Φεβρουαρίου 15, 2009

4+3 (υποψήφιοι για την προεδρία στην πΓΔΜ )= 1 Τσάρ του VMRO-DPMNE

"'Ενας λαός ,ένας Τσάρος (ηγέτης) ,μία χώρα",ζητούσε το VMRO και από τον Χίτλερ
Επτά συνολικά υποψήφιοι (τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανοί) θα διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου της ΠΓΔΜ στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβεβαίωσης των υποψηφιοτήτων, σήμερα, από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή.
Υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολας Γκρούεφσκι, θα είναι ο Γκιόργκι Ιβάνοβ, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται ως επικρατέστερος νικητής των εκλογών αυτών.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.
Κοινό χαρακτηριστικό των κ.κ. Ιβάνοβ και Φρίτσκοφσκι είναι ότι οι δύο αυτοί υποψήφιοι είναι καθηγητές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων.
Το προεδρικό αξίωμα θα διεκδικήσει και ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, με το οποίο όμως ήρθε σε διάσταση επειδή το κόμμα του αρνήθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του και προτίμησε τον κ. Ιβάνοβ.
Το μικρό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα» (LDP) θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Νάνο Ρούζιν, ενώ τα τρία αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ κατέρχονται στις εκλογές αυτές με δικούς τους υποψήφιους.
Υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, θα είναι ο Άγκρον Μπουτζάκου.
Το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Μιρούσε Χότζα, ενώ υποψηήφιος του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Νέα Δημοκρατία» θα είναι ο αρχηγός του Ίμερ Σελμάνι.
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, κανείς από τους υποψηφίους για το αξίωμα του προέδρου της χώρας δεν πρόκειται να λάβει τέτοιο ποσοστό στον α΄γύρο και κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει β΄γύρος, στον οποίο θα συμμμετάσχουν οι δύο πρώτοι που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο.
Ως πιθανότεροι αντίπαλοι στον β΄γύρο προβάλουν οι κκ Ιβάνοβ και Φρίτσκοφσκι, ενώ υψηλά ποσοστά φέρεται να συγκεντρώνει και ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, η δημοτικότητα του οποίου μεταξύ των Σλαβομακεδόων ψηφοφόρων εκτινάχθηκε με την αθωωτική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Ο κ. Μπόσκοσκι διετέλεσε υπόδικος στις φυλακές του Δικαστηρίου της Χάγης για περισσότερα από τρία χρόνια με την κατηγορία της ανάμειξης σε εγκλήματα κατά Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων στη χώρα το 2001.
Τελικά το ICTY, τον περασμένο Ιούλιο, απάλλαξε τον κ. Μπόσκοσκι από τις κατηγορίες αυτές.
Σε περίπτωση που στον β΄γύρο συμμετάσχουν οι κκ. Ιβάνοβ και Φρίτσκοφσκι, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επικρατήσει με αρκετή διαφορά έναντι του υποψηφίου του SDSM.
Η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ είναι πενταετής. Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα και μετά τη λήξη της θητείας του αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου κόμματος SDSM από το οποίο και προέρχεται.
Στις 22 Μαρτίου, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν και οι δημοτικές εκλογές στην πΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου