Οκτωβρίου 04, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Ο Πέεφσκι συνέλαβε υποψήφιο του Ντογκάν. Τον Τσεϊχαν Ιμπριάμοφ. Από τη δήλωση της Εθνοσυνέλευσης σχετικά με την υπόθεση, καθίσταται σαφές ότι η ποινική διαδικασία κατά του Ιμπριάμοφ  εμπίπτει στο άρθρο. 304β, παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα για άσκηση επιρροής. Στο αίτημα της Εισαγγελίας, για άρση της ασυλίας του υποψηφίου βουλευτή  υποστηρίζεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Ιμπριάμογ ζήτησε από ένα άτομο του οποίου το όνομα είναι κρυμμένοτο ποσό των 200.000 λέβων προκειμένου να ασκήσει επιρροή στη λήψη αποφάσεων από αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας σε σχέση με την υπηρεσία τους. Ο Ιμπριάμοφ συνεκλήθη με 100.000 σημαδεμένα λένα στα χέρια του από ττην Εθνική Υπηρεσία Ερευνών. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενέκρινε απόφαση για τη χορήγηση άδειας βάσει του άρθρου. 160 παρ. 1 του Εκλογικού Κώδικα για την κράτηση ή τη δίωξη υποψηφίου βουλευτή. Η απόφαση εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας. 13 μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ.Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ράφια Ναζαριάν επέτρεψε την άρση της ασυλίας του Ιμπριάμοφ

ΣΟΦΙΑ. Οι κίνδυνοι για τη Βουλγαρία μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα συζητηθούν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συγκάλεσε ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  . Θα παρίστανται  οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε στο Associated Press (AP) ότι η περιοχή των Βαλκανίων , «που έχει απολαύσει τον υψηλότερο βαθμό ειρήνης, ελευθερίας και δημοκρατίας εδώ και 25 χρόνια», θα μπορούσε να απειληθεί εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία».Μια ισχυρότερη Ρωσία θα ενθάρρυνε τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Σερβίας», και «όχι μόνο το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και ίσως η Βόρεια Μακεδονία θα απειλούνταν». Ο Κούρτι είπε ότι «είναι σημαντικό για τη Δύση να είναι ενωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε μετά από συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι στο Βερολίνο ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Το Κράτος Δικαίου του Κούρτι απομάκρυνε χθες τις πινακίδες στην Εθνική Οδό Βόρεια Μίτροβιτσα-Ζβέτσανν, που έγραφαν στα «Κυριλλικά» «Καλώς ήρθατε στο δήμο του Ζβέτσαν» και στη θέση τους τοποθετήθηκαν Πινακίδες με το θυρεό του Κοσσυφοπεδίου, που γράφουν στα αλβανικά τα αγγλικά και με λατινικό αλφάβητο στα σερβικά «Καλό Ταξείδι».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πρίστινα θα μπορούσε να δεχθεί την είσοδο σερβικών προϊόντων στο Κοσσυφοπέδιο. «Οι Γερμανοί το προωθούν τώρα αυτό πολύ μέσω της νέας συμφωνίας CEFTA, η οποία απαιτεί πολλή από τη διακριτικότητα και τη σοφία μας. Θα δούμε αν αυτό θα επιτευχθεί την παραμονή της 10ης επετείου της Διαδικασίας του Βερολίνου», δήλωσε ο Βούτσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνυαερ Βούτσιτς συναντήθηκε  χθες το πρωί  με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Ντόναλ Μακ Γκέττιγκαν,και συζήτησαν  για  τις  μεταρρυθμίσεις, τα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σερβίας  και την ενίσχυση της συνεργασίας με το ΔΝΤ. Επίσης μίλησαν, για τις προβλέψεις για την επόμενη περίοδο, τους πιθανούς κινδύνους και τις εξελίξεις της αγοράς, και τη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτεί το ΔΝΤ.« «Ο Βούτσιτς είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι ήταν «μια δύσκολη συζήτηση» . « Επεσήμανα τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο, ειδικά όσον αφορά την πτώση του πληθωρισμού , την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και τα άνευ προηγουμένου αποθεματικά που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα», είπε. Στη συνέχεια .ο Βούτσιτς επιθεώρησε τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας Νόβι Σαντ-Σούμποτιτσα και ανακοίνωσε διαπίστωσε ότι στους Σταθμούς δεν υπάρχουν πινακίδες στα Ουγγρικά και ότι έδωσε εντολή για αναβολή των εγκαινίων  που θα  στις 24 Νοεμβρίου, αφού τοποθετηθούν οι πινακίδες στα Ουγγρικά.Οι πολίτες πλέον θα χρειάζονται  όταν ανοίξει ο σιδηρόδρομος, μόνο μία ώρα και 10 λεπτά για να φτάσουν από το Βελιγράδι στη Σούμποτιτσα. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσεότι, μετά τη σύνδεση με τη Βουδαπέστη, αναμένει  να συνδεθεί το Βελιγράδι μέσω της Νις με τη Θεσσαλονίκη, καθώς και με την Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας  θα παραστεί σήμερα στα εγκαίνια της παράκαμψης γύρω από το Γκόρνι Μιλάνοβατς, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Συνεργασίας του Προέδρου της Σερβίας με τα ΜΜΕ

ΤΙΡΑΝΑ.. Ο Έντι Ράμα εισήχθη στο νοσοκομείο για προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση σε κήλη. Οι αποκλεισμένοι Βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαψαν τον Ράμα έξω από το Κοινοβούλιο. Μαζί του έκαψαν τον αρχιμαφιόζο αδελφό του και τους αδελφούς Τζαφάϊ. Οι 24 Δημοκρατικοί  βουλευτές που  τιμωρήθηκαν από τους «Σοσιαλ-ληστές» με αναστολή της βουλευτικής τους ιδιότητας για περίοδο 10 έως 60 ημερών, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους βουλευτές από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να εισέλθουν στην αίθουσα και συγκρούστηκαν με τους φρουρούς ασφαλείας. Αφού απέτυχαν να εισέλθουν στην αίθουσα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τερμάτισαν τη διαμαρτυρία τους και λίγο μετά οι Σοσιαλιστές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και έφυγαν από την αίθουσα. Η αντιπολίτευση κάλεσε σε εθνική διαμαρτυρία την επόμενη Δευτέρα στα Τίρανα και ζήτησε από τους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν σε πολιτική ανυπακοή.

ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eeurostat), κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 4.000 Αλβανοί πολίτες απελάθηκαν από την ΕΕ με εντολή της αστυνομίας λόγω παράνομης παραμονής. Παράλληλα το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε 1.120 Αλβανοί πολίτες έχουν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο είτε λόγω   παράτυπης διαμονής ή μετά από καταδίκη για ποινικό αδίκημα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου πραγματοποιεί σήμερα για επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για να επαναβεβαιώσει « τη σταθερή και κατηγορηματική υποστήριξη της Ρουμανίας προς τη Δημοκρατία της Μολδαβίας σε όλα τα επίπεδα». Θα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μάριαν Νεάξου , τον υπουργό Οικονομίας, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμούκαι τον υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η γνωστή για τις αντισυστημικές απόψεις της ευρωβουλευτής Ντιάνα Σοσοάτσα που ειναι  πρόεδρος του Κινήματος «SOS Ρουμανία», υπέβαλε την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές. Στη δήλωσή της προς τον Τύπο τόνισε:  «Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας εκπρόσωπος των υπέρμαχων της εθνικής κυριαρχίας και της Μεγάλης Ρουμανίας θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρουμανίας». Επίσης , ο  Ανεξάρτητος ΝΑΤΟϊκός Μιρτσέα Γκεάνα υπέβαλε χθες την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Ρουμανίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην είσοδο της Κεντρικής Εφορευτικής  Επιτροπής., ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι 500.000 Ρουμάνοι συνυπέγραψαν  την αίτηση του. Ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στη Ρουμανία  και το «μονοπώλιο των παραδοσιακών κομμάτων», το οποίο δεσμεύτηκε να το αλλάξει «ως μελλοντικός πρόεδρος της Ρουμανίας»: Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους , στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς δέχθηκε τον Ειδικό Εντεταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάϊτσακ. Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Μιλάτοβιτς, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν το θέμα της περαιτέρω επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου.

- «Η δουλειά μου είναι, μεταξύ άλλων, να εισέλθω στην Ευρωπαϊκή Ένωση όρθιος και όχι γονατιστός, όπως θα ήθελαν ορισμένοι», δήλωσε ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς , στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου .

-«Οι Μάντιτς και Κνέζεβιτς θα πρέπει να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους μετά την εκλογική του  πανωλεθρία στην Ποντγκόριτσα και το Κότορ, δήλωσε ο πρόεδρος του SDP και ένας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, Ιβάν Βούγιοβιτς.

-Ο βουλευτής της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και του συνασπισμού για το μέλλον του Μαυροβουνίου, Γιοβάν Βουκούροβιτς, δήλωσε ότι «η  κροατική κυβέρνηση παρεμβαίνει ανοιχτά στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γκερτ Γιαν Κοοπμαν , ανακοίνωσε ότι το Μαυροβούνιο αναμένεται να είναι η πρώτη από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θα ενταχθεί στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) την 1η Ιανουαρίου 2025.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι ο σε συνέντευξή του στην Τ/Ο «Κανάλι 5» ανακοίνωσε ότι  μέχρι το τέλος του μήνα, το δάνειο από την Ουγγαρία θα μεταφερθεί πλήρως στην Κεντρική Τράπεζα της Σεβερνοματσεντόνιγια και είπε ότι , ο Υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας όπου θα υπογραφεί επίσημα το δάνειο στις 7 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Κριστιάν Μίτσκοσκι , η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σεβερνοματσεντόνιγια Ανγκελα Αγκελέρ , ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού,  θα παραστούν σήμερα  σε μια άσκηση και επίδειξη νέου (αμερικανικού) εξοπλισμού στο πεδίο βολής στο στρτόπεδο « Κρίβολακ».

ΣΚΟΠΙΑ . O T/O  Σταθμός «Θέλμα» μετέδωσε χθες ότι ο βουλευτής Μεντούχ Θάτσι και αρχηγός του DPA εγκατέλειψε τον συνασπισμό  Ευρωπαϊκό Μέτωπο υπό την ηγεσία του DUI και «Βγήκε από την «αγκαλιά του Αχμέτι».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου Τίμτσο Μουτσούνσκι στην ομιλία του προς τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία λήγει σήμερα  στο Στρασβούργο, δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη μια δίκαιη και διαφανής διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό». «Η δική μας  Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από εμπόδια που φαίνονται όλο και πιο άδικα και αυτό όχι μόνο δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των θεσμικών οργάνων, αλλά και την υπομονή των ανθρώπων».

 ΣΚΟΠΙΑ Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Αφρίμ Γκάσι συνεχίζει σήμερα την επίσκεψή της στην Άγκυρα της Τουρκίας. Σύρμα ο Γκάσι θα έχει Άγκυρα για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης έχουν αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις  λόγω απειλών για τις οποίες τους ενημέρωσε  η Κρατική Υπηρεσία Ερευνών και Προστασίας (SIPA). . Η πλειοψηφία των απειλητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες ημέρες που έχουν φτάσει σε διάφορες διευθύνσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχουν σταλεί από διευθύνσεις  από τη  Βουλγαρία.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. H Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Αλεξάνδρα Γκογκάνοβιτς ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Άμυνας  Ζούκαν Χέλεζ ,  υπέγραψε κρυφά σύμβαση  με τον περίφημο μουσουλμάνο  Βενιαμίν Φούκελ που  αρνήθηκε να σφίξει το χέρι με την Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας  και πλέον ότι αυτός ο δόκιμος  είναι επίσημα μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  με τον   βαθμό του Ανθυπολοχαγού

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως επιπόλαιο σχέδιο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιβάλλονται συνεχώς νέοι όροι στη χώρα.

 

 

.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου