Ο πρωθυπουργός Christian Mickoski απηύθυνε χαιρετισμό στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης Γεωστρατηγική και Ενεργειακή Ασφάλεια στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Μίλησε για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, τα σχέδια της πΓΔΜ στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τις μελλοντικές σχέσεις στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου, ο πρωθυπουργός Mickoski δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη καθόλου από τις ομιλίες στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και ορισμένες αλλαγές στους «ανέμους που φυσούν». – Όταν μιλάμε για ΝΑΤΟ, μην ξεχνάτε ότι η χώρα μου, για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αλλάξει το όνομά της. Όταν πρόκειται για ακυρώσεις και δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. "Η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, με πολλά βάσανα και ταπείνωση γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο πρωθυπουργός Mickoski, προσθέτοντας ότι δεν εξεπλάγη από τις τελευταίες εξελίξεις και ανακοινώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Μίτσκοσκι επεσήμανε ότι όταν μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ζήτημα της πΓΔΜ, διότι για δύο δεκαετίες το καθεστώς υποψήφιας χώρας δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένταξη λόγω των τεχνητών ζητημάτων που εγείρονται.
Άκουσα φήμες στο Μόναχο για παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα, αλλά όταν αλλάξαμε τη σημαία μας, όταν αλλάξαμε το νόμισμά μας ή όταν αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα, τι ήταν; Δεν ήταν αυτό παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και γιατί κανείς δεν μιλούσε δυνατά τότε; Ακόμη και τώρα αντιμετωπίζουμε το αίτημα να αλλάξουμε ξανά το σύνταγμα εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Τι είναι αυτό? Δεν είναι αυτό παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, ρώτησε ο Μίτσκοσκι, ανέφερε η δήλωση. Είμαστε μέρος της Ευρώπης, τόνισε, και θέλουμε να εφαρμόσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. – Γινόμαστε μάρτυρες της λεγόμενης «βαλκανοποίησης της Ευρώπης» αντί του «εξευρωπαϊσμού των Βαλκανίων». Ορισμένα βαλκανικά κράτη-μέλη έχουν φέρει τις βαλκανικές διαφορές και τις βαλκανικές αξίες στις Βρυξέλλες, και όχι το αντίστροφο. Είπατε ότι η Ρωσία αρνείται την ουκρανική ταυτότητα, γλώσσα, εκκλησία, μια τρομερή εισβολή που ήταν πολύ λάθος στον 21ο αιώνα, αλλά την ίδια στιγμή το κοινοβούλιο ενός από τα νεότερα μέλη της ΕΕ αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα που είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ από το 1945 και έχει κωδικοποιηθεί διεθνώς από το 1977, τότε για τι πράγμα μιλάμε; Γιατί σιωπούν όλοι τότε, τόνισε ο Μίτσκοσκι και επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί βεβαιότητα στην πΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ. Όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και την πΓΔΜ ως σταυροδρόμι, πρόσθεσε ότι αυτό μοιάζει με όραμα για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες. Το να είστε ηπειρωτική χώρα μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα, αλλά η προσέγγισή σας, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, να επωφεληθείτε από τη γεωγραφική θέση μέσω των διαδρόμων 8 και 10 είναι πολύ στρατηγική.
– Ο διάδρομος 8, ο οποίος συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική, είναι κρίσιμος όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για το ΝΑΤΟ, καθώς δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα μεταφορών από την Ανατολή προς τη Δύση. Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός του διαδρόμου 10 θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από μακρινούς λιμένες όπως το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Εάν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνει βασικό σημείο μεταφοράς, η πΓΔΜ θα αποκτήσει σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα, ανέφερε η δήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου