Οκτωβρίου 02, 2024

Επί Τροχάδην


ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το ρουμανικό κοινοβούλιο εξέλεξε και πάλι τον Μουγκούρ Ισαρέσκου ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.Τα δύο σώματα του ρουμανικού κοινοβουλίου , (Γερουσία και Κάτω Βουλή), ενέκριναν χθες με μυστική ψηφοφορία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής  Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR). Ο Μουγκούρ Ισαρέσκου  διορίστηκε και πάλι  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τα υπόλοιπα οκτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Η νέα ηγεσία  έχει πενταετή θητεία που ξεκινά στις 11 Οκτωβρίου. Ο Μουγκούρ Ισαρέσκου είναι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας από τον Σεπτέμβριο του 1990, εκτός από μια περίοδο ενός έτους από τον Δεκέμβριο του 1999 έως τον Δεκέμβριο του 2000, όταν ήταν πρωθυπουργός της χώρας.  Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους , το «Bloomberg» περιέγραψε τον Ισαρέσκου ως «τον μακροβιότερο διοικητή κεντρικής τράπεζας στον κόσμο».  Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας μιλώντας στους δημοσιογράφους  είπε ότι δεν θεωρεί εφικτό τον στόχο της ένταξης στη ζώνη του ευρώ αυτή τη στιγμή. ¨όπως είπε, «μια χώρα όπως η Ρουμανία δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της, για ανάπτυξη,  αυτοκινητόδρομους, επενδύσεις και άλλα, με έσοδα του προϋπολογισμού κάτω από το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και η αύξηση των εσόδων μπορεί να γίνει μόνο με την εξάλειψη της φοροδιαφυγής και τη μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των φορολογικών ελαφρύνσεων». «Δεν βλέπω πώς το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα κάτω από το 3%, παρά μόνο μέσω ενός συνδυασμού μέτρων αφενός όσον αφορά τα έσοδα και αφετέρου  όσον αφορά τις δαπάνες. Είναι αδύνατο μόνο με μέτρα δαπανών», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να παραταθεί η ημερομηνία λήξης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , και αυτός είναι οι νόμιμα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των συστατικών λαών να καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους ψηφισμένους νόμους, και όχι τους επιβεβλημένους. «Ότι κι αν κάνουν οι ξένοι, δεν θα πετύχουν», είπε και τόνισε: «Τίποτα από όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής δεν ήταν καλό και τίποτα από όσα  προσπαθεί να επιβάλουν δεν θα επιβιώσει, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, την οποία επιθυμούν». Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πρόθεση του Κρίστιαν Σμίτ  να καταθέσει  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σλάβεν Κοβάτσεβιτς », ο Ντόντικ είπε ότι η καθιερωμένη πρακτική των Βοσνίων όλα αυτά τα χρόνια, να υποστηρίζουν ξένες επεμβάσεις , τους οδήγησε να εισπράξουν την «κατραπακιά» από τον Προστάτη του. «Η θέση μας ήταν και παραμένει  ότι ο Σμίτ  δεν έχει καμία νομιμότητα, παρουσιάζει ψευδώς τον εαυτό του ως Ύπατο, και πρέπει να φύγει. Αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη  με τις παράνομες ενέργειές του, για τις οποίες έλαβε την υποστήριξη της Αμερικής και της Βρετανίας. Έχει προκαλέσει κρίση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη με απρόβλεπτες συνέπειες Εάν συνεχίσουν έτσι, δεν θα έχει απομείνει τίποτα από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη , και ειδικά όχι η ενιαία Βοσνία και Ερζεγοβίνη που θέλουν να κάνουν», είπε. Κληθείς να σχολιάσει την κοινή δήλωση Μουσουλμάνων και Κροατών ότι μετά τον ΟΗΕ, το λεγόμενο ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα θα υποστηριχθε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ντόντικ είπε ότι πίστευε πως οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι δεν είχαν τίποτα πλέον για να τον εκπλήξουν, αλλά ότι έκανε λάθος. «Θα πρέπει να τους επιτρέπεται να δείχνουν καθημερινά με τις πράξεις τους πόσο μη βιώσιμη είναι η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Όλα όσα κάνουν είναι αποκλειστικά εναντίον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και είναι για το καλό της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα,Κανένα ψήφισμα δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα και την αλήθεια στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , όσο κι αν επιμένουν τόσο δημόσια όσο και κρυφά. Η βοσνιακή εμβέλεια είναι να γράφουν επιστολές, να προωθούν πολεμοκάπηλη ρητορική και να παραποιούν την ιστορία, προκειμένου να οικοδομήσουν μια ταυτότητα πάνω σε ψέματα. Όλα όσα έχουμε δει και ακούσει από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους μέχρι στιγμής είναι ένα ψέμα και μια φάρσα. Έχουν καταχραστεί κοινούς θεσμούς και έχουν καταστρέψει κάθε μέρος όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δείξουν ότι θέλουν να λειτουργήσει η Βοσνία Ερζεγοβίνη», τόνισε ο Ντόντικ και επεσήμανε ότι η πολιτική των Βόσνιων Μουσουλμάνων είναι καταστροφική, γεμάτη μίσος και δεν έχει καμία πιθανότητα να διατηρηθεί. «Βγαίνοντας συνεχώς από το συνταγματικό πλαίσιο και αποκλίνοντας από τις εναρμονισμένες θέσεις, έχουν δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι δεν υπάρχει Βοσνία Ερζεγοβίνη  σήμερα», κατέληξε ο Πρόεδρος Ντόντικ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο δόκιμος από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη που αρνήθηκε να σφίξει το χέρι της  υπουργού  Άμυνας της Αυστρίας, είναι ο Βενιαμίν Φουκέλι από το Σεράγεβο. Η υπουργός Τάνερ εξέφρασε δυσαρέσκεια για το περιστατικό και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Σλάβεν Γκάλιτς ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη .Η Αυστρία εκπαιδεύει στρατιωτικό προσωπικό από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, εδώ και χρόνια, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή,\

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η δημοτική παράταξη του Μιλάτοβιτς βρίσκεται  μεταξύ σφύρας και άκμονος: Ο γάμος με το DPS θα  είναι «επιβλαβής μακροπρόθεσμα». Εάν η παράταξη «Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα»  του Γιάκοβ Μιλάτοβιτς και του Αμπάζοβιτς επρόκειτο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ποντγκόριτσα, θα έπαιρναν περισσότερες θέσεις στην εκτελεστική εξουσία βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα έπαιρναν τίποτα.

Ο Ντριτάν Αμπάζοβιτς έχει συνεργαστεί με το  DPS και ήταν «πρωθυπουργός μειοψηφίας» αλλά ο κόσμος του Μιλάτοβιτς και του «τρίτου Πόλου» (Μεντόγιεβιτς) δεν θα ακολουθήσουν τέτοιες  τυχοδιωκτικές επιλογές . Ορισμένα ‘έντυπα γράφουν ότι «ο συνασπισμός Μιλάτοβιτς Αμπάζοβιτς  δεν έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει δημοσίως ούτε τις διαπραγματεύσεις με το DPS μετά τις εκλογές, αλλά ούτε και εκείνες προς την άλλη κατεύθυνση».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς δήλωσε ότι πιστεύει σε ένα λαμπρό μέλλον για το Μαυροβούνιο και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βελτιώσει τη χώρα, ώστε οι νέοι να μην χρειάζεται πλέον να φεύγουν.Σε ένα βίντεο στο κοινωνικα δίκτυα, ο Σπάϊτς είπε ότι εξακολουθεί να είναι ενοικιαστής  αλλά ότι σκοπεύει να αγοράσει ένα διαμέρισμα επωφελούμενος  του κυβερνητικού προγράμματος  γιατην αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των πολιτών υπό ευνοϊκές συνθήκες. Τα πρώτα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα  στα μέσα του 2026 και ένα τετραγωνικό μέτρο θα κοστίζει 1.000 ευρώ με επιτόκιο 1,2%.Προτεραιότητα θα δοθεί σε ενοικιαστές, νεαρά παντρεμένα ζευγάρια, άτομα με αναπηρία και οικογένειες με παιδιά με αναπτυξιακές αναπηρίες.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Από χθες, άρχισε ο έλεγχος των δεδομένων της απογραφής στον ισότοπο της «Monstat».Οι πολίτες του Μαυροβουνίου θα μπορούν να ελέγξουν τα δεδομένα τους σχετικά με τα εθνοπολιτισμικά χαρακτηριστικά που συλλέχθηκαν από την Απογραφή. έως τις 7 Οκτωβρίου, Τα τελικά αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού, θα γίνουν γνωστά στις 15 Οκτωβρίου.

ΣΟΦΙΑ. Για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί τον Οκτώβριο φυσικό αέριο, που θα παραδίδεται μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η «Bulgargaz»,  θα πουλά φυσικό αέριο στους πελάτες της τον Οκτώβριο  με 63,72 λέβα ανά μεγαβατώρα χωρίς τέλη και χρεώσεις . Η προτεινόμενη τιμή είναι κατά 3% υψηλότερη από την ισχύουσα και πρόκειται να εγκριθεί σήμερα από τη ρυθμιστική αρχή.

ΣΟΦΙΑ Το Δημοσιονομικό έλλειμμα στα τέλη Σεπτεμβρίου  εκτιμήθηκε από  το Υπουργείο Οικονομικών στα  2,8 δισ. Λέβα .Αυτό είναι περίπου το 1,4% του προβλεπόμενου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των δαπανών οφείλεται κυρίως στις κοινωνικές πληρωμές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου που υπενθύμισε ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 6,2 δισεκατομμυρίων Λέβων..Χθες, ανακοινώθηκαν επίσης τα τελικά στοιχεία για τον Αύγουστο στο τέλος του οποίου το δημόσιο ταμείο ήταν μείον σχεδόν 1,7 δις. Λέβα


 ΣΚΟΠΙΑ. Η εικόνα του ηγέτη της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμέτι Ahmeti, βρίσκεται σε ένα πανό που τοποθετήθηκε σε μια αερογέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Σκοπίων-Τέτοβο, αμέσως μετά τη γειτονιά Σαράί.Το παό γράφει στα αλβανικά.«Διοικητή, είμαστε έτοιμοι»,

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σεβερνοματσεντόνιγια Ορχάν Μουρτεζάνι , πραγματοποίησε συνάντηση με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, , κατά την οποία επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την πρόοδο της τρέχουσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας της Σεβερνοματσεντόνιγια . Οι συνομιλητές τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, τη βελτίωση των θεσμικών ικανοτήτων και τη βελτίωση της διαφάνειας στη διακυβέρνηση - βασικούς τομείς απαραίτητους για την επιτυχή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΚΟΠΙΑ.  Η Γενική Συνομοσπονδία (Τα Συνδικάτα) με ανακοίνωσή τους σημείωσαν ότι «Κατά τι πρώτες  101 ημέρες, του Μίτσκοσκι τίποτα δεν θα αλλάξει για τους εργαζόμενους» και ότι «Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μίτσκοσκι  δεν ικανοποίησε το αίτημα της Ένωσης Συνδικάτων της Μακεδονίας για αύξηση κατά προτεραιότητα του κατώτατου μισθού στα 450 ευρώ».

-«Ο Βένκο Φιλίπτσε δεν έχει καταφέρει να εκλέξει όργανα στο κόμμα του εδώ και τρεις μήνες, πόσο μάλλον να μιλήσει για τη διακυβέρνηση ενός κράτους. Η ανικανότητα τελείωσε μαζί τους», δήλωσε το κυβερνών VMRO-DPMNE απαντώντας στον ηγέτη της SDSM που κατηγόρησε σε συνέντευξη Τύπου τον Μίτσκοσκι ότι  δεν έχει εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

-Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πραγματοποιήσει σήμερα την 26η συνεδρίασή του. συνεδρία.

- «Οι συντάξεις θα καταβάλλονται εγκαίρως»,  δήλωσε ο αρμόδιος διευθυντής.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η απόφαση για αύξηση της αστυνομικής παρουσίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν με στόχο την αύξηση της ασφάλειας την «αποτροπή της σερβικής και ρωσικής επιρροής» και την επέκταση του κράτους δικαίου, δήλωσε ο Άλμπιν Κούρτι σε ομιλία του στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας.

«Στο βορρά, δημιουργήσαμε νέα αστυνομικά τμήματα, ανοίξαμε βενζινάδικα και ξεκίνησε η εγγραφή επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί πρόοδο. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε ασφάλεια και ευημερία για όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και των συμμάχων για την προώθηση της ειρήνης», είπε και τόνισε ότι «η Σερβία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τους γείτονές της στα Δυτικά Βαλκάνια χρησιμοποιώντας το ρωσικό μοντέλο» σημειώνοντας  την αναλογία μεταξύ των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ενεργειών της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. «Η Σερβία, η οποία είναι η ίδια σήμερα όπως ήταν την εποχή του Μιλόσεβιτς, συνεχίζει να απειλεί τους γείτονές της, παραβιάζοντας την κυριαρχία τους», είπε, Όταν ρωτήθηκαν αν ήταν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, είπε ότι «αν γιόταν δημοψήφισμα, στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, το 89% θα ψήφισε υπέρ. Μόνο η  «μητέρα) Αλβανία έχει υψηλότερο ποσοστό από το Κοσσυφοπέδιο, 92%»., απάντησε

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Δύο βουλευτές της «Αυτοδιάθεσης» (Vetevendosje) εγκατέλειψαν το κόμμα, επικαλούμενοι   την «Κατάσταση στην οικονομία, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τον νεποτισμό,  και τους νόμους που βλάπτουν την οικογένεια». Ο Εμάν Ραχμάνι και ο Βισάρ Κορένικα  θα ενταχθούν στον προεκλογικό συνασπισμό  που περιλαμβάνει την φάρα των Αγκάνι  (Κόμμα Δικαιοσύνης) και τον εργολάβο Μπεγκέτ Πατσιόλι  (AKR) . Ο Ραχμάνι δήλωσε ότι  και άλλα δημόσια πρόσωπα θα είναι επίσης μέρος του συνασπισμού, και πρόσθεσε ότι οι δυο , «θα συνεχίσουν να ψηφίζουν κάθε πρωτοβουλία που είναι καλή για τους πολίτες, αλλά θα αντιτίθενται σε ότι  είναι επιβλαβές για τους πολίτες». «Η δυνατότητα αλλαγής φύλου ακόμη και για τα παιδιά,  σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου για την Οικογενειακή Κατάσταση, καθώς και πολλές δραστηριότητες στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Παιδείας, μας υποχρέωσαν να ενωθούμε και να σκεφτούμε και να δράσουμε με πολιτική δέσμευση για την οικογένεια».Η κυβέρνηση, είπε, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι αυτοί είναι νόμοι που αποτελούν προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ωστόσο, αυτοί οι νόμοι είναι απαράδεκτοι για όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής, αλλά και για ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών χωρών που εξακολουθούν να ψηφίζουν νόμους για την προστασία των οικογενειών και των παιδιών».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Αρντιάν Καστράτι, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, επέκρινε τον Άλμπιν Κούρτι επειδή δεν ‘εχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, και μίλησε για «Πανωλεθρία του Κούρτι στην Αμερική». Ο Κούρτι κατάφερε  να συναντηθεί μόνο με  «ηγέτες», όπως ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν  «Μετάβαση στον ΟΗΕ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν αποτελεί πανωλεθρία της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δείχνει ότι ο Κούρτι είναι ανεπιθύμητος από τους ισχυρούς συμμάχους του Κοσσυφοπεδίου και δυστυχώς, τις συνέπειες αυτής της διεθνούς απομόνωσης υφίσταται το Κοσσυφοπέδιο, και όχι ο Κούρτι», δήλωσε ο Καστράτι.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η περιφερειακή ολοκλήρωση με τα Δυτικά Βαλκάνια απαιτεί πρόοδο στη CEFTA και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνομιλία με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι. Η Μπέρμποκ ανέφερε πως η Γερμανία υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο στην πορεία του προς την ΕΕ.  Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκε χθες με την Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, και την ευχαρίστησε για τη συμβολή της στην ασφάλεια μέσω της συμμετοχής της χώρας της στην αποστολή της ΚΦΟΡ.Ο Άλμπιν Κούρτι στην  ομιλία στο Κέντρο Παγκόσμιας Στρατηγικής Αξιολόγησης στη Σχολή Τζάκσον του Πανεπιστημίου Γέιλ είπε ότι  «Οι Σέρβοι αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι που τους απάλλαξε από τις εγκληματικές δομές, αλλά δεν έχουν ενθουσιασμό και ευτυχία» και ότι «θέλει να είναι ευτυχισμένοι» .«Όσον αφορά τις παράλληλες δομές της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν χάσει πραγματικά τη μάχη μαζί μας. Οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο αισθάνονται ανακουφισμένοι από τις εγκληματικές δομές. Ωστόσο, δεν υπάρχει ενθουσιασμός.Και αυτό με ανησυχεί, θέλω να είναι ευτυχισμένοι. μέσω της ενδυνάμωσης του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών του Κοσσυφοπεδίου», είπε και εξήγησε΅ «Όταν λέω Σερβία, δεν εννοώ ποτέ τους Σέρβους. Όταν λέω Σέρβοι, δεν εννοώ ποτέ τη Σερβία. Αλλά το ίδιο ισχύει για το Κοσσυφοπέδιο, για την Ιρλανδία, ας πούμε. Ποτέ δεν εξισώνω το πολιτικό σύστημα και τη μορφή διακυβέρνησης από τη μία πλευρά και το όνομα της χώρας με τους πολίτες που ζουν σε αυτόν τον τόπο».

Στη συνέχεια είπε ότι  «το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μια επιτυχημένη εξέλιξη των επιζώντων της  γενοκτονίας σε μια λειτουργική δημοκρατία και μια αναπτυσσόμενη οικονομία σε μόλις 25 χρόνια», είπε ο Κούρτι και Πρόθεσε: «Φυσικά, θέματα που γίνονται κεντρικά, όπως τα ζητήματα φύλου, η οικονομία και άλλες μορφές ανισότητας, εξακολουθούν πραγματικά να υφίστανται. Ακόμη και το 2024, εν μέσω όλων των πρωτοφανών αλλαγών, ορισμένα πράγματα παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ, όπως το κεντρικό ερώτημα πώς θα ενισχυθεί η δημοκρατία και, σε περιόδους κρίσης, πώς θα διατηρηθεί».

Ο Κούρτι, χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο ως «ιστορία επιτυχίας».( Success Story). «Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικής επιτυχίας και καταπολέμησης του αυταρχισμού»  είπε και μίλησε για την ανάγκη «να ενωθούν τα δημοκρατικά καθεστώτα  ενάντια στα αυταρχικά». «Από το 1817, η Ρωσία έχει εμπλακεί σε 48 πολέμους, με μέσο χρονικό διάστημα 4,4 ετών μεταξύ τους. Η Ευρώπη έχει  συνυπάρξει με την ιμπεριαλιστική Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η τρέχουσα κατάσταση και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταστήσει μια τέτοια συνύπαρξη εξαιρετικά δύσκολη», είπε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. .Ο απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάϊτσακ αναμένει την ταχεία εφαρμογή της Βασικής Συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, λιγότερο από ένα μήνα αφότου δήλωσε ότι «θα ήταν αφελές να αναμένεται οποιαδήποτε πρόοδος πριν από τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο». Ο Σλοβάκος είπε ότι «υπήρξε μια «στρατηγική συζήτηση» με τους Αμερικανούς, η οποία είπε ότι θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ότι του άρεσαν κάποιες από τις ιδέες της Βιόσα Οσμάνι  για την εφαρμογή της συμφωνίας και ότι είχε συμφωνήσει με τον Άλμπιν Κούρτι  για «ταχεία εφαρμογή». Λάϊτσακ συναντήθηκε με την Οσμάνι το Σάββατο,

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. .Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε  ότι ακούει προσεκτικά όλες τις απόψεις  των πολιτών που ζούν στο Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τους δήμους με πλειοψηφικό αλβανικό πληθυσμό στη νότια Σερβία. Ερωτηθείς για τις δύο διαδηλώσεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, από ορισμένους Αλβανούς στο Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς, ο Βούτσιτς είπε ότι αυτές ήταν «διαδηλώσεις σχετικά με την απώλεια της εξουσίας των  δυνάμεων που επηρέαζε ο  Κούρτι, ιδιαίτερα στο Μπουγιάνοβατς. Μετά τις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, σχηματίστηκε στο Μπουγιάνοβατς πολυεθνική τοπική κυβέρνηση παρατάξεων από Αλβανούς, Σέρβους , σερβικών και Ρομά, σε αντίθεση με την προηγούμενη, η οποία αποτελούνταν αποκλειστικά από αλβανικά κόμματα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Πολιτισμού Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε  πως η σερβική  πολιτιστική κληρονομιά στο  Κόσοβοα και το Μετόχι  εξακολουθεί να είναι, στον 21ο αιώνα, ένα από τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά αγαθά στην Ευρώπη και τον κόσμο.

 

.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου