ομάδα G20, που δείχνει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση δύσκολων υποθέσεων. Η μετατόπιση αυτή της επιρροής προς τη G20 αντανακλά το γεγονός ότι οι βιομηχανικές χώρες δεν διαθέτουν από μόνες τους απαιτούμενους πόρους που απαιτούνται για τη «γιατρειά» της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου