Νοεμβρίου 25, 2024

H 25η Νοεμβρίου στην Ιστορία

H 25η Νοεμβρίου είναι η 330η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 36 μέρες ως το τέλος του έτους.

1034. Η ιστορία του Μακμπέθ. Πέθανε ο βασιλιάς της Σκωτίας Μάλκολμ Β΄ και το θρόνο κληρονόμησε ο Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας, γιος της κόρης μικρότερης κόρης του Μάλκολμ Β', και όχι ο Μάκμπεθ ο υιός της πρωτότοκης.<

1120. Βυθίστηκε στο στενό της Μάγχης, ανοιχτά του Μπαρφλέρ στη χερσόνησο Κοτεντίν της Νορμανδίας το πλοίο της χαράς. To  « Λευκό πλοίο» στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 300 επιβάτες. 140 βαρόνοι και δεκαοκτώ γαλαζοαίματες κυρίες, κορίτσια, αδελφές, ανηψιές ή σύζυγοι. Σώθηκαν μόνο 2. Μαζί τους πνίγηκε ο μόνος νόμιμος γιος και διάδοχος του Ερρίκου Α΄ της Αγγλίας Γουλιέλμος Άντελιν. Ο πνιγμός του δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην διαδοχή του θρόνου.



1177. 
Ο Ρεϋνάλδος ντε Σατιγιόν και ο Bαλδουίνος ο 4ος της Ιερουσαλήμ, (γνωστός και ως ο λεπρός), νίκησαν τους μουσουλμάνους υπό τον Σαλαδίν στο Μοντγκισάρντ.


1332. Ο νεαρός Κάρολος Δ ́ του Λουξεμβούργου, επικεφαλής στρατού 5.000 στρατιωτών, νίκησε τον συνασπισμό των Έστε, Σκαλιγκέρι και Γκονζάγκα στο κάστρο του Σαν Φελίτσε σουλ Πανάρο.

1343. Σεισμός στην Τυρρηνική Θάλασσα και στον κόλπο της Νάπολης. Προκάλεσε σημαντικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό που κατέστρεψε πολλά πλοία στη Νάπολη και τον λιμένα του Αμάλφι. Το τσουναμι το βίωσε ο ποιητής Πετράρχης, του οποίου το πλοίο κατάφερε να επιστρέψει στο λιμάνι.

1491.Αρχισε η πολιορκία της Γρανάδας, του τελευταίου προπύργιου των Μαυριτανών στην Ισπανία, που τερματίστηκε με τη Συνθήκη της Γρανάδας.

1667. Καταστροφικός σεισμός στον Καύκασο, με επίκεντρο   το Σεμάχι του Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε το θάνατο  80.000 ατόμων.


1715. Ο Φαναριώτης «μέγας δραγουμάνος» Νικόλαος Μαυρκορδάτος εισήλθε στο Βουκουρέστι και ανέλαβε την ηγεμονία της Βλαχίας αλλά με την εισβολή του αυστριακού στρατού στο Βουκουρέστι to 1716 συνελήφθη και μεταφέρθηκε αρχικά στο Σίμπιου και μετά στη Βιέννη. Τελικά με τη συνθήκη του Παζάρεβατς το 1718 αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. 

1759. Σεισμός εντάσεως 9 της κλίμακας Μερκλάλι στις 19.30 ισοπέδωσε τα χωριά της Κοιλάδας Μααλμπέκ στον Λίβανο και το 1/3 της Δαμασκού.  Χιλιάδες νεκροί .

1795. Στην γιορτή της Αγίας Αικατερίνης, ο τελευταίος βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας Στανισλάς Αύγουστος Πονιατόφσκι παραιτήθηκε από το θρόνο του και έτσι ολοκληρώθηκε ο τρίτος διαμελισμός της Πολωνίας.

 1819. Ο Τσάρος Αλέξανδρος υπέβαλε στην Γερουσία για επικύρωση  Ουκάζιο για τη δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή των Ανάκτορων και διόρισε στη θέση τον πρώην υπουργό πολέμου στρατηγό Πιότρ Κονοβνίτσιν. 

1823. Οι Πολιορκητές της Καρύστου  υπό τον  Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον Καρύστου Νεόφυτο μετά από δυο ημέρες μαχών απέκρουσαν το Σώμα των Τούρκων της Χαλκίδας που προσπάθησαν να λύσουν τη πολιορκία.   

1826. (25 Νοεμβρίου/7Δεκεμβρίου). Κατέπλευσε στο Ναύπλιο με ξένο πλήρωμα η φρεγάτα «Ελλάς» που ναυπηγήθηκε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. με κόστος 750,000 δολαρίων. Είχε εκτόπισμα 1660 τόννων, οπλισμό 48 πυροβόλων των 16 λιβρών και 16 ολμοπυροβόλων των 42 λιβρών. Έγινε η η πρώτη ναυαρχίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πυρπολήθηκε την 1/13 Αυγούστου 1831 από τον Μιαούλη στον όρμο του Πόρου.

1835 . Επισκέφθηκε την Αθήνα ο Bασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Α΄, συνοδευόμενος από τον Bαυαρό αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ. 

1861. Ο Γκεόργκι Ρακόφσκι ολοκλήρωσε  σχέδιο για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από   για μια «προσωρινή βουλγαρική ηγεσία στο Βελιγράδι»

1877. Άρχισαν οι μάχες για την απελευθέρωση των πόλεων στις ακτές του Μαυροβουνίου. ‎Τις παραμονές του Δεύτερου Σερβο-τουρκικού πόλεμου εκδηλώθηκε στάση στον Σερβικό Στρατό. Δύο τάγματα αρνήθηκαν να ορκιστούν πίστη στον Μίλαν Ομπρένοβιτς και προσπάθησαν να ανεβάσουν στον θρόνο τον Πέταρ Καραντζόρτζεβιτς . Η εξέγερση καταπνίγηκε στις 29 Νοεμβρίου, και 70 από τους συμμετέχοντες κατηγορήθηκαν για προδοσία. 24 καταδικάστηκαν σε θάνατο.

1880‎‎.Υπογράφηκε σύμβαση για την παράδοση της πόλης Ούλτσινιε στο Μαυροβούνιο.

1905. Ο Πρίγκιπας Κάρολος της Δανίας αποβιβάστηκε στη Νορβηγία και στέφτηκε βασιλιάς της Νορβηγίας ως Χαάκον 7ος.

1911. Ο Εμιλάνο Ζαπάτα. δημοσίευσε το «Προγράμμα Αγιάλα» που προέβλεπε δήμευση και διανομή στους ακτήμονες του ενός τρίτου της καλλιεργήσιμης γης , επιστροφή στους μικροϊδιοκτήτες όλων των κατασχεθέντων λόγω χρεών περιουσιών τους και παροχή συντάξεων στις χήρες και τα ορφανά όλων των πεσόντων στην επανάσταση. 

1915. Η Ανώτατη Διοίκηση του σερβικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεδρίασε στο Πετς και αποφάσισε ότι «η συνθηκολόγηση θα ήταν  η χειρότερη λύση» και διέταξε  την υποχώρηση του Στρατού  μέσω του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, προς την Ελλάδα. Τα συμμαχικά πλοία μετέφεραν στην Κέρκυρα 135.000 στρατιώτες.  Στην απόσυρση των Σέρβων στρατιωτών, που τους ακολούθησε κύμα προσφύγων υπολογίζεται  χάθηκαν 240.000 ψυχές.


1916
. Στις 25 Νοεμβρίου/8 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η επιβολή γενικού αποκλεισμού της Ελλάδος από τις δυνάμεις της Αντάντ.       Ο αποκλεισμός ήταν η απάντηση των Συμμάχων στις «νοεμβριανές αθλιότητες των οπαδών του Βασιλέως». Ο πληθυσμός στην Αθήνα και την Πελοπόννησο αντιμετώπισε έντονα προβλήματα καθημερινής διατροφής του. Η απόφαση των Συμμάχων όξυνε το φανατισμό. Οι Σύμμαχοι απαιτούσαν την παράδοση όλου του πολεμικού υλικού, τον αφοπλισμό του Στρατού στην Πελοπόννησο και Κατοχή του Ισθμού και της Πάτρας. Η «Τριανδρία» και η κυβέρνηση των Βενιζελικών στη Θεσσαλονίκης κήρυξαν έκπτωτο τον <Βασιλιά Κωνσταντίνο Κωνσταντίνο. Στο Διάγγελμα της η «Τριανδρία» τόνισε μεταξύ άλλων: «...Τα τραγικά γεγονότα των Αθηνών, όπου τόσοι εκ των συναγωνιστών μας εύρον τον θάνατον και εξεδιώχθησαν σκληρώς, εδημιούργησε μεταξύ του αιμοσταγούς Βασιλέως και του έθνους χάσμα του λοιπού αγεφύρωτον». Η ενέργεια της κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης άνοιξε το δρόμο στον Βενιζέλο να εκκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον Κωνσταντίνο. Στο Ρουμανικό Μέτωπο ο ρουμανικός στρατός μετα την εκκένωση του Βουκουρεστίου προσπάθησε να ανακόψει την προέλαση των Στρατευμάτων των Κεντρικών Δυνάμεων στο μέτωπο της Ιαλομίτα.


1917. Στη Ρωσία άρχισαν οι εκλογές για Συντακτική Συνέλευση.
Οι Σοσιαλεπαναστάτες του Βίκτωρ Τσερνώφ έλαβαν 17.100.000 ψήφους, (41%) και εξέλεξαν 380 από τους 703 βουλευτές. Οι μπολσεβίκοι πήραν μόνο 9.800.000 ψήφους , (23,5%) και έβγαλαν 168 βουλευτές. Το Κοινοβούλιο συνεδρίασε μόνο μία φορά, στις 5 Ιανουαρίου 1918, και στη συνέχεια διαλύθηκε.

1918. Η Μεγάλη Συνέλευση των Σέρβων, και των άλλων Σλάβων που συνήλθε στο Νόβι Σαντ αποφάσισε το Μπάνατ, η Μπάτσκα και η Μπαράνια , (δηλαδή η Βοϊβοντίνα), να αποσχιστούν από την Αυστροουγγαρία για να ενταχθούν στο Βασίλειο της Σερβίας.
Η Συνέλευση είχε 757 αντιπροσώπους, εκ των οποίων το 77% Σέρβοι.

1922. Το ιταλικό κοινοβούλιο παραχώρησε απόλυτη εξουσία στον Μουσολίνι  επί των οικονομικών ζητημάτων.

1932. Ανασχηματίστηκε η Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη 14 ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνη που έλαβε. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών . ( Το χαρτοφυλάκιο κατείχε ο πρωθυπουργός) . 
Ο Φίλιππος Δραγούμης υπουργός Γενικός Διοικητής Θεσσαλονίκης, ο Βασίλειος Μεϊμαράκης υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης, ο Νικόλαος Λεοντίδης υπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης και ο Σπυρίδων Τρικούπης, έγινε υπουργός από υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ηπείρου. Καταργήθηκε το Υπουργείο Αεροπορίας και μετατράπηκε σε Γενική Διεύθυνση. Τσαλδάρης και Αγγελόπουλος ανακοίνωσαν αυστηρή λιτότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. 
Στο Βουκουρέστι υπογράφηκε «Εκλογικό σύμφωνο» μεταξύ του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος και της Σιδηράς Φρουράς. 

1934. Στην Τουρκία ο Κεμάλ έλαβε τον τίτλο του Ατατούρκ. Στην Βόρειο Ήπειρο οι Γκέκηδες εξαπέλυσαν διωγμό κατά των Ελλήνων. Ξυλοδαρμοί και λεηλασίες. 

1935. Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ επέτρεψε στην Ελλάδα , έπειτα από 12 χρόνια εξορίας, με το εύδρομο «Έλλη».
Ο βασιλιάς και ο διάδοχος Παύλος βγήκαν στην προβλήτα του Φαλήρου, με ατμάκατο του καταδρομικού. Τους περίμεναν ο Κονδύλης και οι υπουργοί του
και οι οπαδοί τους. Απο τον Πειραιά πήγαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.


1936. Η Γερμανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Βερολίνο το Σύμφωνο Αντι-Κομιντέρν που στρεφόταν κατά της Τρίτης, (Κομμουνιστικής) Διεθνούς. Στο Σύμφωνο τονιζόταν «... Αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που είναι γνωστή ως η Κομιντέρν, είναι να διαλυθεί και να υποτάξει τα υπάρχοντα Κράτη, με όλα τα μέσα που έχει στη διοίκηση της και πεπεισμένοι ότι η ανοχή στην ανάμιξη της Κομμουνιστικής Διεθνούς στις εσωτερικές υποθέσεις των εθνών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την εσωτερική ειρήνη και την κοινωνική τους ευημερία, αλλά ότι είναι επίσης μια απειλή για την ειρήνη του κόσμου επιθυμούν να συνεργαστούν στην άμυνα εναντίον της Κομμουνιστικής απειλής. Το σύμφωνο υπέγραψαν ο Ιάπωνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Κιντόπμο Μασακόι και ο φον Ρίμπεντρόπ.


1940. Η 25η Νοεμβρίου του 1940 ήταν μέρα Δευτέρα. O Έλληνας ναυτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο επισκέφτηκε τον αρχηγό της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ναύαρχο Κανάρη και «Έγένετο δεκτός μετά εξαιρετικής εγκαρδιότητος».Ο Ναύαρχος «εξέφρασε καταφανή ικανοποίηση διά ελληνικάς νίκας», και είπε ότι, «δυσκόλως προβλέπεται στάσις Γερμανίας έναντι συρράξεως».Ο έλληνας ναυτικός ακόλουθος τον ρώτησε για την παρουσία των Άγγλων στην Κρήτη και την «έχαρακτήρισε ζήτημα ανωτέρας βίας διά τήν Ελλάδα». Ο Ναύαρχος ερωτηθηκε για την περίπτωση απόβασης αγγλικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ή τη Λήμνο και απάντησε ότι «αν τούτο δεν αποδειχθεί αληθές η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ήρεμη». Ο Ναύαρχος βεβαίωσε τον έλληνα ναυτικό ακόλουθο ότι η Ιταλία ουδόλως συνεβουλεύθη το Βερολίνο και ενήργησε αυτοβούλως. Ο Ναύαρχος τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανή μια γερμανική στρατιωτική έπέμβαση στην Ελλάδα, έκτος εάν η Αγγλία εγκατασταθεί εις Θεσσαλονίκην και ή Ελλάς παραχωρήσει βάσεις διά προσβολήν πηγών πετρελαίου. Το τηλεγράφημα της Ελληνικής Πρεσβείας προς το Κέντρο, με εντολή Μεταξά κοινοποιήθηκε στην Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ωστε να ενημερωθεί για αυτό η αγγλική πλευρά. Οι Ιταλοί και το Τάγμα των Αλβανών εθελοντών  «Τιμόρ», επιτέθηκαν και ανακατέλαβαν το σταυροδρόμι στο Δελβινάκι. Ελληνικά τμήματα απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα της Βλαχουριάς Μοσχόπολη  και την Κονίσπολη.  Οι μονάδες του Γ΄ Σώματος έβλεπαν το Πόγραδετς. Η 9η Μεραρχία εγκαταστάθηκε αμυντικά στο χωριό  Τρέσκα , και το υψωμα  Κουρόρα µε αποστολή να καλύψει τις κατευθύνσεις από Οστραβίτσα και κοιλάδα Αψού προς την Κορυτσά. Η  Ομάδα Αναγνωρίσεως του 3ου Συντάγματος Ιππικού συγκρούστηκε με Ιταλούς  στην περιοχή Λεσκοβικίου. Σκοτώθηκε ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Λιοδήμος Ηλίας του Ευσταθίου

1941.Το γερμανικό υποβρύχιο U-331 βύθισε στη Μεσόγειο το βρετανικό θωρηκτό HMS Barham .Σκοτώθηκαν 848 βρετανοί ναυτικοί. Η Φινλανδία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο.


1942.
 Βρετανοί σαμποτέρ με την υποστήριξη του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. κατά την οποία αντιστασιακοί υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.


1943. Η Πρώτη Σύνοδος του " Εθνικού αντι-φασιστικού Συμβούλιου Εθνικής Απελευθέρωσης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης", (ZAVNOBiH), στο Μρκόνιτς Γκράντ. Αποφασίστηκε η ίδρυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ως δημοκρατίας εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

1946 .Κ/Σ  επετέθησαν κατά τού Νυμφαίου (Φλωρίνης), όπου συνήντησαν ηρωϊκή καί πείσμονα αντίσταση εκ μέρους των ανδρών τού εκεί σταθμού χωροφυλακής μέχρι που οι ενισχύσεις   εξεδίωξαν τούς επιδρομείς. Διμοιρία Χωροφυλακής  συνεπλάκη μετά πολυμελούς Νοφικής συμμορίας , παρά τό χωρίον Κάρπη Γουμενίτσης φονευθέντων 15 συμμοριτών 

 1947. 150μελής κ/συμμορία, υπό τους Νεστορίδη  καί Τορνικίδη επιτέθηκε πριν τα μεσάνυχτα  διά βαρέων οπλών κατά του Σταθμού χωροφυλακής και ανδρών ΜΑΥ  Μεσοχωρίου Φλωρίνης. Οι Συμμορίτες αποκρούστηκαν. Οι συμμορίτες   κατά την διάρκεια  της συμπλοκής μπήκαν στο χωριό   Μεσόκαμπος  και ελεηλάτησαν επτά οικίας. Εκλεψαν  εννέα υποζύγια και τρία κάρα .Απήγαγαν και ενα ιδιώτη. Λόχος Χωροφυλακής κινούμενος προς Κερδύλια  συνεπλάκη το μεσημέρι μετά κατεχόντων ύψωμα συμμοριτών. Μετά από μάχη οι συμμορίτες ανετράπησαν. Απώλειες συμμοριτών νεκροί επί τόπου δύο,  Εις χείρας του Λόχου περιήλθε ένα Μυδράλιο.

1950. Πόλεμος της Κορέας. Στις 25 Νοεμβρίου 1950, μια μέρα μετά την επίθεση των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και της Δημοκρατίας της Κορέας που αναμενόταν να ολοκληρώσει την ενοποίηση της Κορέας εξαπολύθηκε η επίθεση, της κομμουνιστικής Κίνας. Η Γιουγκοσλαβία απέδωσε στην Ελλάδα 21 απαχθέντα  υπό των συμμοριτών παιδία 



1952.
Επί κυβερνήσεως του Α. Παπάγου, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του 
Ν. Μπελογιάννη, συνελήφθη στο κρησφύγετό του στον Κολωνό , σε πολύ προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, ο τέως πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Νίκος Πλουμπίδης.

1955. Στην Αθήνα κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος της Ενισχυμένης Αναλογικής.


1956. Ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο, μαζί με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και άλλους 81 επαναστάτες, μπαρκάρισαν στο Μεξικό στη θαλαμηγό «Γκράνμα» και σαλπάρανε με προορισμό την Κούβα όπου έφτασαν στις 2 Δεκεμβρίου.

1958. Στην Αθήνα το Συνέδριο του Κόμματος των Φιλελευθέρων δεν μπόρεσε να εκλέξει αρχηγό και συγκροτήθηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή.
Στην Κύπρο σκοτώθηκε στη περιοχή Αγριδού, από ενεδρεύοντες Άγγλους ο μαχητής της ΕΟΚΑ Σάββας Ροτσίδης 23 ετών από το Μάμμαρι. Στη Λεμεσό σκοτώθηκε από Αγγλους ο κρατούμενος αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παναγιώτης Συμεού 20 ετών από τη Πάχνα, που είχε συλληφθεί, βασανίστηκε   και αποπειράθηκε να αποδράσει. Άρχισε η συζήτηση του Κυπριακού στον ΟΗΕ.

1962. Στη Γαλλία ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την γαλλικη εθνοσυνέλευση με θρίαμβο του ντε Γκώλλ.
 Ο στρατηγός σάρωσε και εξέλεξε 233 από τους  469 βουλευτές. Αξιωματική αντιπολίτευση οι σοσιαλιστές με  66.  Οι Κεντρώοι Δημοκράτες 55, και οι Κομμουνιστές 41.

1963 . Έγινε στην Ουάσιγκτον η κηδεία του Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ.

1965.Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κονγκό του στρατηγού Ζοζέφ Μομπούτου.


1968. Δημοσιεύτηκε επιστολή του Ουίνστον Τσώρτσιλ με ημερομηνία 28 Απριλίου 1945, στην οποία ανέφερε ότι ο Ιωσήφ Στάλιν συναίνεσε εν λευκώ στη βρετανική επέμβαση κατά του ΚΚΕ στα Δεκεμβριανά.

1973. Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης και ο Γκάς Αβράκωτος της Cia με πραξικόπημα ανέτρεψαν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Μαρκεζίνη και άνοιξαν τα δρόμο για την προδοσία της Κύπρου. Πρόεδρος ανέλαβε ο Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο ταμίας του Σικάγο και υπάλληλος της Cia, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.


1975. Πραξικόπημα των Ειδικών Δυνάμεων του ΚΟΠΚΟΝ στην Πορτογαλία.
Ο στρατηγός Εάνες ηγήθηκε του αντιπραξικοπήματος. Ο Οτέλο ντε Καρβάλιο με 200 αλεξιπτωτιστές συνελήφθη. Το Σουρινάμ απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Ολλανδία. Οι μυστικές υπηρεσίες των καθεστώτων της Νοτίου Αμερικής, (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) αποφάσισαν τον συντονισμό των ενεργειών τους με τη βοήθεια της CIA και του FBI αλλά και της Γαλλίας, με στόχο, να παρακολουθείτε η αντιπολίτευση σε όλο τον κόσμο. (επιχείρηση Κόνδωρ).

1982. Στη Ρώμη συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές με την κατηγορία της συμμετοχής στην προετοιμασία της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ , ο επικεφαλής του γραφείου της Βουλγαρικής αεροπορικής εταιρίας «Balkan», Σεργκέι Αντόνοφ.

1986. Σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας. Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έσοδα από τις πωλήσεις όπλων προς το Ιράν κατέληγαν στους αντι-κομμουνιστές αντάρτες Κόντρας στη Νικαράγουα.

1990 . Το VMRO-DPMNE κέρδισε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στη πΓΔΜ και έβγαλε 37 έδρες . Η Ένωση Κομμουνιστών της Μακεδονίας κέρδισε μόλις 31 έδρες.

1992 . Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Τσεχοσλοβακίας ψήφισε υπέρ του διαχωρισμού της Τσεχίας από τη Σλοβακία, από την 1η Ιανουαρίου 1993.

1995. Στη Γκρμπαβίτσα του Σεράγεβο, έγινε μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία από περισσότερους από 20.000 Σέρβους εναντίον της Συμφωνίας στο Ντέιτον, σύμφωνα με την οποία οι σερβικοί  δήμοι του Σεράγεβο , Χάντζιτς, και Βόγκοσα θα περνούσαν στην μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία.

1996. Στο Βελιγράδι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους μετά την ακύρωση από τα δικαστήρια της νίκης του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Ζάγιεντνο-Μαζί» στις δημοτικές εκλογές του Βελιγραδίου. Ετσι άρχισε η διαδικασία για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς.

2002. Η UNMIK πήρε τον έλεγχο της δημοτικής διοίκησης στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτροβιτσα, η οποία προηγουμένως ελεγχόταν από τους Σέρβους. Έτσι μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες η διεθνής κοινότητα να εδραίωσε την εξουσία της σε ολόκληρη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς παραιτήθηκε.

2003. Τα Ηνωμένα Έθνη κατάργησαν επίσημα το πρόγραμμα «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» μέσα από το οποίο το Ιράκ για επτά χρόνια πουλούσε πετρέλαιο υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων.
Στο Βελιγράδι, το Συμβούλιο Υπουργών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου ίδρυσε την Κρατική Επιτροπή για αγνοούμενους από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

2007. Στη Βουλγαρία απολύθηκαν πανηγυρικά οι τελευταίοι κληρωτοί στρατιώτες αφού ο Στρατός έγινε 100% επαγγελματικός.


2008. Ολοκληρώθηκε  η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, στην Αθήνα. Υπογράφηκε η συμφωνία παραχώρησης  του λιμένα του Πειραιά στην κινέζική  Cosco. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Tζουκάνοβιτς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αλβανία. Στα Τίρανα συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα, τον Πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι.

2014. Στην Πορτογαλία συνελήφθη  ο πρώην πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες,
 ο οποίος κατηγορήθηκε για διαφθορά, οικονομική απάτη με πλαστογραφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

 2016 .Πέθανε ο Φιντέλ. Τέθηκε  σε ισχύ στο Τζούνο της Αλάσκας η νόμιμη χρήση της μαριχουάνας για διασκέδαση.

2018. Τρεις Ουκρανικές κανονιοφόροι προσπάθησαν να εισβάλον στη θάλασσα του Αζώφ μέσα από τα Στενά του Κερτς, με προφανέστατο στόχο τη γέφυρα που κατασκεύασε η Ρωσία με την οποία επικοινωνεί απευθείας με την Κριμαία. Η Ρωσία εμπόδισε  τη διέλευση τριών πλοίων και τα συνέλαβε για παραβίαση των χωρικών της υδάτων.

2020 .Πέθανε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου