Οκτωβρίου 07, 2024

Επί Τροχάδην


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Ντόντικ ανακοίνωσε ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, στις επόμενες Γενικές εκλογές το 2026. «Σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης επιτυχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών .Οι πολίτες αναγνώρισαν τη δουλειά μας και μας υποστήριξαν. Η πολιτική μας, φέρνει αποτελέσματα.  Με τα φτερά της σημερινής μεγάλης νίκης ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για Πρόεδρος της Σέρπσκα στις επόμενες Γενικές εκλογές. Συνεχίζουμε την πολιτική που εμπιστεύονται οι πολίτες μας», δήλωσε ο Ντόντικ.

Ο Ντόντικ,ανακοίνωσε ότι οι SNSD έλαβαν το 54,3% των καταμετρημένων ψήφων που ανέρχονταν  σε 310.000. Οι SNSD κέρδισαν σε 47 Δήμους καθώς και σε τέσσερεις άλλους δήμους μαζί με τους εταίρους του κυβερνητικού  συνασπισμού. (Οι Δήμοι της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι  63) .Το SNSD κέρδισε  την εξουσία σε τέσσερεις Δήμους που μέχρι στιγμής ανήκαν στην αντιπολίτευση, δηλαδή στο Μπροντ , την Μπιέλιτσα, το Σόκολατς και το Ούγκλιεβικ και σε δύο δήμους της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στο Γκλάμος και στο Ντράβαρ. «Ευχαριστούμε τους πολίτες γιατί επέδειξαν δημοκρατική ωριμότητα. Είμαι περήφανος για την εκστρατεία, η οποία», δήλωσε ο Ντόντικ.

Στην Μπάνια Λούκα ,οι SNSD  κέρδισαν την πλειοψηφία των Συμβούλων, αλλά Δήμαρχος επανεξελέγη ο Ντράσκο Στανιβούκοβιτς, πρώην δήμαρχος της Μπάνια Λούκα και υποψήφιος δήμαρχος του Κόμματος Δημοκρατικής Προόδου (PDP). Τρίτη δύναμη στην Συνέλευση της Μπάνια Λούκα θα είναι το Κίνημα «ο δρόμος σας» του Ίγκορ Ραντόϊτσιτς  που υπηρέτησε ως δήμαρχος της Μπάνια Λούκα από το SNSD, από το 2016 έως το 2020 και έχασε από τον Στανιβούκοβιτς και από ότι φαίνεται ψήφιζε τον Στανιβούκοβιτς, για να εκδικηθεί τον Ντόντικ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Εφορευτικής Επιτροπής σε όλη τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη η προσέλευση , που επηρεάστηκε από τος πλημμύρες της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ήταν 47,73%. Επίσημα αποτελέσματα  δεν υπάρχουν. Οι χθεσινές  δημοτικές εκλογές στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ήταν οι όγδοες,

Στο Σεράγεβο ,ο  ηγέτης του SDA ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτό το κόμμα  του έχει λόγους να πανηγυρίζει λόγω των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών, αλλά δεν θα το κάνει λόγω  της τραγωδίας των πλημμυρών και του Πένθους για τα θύματα .Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ανακοινώσε ότι  το SDA επανεξέλεξε 24 από τους 26 Δημάρχους που είχε και κέρδισε 10 ακόμα Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν καλά αποτελέσματα στο Μόσταρ και το Μπρίτσκο. «Το SDA αυξάνεται, αυτό είναι σαφές», πρόσθεσε.

 Ο πρόεδρος της Κροατικής HDZ, Ντράγκαν Τσόβιτς, ότι αυτό το κόμμα κερδίζει 22 ή 23 δημαρχιακές θέσεις . «Υπάρχει λόγος να είμαστε ικανοποιημένοι», είπε,  και ευχαρίστησε όλους τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες σε δύσκολες συνθήκες. Ο Ντράγκαν Τσόβιτς τόνισε ότι  η  HDZ έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο Μόσταρ.«Θα ήμουν ευτυχής αν είχαμε λάβει 20.000 ψήφους στο Μόσταρ, αλλά σε αυτές τις συνθήκες, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν μπόρεσε   να πάει στις κάλπες.  Θα έχουμε από 13 ως15 Συμβούλους», είπε.

ΣΟΦΙΑ. Οι «κυριακάτικες δημοσκοπήσεις» και αναλύσεις  δεν προσέφεραν ενδείξεις λύσεως του πολιτικού αδιεξόδου, Σύμφωνα με την «Τρούντ» η  51η Εθνοσυνέλευση θα είναι αντικομματική . Το ΓΚΕΡΜΠ αναμένεται να έχει 69-70 βουλευτές. Η «Αναγέννηση» (Vazrazhdane»  και οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία»  (PPDB) θα έχουν  από 44 βουλευτές ο καθένας. Ο Ντογκάν θα έχει 22-23 βουλευτές και ο Πέεφσκι 19-20 .ΤΟ ΒΣΚ  και το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός»  αναμένεται  να έχουν από  18 ως 20 βουλευτές.  Ο «εκλογολόγος»  καθηγητής. Κωνσταντίνοφ τόνισε ότι εάν δεν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα «οι δυνατότητες  για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δυνατές, πρακτικά σημαίνουν  μόνο ένα συνασπισμό των  Μπορίσοφ και Πέεφσκι  με τους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία»  που ψήφισε την Συνταγματικής Μεταρρύθμιση στην 50η Εθνοσυνέλευση και μετά διαλύθηκε» . Η δεύτερη δημοσκόπηση ήταν της «Market Links» που διαπίστωσε ότι ,το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», θα μείνει «εκτός νυμφώνος».   Σύμφωνα με την «Market Links» το ΓΚΕΡΜΠ  προηγείται με 23,1%. οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία»  έχουν 14,1% και η «Αναγέννηση»  13,3%. Η «Συμμαχία για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» του Αχμέντ Ντογκάν  προηγείται της «Νέας Αρχής» του Πέεφσκι  με 8,4% έναντι 6,4%. Το ΒΣΚ λαμβάνει  5,3% και το ITN με 3,4% σε αυτό το στάδιο πέφτει εκτός Εθνοσυνέλευσης.Εάν οι εκλογές ήταν στις αρχές Οκτωβρίου, 6 κόμματα και συνασπισμοί θα έμπαιναν στην 51η Βουλή, σύμφωνα με έρευνα της MarketLinks που ανέθεσε το bTV. Πρώτο είναι το GERB-ΕΔΔ με 23,1% των ψήφων. Το «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» και το «Αναγέννηση» έχουν 14,1% και 13,3% αντίστοιχα. Η πτέρυγα του ΚΔΕ του Αχμέντ Ντογάν έχει 8,4%. Το ΚΔΕ-Νέα Αρχή του Ντελιάν Πέεφσκι συγκεντρώνει 6,4%. Το «ΒΣΚ-Ενωμένη Αριστερά» λαμβάνει υποστήριξη 5,3% και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» 3,4% δεν περνάει το όριο του 4%. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ της 25ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Σάββατο έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, και το Σκάνδαλο ήταν η απόρριψη της υποψηφιότητας της Ντιάνας Σοσοσάκα από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ευρωβουλευτής Ντιάνα Σοσοσάκα ,  και ηγέτης του κόμματος «ΣΟΣ Ρουμανία», υπέβαλε εκ νέου την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή  στις 23:50, του Σαββάτου .Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν εξήγησε τους λόγους της απόφασής τους, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το κύριο επιχείρημα είναι οι δηλώσεις της, οι οποίες δείχνουν «έλλειψη σεβασμού για το Σύνταγμα».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε χθες απαίτησε  την επιστροφή της χερσαίας ζώνης ασφαλείας του ΝΑΤΟ σε περίμετρο πέντε χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, λόγω της απειλής από τη Σερβία στοχεύει το Κοσσυφοπέδιο τα τελευταία δύο χρόνια. Είπε επίσης: «Συμβουλευόμαστε τους συμμάχους μας, αλλά παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις» Ο  Κούρτι είπε, πως η Πρίστινα μοιράζεται κοινές αξίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και διαβουλεύεται με τους συμμάχους, ωστόσο οι αποφάσεις για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να λαμβάνονται από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. «Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις με συμμάχους, αναφέρει ότι η ευθύνη για τέτοιες αποφάσεις ανήκει στο Κοσσυφοπέδιο», τόνισε

 Ο  Άλμπιν Κούρτι είπε και ότι «η κυβέρνησή του έχει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης της Μακεδονίας , υπό την ηγεσία του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE), για την διάνοιξη της  σήραγγας που θα συνδέσει την Πριζρένη στο Κοσσυφοπέδιο με το Τέτοβο .

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Λίγκας Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου (LDK) Ρεζάρτα Κράσνικι  δήλωσε ότι  στα 4 χρόνια του Κούρτι 200.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση και τόνισε ότι στις 9 Φεβρουαρίου,  όλα όσα ενοχλούν τους πολίτες για τέσσερα χρόνια θα τελειώσουν και  ο νέος πρωθυπουργός θα είναι ο Λιούμιρ Αμπντιτζίκου. Η Κράσνικι επέκρινε τον Κούρτι και για τη διαφωνία με τους διεθνείς συμμάχους. «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε συμφωνήσει με τους διεθνείς συμμάχους μας, διότι χάρη σε αυτούς είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος σήμερα», είπε και πρόσιεσε ότι  η  κυβέρνηση Κούρτι,  «έχει επίσης οπισθοδρομήσει στο θέμα της δημοκρατίας». «Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τα συνδικάτα, την υγειονομική περίθαλψη, δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, και όλα είναι πιο ακριβά», κατέληξε .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ζελέλι Σβέκλια δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ικανοποίησης των απαιτήσεων του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτςγια  να επιστρέψουν στην εργασία τους στο βορρά οι πρώην σέρβοι  αστυνομικοί που παραιτήθηκαν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ιταλός πρέσβης στην Πρίστινα,  Αντονέλλο Ντε Ρίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα τον νέο  Ιταλό διοικητή της ΚΦΟΡ υποστράτηγο Ενρίκο Μπαρντουάνι.που θα αναλάβει καθήκοντα στις 11 Οκτωβρίου ,διαδεχόμενους τον Τούρκο διοικητή Οζκάν Ουλούτας . «Αυτή είναι η 14η φορά που η Ιταλία ηγείται αποστολής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας την ακλόνητη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου»,  ανάφερε  σε δήλωση της η ιταλική πρεσβεία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην οποία θα συζητηθεί σήμερα η πρόταση της αντιπολίτευσης για απαγόρευση της εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και επεξεργασίας λιθίου και βορίου, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για τους πολίτες που φοβούνται, αλλά ότι το σχέδιο νόμου είναι αβάσιμο και ότι πρέπει να επιστραφεί για βελτίωση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Σάββατο  ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard &; Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Σερβίας από "BB+" σε "BBB-" με σταθερή προοπτική, ανέφεραν σερβικά μέσα ενημέρωσης. «Όλη η επιτυχία μας μέχρι στιγμής συνοψίζεται σε τρία γράμματα - BBB-. Το ταξίδι της επιτυχίας μας συνεχίζεται ακόμα και μετά από αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει μακροοικονομική σταθερότητα, ισορροπία των δημόσιων οικονομικών, λογικό επίπεδο δημόσιου χρέους. Πριν από μια δεκαετία, η Σερβία βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τώρα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες οικονομίες. Έτσι, υπάρχουν θετικές προοπτικές για την περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Σίνισα Μαλι.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόϊσλαβ Σέσελι,, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα απελευθερωθούν από τα  «δεσμά του ΝΑΤΟ» και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Σλάβους αδελφούς τους,

ΣΚΟΠΙΑ. Η υπουργός Οικονομικών Γκόρντανα Ντιμιτρίεφσκα-Κοτσόσκα  χαιρέτισε την έκθεση της  «Fitch» που  επιβεβαίωσε «τις αξιόπιστες και συνεπείς πολιτικές» της Σεβερνοματσεντόνιγια διατηρώντας την αξιολόγηση «BB+  με σταθερή προοπτική». «Παρ' όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε να εξυγιάνουμε, να ελέγξουμε και να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά Η συναλλαγματική ισοτιμία του Ντέναρ  θα παραμείνει σταθερή», είπέ.Η Υπουργος θα μεταβεί στη Βουδαπέστη την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, όπου θα υπογραφεί δανειακή σύμβαση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Ουγγρική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών.

ΣΚΟΠΙΑ. Το DUI δήλωσε ότι «η οικονομία της χώρας βυθίζεται» , ότι «δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών» και ότι «επιδιώκει αύξηση του κατώτατου μισθού στο ελάχιστο των  450 ευρώ.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι κάλεσε τον Αχμέτι   να μεταρρυθμίσει το κόμμα του, να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και «να διώξει τους εγκληματίες από το ΝΤΟΥΙ». «Μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες σας πρέπει να γνωρίζουν τι έχουν κάνει, και ότι υπάρχει ένας θεσμός που ονομάζεται λογοδοσία για αυτό που κάνουν. Σας υποσχέθηκα, και σας υπόσχομαι, θα σας βοηθήσουμε να καθαρίσετε το DUI . Καθαρίστε τους εγκληματίες από τις τάξεις σαςκαι  είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε,

ΣΚΟΠΙΑ Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς  θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια σήμερα.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα για νέους. Διακόσια πενήντα ευρώ για ηλεκτρονικές συσκευές για κάθε φοιτητή και 10 εκατομμύρια ευρώ για επιχειρηματική ανάπτυξη για νέους. Κάθε νέος ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα σχέδιο και θα λάβει μεταξύ 1.000 και 30.000 ευρώ για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

ΣΚΟΠΙΑ. Τα στοιχεία από την Υπηρεσία Απασχόλησης δείχνουν ότι στην Σεβερνοματσεντόνιγια υπάρχει έλλειψη προσωπικού  στις κατασκευές, τη φιλοξενία και τη μεταποίηση. Οι λιανοπωλητές μειώνουν το βάρος των προϊόντων για να παρακάμψουν την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του περιθωρίου Κέρδους .Η Επιθεώρηση Αγοράς επέβαλε πρόστιμα άνω των 4 εκατομμυρίων Ντέναρ σε πέντε μεγάλες αλυσίδες αγορών, όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριόνι , η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Τίβατ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιυς , θα φιλοξενήσει τον  Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο σήμερα και αύριο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Ο ηγέτης του ψηφοδελτίου  του Κινήματος «Εμπρός», Βουκ Κάντιτς, που για 200 ψήφους  δεν έβγαλε έδρα, υπέβαλε χθες15 ενστάσεις στην Κρατική Εφορευτική Επιτροπή λόγω φερόμενων παρατυπιών σε 14 εκλογικά τμήματα, που θα εκδικαστούν σήμερα. Εάν η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή  απορρίψει τις ενστάσεις  , ο Κάντιτς μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που η Επιτροπή δεκτές τις ενστάσεις  του, οι εκλογές θα επαναληφθούν Οι εφημερίδες γράφον ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ποντγκόριτσα θα είναι μακρές και επίπονες. Οι  Σοσιαλδημοκράτες  που κυβέρνησαν μαζί με τον Τζουκάνοβιτς δήλωσαν ότι «μετά τις εκλογές στην Ποντγκόριτσα, η κυβέρνηση ουσιαστικά κατέρρευσε και ο κυβερνών συνασπισμός σε κρατικό επίπεδο απονομιμοποιήθηκε» και ότι «η τελική ήττα θα είναι στην Μπούντβα στις 17 Νοεμβρίου, όταν ο Μάντιτς και η συμμορία του θα μετακινηθούν στην  αντιπολίτευση».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου