Οκτωβρίου 10, 2024

Επί Τροχάδην




ΠΡΙΣΤΙΝΑ
. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης, είπε  ότι «το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει εμπορικά μέτρα κατά της Σερβίας» και ανακοίνωσε  ότι έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις εντός της CEFTA, όπου το Κοσσυφοπέδιο δεν θα πρέπει  πλέον να εκπροσωπείται από την UNMIK .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Η αστυνομία συνέλαβε ξανά στην Κόσοβσκα Μίτροβιτσα, τον πρόεδρο της «Σερβικής Δημοκρατίας», Αλεξάνταρ  Αρσενίεβιτς και  η  εισαγγελία, διέταξε την κράτησή του για 48 ώρες, Ο Αρσενίεβιτς  κατηγορείται σύμφωνα με το άρθρο 182 του Ποινικού Κώδικα των Προσωρινών Θεσμών στην Πρίστινα. για πράξη «παρενόχλησης» επειδή σφύριζε και «ενοχλούσε».  Η Σερβική Δημοκρατία με δήλωσή της , απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει επειγόντως και άμεσα σε αυτή την  καταστολή του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και της διαμαρτυρίας. «Η σημερινή σύλληψη και κράτηση παραβίασε το δικαίωμα διαμαρτυρίας που εγγυάται το Σύνταγμα  του Κοσσόβου, το οποίο δηλώνει σαφώς ότι «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να οργανώνει συνελεύσεις, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, καθώς και το δικαίωμα να συμμετέχει σε αυτές», ανέφερε η δήλωση στην οποία τονίστηκε ότι  Αλεξάνταρ Αρσένιεβιτς πραγματοποιούσε ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον του ψευτοδημάρχου της Βόρειας Μίτροβιτσα, Έρντεν Άτιτς, «και τίποτα περισσότερο».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ένας Σέρβος από το Ζβέτσαν συνελήφθη μετά από έρευνα στο σπίτι του στο χωρίο Μάτιτσε , ανακοίνωσε  ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για τη βόρεια περιοχή, Βέτον Ελσάνι. Στο σπίτι βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο Πρόεδρος του Δήμου Λεποσάβιτς, Λουλζίμ Χετέμι, διέταξε τους υπαλλήλους του Κέντρου Κοινωνικής Εργασίας της Κυβέρνησης της Σερβίας να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν. Το Κέντρο απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας. Η «Σερβική Λίστα» τόνισε ότι με αυτή τη διαταγή, ο Κούρτι αποφάσισε να στρέψει τη βρώμικη αντισερβική εκστρατεία του στις πλάτες των πιο ευάλωτων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Και θέλει να αφήσει περισσότερους από 1.500 δικαιούχους διαφόρων μορφών κοινωνικής βοήθειας στο δρόμο, χωρίς εισόδημα και βοήθεια. Ταυτόχρονα, ο Κούρτι, ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός μαιευτηρίου στο Λεποσάβιτς - στο κτίριο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε την Προσωρινή Δημοτική Αρχή της Κυβέρνησης της Σερβίας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι τρεις κατηγορούμενοι για την περσινή επίθεση στην Μπάνισκα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δήλωσαν Αθώοι. Οι δικηγόροι των τριών Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι που κατηγορούνται στην υπόθεση «Μπάνισκα» ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά του κατηγορητηρίου και θα υποβάλουν πρόταση απόρριψης του.

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ. Η ψευδο-Πρόεδρος του Ψευδο-Κράτους της Πρίστινα, Βιόσα Οσμάνι δήλωσε εξοργισμένη που για τρίτη φορά στη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία δεν αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν  η υποχρεωτική  επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της αντίδρασης της Σερβίας. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι η Σερβία κατάφερε να τροποποιήσει αρκετά σημεία της δήλωσης της συνόδου κορυφής, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην αναφέρει ότι οι χώρες είναι υποχρεωμένες,  να συμμορφωθούν με τα μέτρα της ΕΕ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η «Νέα Σερβική Δημοκρατία», κατέθεσε πρόταση νόμου για να προστατευτεί το μαυροβούνιο από «τους παράγοντες ξένης επιρροής» τονίζοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί επειγόντως από το νόμο η δραστηριότητα , «διαφόρων ξένων υπηρεσιών», οι οποίες, «υπό το πρόσχημα μη κυβερνητικών οργανώσεων, προσπαθούν να επηρεάσουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Μαυροβουνίου». « Η πολιτική του Μαυροβουνίου θα πρέπει να διαχωριστεί από το  έργο των διαφόρων διεθνών δομών ασφαλείας», ανέφερε η «Νέα Σερβική Δημοκρατία», στη  δήλωση της.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς δήλωσε ότι η συνεργασία της Δημοτικής Παράταξης  του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» και των «Δημοκρατών» με την ομάδα των δημοτικών Συμβούλων της Ποντγκόριτσα που υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς είναι δυνατή, αλλά ότι «θα βασίζεται σε αρχές» και ότι το Κινήμα «Ευρώπη Τώρα» «θα είναι εποικοδομητικό και δεν θα καθυστερήσει τις διαδικασίες». Ο  Μιλόϊκο Σπάϊτς είπε ότι ο επικεφαλής του Ψηφοδελτίου του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» και των «Δημοκρατών», Σάσα Μούγιοβιτς, είναι ο καλύτερος υποψήφιος δήμαρχος της Ποντγκόριτσα. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών στην Ποντγκόριτσα και το Κότορ, ειπε ότι δεν ήταν ένα «τέλειο αποτέλεσμα», αλλά ότι είναι ικανοποιημένος  με την υποστήριξη του 22% και του 26% των πολιτών Η Ποντγκόριτσα δεν πρέπει να κρατείται όμηρος από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ σημαντικό η κεντρική κυβέρνηση και η πρωτεύουσα να βρίσκονται στην ίδια σελίδα», είπε και κατέληξε λέγοντας: «Τόσο η Ποντγκόριτσα όσο και το Κότορ αξίζουν μια σταθερή κυβέρνηση»,

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Αντρίγια Μάντιτς , παρουσίασε χθες ,κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, το νέο λογότυπο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, στο οποίο απεικονίζεται  το κτίριο της Συνέλευσης της Τσετίνιε , και είπε ότι με αυτόν τον τρόπο τιμά την μνήμη του Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς της Γιουγκοσλαβίας του μόνου βασιλιά που γεννήθηκε στην Τσετίνιε και ο οποίος ήταν «το πρώτο θύμα του φασισμού στην Ευρώπη». Ο Μάντιτς είπε ότι ενέκρινε τα εισήγηση της Γενικής Γραμματείας της Βουλής. Ο βουλευτής Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS), Αντρίγια Νίκολιτς, ρώτησε βάσει ποιου άρθρου του Κανονισμού ο Μάντιτς έδωσε στον εαυτό του το δικαίωμα να αλλάξει το λογότυπο της Βουλής  και ο Πρόεδρος του διάβασε το άρθρο 28 που αναφέρει οτι ο Γενικός Γραμματέας καθορίζει την οπτική ταυτότητα και το λογότυπο της Συνέλευσης, τον ιστότοπο και τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων της Συνέλευσης, με την προηγούμενη συγκατάθεση του Προέδρου του Κοινοβουλίου.

.ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Αλεξάντερ Κασανοφ είχε συνομιλίες χθες το βράδυ στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς  και την Πρόεδρο της Βουλής Ανα Μπρινάμπιτς . Εκτός από τηνκατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, και την ενέργεια  ο Κασσάνοφ έθεσε και την εφαρμογή των συστάσεων του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ, προκειμένου να βελτιωθούν οι εκλογικές διαδικασίες και να ενισχυθεί η δημοκρατία στη Σερβία. Η Μπρινάμπιτς τόνισε στον συνομιλητή της  ότι η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει  ένας από τους σημαντικότερους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας συναντήθηκε επίσης με τον Κασσάνοφ και εξέφρασε « ικανοποίηση»,  για τη δυναμική του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο  αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι οι σερβικές Υπηρεσίες Ασφαλείας εχουν λάβει πληροφορίες ότι αναπτύσσεται συνωμοσία για τη δολοφονία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν

ΣΚΟΠΙΑ. Το DUI χαρακτήρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακύρωσε το Νόμο για την εξισορρόπηση των διορισμών  ως ως άμεσο πλήγμα στη Συμφωνία της Οχρίδας και την διεεθνοτική σταθερότητα και απαίτησε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με 168 ψήφους υπέρ εξέλεξε τη Σεβερνοματσεντόνιγια ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2027. Αυτή η δεύτερη θητεία της Σεβερνοματσεντόνιγια στο Συμβουλίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .Ηταν ξανά μέλος την περίοδο 2014-2016

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Κριστιάν Μίτσκοσκι συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι  στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης. « Εξέφρασα την υποστήριξη μου  και ευχληθηκα  να επιτευχθεί ο στόχος της διαρκούς ειρήνης», έγραψε ο Μίτσκοσκι στο Facebook.

ΣΚΟΠΙΑ.  Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σεβερνοματσεντόνιγια στο τέλος Σεπτεμβρίου ήσαν 4.406,6 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τοποθετείται σε τίτλους (63,9%), ακολουθούμενο από νομίσματα και καταθέσεις (24,2%) και...

ΣΚΟΠΙΑ.Ο πρόεδρος της SDSM Βένκο Φιλίπσε ζήτησε και πάλι μια κλειστή συνεδρίαση της Βουλής  για να συζητηθούν τα σχέδια και τα βήματα της κυβέρνησης για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Η δημιουργία μιας περιφερειακής κοινής αγοράς θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε  ο Γερμανός ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια Μανουέλ Ζάρατσιν , προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από τη διαδικασία του Βερολίνου, οι οποίες υπερβαίνουν την ΕΕ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η τέως στρατοδίκης  Σένα Ουζούνοβιτς, που προεδρεύει  στη δίκη εναντίον του Προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και του Αναπληρωτή Διευθυντή της «Επίσημης Εφημερίδας»  της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  Μίλος Λούκιτ, εξετράπη, και δεν επέτρεψε  στον Ντόντικ να μιλήσει και να παρουσιάσει τις παρατηρήσεις του και τον απείλησε ότι θα τον απομακρύνει από την αίθουσα του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να κατατεθεί αίτημα εξαίρεσής της λόγω υποψίας μεροληψίας και να διακοπή η δίκη. Μέχρι την επόμενη ακροαματική διαδικασία, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου,  οι κατηγορούμενοι  θα μάθουν ποιος δικαστής θα προεδρεύσει της δίκης

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας απείλησε με πρόστιμο 5.000 Μετατρέψιμων Μάρκων, τον συνήγορο του Ντόντικ ,Μπούμπιτς διότι «επανειλημμένα προσβάλει το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεφοβίνης, ισχυριζόμενος ότι είναι νομικά αβάσιμος, η δίωξη του Ντόντικ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Ντόντικ , οι δικηγόροι του και η πολιτική ηγεσία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα έδωσαν στην συνέχεια συνέντευξη Τύπου στο Ανατολικό Σεράγεβο. Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας  Ζέλικα  Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι «Εκείνοι που θέλουν ένα γρήγορο τέλος στη διαδικασία και ασκούν πίεση στον δικαστή είναι βαθιά απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών και στη συνέχεια από το γεγονός ότι ο Ντόντικ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία ως πρόεδρος της Σέρπσκα σε δύο χρόνια». Ο πρωθυπουργός της Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς είπε ότι η δίκη είναι πολιτική και ότι «μετά τα σημερινά «η στρατοδίκης» «δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία» και τόνισε ότι «ο πρόεδρος του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της δεύτερης οντότητας, ο  Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, θα καταδικαστεί και ότι αυτό είναι ήδη μια τελειωμένη συμφωνία». Ο Ντόντικ είπε ότι ο αμερικανός πρεσβευτής Μέρφι ασκεί πίεση στο δικαστικό σώμα και ότι ζήτησε να εκδοθεί ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό, και ότι το Γραφείο του Υπάτου  υπαγορεύει το πώς πρέπει να λειτουργεί το δικαστήριο.  «Σύμφωνα με τη λογική τους, θα έπρεπε να είχα καταδικαστεί 15 ημέρες πριν μπω στην αίθουσα του δικαστηρίου. Έχω το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και εμποδίζομαι να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Όλοι οι δικαστές εδώ είναι μουσουλμάνοι», είπε και επεσήμανε ότι ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται πίσω από αυτή τη διαδικασία», είπε ο Ντόντικ και τόνισε ότι  γνωρίζει ότι σχεδιάζεται η δολοφονία του. «Τους λέω ότι πίσω από τον Ντόντικ βρίσκονται οι άνθρωποι που του έδωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτές τις εκλογές και ότι θα θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σέρπσκα», δήλωσε ο Ντόντικ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι κυβερνητικοί εταίροι που τσακώθηκαν συνεδρίασαν ως Υπουργικό Συμβούλιο και ενέκριναν χθες, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας για τη δημόσια διοίκηση στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, η κυβέρνηση ενέκρινε δύο μέτρα για τη στήριξη των αγροτών που πλήττονται από την ξηρασία: με την αναστολή, της αποπληρωμής τρεχόντων και εκκρεμών δανείων έως τον Αύγουστο του 2025.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στη Ρουμανία την 01:48 π.μ. και το επίκεντρο ήταν 25 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Μπουζάου.. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν ζημιές ή τραυματισμούς.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ερντογάν και ο Έντι Ράμα θα παραστούν σήμερα στα εγκαίνια του Μεγάλου Τζαμιού στα Τίρανα. Σύμφωνα με τo πρόγραμμα της επίσκεψης  ο Πρόεδρος Ερντογάν θα έχει πρώτα  κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι. Στη συνέχεια, ο Τούρκος ηγέτης θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και σε τελετή υπογραφής διμερών συμφωνιών.Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ράμα αναμένεται επίσης να προβούν σε κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Μετα  θα πάνε μαζί στο «Μεγάλο Τζαμί», που θεωρείται το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια.  Μετά την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα αναχωρήσει για τη Σερβία.

ΤΙΡΑΝΑ. Στις 15 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο  θα γίνει δεύτερη διακυβερνητική Διάσκεψη   Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σκιπερίας  (Αλβανίας) στην οποία θα ανοίξουν τα πρώτα Κεφάλαια  στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στα  οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η πολιτική κατά της διαφθοράς.

ΣΟΦΙΑ. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Λιουντμίλα Πέτκοβα και ο υπουργός Γεωργίας Γκεόργκι Τάχοφ θα συναντηθούν  σήμερα με εκπροσώπους των γεωργικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων και θα τους ανακοινώσουν ότι δόθηκε η εντολή εκταμίευσης των 200 εκατ. Λέβων, στο πλαίσιο της λεγόμενης ουκρανικής βοήθειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

ΣΟΦΙΑ. Ο πρόεδρος συγκάλεσε σύσκεψη των «συναρμόδιων» και τους ζήτησε  να «πατάξουν»  την εξαγορά ψήφων .Στη συνάντηση  συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Ατανάς Ιλκοφ, ο υπουργός που συντονίζει την προετοιμασία της ψηφοφορίας Ρόσεν Καραντίμοφ , εκπρόσωποι της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και ο Γενικός Εισαγγελέας Μπόρισλαβ Σαράφοβ. «Οι πληροφορίες σχετικά με την αγορά ψήφων για τις επερχόμενες εκλογές, που φθάνουν και στην προεδρία, δυσφημούν την ίδια την ιδέα της δημοκρατίας και απονομιμοποιούν τους θεσμούς ακόμη και πριν εκλεγούν», είπε ο Ράντεφ .

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου