Φεβρουαρίου 20, 2025

Με το 2,5% του ΑΕΠ για την άμυνα, μπορούμε να διατηρήσουμε έναν σταθερό ρυθμό εκσυγχρονισμού, δήλωσε ο αρχηγός του βουλγαρικού ΓΕΕΘΑ ναύαρχος, Εμίλ Εφτίμοφ

Χάσκοβο, 20.02.2025 . Το 2,5%  του ΑΕΠ της χώρας είναι απαραίτητο και για την άμυνα. Αυτό δήλωσε στο Χάσκοβο ο Αρχηγός της Άμυνας, Ναύαρχος Emil Eftimov, μετά την τελετή αποστολής ενός λόχου από την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στην ειρηνευτική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο. 
 Τόνισε ότι στο επενδυτικό σχέδιο-πρόγραμμα, που υποβλήθηκε στην Εθνοσυνέλευση πέρυσι, έγιναν δύο εκτιμήσεις - για δύο και για 2,5% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα, το κράτος, την πορεία και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του βουλγαρικού στρατού. «Γνωρίζουμε ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ, αλλά πιστεύω ότι με μια λογική προσέγγιση μπορούμε να διατηρήσουμε έναν σταθερό ρυθμό εκσυγχρονισμού εντός του 2,5% του ΑΕΠ και να μην υστερούμε σε σχέση με τις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Ναύαρχος. Εφτίμοφ. Με αφορμή την αύξηση των μισθών στο στρατό, τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στην κινητοποίηση του στρατιωτικού προσωπικού. «Η αξιολόγηση της εργασίας, που αντανακλάται στην αύξηση των μισθών, φέρνει το αποτέλεσμά της. Έχει άμεσο αντίκτυπο στα κίνητρα και την αυτοεκτίμηση των Βουλγάρων στρατιωτών», δήλωσε ο Ναύαρχος. Εφτίμοφ. «Το επίπεδο φιλοδοξίας μας είναι να αυξήσουμε τη συμβολή του βουλγαρικού στρατού στην ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι η πρώτη φορά που εκφράζω αυτή τη φιλοδοξία, αν και δεν είναι από τώρα. Αλλά τώρα έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να συμβεί αυτό με το αυξημένο ενδιαφέρον για στρατιωτική θητεία και την έναρξη της εφαρμογής αρκετών έργων εκσυγχρονισμού», δήλωσε ο Αρχηγός Άμυνας. Σε εισαγωγική ερώτηση, ο ναύαρχος Eftimov τόνισε ότι το Υπουργείο Άμυνας (MoD) δεν έχει πραγματοποιήσει υπολογισμούς ή σχεδιασμό και αναλύσεις σχετικά με την πιθανή συμμετοχή του βουλγαρικού στρατού στην πιθανή ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακολουθούμε τις διαδικασίες. Παρακολουθούμε τι συμβαίνει στις διαπραγματευτικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ, ώστε η Βουλγαρία να μπορέσει να συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ουκρανία στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησής μας», σχολίασε για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου