Φεβρουαρίου 14, 2009

Τη χειρότερη επίδοση από το 1982 αναμένεται να καταγράψει η αμερικανική οικονομία


Η αμερικανική οικονομία, η οποία θα συρρικνωθεί με δραματικό ρυθμό, 5,2%, στο πρώτο φετινό τρίμηνο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 1982, σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφεια.

Τη στιγμή που, στην αμέσως προηγούμενη έρευνα, οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση μόλις 1,1% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο. Η δυσπραγία, δε, αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά. Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί επιπλέον 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 8,3%, ενώ νωρίτερα είχε προβλεφθεί ότι το ΑΕΠ θα παρουσίαζε κάποια ανάπτυξη στο εν λόγω τρίμηνο, γύρω στο 0,8%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου υποχώρησε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καθώς επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει πέντε ακόμη έτη. Ο σχετικός δείκτης του Reuters/University of Michigan για την καταναλωτική εμπιστοσύνη βούλιαξε στο 56,2 από το 61,2 του Ιανουαρίου -πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο, όταν οι αμερικανικές μετοχές διολίσθησαν σε χαμηλά 11ετίας, στιγματίζοντας μία από τις χειρότερες περιόδους της σημερινής κρίσης.


Ιαπωνία: Πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,1%.
Ακόμη χειρότερα προδιαγράφονται τα πράγματα για την ιαπωνική οικονομία, η οποία πιστεύεται ότι συρρικνώθηκε περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Πράγματι, τη Δευτέρα, τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται αναμένεται να δείξουν ότι το ιαπωνικό ΑΕΠ το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2008 συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση 11,7% -ποσοστό που αναμένεται να σηματοδοτήσει τη χειρότερη πτώση για την Ιαπωνία από την πετρελαϊκή κρίση του 1974, ξεπερνώντας κατά πολύ το 3,8% στις ΗΠΑ και το 1,5% στην Ευρωζώνη την ίδια περίοδο. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ιαπωνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 3,8% ολόκληρο το 2009, το οποίο, εάν επαληθευτεί, θα είναι χειρότερο από την πτώση 2% το 1998 στη διάρκεια της τελευταίας χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, προειδοποίησε για επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός στην πραγματική οικονομία. Γι' αυτό και προέτρεψε τις χώρες που έχουν εγκρίνει μέτρα στήριξης της οικονομίας να σπεύσουν να τα εφαρμόσουν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου