Οκτωβρίου 08, 2024

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Το Υπουργείο Εσωτερικών της Πρίστινα ανακάλεσε την εντολή  της 14ης Ιουνίου 2023, που απαγόρευε την είσοδο αγαθών από την Σερβία και την αντικατέστησε με  «λεπτομερή έλεγχο», αλλά μόνο για τη  διοικητική διάβαση «Μέρνταρε». Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, που υπογράφεαι από το Τζελάλ Σβέκλια παύει η απαγόρευση εισόδου των Σερβικών  προϊόντων και θα αντικατασταθεί από έναν «λεπτομερή έλεγχο»  για τα εμπορεύματα που εισέρχονται από την  διοικητική διάβαση Μέρνταρε. Από τις άλλες  διοικητικές διαβάσεις απαγορεύεται η διέλευση σερβικών Προϊόντων. Ο απεσταλμένος της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μανουέλ Ζάράζιν, επισκέφθηκε την Πρίστινα δύο φορές τον Σεπτέμβριο και απαίτησε από την Πρίστινα να άρει την απαγόρευση εισόδου αγαθών από την  Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια διότι διαφορετικά η Πρίστινα θα αντιμετώπιζε αποβολή από τη CEFTA και τη διαδικασία του Βερολίνου. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι «είναι καλό ότι η προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων είναι εντάξει ότι η απόφαση για άρση της απαγόρευσης εισόδου προϊόντων από την κεντρική Σερβία στο σημείο ελέγχου Merdare μείωσε την ένταση που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά ότι το πιο σημαντικό είναι ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου θα  μπορούν να προμηθεύονται τακτικά τρόφιμα, και φάρμακα».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι  ανακοίνωσε  αύξηση των συντάξεων κατά 20%. Η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου,  (LDK) δήλωσε ότι ο Μπεράτ Ρούκκι, ανέφερε πως η απόφαση για αύξηση των συντάξεων δεν ελήφθη για να βοηθήσει τους συνταξιούχους και  δεν  καλύπτει το επίπεδο των αυξήσεων των τιμών αλλά  ανακοινώθηκε προκειμένου να εκτραπεί η προσοχή  του Κοινού από την υποχώρηση του Κούρτι, που επέτρεψε  την εισαγωγή σερβικών προϊόντων στο Κοσσυφοπέδιο μέσω του της διάβασης Μέρνταρε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Σεβερνοματσεντόνιγια Ίγκορ Φίλκοφ πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπουλένα Χατζίου , στην Πρίστινα Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα δύο ανοιχτά θέματα ενδιαφέροντος των δύο χωρών για εκδόσεις καταζητούμενων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το «Ατλαντικό Συμβούλιο» , στην ανάλυσή του « για μια νέα διατλαντική προσέγγιση στα Δυτικά Βαλκάνια»,  συστήνει  προς τις Ηνωμένες Πολιτείες  «να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη διευκόλυνση μιας συνολικής και τελικής συμφωνίας εξομάλυνσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου» και σημειώνουν ότι  «ο διάλογος θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε πρακτικά βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, της ελεύθερης κυκλοφορίας και της αμοιβαίας αναγνώρισης». Η Πρίστινα ήρε την απαγόρευση εισόδου εμπορευμάτων από την Σερβία, αλλά μόνο από την διάβαση Μέρνταρε

ΑΝΝΟΒΕΡΟ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Αμβούργο και ότι συζήτησαν , και την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, καθώς και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Μετά από συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε :«Έχουμε εκφράσει διαφορετικές θέσεις, αλλά και μεγάλη συναίνεση σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα. Παράλληλα, τονίσαμε  την ευγνωμοσύνη μας για τον τεράστιο αριθμό επενδυτών  και εργοστασίων από τη Γερμανία που απασχολούν ανθρώπους στη χώρα μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Αν δεν υπήρχαν οι γερμανικές εταιρείες, θα ήταν δύσκολο για εμάς να φτάσουμε σε μια τέτοια επενδυτική αξιολόγηση, για την οποία οι Γερμανοί οικοδεσπότες μας και ο καγκελάριος Σολτς μας συνεχάρησαν .Ο Σολτς με ενημέρωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία κινείται για την κατασκευή ορυχείου λιθίου», δήλωσε ο Βουτσιτς  που συμμετέχει στη διάσκεψη για τη βιωσιμότητα  Μετά την επίσκεψή του στο Αμβούργο, ο Πρόεδρος Βούτσιτς  πήγε στο Τίβατ για τη σύνοδο κορυφής της διαδικασίας Μπρντο-Μπριόνι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σήμερα, στις 10 π.μ., το σερβικό κοινοβούλιο συνεχίζει τη συνεδρίασή του, η οποία ξεκίνησε χθες, και το μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα είναι το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης  για τις τροποποιήσεις του νόμου για τα μεταλλεία και τη γεωλογική έρευνα.

ΣΚΟΠΙΑ. Η ενεργειακή και μεταφορική σύνδεση μεταξύ της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Σερβίας, καθώς και το κοινό όραμα ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ΕΕ, ήταν τα θέματα των συνομιλιών κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς στα Σκόπια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Χρίστιαν Μίτσκοσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους. Συζητήθηκε η κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου και η σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας.Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, της εξόρυξης και των ορυκτών πόρων, και συμφωνήθηκε κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Νις.Ο Μίτσκοσκι έλαβε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. «. Βρισκόμαστε τώρα στη φάση ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας υποβολής προσφορών για να ξεκινήσουμε την κατασκευή του  αγωγού φυσικού αερίου με τον νότιο γείτονά μας, και τονίσαμε συγκεκριμένα τη σημασία της κατασκευής ενός  αγωγού φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Μακεδονίας και Σερβίας  προκειμένου να παράσχουμε μια πρόσθετη επιλογή για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη», είπε ο Μίτσκοσκι, που τόνισε: «Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να μετατρέψει τη χώρα σε σταυροδρόμι μεταφορών και ενέργειας για την Ευρώπη». Οι υπουργοί του αλβανικού συνασπισμού «ΒΛΕΝ»  δεν παρευρέθηκαν στην υποδοχή του κ. Βούτσεβιτς μπροστά από το κυβερνητικό Μέγαρο». Ο Μίλος Βούτσεβιτς είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός, μετά τον Βίκτορ Ορμπάν, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σεβερνοματσεντόνιγια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μίτσκοσκι.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, Μεντούχ Θάτσι επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του οποίου ηγείται δεν θα είναι πλέον μέρος του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» το οποίο συγκροτηθηκ γύρω από το ΝΤΟΥΙ και δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια  υπέστη ισχυρό πλήγμα όταν η ΕΕ διαχώρισε την Αλβανία από τα Σκόπια στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ.

ΣΚΟΠΙΑ. Η πράσινη μετάβαση θα εξαλείψει 66.000 θέσεις εργασίας στην Σεβερνοματσεντόνιγια. Σύμφωνα με έκθεση της  Παγκόσμιας Τράπεζα η  Σεβερνοματσεντόνιγια. πρέπει να επενδύσει 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Παρά τις διεθνείς κυρώσεις κατά των στελεχών του , το SNSD είναι ο απόλυτος νικητής των εκλογών .Θα έχει δημάρχους  στο 80% των δήμων και των πόλεων και τον μεγαλύτερο αριθμό συμβούλων σε όλες τις τοπικές κοινότητες στη Σέρπσκα. Οι δυο  μεγαλύτερες πόλεις της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα  όμως,  η Μπάνια Λούκα και η Μπιέλινα εξέλεξαν ως δημάρχους πρόσωπα της αντιπολίτευσης. «Οι περίπου 332.000 κερδισμένες ψήφοι, που είναι έως και 50.000 περισσότερες από ό, τι στις τελευταίες εκλογές, δείχνουν ότι το SNSD είναι ο απόλυτος νικητής των τοπικών εκλογών», δήλωσε χθες  ο ηγέτης του κόμματος, Μίλοραντ Ντόντικ και κάλεσε,  «όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα». Συγχαίροντας τους νικητές δημάρχους στη Μπάνια Λούκα και τη Μπιέλινα, επεσήμανε ότι το SNSD, ως το ισχυρότερο κόμμα και στα δύο κοινοβούλια των πόλεων, θα εργαστεί αποκλειστικά προς όφελος των πολιτών και ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκε η κούρσα για τη δημαρχιακή θέση στη μεγαλύτερη πόλη της Σέρπσκα, « δεν θα επηρεάσουν τον συνασπισμό σε στο επίπεδο της οντότητας ». «Είμαστε μια υπεύθυνη πολιτική δομή που φροντίζει το Κράτος και το Κράτος πρέπει να παραμείνει ισχυρό», δήλωσε ο Ντόντικ.

Με καταμετρημένο το 91,35% ψήφων από 89 εκλογικά τμήματα της Μπάνια Λούκα, οι Ανεξάρτητοι Σοσιαλδημοκράτες (SNSD), του κ, Ντόντικ έχουν λάβει 11.234 ψήφους, και ποσοστό  33,79% . Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το αντιπολιτευόμενο PDP, με 7.089 ψήφους και ποσοστό 21,32% .Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που συμμετέχει στον κυβερνώντας Συνασπισμό του  Ντόντικ με 5,86% και  στην τέταρτη θέση βρίσκεται  η «Ενωμένη Σέρπσκα» του Προέδρου της Βουλής κ. Στέβαντιτς με 5,23%. Πέμπτο το Ντέμος του κ. Τσουμπρίλοβιτς με 5,14%, έκτη η διάσπαση των Σοσιαλιστών  με 5,03%,  έβδομη η αντιπολιτευόμενη  κ. Τρίβιτς που τσακώθηκε με τον Ντράσκο Στανιβούκοβιτς και που πήρε 4,77% και όγδοος ο Ίγκορ Ραντόϊτσιτς που μισεί τον κ. Ντόντικ και πήρε το 4,35% από τους SNSD. Ο κυβερνητικό Συνασπισμός έλαβε το 50,02%. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών  για δημάρχους , με βάση το 94,07% των εκλογικών τμημάτων που εξετάστηκαν. Για τις συνελεύσεις των πόλεων και των δήμων , η καταμέτρηση έχει φθάσει στο 85,96% των εκλογικών τμημάτων.Σύμφωνα με την ανακοίνωση  που έχουν επεξεργαστεί σήμερα, καταγράφηκε το τα άκυρα είναι μεταξύ  του 5,42%  (για τα δημοτικά συμβούλια)  και του 6,5% για τους Δημάρχους. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν προχθες θα επιβεβαιωθούν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, όταν ξεκινούν οι προθεσμίες για τη συγκρότηση των τοπικών αρχών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ Με ένα  δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου  στην παλιά πόλη του Κότορ , ξεκίνησε χθες η σύνοδος κορυφής των ηγετών της διαδικασίας Μπρντο-Μπριόνι , μιας περιφερειακής πρωτοβουλίας για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κουρτ Βόλκερ δήλωσε στο Τίβατ ότι «οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή εκτρέπουν την εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών από τα Δυτικά Βαλκάνια», ότι «είναι σημαντικό οι πολιτικοί ηγέτες της περιοχής να κάνουν  ότι πρέπει  για να προστατεύσουν την περιοχή» και ότι «είναι επικίνδυνο να υπάρχουν κόμματα στις κυβερνήσεις της Περιοχής που αμφισβητούν τον δυτικό προσανατολισμό του κράτους» Ο Βόλκερ δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «MINA» ότι, « η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κατάσταση, προσπαθώντας να επεκτείνει την επιρροή της και να υπονομεύσει τις φιλοδυτικές κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα και τους παράγοντες στα Βαλκάνια».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Δημοκρατικό Μαυροβούνιο ΔΉΛΩΣΕ ότι υποστηρίζει τον υπουργό Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς ΚΑΙ  την άρνησή του να ΜΗΝ  προσκαλέσει τον ναύαρχο Ντράγκαν Σάμαρτζιτς στον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Ο Σάμαρτζιτς είναι ο ναύαρχος του Τζουκάνοβιτς», τόνισαν.

ΤΙΡΑΝΑ. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Σκιπερία  (Αλβανία) κάλεσαν σε νεα πανεθνική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Τίρανα , απαιτώντας την αντικατάσταση της κυβέρνησης με υπηρεσιακή  πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την «αριστερή» κυβέρνηση για χειραγώγηση των προηγούμενων εκλογών και σφετερισμό της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού σώματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα πραγματοποίησε διαδηλώσεις την Κυριακή  .Οι Δημοκρατικοί απαιτούν επίσης την απελευθέρωση του Σαλί Μπερίσα από τον κατ' οίκον περιορισμό. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα κάλεσε τους πολίτες των ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τις διαδηλώσεις.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε το «πακέτο»   που υπέβαλε η Ρουμανία, για επενδύσεις 500 εκ ευρώ στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω άμεσης επιδότησης από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ και στοχεύει στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Σχεδόν 800 επαγγελματίες που προωθούν τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ευρώπη και τη Ρουμανία, καθώς και αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2024, "Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 58.000 άνθρωποι που είναι κυριολεκτικά σαν ζητιάνοι».

ΣΟΦΙΑ. Ο συμπρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Αιγοπροβάτων, Συμεών Καρακόλεφ,δήλωσε  ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια προφορική διαβεβαίωση από τον υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων ότι τα υπόλοιπα  125 εκατομμύρια  Λέβα από την «Ουκρανική Βοήθεια» θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει τίποτα επίσημο», είπε. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παραμένουν έτοιμοι για διαμαρτυρίες στους δρόμους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου