Οκτωβρίου 15, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. H Γκάλλοπ βρήκε ότι στις κάλπες θα πάνε μόνο γύρω στα 2 εκ και ότι η Φράξια Πέεφσκι πλησιάζει τον Ντογκάν και ότι οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» είναι πάνω από την Αναγέννηση. Σύμφωνα με την έρευνα της «Γκάλλοπ»,  μόνο το 30,5% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι α πάνε να ψηφίσουν στις πρόωρες γενικές εκλογές της Βουλγαρίας στις 27 Οκτωβρίου.Η προσωρινή εκτίμηση  είναι για περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου 2024 μεταξύ 806 ατόμων μέσω προσωπικών συνεντεύξεων .  Η Γκάλλοπ, ( με αναγωγή) ανακοίνωσε ότι , το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ  διατηρεί σημαντικό προβάδισμα ως πρώτη πολιτική δύναμη με 25,7% των ψήφων. Οι  «Συνεχίζουμε  την Αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» ακολουθούν με16,6% έναντι 15,4% της « Αναγέννηση». Η Γκάλλοπ σχολίασε ότι  «σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος θα τερματίσει δεύτερος και τρίτος και δεν αποκλείονται ανατροπές» . Η εταιρεία σημείωσε και ότι «είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί με δημοσκοπικές μεθόδους η κατάσταση του εκλογικού σώματος του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF), το οποίο έχει χωριστεί στα δύο. «Η Συμμαχία για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες»,(Ντογκάν)  βρίσκεται στο 8,3%, ενώ «μια ανοδική τάση είναι ορατή για το MRF - Νέα Αρχή, (Πέεφσκι) το οποίο εισήλθε στην εκστρατεία με χαμηλότερα ποσοστά, αλλά μέχρι τώρα θα είχε λάβει την υποστήριξη του 6,9%.  Το BSP-Ενωμένη Αριστερά θα είχε 7,1% και το Υπάρχει τέτοιος Λαός  θα είχε 6,3%. Κοντά στο όριο του 4% βρίσκονται τα Κόμματα. « Ηθική, Ενότητα,Τιμή» με 3,7%  και το (Βουλγαρικό) «Μεγαλείο» με  3,2%.

ΣΟΦΙΑ.Η Ομάδα  Πρωτοβουλίας Πολιτών «Δικαιοσύνη για όλους» διοργάνωσε διαμαρτυρία ενάντια στην πρόταση εκλογής του Μπόρισλαβ Σαράφοφ ως Γενικού Εισαγγελέα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τη φαύλη διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Εισαγγελέα και νέου Προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου από Δικαστικό Συμβούλιο με θητεία που έχει λήξει εδώ και καιρό», τόνισαν οι διοργανωτές. Ο Σαράφοβ είναι ο μοναδικός υποψηφιος.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Δημόσια Τηλεόραση (MTV) μετέδωσε δηλώσεις του Μίτσκοσκι από το Βερολίνο. Ο Πρωθυπουργός είπε: «Το μήνυμα που έλαβα εδώ στο Βερολίνο είναι ότι η Γερμανία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής μας , σύμμαχός μας και εταίρος στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και αυτό είναι σημαντικό για τον λαό της Μακεδονίας και για εμάς ως χώρα. Είμαι πιο αισιόδοξος ότι τελικά , σύντομα θα είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, Η Αξίζει αξίζει μια σαφώς καθορισμένη πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα λάβουν τα πρώτα χρήματα από το σχέδιο ανάπτυξης. Η Σεβερνοματσεντόνιγια  αναμένει βοήθεια ύψους 52,5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα δήλωσε ότι σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία επειδή, όπως ΕΊΠΕ, «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει». «Το σχέδιο είναι να θέσω υποψηφιότητα. Αλλά μέχρι τότε, υπάρχει ακόμα χρόνος», είπε στους δημοσιογράφους. «Η Αλβανία πριν από εμάς δεν ήταν καν στον χάρτη. Έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 10 εκατομμυρίων τουριστών σε μια χώρα όπου ο τουρισμός ήταν μια ιδέα και ένα όνειρο, αλλά όχι μια πραγματικότητα», δήλωσε ο Ράμα και πρόσθεσε  «Υπάρχει επίσης η καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία πρέπει να καταστεί μη αναστρέψιμη, και ο στόχος να υψώσουμε τη σημαία μας στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, αλλά οι πολίτες θα αποφασίσουν», δήλωσε ο Χασισέμπορος.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε πως σε συνεργασία με τα τελωνεία του Κοσσυφοπεδίου, κατέσχεσε σημαντική ποσότητα τσιγάρων και «άλλων αγαθών» τα οποία  εισήχθησαν λαθραία από την Σεβερνοματσεντόνιγια. Σύμφωνα με  ανακοίνωση της αστυνομίας, η αξία των λαθραίων εμπορευμάτων, εξαιρουμένης της φοροδιαφυγής, εκτιμάται σε περίπου 120.000 ευρώ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Στην διοικητική διάβαση Μέρνταρε από όπου επιτρέπεται ο εκτελωνισμός σερβικών Προϊόντων έχει σχηματιστεί ουρά «Χιλιομέτρων», λόγω των λεγόμενων «λεπτομερειακών Ελέγχων». Οι Σέρβοι ενημέρωσαν του Γερμανούς.

ΠΕΤΣ. Στο Πατριαρχείο του Ιπεκίου εορτάστηκε η εκκλησιαστική Σλάβα  του Σερβικού Πατριαρχείου. Χοροστάτησε ο Επίσκοπος Τύχων .Παρέστη μεγάλος αριθμός πιστών από όλα τα μέρη της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Η ηγουμένη, η μητέρα Χαριτίνα, η αδελφότητα και οι πιστοί δέχθηκαν ευχέςαπό την Βοηθό Διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μιλένα Πάρλιτς.Ο Τελετάρχης ήταν ο Νέναντ Νέσιτς από τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας δέχθηκε τον υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ και συζήτησαν  την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Το Γραφείο του Σέρβου Προέδρου ανακοίνωσε και την συνάντηση του με μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Λι Σιαοσίν  που είναι επικεφαλής του Γραφείου της Κρατικής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα . Ο Πρόεδρος Βούτιτς χαρακτήρισε  «εξαιρετική» τη  συνάντηση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Οι υπουργοί Εσωτερικών της Σερβίας και της Ουγγαρίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Σάντορ Πίντερ, συναντήθηκαν στη συνοριακή διάβαση του Χόργκος.Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός «ΟΥΤΣΕΚΑ» που κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα  πολέμου κατά σέρβων αμάχων το 1999 στην Πρίστινα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το πρωί στις 4:48 π.μ. καταγράφηκε ο 11ος σεισμός στην Βράνιε. Ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βράνιε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η Διεύθυνση Στατιστικής (Monstat) θα ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία  της περσινής απογραφής πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών στο Μαυροβούνιο, τα οποία θα αφορούν στην εθνικότητα των απογραφέντων και τη γλώσσα που ομιλούν.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, 89 πολίτες στο Μαυροβούνιο έχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ στους εμπορικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, η είδηση δημοσιεύτηκε  με ειρωνικά σχόλια διότι αυτοί οι «εκατομμυριούχοι» είναι οι «Νόμιμοι», διότι  το Μαυροβούνιο είναι η γη της επαγγελίας για τους πλούσιους, επειδή τα εισοδήματά τους φορολογούνται με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και επειδή υπάρχει στο Μαυροβούνιο, «ένας μεγάλος αριθμός «αόρατων εκατομμυριούχων που σίγουρα δεν καταθέτουν τον  πλούτο τους σε ορατούς ατομικούς λογαριασμούς παρακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα». Πολιτική

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τις τελευταίες 10 ημέρες, αρκετοί δημόσιοι αξιωματούχοι παραιτήθηκαν εν μέσω ισχυρισμών για κατάχρηση κρατικών πόρων.Το Μαυροβούνιο έλαβε επαίνους από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που αναμένει ότι τέσσερα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων θα κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους. Ο Δήμαρχος του Μπαρ και βουλευτής του DPS Ντούσαν Ραϊτσεβιτς παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική του θέση λόγω ασυμβίβαστου των λειτουργιών με βάση τη γνωμοδότηση του Οργανισμού για την Πρόληψη της Διαφθοράς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο ηγέτης του SNSD Μίλοραντ Ντόντικ , μετά από τη Συνδιάσκεψη του Κόμματος για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Μπάνια Λούκα  δήλωσε ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος των SNSD , θα είχε κερδίσει τις εκλογές εάν όλοι οι Εταίροι  στον κυβερνητικό συνασπισμό τον είχαν ψηφίσει και επεσήμανε ότι οι εταίροι του συνασπισμού είναι ελεύθεροι να κάνουν ό, τι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν. Ο Ντόνρικ είπε ότι «όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι» θα καταθέσουν την εντολή τους και ότι τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσου για το ποιος θα εκπροσωπήσει το SNSD στη Δημοτική Συνέλευση της Μπάνια Λούκα. Ο Ντόνικ είπε ότι είναι ικανοποιημένος με τις  σχεδόν 33.000 ψήφους και τους 11 σύμβουλους στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Ντόνικ κάλεσε τον εκλεγέντα Δήμαρχο να σχηματίσει πλειοψηφία το συντομότερο δυνατό και να φέρει τη συνολική ευθύνη για την κατάσταση στην πόλη, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί της Δημοκρατίας θα παραμείνουν δεσμευμένοι στα αναπτυξιακά έργα της Μπάνια Λούκα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδέχθηκε χθες το αίτημα της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς για την έρευνα  στο σπίτι του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας, Νελού  Ταταρου, ο οποίος αντιμετωπίζει  κατηγορίες δωροδοκίας Ο Τατάρου επανέλαβε την αθωότητά του χθες, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν έθεσε ως προϋπόθεση για την ιατρική πράξη οποιαδήποτε ανταμοιβή.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε εκ νέου την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Ρουμανίας και τις σταθερές προοπτικές για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος σε ξένο νόμισμα. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η οικονομία της Ρουμανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,6% φέτος, και κατά μέσο όρο 3% τα επόμενα τρία χρόνια.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου