Οκτωβρίου 18, 2024

Επί Τροχάδην


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αρκετές εκατοντάδες μέλη του «πνευματικού Σεράγεβο»  μπλόκαραν την κυκλοφορία και φώναζαν «Σμίτ φύγε, έξω, έξω».Το πλήθος κρατούσε πανό που έγραφε «Εφαρμόστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»,  Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κύκλος 99», Άντι Κουλένοβιτς, δήλωσε ότι ο Σμιτ αντιπροσωπεύει την κατάρρευση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ότι υπονομεύει τη φήμη της διεθνούς κοινότητας. «Ζητάμε το διορισμό ενός νέου Ύπατου Εκπροσώπου ο οποίος θα εργαστεί για την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των συστάσεων της Επιτροπής της Βενετίας», δήλωσε ο Κουλένοβιτς. Ο προσφεύγων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σλάβεν Κοβάσεβιτς, απευθύνθηκε επίσης στο ακροατήριο, λέγοντας ότι ο Σμιτ θέλει να δημιουργήσει μια Βοσνία Ερζεγοβίνη στην οποία δεν θα υπάρχει χώρος για όλους Ο αγαπημένος ξένος του πολιτικού Σεράγεβο, έγινε  φασίστας, αποικιοκράτης και υποκινητής διαχωρισμού. Ζητούν την απόλυση του Σμιτ εάν δεν ενεργήσει σύμφωνα με τις προσταγές τους.«Απαιτούμε να ακυρωθούν όλες οι πολιτικές δημιουργίες που δημιουργήθηκαν από τη γενοκτονία», είπε ο Κουλένοβιτς. Φοβούνται ότι ο Σμιτ θα καταχραστεί την υποτιθέμενη εξουσία του και θα καταθέσει προς ανεπιθύμητη κατεύθυνση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σλάβεν Κοβάσεβιτς κατά Βοσνίας Ερζεγοβίνης». Στα τέλη του περασμένου έτους, αυτό το δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση κατά της πρωτόδικης ετυμηγορίας υπέρ του Κοβάσεβιτς, αποδεχόμενο την ότι είναι ανεφάρμοστο  να είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια  Βοσνία Ερζεγοβίνη. Οι πνευματικές ελίτ του Σεράγεβο ζητούν τον συγκεντρωτισμό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την καταστροφή της Συμφωνίας του Ντέϊτον.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ, Ο εκπρόσωπος της  Σερβικής Κοινοβουλευτικής  Ομάδας στην Βουλή των Λαών  Ράντοβαν Κοβάσεβιτς, κάλεσε τον βουλευτή του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος  Ζέλιμιρ Νέσκοβιτς να απαντήσει ποιος τον διέταξε να αποσύρει την πρόταση Νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο και τι είδους πολιτική συμφωνία επιτεύχθηκε από εκείνους από την αντιπολίτευση, τους εντολείς τους, τους ξένους και το πολιτικό Σεράγεβο».

ΜΠΑΝΙΑ  ΛΟΥΚΑ. Λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, και του κλεισίματος των τραπεζικών του λογαριασμών ο τεχνολογικός  όμιλος «Invictus» αναγκάστηκε να βάλει το κλειδί στην κλειδαριά και οι  160 εργαζόμενοί της θα χάσουν τη δουλειά τους. Η Εταιρεία θα καταθέσει  αγωγές κατά τραπεζών Ο διευθυντής του Ομίλου Μπόγιαν Βούγιτς , δήλωσε ότι όλες οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, καθώς και το κράτος, θα διευθετηθούνκαι τόνισε  ότι η απόλυση των εργαζομένων και το κλείσιμο της εταιρείας είναι αποκλειστικά ευθύνη των τραπεζών, που «έχουν θέσει τον εαυτό τους υπεράνω του νόμου». .

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, επεσήμανε σε συνομιλία με τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Λουίτζι Σορέκα, ότι η Σέρπσκα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , στην οποία θέλει να είναι ορατή σύμφωνα με τον μηχανισμό συντονισμού και με πλήρη σεβασμό της συνταγματικής της θέσης, καθώς και της δομής του Ντέϊτον .Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα δεν θα επιτρέψει τη στέρηση των συνταγματικών αρμοδιοτήτων, την επιβολή νόμων και λύσεων από μη εκλεγμένους ξένους αξιωματούχους. . Στη συνάντηση στο Παλάτι της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχε επίσης το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ,Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, συζητήθηκε η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Σέρπσκα και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, καθώς και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


ΣΟΦΙΑ.
Νέα δημοσκόπηση, από την  «Mediana», δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε  την περίοδο 8 – 13 Οκτωβρίου 2024. με 978 άτομα κατέγραψε ότι, «οι εκλογές, θα έχουν τη χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων από την αρχή των δημοκρατικών αλλαγών στη Βουλγαρία».«Προς το παρόν, μπορούμε να αναμένουμε ότι περίπου το 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλαδή περίπου 1,9-2,1 εκατομμύρια άτομα θα προσέλθουν στις κάλπες», σχολίασε το πρακτορείο. Το 11,4% αυτών που θα άνε στην Κάλπη θα ψηφίσουν «δεν υποστηρίζω κανέναν» .«Δεν υπάρχει κόμμα που να συγκεντρώνει  τις ελπίδες και τις προσδοκίες όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά ακόμη και ενός σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων», σχολίασε η εταιρεία τα στοιχεία της οποίας έδειξαν ότι υπάρχουν περίπου 360.000 ψηφοφόροι που δεν έχουν αποφασίσει για το ποιον να ψηφίσουν στις 27 Οκτωβρίου. Ως προς τα ποσοστά , με αναγωγή το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ θα είχε  το 24,5% των ψήφων,  Η «Αναγέννηση»  με 13,7%, Οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή- Δημοκρατική Βουλγαρία» 12,1%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα  (BSP - Ενωμένη Αριστερά)  8,8%, η Φράξια του Ντοφκάν  8,7%, το «Υπάρχει τέτοιος Λαός  7,0%, και το «MRF -Νέα Αρχή» του Πέεφσκι 5,0%

ΣΟΦΙΑ. Είκοσι πέντε δικηγορικοί σύλλογοι από όλη τη Βουλγαρία κάλεσαν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, του οποίου η θητεία έχει λήξει, να τερματίσει τη διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Εισαγγελέα και νέου προέδρου του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ,  «Οι εκκλήσεις για αναστολή της διαδικασίας αποτελούν έκκληση προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να παραβιάσει το Σύνταγμα, κάτι που είναι απαράδεκτο».

ΣΟΦΙΑ Το Συμβούλιο Ηλεκτρονικών (SEM) εξέλεξε τον μέχρι τώρα Γενικό διευθυντή της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, Μιλέν Μίτεβ (40), για δεύτερη θητεία.Ο Μίτεβ έχει τελειώσει την Νομική του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Είναι εδώ και 8 χρόνια μέλος της Νομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ραδιόφωνο και Τηλεόραση  και των Ομάδων Ειδημόνων της Ένωσης για τα Πνευματικά Δικαιώματα και την Δημόσια Χρηματοδότηση. Ο Μίτεβ άρχισε να εργάζεται στην ΒΕΡ το 2009 και μετά από μια περίοδο στο  Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων  επέστρεψε το 2020 στην Βουλγαρική Ραδιοφωνίας και Τηλεόραση ως διευθυντής στην διοίκηση. Εξελέγη για ως εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της ΒΕΡ το 2021 και έπειτα για κανονική πρώτη θητεία.

ΣΟΦΙΑ Το λιανικό εμπόριο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη Βουλγαρία και βρίσκεται στους 3 κορυφαίους τομείς που έχουν τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή. Ο τομέας δημιούργησε το 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι, σύμφωνα με τις στατιστικές, και οι εταιρείες του λιανικού Εμπορίου συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων φορολογουμένων στη Βουλγαρία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα μεταβεί στο Καζάν για τη σύνοδο κορυφής των BRICS, στις 20 ή 21 Οκτωβρίου. «Αν πω ότι θα πάω στο Καζάν, θα μας πουν, αυτό είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, και αν δεν πάω, θα έχει προδώσει τη Ρωσία», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πάει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν. Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι αναμένει πολλές σημαντικές συνομιλίες στις 20 Οκτωβρίου, ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τώρα όλες τις λεπτομέρειες,

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε με την ευκαιρία Της συμπλήρωσης  των 22 χρόνων λειτουργίας  της «Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας»(BIA), , ότι «δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη εσωτερική πίεση από διάφορες ξένες υπηρεσίες που θέλουν να εκτρέψουν την πορεία της Σερβίας» και τόνισε ότι «ο δρόμος της Σερβίας» είναι ο μόνος καλός δρόμος.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια  εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της περιοχής θα φτάσει το 3,7% το 2025, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων Όπως ειπώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Βελιγράδι, η αύξηση αυτή είναι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι προβλεπόταν στην εαρινή έκθεση. Τονίστηκε επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το 2024 αναμένεται να είναι 3,3%. Με την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, το βιοτικό επίπεδο προσεγγίζει σταδιακά εκείνο που απολαμβάνουν οι πολίτες των πιο προηγμένων οικονομιών της ΕΕ, αλλά,  απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάπτυξης της ΕΕ.

Παρά τις θετικές προοπτικές, η περιοχή παραμένει ευάλωτη στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την πολιτική αβεβαιότητα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη, είναι απαραίτητο οι χώρες να βελτιώσουν το εμπόριο εντός της περιοχής και με την ΕΕ, καθώς και να μειώσουν τους χρόνους αναμονής στα σημεία διέλευσης των συνόρων και να ενοποιήσουν τα συστήματα πληρωμών τους, καθώς και να εστιάσουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου.Η βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση από τα μεσαία στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν το ένα τέταρτο των πολιτών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ζουν σήμερα  εκτός των Δυτικών Βαλκανίων , επομένως εκτιμάται ότι «η καλύτερη διαχείριση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού από τα Δυτικά Βαλκάνια» θα μπορούσε να αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή αυτή. «Με σωστή διαχείριση, η μετανάστευση μπορεί να μειώσει τη φτώχεια, να τονώσει τις εξαγωγές και να προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας τελικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μεταφορά γνώσης». Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας συνιστά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής των διμερών συμφωνιών κοινωνικής ασφάλισης και να βελτιώσουν την προστασία των μεταναστών κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού κύκλου για τον μετριασμό των κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και την παροχή κινήτρων για την επιστροφή τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ένας νέος γύρος διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σε τεχνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Στάνο. Η τελευταία φορά που οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Βελιγραδίου και της Πρίστινα συναντήθηκαν με τον Λάϊτσακ στις Βρυξέλλες ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά τότε δεν υπήρξε τριμερής συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρωθυπουργός  της Σερβίας, ΜΊλος Βούτσεβιτς , δήλωσε  ότι η Πρίστινα στη διοικητική διάβαση Μέρνταρε, διεξάγει άσκοπα μακρές επιθεωρήσεις και τις περιπλέκει διοικητικά, μόνο και μόνο για να κάνουν τους ανθρώπους νευρικούς και να χάσουν το νόημά τους όλα όσα υποτίθεται ότι συμφωνήθηκαν, και επεσήμανε ότι «ο Κούρτι κάνει τα πάντα για να δυσκολέψει τους Σέρβους στο Κόσσοβο και το Μετόχι» . «Ο Κούρτι δεν θα ηρεμήσει, επειδή οι εκλογές ήταν μπροστά του», είπε

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Σέρβος υπουργός εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ενημέρωσε την Ρουμάνα συνάδελφό του ότι η σερβική αστυνομία σταμάτησε μια Μερσεντές κοντά στην Νις την οποία οδηγούσε ο πατέρας των τριών απαχθέντων από την Ρουμανία παιδιών, και ότι βρέθηκαν τα απαχθέντα παιδιά στο όχημα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο (ιταλός)  διοικητής της  ΚΦΟΡ Ενρίκο Μπαρντουάνι Enrico συναντήθηκε χθες στην Πρίστινα με τον (επίσης Ιταλό) επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ για το κράτος δικαίου (EULEX) Τζιοβάνι Πιέτρο Μπάρμπαν και συζήτησαν για τη  συνεργασία μεταξύ της ΚΦΟΡ και της ΕΟΥΛΕΞ  και τις  συνεχιζόμενες προσπάθειες για την υποστήριξη του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ..Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκε στο Παρίσι  με το πιο «σκληρό» κομμάτι της Κοσσοβάρικης Διασποράς , ανακοίνωσε το «Κίνημα Αυτοδιάθεσης». (Vetevendosje). Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Μπεντρί Χάμζα, βρίσκεται επίσης στη Γαλλία και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με ανώτερους Γάλλους αξιωματούχους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Αστυνομία Κοσσυφοπεδίου δεν θα εκδίδει από την 1η Νοεμβρίου Πιστοποιητικά   Ποινικού Μητρώου, τα οποία θα εκδίδονται  από το «Κεντρικό Τμήμα Ποινικών Αποδείξεων» του Δικαστικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου , και επομένως «οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα δικαστήρια που καλύπτουν την περιφέρεια τους», ανέφερε η αστυνομία σε δήλωση.

ΤΙΡΑΝΑ. Δεν επιτράπηκε η είσοδος στο αλβανικό κοινοβούλιο,  στους τιμωρημένους  βουλευτές της αντιπολίτευσης. Τους έδειρε η αστυνομία. Οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανία σπρώχτηκαν  με τους φρουρούς ασφαλείας στην είσοδο του κτιρίου του κοινοβουλίου, αφού δεν τους επετράπη η είσοδος στη συνεδρίαση. Στην αίθουσα του κοινοβουλίου, οι Σοσιαλιστές ξεκίνησαν τις εργασίες τους, ενώ οι τρείς  βουλευτές της αντιπολίτευσης στους οποίους επιτράπηκε να εισέλθουν στην αίθουσα, προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εργασίες πετώντας τις καρέκλες σε ένα σωρό μπροστά από το βήμα της συνέλευσης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης του Ηνωμένου Μαυροβουνίου, Γκόραν Ντανίλοβιτς, δήλωσε ότι η σερβική γλώσσα πρέπει να είναι η επίσημη μετά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της απογραφής και ότι μόνο οι φιλοφασιστικές πολιτικές μπορούν να επιμείνουν στις διακρίσεις εις βάρος της σερβόφωνης πλειοψηφίας.

«Από την εθνική πλειοψηφία, η οποία είναι σχετική σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι φωνακλάδες του «πολιτικού μπλοκ του Μαυροβουνίου» αντλούν όλα τα δικαιώματα για τον εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να κάνουν διακρίσεις εναντίον άλλων. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει εθνική πλειοψηφία στο Μαυροβούνιο, αλλά οι πολιτικοί πρωταθλητές, οι οποίοι υποτίθεται ότι εκπροσωπούν το «Μαυροβούνιο του Μαυροβουνίου», συμπεριφέρονται σαν να αντιπροσωπεύουν το 70% του μονοεθνικού πληθυσμού. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να παρουσιάσουν ως πολιτική και ευρωπαϊκή πολιτική», είπε ο Ντανίλοβιτς.

-Ο Πρόεδρος Μιλάτοβιτς δεν ζήτησε ακόμη τη γνώμη τη γνώμη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου  για τους τρεις νέους  Πρεσβευτές που προτείνει η κυβέρνηση . Ο υποψήφιος πρεσβευτής στη Μαδρίτη, Μπράνκο Μπόσκοβιτς, η υποψήφια πρέσβειρα στην Αυστρία, Στάνιτσα Άντζιτς, και ο υποψήφιος πρεσβευτής στη Σερβία, Νεμπόισα Τζόκοβιτς, βρίσκονται σε αναμονή,

-Στη χθεσινή 53η του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συζητήθηκαν διάφορα θέματα προσωπικού. Προστέθηκε και ένας υφυπουργός Εσωτερικών. (που έλειπε). Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε να ενταχθούν περισσότερα από 30 νέα Δημόσια Έργα Υποδομών  στον  προϋπολογισμό για το 2025.

- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού  Κόμματος  των Σοσιαλιστών (DPS) Ντάνιελ Ζίβκοβιτς  συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των χωρών Κουϊντέτου  και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, και τους είπε ότι η πολιτική αστάθεια εμποδίζει την πρόοδο στη μεταρρυθμιστική διαδικασία και ότι , η πολιτική και κοινωνική αναταραχή θα οδηγήσει σε νέες εκλογές. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε ότι ένας ευρωβουλευτής που τους επισκέφθηκε τους είπε ότι «η διπλή υπηκοότητα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την κυριαρχία του Μαυροβουνίου».

- Η διασπορά είναι σημαντικός εταίρος στην οικονομική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου δήλωσε ο υπουργός Μιρσάντ Αζέμοβιτς

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Εκατοντάδες συνδικαλιστές  (ανθρακωρύχοι, εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας και μεταλλουργοί) διαδήλωσαν χθες μπροστά από το κτίριο της ρουμανικής κυβέρνησης επειδή ο επανυπολογισμός των συντάξεων που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, είναι άδικος για όσους έχουν εργαστεί σε βαρειά και ανθυγιεινά επαγγέλματα  και ζητούν την επιστροφή στην παλιά ρύθμιση  .«Οι ανθρακωρύχοι, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και οι μεταλλουργοί πρέπει να διατηρήσουν τους ίδιους όρους συνταξιοδότησης στον ισχύοντα νόμο για τις δημόσιες συντάξεις όπως ήταν και στον προηγούμενο, καθώς εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται στις ίδιες πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που προκαθορίζουν και συνεχίζουν να προκαθορίζουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας τους», δήλωσε η Εθνική Ομοσπονδία Ορυχείων και Ενέργειας. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα,  μια μαζική  διαμαρτυρία και θα ακολουθήσει απεργία αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν .Από την 1η Σεπτεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ στη Ρουμανία ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό σοσιαλ-ληστή Μαρσέλ (Τσιολάκου) θα οδηγούσε σε αύξηση των συντάξεων 3,8 εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή άνω του 82% των συνταξιούχων, κατά μέσο όρο 27%. Αν και διαβεβαίωσε ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί μετά τον επανυπολογισμό, μια σειρά διαμαρτυριών κατά του νέου συνταξιοδοτικού νόμου ξεκίνησε σε όλη τη Ρουμανία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο κατώτατος μισθός στη Ρουμανία θα είναι 810 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2025, ανακοίνωσε η κυβέρνηση .μετά από συνεδρίαση του Τριμερούς Συμβουλίου. Το  αφορολόγητο όριο των 300 λέϊ του κατώτατου μισθού θα διατηρηθεί. Ο κατώτατος μισθός στη Ρουμανία προσεγγίζει τα επίπεδα της ΕΕ, δήλωσε ο Μαρσέλ (Τσιολάκου), προσθέτοντας ότι η Ρουμανία συμμορφώνεται με την οδηγία σύμφωνα με την οποία το ελάχιστο επίπεδο μισθού πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 47% και του 52% του ευρωπαϊκού (μέσου) κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, περίπου 760.000 εργαζόμενοι στη Ρουμανία λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αντιπροσωπεύοντας το 13,9% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Μεταφορών της Σεβερνοματσεντόνιγια  Αλεξάνταρ (Λόντον) Νικόλοσκι δήλωσε ότι «ο σημερινός σχεδιασμός του σιδηροδρόμου του Διάδρομου 8»,  «σίγουρα δεν θα εφαρμοστεί» και ότι «απομένει να δούμε, αν υπάρξει νέος» «Ο διάλογος ξεκίνησε στις Βρυξέλλες  προχθές Τετάρτη. Σε δύο εβδομάδες, στις 31 του μηνός, θα υπάρξει και πάλι συνάντηση. Επιμένουμε στις θέσεις μας ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό και εφικτό έργο. Με αυτό το κόστος του σιδηροδρόμου από την Κρίβα Παλάνκα στα σύνορα με τη Βουλγαρία, δεν μπορούμε να το εκτελέσουμε .Αυτός ο σχεδιασμός σίγουρα δεν θα εφαρμοστεί. Θα δούμε αν θα υπάρξει ένας νέος», δήλωσε ο Νικόλοσκι στην Τ/Ο «Τέλμα».

Οι κατασκευαστικές εργασίες στον σιδηροδρομικό διάδρομο 8 στο έδαφος της Σεβερνοματσεντόνιγια , μεταξύ Κουμάνοβο-Κρίβα Παλάνκα ξεκίνησαν επίσημα τον Οκτώβριο του 2022 κοντά στο Κουμάνοβο με τη συμμετοχή του τότε βούλγαρου  πρωθυπουργού Ντόνεφ   και του πρωθυπουργού της Σεβερνοματσεντόνιγια  Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι .Το συνολικό μήκος του  σιδηροδρομικού διαδρόμου 8  στο έδαφος της Σεβερνοματσεντόνιγια   είναι 88,2 χιλιόμετρα..

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου