Φεβρουαρίου 22, 2009

Ενα ΑΕΠ "ακάλυπτο".ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ.


Βόμβα που απειλεί να τινάξει την ελληνική οικονομία στον αέρα αποτελούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές συνολικής αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ,που κυκλοφρούν στην αγορά έναντι ρευστού.
Το ποσό αυτό ξεπερνά το ελληνικό ΑΕΠ,γεγονός που δείχνει ότι ενα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας ειναι αέρας.
Η έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών αποτελεί μια «παραδοσιακή» μέθοδο χρηματοδότησης για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κρίσης και του κλεισίματος της στρόφιγγας δανεισμού από τις τράπεζες.
Οι τράπεζες, λόγω του φόβου των επισφαλειών, με δυσκολία «ρευστοποιούν» μεταχρονολογημένες επιταγές. Ετσι, ο «δανεισμός» γίνεται μεταξύ πελατών, επιχειρήσεων και προμηθευτών.
Η αγορά κινείται με επιταγές που πληρώνονται έως και 11 μήνες μετά ή με καθυστέρηση πληρωμών προς προμηθευτές και πελάτες που ξεπερνούν τις 150 ημέρες.
Μεταχρονολογημένες επιταγές άνω των 120 δισ. ευρώ καταλήγουν στις τράπεζες για να πληρωθούν νωρίτερα, έναντι εγγυήσεων και επιτοκίου περίπου 8%.
Αν διαταραχθεί έστω και ένας κρίκος της αλυσίδας αυτής, τότε κινδυνεύει να ξεσπάσει ένα ντόμινο επισφαλειών, που μπορεί να τινάξει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας στον αέρα.
Αρκεί, ενδεικτικά, να αναφερθούν μερικά χαρακτηριστικά μεγέθη:
- Ετησίως διακινούνται και πληρώνονται επιταγές συνολικής αξίας 360 δισ. ευρώ.
- Οι ελληνικές επιχειρήσεις περιμένουν πληρωμές από πελάτες άνω των 70 δισ. ευρώ.
- Οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους χρωστούν στους προμηθευτές τους περισσότερα από 40 δισ. ευρώ
.
Οι στοιβες με τις επιταγές δημιουργήθηκαν από τη βουλιμία των τραπεζών να αυξήσουν την κερδοφορία τους δανείζοντας χρήματα που δεν ειχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου