Οκτωβρίου 09, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΟΦΙΑ.
Οι (ανεξάρτητοι) δικαστές του Πέεφσκι άσκησαν (προεκλογική) δίωξη  σε άνθρωπο του  Ντογκάν και υποψήφιο, και του απαγόρευσαν να φύγει από την πόλη του αλλά και από τη Βουλγαρία. Θύμα ο πρώην δήμαρχος του Καρτζαλί Χασάν Αζίς  που κατηγορήθηκε από Εισαγγελία στο Παζαρτζίκ  για διαφθορά, επειδή ανέθεσε τον καθαρισμό μιας χαράδρας το 2022 , με βάση τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για συμβάσεις κάτω από 60,000 λέβων ενώ το έργο κόστισε 68.000 λέβα και οι διαδικασίας έπρεπε να γίνουν βάσει του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων. Σύμφωνα με τον Χασάν Αζίζ, πρόκειται για πράξη «πολιτικής καταστολής». «Για να φύγω από την πόλη και να κάνω προεκλογική εκστρατεία , πρέπει να ζητήσω άδεια από τον εισαγγελέα», σχολίασε ο Αζίζ και πρόσθεσε ότι αναμένει ότι η πίεση εναντίον του και άλλων πολιτικά ενεργών προσώπων θα αυξηθεί από τις κρατικές αρχές. «Βουλγαρία είναι μια θλιβερή ιστορία αυτή τη στιγμή. Οι κρατικές αρχές ασκούν πίεση σε ορισμένους ανθρώπους», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος του Κάτυζαλι  που όταν ρωτήθηκε γιατί αυτό το μέτρο επιβλήθηκε από την Εισαγγελία στο Πάζαρτζικ, απάντησε: «Επειδή προφανώς έχουν βρει τον σωστό εισαγγελέα».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Υπόθεση του αποκλεισμού της Ντιάνας Σοσοάκα από τις προεδρικές εκλογές εξελίχθηκε σε κυβερνητική κρίση. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και πρόεδρος της Γερουσίας Νικολάε Τσιούκα δήλωσε ότι ο συνασπισμός PSD-PNL πλησιάζει στο τέλος του,  κατηγορώντας τους Σοσιαλδημοκράτες ότι βρίσκονται πίσω από μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές Ντιάνας Σοσοάκα που «ανατρέπει τα δεδομένα των Προεδρικών εκλογών». Ο κ.Τσιούκα δεν ανέτρεψε την κυβέρνηση λέγοντας λοτι οι Υπουργοί του ,θα παραμείνουν στην κυβέρνηση «μόνο για να αποτρέψουν την επέκταση των καταχρήσεων που μπορούν να διαπράξουν για να κερδίσουν τις εκλογές», δήλωσε ο Τσιούκα.  Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε  ότι θα παραιτηθεί εάν οι Φιλελεύθεροι εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Γιόνουτ Στρόε δήλωσε επίσης ότι αυτή ήταν η στιγμή του «τέλους της τρέχουσας συμμαχίας» μεταξύ των δύο κομμάτων.«Η πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων έχει όρια, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς οι Φιλελεύθεροι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο PSD , Ο συνασπισμός - με την πολιτική έννοια - δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει», δήλωσε.«Πολιτικές δηλώσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα λειτουργίας της κυβέρνησης μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την εθνική οικονομία, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και, τέλος, τη ζωή των πολιτών. Ένα κόμμα στην εξουσία δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις μόνο βάσει εκλογικών υπολογισμών», απάντησαν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας (SSR), Έλενα Λασκόνι, ανακοίνωσε ότι το κόμμα θακαταεσει πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρσέλ Τσιόλακου και κάλεσε τους φιλελεύθερους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση «να έχουν το θάρρος να υπογράψουν την πρόταση»,Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής, χρειάζονται οι ψήφοι 234 βουλευτών. Το νομοθετικό σώμα έχει 466 μέλη - 158 από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), 110 από το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), 59 από την Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας (SSR), 43 από τη Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων (AUR), 29 από τη Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων στη Ρουμανία (DSUR), 17 από εθνικές μειονότητες και 50 ανεξάρτητους.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τρίτη τις τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα που αφορούν στην  εμπορία ανθρώπων και τη μαστροπεία. «Η πρόκληση ή η διευκόλυνση της πορνείας ή η απόκτηση κέρδους από την πορνεία από ανηλίκους τιμωρείται με 7 έως 15 χρόνια φυλάκισης ή 10 έως 20 σε περίπτωση ατόμων με προηγούμενες καταδίκες για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ακεραιότητας»,

ΤΙΡΑΝΑ Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Σκιπερία (Αλβανία) την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και θα εγκαινιάσει το Μεγάλο Τζαμί στα Τίρανα., που άρχισε να κατασκευάζεται το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2022 αλλά δεν άνοιγε λόγω των διαφωνιών μεταξύ Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας. Τώρα συμφώνησαν ότι το Τζαμί θα έχει Τούρκο ιμάμη και επομένως  ο Ταγίπ θα το εγκαινιάσει Μετά την Σκιπερία ο Ταγίπ θα επισκεφθεί την Σερβία. Το Γραφείο της Σερβικής Προεδρίας για Συνεργασία με τα ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι , « Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς , θα φιλοξενήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 10 και 11 Οκτωβρίου»,

ΤΙΡΑΝΑ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Σκιπερία (Αλβανία) ανήλθαν σε 749 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη Ιουνίου .Ο υπουργός Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας Μπέντι Γκόντζα   ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν σταθερή και σημαντική ανάπτυξη.Οι κτηματομεσιτικές δραστηριότητες, αντιπροσωπεύουν το 24,1% του συνολικού όγκου των ξένων  επενδύσεων. Η πρώτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στην Σκιπερία  είναι η Τουρκία με μερίδιο 19,5% , ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ολλανδία, με μερίδια 12,4% και 8,1%, αντίστοιχα,

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο  αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Αλεξάντερ Κασσάνοφ , (που αντικατέστησε τον Εσκομπάρ) θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πρίστινα. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ  θα διεξάγει «τακτικές διαβουλεύσεις» με την Πρόεδρο και την κυβέρνηση και θα συναντηθεί επίσης με ηγέτες της αντιπολίτευσης, την κοινωνία των πολιτών και την επιχειρηματική κοινότητα.           Ο Κασσάνοφ  πριν από την Πρίστινα θα επισκεφτεί  το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας και με τον (Ιουδαίο) υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Μάρκο Τζούριτς.


ΠΡΙΣΤΙΝΑ
. Το πρώτο φορτηγό με εμπορεύματα από τη Σερβία πέρασε τον λεπτομερή έλεγχο στην διάβαση Μέρμταρε και μετά από δύο ώρες ελέγχου εισήλθε στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κράτος Δικαίου  αποφάσισε την παράταση του κατ' οίκον περιορισμού για τέσσερεις νεαρούς Σέρβουςπου συνελήφθησαν τη νύχτα της 9ης προς 10η Σεπτεμβρίου στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα, επειδή έκαναν φασαρία και ξυλοκοπήθηκαν, αλλά κατηγορήθηκαν για «απείθεια» , και «αντίσταση κατά της Αρχής» και  έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό,  μέχρι να γίνει γ δίκη τους.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι μουσουλμάνοι  μπλόκαραν ξανά το έργο της Βουλής των Λαών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Η τακτική σύνοδος της Βουλής των Λαών , η οποία διακόπηκε  τον Μάρτιο, δεν συνεχίστηκε χθες. Οι εργασίες μποϊκοταρίστηκαν ξανά, όπως και για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου, από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους  αντιπροσώπους που δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα της συνέλευσης . Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνο  αποχώρησαν επιδεικτικά τον Μάρτιο από την αίθουσα της Συνέλευσης των Λαών διότι συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη το αίτημα του Σέρβου αντιπροσώπου Ζέλιμιρ Νέσκοβιτς για επείγουσα εξέταση του Σχεδίου Νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και από τότε, έχουν ουσιαστικά καταργήσει ι τη Βουλή των Λαών. Ο εκπρόσωπος του SDA Σέφικ Τζαφέροβιτς δήλωσε ότι οι Βόσνιοι δεν θα παραστούν στη σύνοδο έως ότου το Σώμα της Βουλής των Λαών αφαιρέσει το προαναφερθέν σχέδιο νόμου από την ημερήσια διάταξη, διοτι είναι αντισυνταγματικό. «Δεν θα συμμετάσχουμε στις εργασίες της συνόδου όσο αυτή η επαίσχυντη πρόταση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Ο νόμος αυτός αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη συνταγματική τάξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και το Συνταγματικό Δικαστήριο της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης , καθώς εισάγει εθνοτική ψήφο και εθνοτική δομή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και προβλέπει επίσης την αποχώρηση των ξένων δικαστών. Όλα αυτά είναι αντίθετα με το Σύνταγμα και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό», δήλωσε ο Τζαφέροβιτς.

 ΣΡΕΠΕΡΕΝΙΤΣΑ.  Ο Μίλος Βούτσιτς, ο κοινός υποψήφιος των σερβικών κομμάτων για δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, δήλωσε ότι μπορεί να κηρύξει τη νίκη στη Σρεμπρένιτσα και ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους.«Είχαμε σημαντικά υψηλότερη προσέλευση στα τακτικά εκλογικά τμήματα από ό,τι την προηγούμενη περίοδο. Έχουμε στοιχεία για την προσέλευση που είναι κοντά στις 6.300, που είναι μεγαλύτερη προσέλευση από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε, με διαφορά χιλίων υπέρ μου», είπε. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα αφού καταμετρήσει  τις επιστολικές ψήφους .Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι ακόμη και με αυτόν τον υπολογισμό η κάλυψη της  διαφοράς είναι ανέφικτη.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Τιβάτ η σύνοδος της ολομέλειας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Μπρίντο-Μπριόνι, που συγκεντρώνει όλους τους τέως Γιουγκοσλάβους. Κροάτες, Σλοβένους, Σέρβους, Μαυροβούνιους, Κοσσοβάρους, Σεβερνομακεντόνσκι  και τους τρεις λαούς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Μαζί τους Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Τα τρία μέλη της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ήταν παρόντα. Και η Ζέλικα, (Τσβιγιάνοβιτς) και ο Ντένις, (Μπετσίροβιτς) και ο Ζέλικο( Κόμσιτς).

Η Επιμονή των δημοσιογράφων βγάλουν είδηση στις συνεντεύξεις έδωσε ένα σχετικό ενδιαφέρον. Πρωταγωνιστές  ήσαν ο Μιλάτοβιτς που τον ρωτούσαν για την Ποντγκόριτσα και ο Βούτσιτς που είπε ότι δεν υπάρχει Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, ότι το Κόσσοβο είναι μέρος της Σερβίας και ρώτησε τους δημοσιογράφους που  τον ρωτούσαν για το δίκαιο γιατί δεν σέβονται το ψήφισμα 1244, που είναι  το Διανθές Δίκαιο, Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στο Τίβατ ο Βούτσιτς,  δήλωσε ότι η Σερβία δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένου του Μαυροβουνίου, και ότι δεν έχει σημασία για αυτόν ποιος σχημνατίζει κυβέρνηση, Ο πρόεδρος της Σερβίας  δήλωσε και ότι η Σερβία δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα εναντίον του Μαυροβουνίου, αλλά ήταν ακριβώς το αντίθετο, το Μαυροβούνιο αμάρτησε εναντίον της Σερβίας. Είπε και ο Σοσιαλδημοκράτης Μιλάνοβιτς «κάτι» περί ΝΑΤΟ και Ουκρανίας. «Το ΝΑΤΟ πηγαίνει ανοιχτά σε πόλεμο στην Ουκρανία» είπε αλλά δεν πήρε κάτι από τα διεθνή ΜΜΕ.  

 Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς είπε ότι «οι δηλώσεις όλων των ηγετών θα πρέπει να είναι μετρημένες και θα πρέπει να βασίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και τον σεβασμό προκειμένου να επιτευχθεί ένα ευρωπαϊκό μέλλον. «Όσο είμαι πρόεδρος, θα στέλνω μηνύματα καλής γειτονίας. Πιστεύω ότι πρέπει να χτίσουμε γέφυρες και καλώ όλους τους ηγέτες να εστιάσουν στην οικοδόμηση γεφυρών. Νομίζω ότι αυτή είναι μια υπεύθυνη πολιτική και μια πολιτική που αναμένουν οι πολίτες», δήλωσε ο Μιλάτοβιτς. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην προέδρου του DPS Μίλο Τζουκάνοβιτς ότι «το ερώτημα είναι αν έχει το θάρρος ο Μιλάτοβιτς να εισέλθει σε συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών στην Ποντγκόριτσα», δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση αλλά είπε ότι «έστειλε τον πρώην ηγέτη του DPS σε πολιτική συνταξιοδότηση πέρυς»ι.

Συνεδριάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας Μπρίντο-Μπριόνι,, πραγματοποιούνται από το 2013, κάθε χρόνο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα μέλη του σερβικού κοινοβουλίου συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση απαγόρευσης της εξόρυξης  και εκμετάλλευσης του βορίου και του λιθίου. Κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου της αντιπολίτευσης, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, μίλησε ως Βουλευτής και χαρακτήρισε την πρόταση Νόμου  ως «τη μεγαλύτερη ανοησία που έχει υπάρξει ποτέ στο σερβικό κοινοβούλιο». Η κα Μπρνάμπιτς είπε ότι η εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει αναφέρει  «ψευδώς» ότι η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών έχει καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την εξόρυξη λιθίου, και επεσήμανε ότι τα  δικαιώματα έρευνας στη Ρίο Τίντο, παραχωρήθηκαν  πριν από 20 χρόνια, επί των κυβερνήσεων του Προέδρου Τάντιτς.

ΣΚΟΠΙΑ. Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι στις 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ των χωρών της Βουλγαρίας και της Σεβερνοματσεντόνιγια . Θα συζητηθούν όλες οι τρέχουσες και μελλοντικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την υλοποίηση του Διαδρόμου Νο. 8 και στις δύο πλευρές των συνόρων.


ΣΚΟΠΙΑ.
H πρώην βουλευτής του κυβερνώντος EMEO-ΔΚΜΕΕ  (VMRO-DPMNE) Μαρία Μίτεβα, που ηταν  εκπρόσωπος του κόμματος ορίστηκε νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Η Μίτεβα ευχαρίστησε τον Μίτσκοσκι,

ΣΚΟΠΙΑ. Ο καθηγητής  Μπόρτσε Νταβιντκόφσκι ανακοίνβσε  ότι ένα στα δέκα παιδιά στη Σεβερνοματσεντόνιγια πεθαίνει ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπενθυμίζοντας ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει ένα υγιές περιβάλλον στους πολίτες του και είπε ότι  «οι πολίτες μπορούν να μηνύσουν το κράτος για ατμοσφαιρική ρύπανση».

ΣΚΟΠΙΑ. Η Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε χθες στη Βουδαπέστη τη δανειακή σύμβαση μετην Ουγγρική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών. « Αναμένουμε ότι τα χρήματα από τη δανειακή σύμβαση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα εισέλθουν  στον λογαριασμό συναλλάγματος του Υπουργείου Εξωτερικών, την επόμενη εβδομάδα»,είπε.

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου