Ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε η Ρουμανία να μην χάσει ούτε μία επιχορήγηση. Ο Τσιολάκου δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί "ένα νέο προφίλ επενδύσεων με λιγότερη χρηματοδότηση".
Η κατάσταση της ασφάλειας στο σημερινό διεθνές πλαίσιο θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις Βρυξέλλες θα συνοδεύεται από τον υπουργό Επενδύσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μαρσέλ Μπόλος και τον υπουργό Οικονομικών Τάντος Μπάρνα.
Η Ρουμανία κινδυνεύει να χάσει σημαντικά κονδύλια στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας , συνολικού ύψους άνω των 28 δισεκατομμυρίων EUR. Καθώς έχει υλοποιήσει μόνο το 13% των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Η χώρα έχει μόνο ενάμιση χρόνο για να επιτύχει τους εναπομείναντες στόχους για να αποσύρει τα υπόλοιπα 19 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο του σχεδίου.
Μέχρι στιγμής, η Ρουμανία έχει αποσύρει 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ. από το ΕΣΑΑ. Άλλα 19 δισ. ευρώ απομένουν για απορρόφηση. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 7,8 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Τσιολάκου δήλωσε επίσης κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου , ότι ο απώτερος στόχος - μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια του στρατηγικού εταίρου της Ρουμανίας - των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής"Ο Τσιολάκου τόνισε ότι η ειρήνη θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου, καθώς και οικονομική ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
"Στη συνέχεια, είναι ζωτικής σημασίας να συμμετάσχουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα έργο αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο οι ρουμανικές εταιρείες θα πρέπει να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας που ανακοίνωσε μετα τη Συνεδρίαση μείωση κατά 13,5% του προσωπικού στον κρατικό μηχανισμό.
"Όπως έχουμε υποσχεθεί δημόσια, ξεκινάμε τη μεγαλύτερη μείωση του λειτουργικού κόστους στην ιστορία της ρουμανικής κυβέρνησης. Καταργούμε 1.800 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και συμβασιούχων υπαλλήλων στα 32 θεσμικά όργανα που βρίσκονται υπό την υπαγωγή και τον συντονισμό μας, καταργούμε και συγχωνεύουμε θεσμούς, μειώνουμε τον αριθμό των υπαλλήλων και των θέσεων των δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο Ciolacu, σύμφωνα με την Agerpres.
Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μείωση των θέσεων κατά 13,5%.
"Νομίζω ότι αυτό είναι ένα συγκεκριμένο μήνυμα που αναμένεται από την κοινωνία και τις επιχειρήσεις", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας.
Η Ρουμανία βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το 2020 και έχει δεσμευτεί να το μειώσει σταδιακά κάτω από το όριο του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως το 2031.
Προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, η κυβέρνηση ετοίμασε και το κοινοβούλιο ενέκρινε έναν προϋπολογισμό για το 2025, ο οποίος προβλέπει ορισμένες περικοπές δαπανών. Προβλέπεται έλλειμμα 7,04%, πληθωρισμός 4,4% και αναμενόμενη ανάπτυξη 2,5%.
Η κυβέρνηση δεν προβλέπει αύξηση των τελών και των φόρων, αλλά έχει βασιστεί στην καλύτερη είσπραξη φόρων και στις περικοπέ
ς του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα ότι κάθε υπουργείο και δημοσιονομικό ίδρυμα έχει «αρκετά εργαλεία για να μειώσει το κόστος προσωπικού του το 2025 κατά συνολικά 5%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου