Οκτωβρίου 17, 2024

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πραγματοποιήθηκε τελική συνάντηση με εκπροσώπους της αποστολής του ΔΝΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών, Σίνισα Μάλι είπε ότι θα συναφθεί μια νέα τριετείς συμφωνία με το Μέσο Συντονισμού Πολιτικής (PCI), η οποία  θα είναι μη οικονομικού χαρακτήρα αλλά θα στείλει σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές  ότι η Σερβία δεσμεύεται για επιτάχυνση της ανάπτυξης, και του εκσυγχρονισμού, διατηρώντας παράλληλα τη μακροοικονομική σταθερότητα. «Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η δέσμευση για την επίτευξη των στόχων που αποτελούν μέρος της νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ, είναι η καλύτερη εγγύηση ότι δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή την πολιτική στο μέλλον», πρόσθεσε ο Μάλι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μακροοικονομικά αποτελέσματα της Σερβίας είναι ισχυρά, ότι η οικονομική ανάπτυξη και η αγορά εργασίας είναι ισχυρές,ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και ότι το ποσό των συναλλαγματικών αποθεμάτων βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα μακροοικονομικά αποτελέσματα της Σερβίας το 2024 είναι εντυπωσιακά. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 3,9% το 2024 και στη συνέχεια θα επιταχυνθεί σε περίπου 4,25% τα επόμενα χρόνια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της κοινοπραξίας εταιρειών «Hyundai Engineering» και την αμερικανική  «UGT Pharmaceuticals», με τους οποίους υπεγράφη η συμφωνία για την υλοποίηση του έργου κατασκευής σταθμών ηλιακής ενέργειας ισχύος 400.000 μεγαβατωρών. Ο διευθύνων σύμβουλος  της Χιουντάϊ είπε ότι δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του είδους του στην Ευρώπη. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κρίστοφερ Χιλ δήλωσε ότι με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, η Σερβία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και την καθαρή ενέργεια, και επεσήμανε ότι « η αμερικανική εταιρεία UGT έχει μεγάλη εμπειρία και ότι έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και εξήρε το έργο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο, πρόσθεσε, εργάστηκε σκληρά για να υπογραφεί η σύμβαση». Ο Χιλ , είπε ότι διατέλεσε  πρεσβευτής στην Κορέα και ότι ήταν «υπέροχο» για αυτόν να βλέπει ότι η Σερβία και η Κορέα έκαναν κάτι με τις Ηνωμένες Πολιτείες που, όπως λέει, είναι τόσο συναρπαστικό και σημαντικό για το μέλλον. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς μίλησε για την «πράσινη ενέργεια» δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Σερβία το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αλλάξει και ότι «αυτό θα σημαίνει ένα υγιέστερο περιβάλλον, και καθαρότερο αέρα για τους ανθρώπους». Ο πρόεδρος της Σερβίας  θα συμμετάσχει σήμερα στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Σερβίας-Ιαπωνίας. Το Φόρουμ θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ. στο Παλάτι της Σερβίας. Η επιχειρηματική αποστολή της Ιαπωνίας αποτελείται από περισσότερους από 100 εκπροσώπους ιαπωνικών εταιρειών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και Το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι «οι πολιτικοί παράγοντες στην Πρίστινα με τις μονομερείς  κινήσεις τους  σε καθημερινή βάση, οδηγούν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και επί τόπου και σε ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι στόχος του Κούρτι είναι ένα «εθνικά καθαρό Κοσσυφοπέδιο».  

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Για έκτη συνεχόμενη ημέρα, φάλαγγες φορτηγών οχημάτων με εμπορεύματα από την Σερβία , αλλά και από άλλες χώρες , βρίσκονται στη διοικητική διάβαση Μερντάρε, τη μοναδική όπου επιτρέπεται η είσοδος προϊόντων από την  Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 300 φορτηγά στη ουρά.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε χθες ότι η δίκη εναντίον του και του ασκούντος χρέη διευθυντή της Επίσημης Εφημερίδας, Μίλος Λούκιτς, έχει πολιτικά κίνητρα και αποκάλυψε ότι του προτάθηκε σε αντάλλαγμα για μια αθώωση να αποδεχτεί τον «συγκεντρωτισμό» της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και του ζητήθηκε  να συμφωνήσει με το «ιδιοκτησιακό». Ο Ντόνικ είπε ότι απέρριψε αυτά τα «παζάρια». Όσον αφορά τη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μανουέλ Ζαράτσιν, ότι εάν δεν επιτρέψει στους Κοσοβάρους να εισέλθουν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, «δεν θα πάρει τίποτα σε αντάλλαγμα», ο Ντόντικ είπε ότι δεν έπαιρνε τίποτα «ακόμη και αν του δώσουν ολόκληρη τη Γερμανία».

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Γκόραν Μπούμπιτς, δικηγόρος υπεράσπισης του Προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  δήλωσε ότι στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία αποκαλύψθηκε ότι το Δικαστήριο μεροληπτεί και ότι η υπεράσπιση και η Εισαγγελία δεν είναι ίσες ενώπιον της Έδράς  και ότι επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για διαδικασία που αποσκοπεί στην εξάλειψη του Μίλοραντ Ντόντικ από την πολιτική ζωή. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου και στη συνέχεια για τις 13 Νοεμβρίου.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών θα υποβάλουν  στη Βουλή των Λαών νόμο σύμφωνα  με το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, που θα ρυθμίζει την εκλογή των τριών δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου  που διορίζονται  μέχρι στιγμής  από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων  δήλωσε ο  Ράντοβαν Κοβάσεβιτς και τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος των αλλοδαπών δικαστών, δηλαδή η αντικατάστασή τους από εγχώριους δικαστές, αποτελεί μία από τις 14 προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Κοβάσεβιτς είπε ότι  το SDS τράβηξε την ουρά του κατ' εντολή της πρεσβείας των ΗΠΑ και του Κρίστιαν Σμιτ και προσπάθησε να αποσύρει το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο  και είπε ότι αυτό σημαίνει ότι το SDS δεν έχει ούτε τη δύναμη, ούτε την ικανότητα, ούτε το θάρρος να αγωνιστεί για τα ζωτικά συμφέροντα του σερβικού λαού και της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο ηγέτης του κυβερνώντος SNSD και Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα   Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, κάλεσε τα Κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού που ψήφισαν τον   Ντράσκο Στανιβούκοβιτς για Δήμαρχο της Μπάνια Λούκα , «να παραμείνουν συνεπείς και να σταθούν στο πλευρό του Στανιβούκοβιτς στη συνέλευση της Μπάνια Λούκα» και κάλεσε τον νέο δήμαρχο να σχηματίσει πλειοψηφία «και να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση της πόλης».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι είπε ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία για Ίδρυση Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών που θα χρηματοδοτείται από δημοτικούς προϋπολογισμούς, και την χαρακτήρισε «επικίνδυνη». Την αντίθεσή της εξέφρασε και Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας, (SDSM)

ΣΚΟΠΙΑ. Το Δικαστικό Συμβούλιο απέλυσε τον δικαστή Λάζαρ Νάνεφ, ο οποίος επικοινώνησε  τηλεφωνικά 97 φορές μέσα σε λίγες μέρες, με έναν κατηγορούμενο επιχειρηματία τον οποίο αθώωσε.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Σεβερνοματσεντόνιγια θα χρειαστεί σοβαρή οικονομική ένεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν η εισφορά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026, δήλωσε  ο πρόεδρος Ο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας Μάρκο Μπισλιμόσκι και τόνισε ότι εισφορά διοξειδίου του άνθρακα θα αυξήσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς  κατά 60-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα

ΣΚΟΠΙΑ. Με ακρόαση μαρτύρων, συνεχίστηκε στο Ποινικό Δικαστήριο των Σκοπίων η δίκη για τη δολοφονία της 14χρονης Βάνιας Γκιορτσέφσκα  από τα Σκόπια και του 74χρονου Πάντσε Ζεζόφσκι  από το Βέλες.

ΒΡΥΕΛΛΕΣ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος του προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει πρώτα να προωθήσουν τον διάλογο υπό την ηγεσία της ΕΕ με τη Σερβία», δήλωσε την Τετάρτη η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κοσσυφοπέδιο θα λάβει 22 εκατομμύρια  ευρώ από την Γερμανικής Τράπεζας Ανάπτυξης για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η Σύμβαση με το Ταμείο Εγγύησης Πιστώσεων Κοσσυφοπεδίου υπογράφηκε χθες , παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χερουκάν Μουράτι που δήλωσε  ότι τουλάχιστον 4.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Λάζαρ Ντεγιάνοβιτς από το Ζβεκάν καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση και σε πρόστιμο 10.000 ευρώ, για «επίθεση σε επίσημο πρόσωπο» και «χουλιγκανισμό», κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Σέρβων σε τρεις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και στα Μετόχια στα τέλη Μαΐου του περασμένου έτους. Ο δικαστής Βάλιον Κουρτάϊ  εξέδωσε την ετυμηγορία βάσει προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ του εισαγγελέα και του κατηγορούμενου, ο οποίος παραδέχθηκε την ενοχή του. Ο Ντεγιάνοβις που  συνελήφθη και κρατείται από τις 19 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Η  αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου εισέβαλε  στις εγκαταστάσεις της Προσωρινής Αρχής του Δήμου της Σρμπίτσα και τις έκλεισαν. Τέσσερεις αστυνομικοί με πολιτικά σφράγισαν τις εγκαταστάσεις αυτού του σερβικού ιδρύματος και έβγαλαν εξω τους εργαζόμενους που βρήκαν εκεί, με την κατηγορτία ότι συμμετείχαν σε «παράνομες και αντισυνταγματικές δραστηριότητες».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Βόσνιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φίλιπ Ιβάνοβιτς ερωτηθείς εάν υπάρχουν «ξένοι πράκτορες» μεταξύ των πολιτικών είπε ότι είναι δύσκολο να δώσει απάντηση αλλά πρόσθεσε ότι «ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας, μπορώ  να πω ότι η κύρια  προτεραιότητα του Μαυροβουνίου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε νομοθετική λύση πρέπει να περάσει, δηλαδή πρέπει να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση, να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε αυτό θα επιμείνουμε», είπε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Αλέκσα Μπέτσιτς δήλωσε ότι είναι ευτυχής που τα αποτελέσματα της απογραφής επιβεβαίωσαν ότι το Μαυροβούνιο είναι ένα ισχυρό πολιτικό κράτος και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι θα αντλήσουν μηνύματα από αυτά τα αποτελέσματα που στέλνουν ένα μήνυμα ότι, όπως είπε, είμαστε επικεντρωμένοι ο ένας στον άλλο και ότι πρέπει να βγούμε μαζί από τα νύχια του βαλκανικού πρωτογονισμού και της καταμέτρησης. « Γίναμε μάρτυρες της πιο δημοκρατικής απογραφής στην ιστορία του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο Μπέτσιτς ως προσκεκλημένος στο Στούντιο της Δημόσιας Τηλεόρασης και υπογράμμισε  ότι «τίποτα σημαντικό δεν θα αλλάξει με τα αποτελέσματα της απογραφής». Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοπικές εκλογές, ο Μπέτσιτς δήλωσε ότι οι επίσημες συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ποντγκόριτσα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αλλά ότι ο συνασπισμός του PES και των Δημοκρατικών ήταν σαφής ότι δεν θα συνεργαστούν με το DPS, επειδή σέβονται τις δημοκρατικές αρχές.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. O Βούκ Κάντιτς επικεφαλής του  Κινήματος «προς τα Εμπρός» ,αναμένει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποδεχθεί τις ενστάσεις  του για τις εκλογές στην Ποντγκόριτσα, έτσι ώστε τα τελικά αποτελέσματα να αντιπροσωπεύουν πραγματικά την εκλογική βούληση των πολιτών,

ΤΙΡΑΝΑ. Οι Ένοπλες  Δυνάμεις της Σκιπερίας (Αλβανίας) παρέλαβαν τεθωρακισμένα τακτικά οχήματα για τις μονάδες του Ελαφρού Τάγματος Πεζικού, που   «αύξησαν  σημαντικά την επιχειρησιακή του ικανότητα» δήλωσε  ο υπουργός Άμυνας Πύρο Βένγκου, και είπε ότι «με τα νέα οχήματα, ο στρατός κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα πρότυπα που απαιτεί  το ΝΑΤΟ  από τα μέλη του»,

ΤΙΡΑΝΑ. Το  Δημοκρατικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί μπροστά από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή των διεθνών εταίρων στην πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις παραμένει στις Βρυξέλλες όπου χθες συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κυβέρνηση με την ψήφο των Φιλελευθέρων Υπουργών  ενέκρινε, την Τετάρτη, αρκετά νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένου αυτού για την ίδρυση μιας νέας πλατφόρμας πληροφορικής για το εθνικό μητρώο μεταμοσχεύσεων. Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης έκτακτο διάταγμα που επιτρέπει την εκπαίδευση στη Ρουμανία πιλότων από την Ουκρανία, σε αεροσκάφη F-16. Το κόστος αυτής της εκπαίδευσης θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Προεδρείο της Ρουμανικής Γερουσίας αποφάσισε ότι το αίτημα άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας του γερουσιαστή Πιρβουλέσκου πρέπει να σταλεί στη Νομική Επιτροπή για την προετοιμασία έκθεσης και στη συνέχεια να ψηφιστεί στην ολομέλεια τη Δευτέρα. Ο διευθυντής της «ΝΑΣΑ» Μπιλ Νέλσον επισκέπτεται τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Και οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία «Artemis», η οποία καθορίζει βασικές αρχές για την ειρηνική εξερεύνηση του διαστήματος, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουλγαρία. Ο Νέλσον θα συναντηθεί στο Βουκουρέστι με τον πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου.

ΣΟΦΙΑ. Το ΓΚΕΡΜΠ και οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» που παλεύουν με τα προβλήματα της καθημερινότητας συνεπλάκησαν σε οξεία σύγκρουση και αμοιβαίες  κατηγορίες για την κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Σόφια. Oι υποψήφιοι  του Πέεφσκι επισκέφτηκαν Νοσοκομείο στο Κάρτζαλι, (για να αγοράσουν τις ψήφους των ασθενών και των συγγενών τους) .Η αστυνομία ανακοίνωσε ειδικές επιχειρήσεις κατά της εξαγοράς ψήφων στη Βάρνα, το Μπλαγκόεβγκραντ, το Χάσκοβο και το Λόβετς.  Ο ηγέτης του «Μεγαλείου» και υποψήφιος βουλευτής Ίβελιν Μιχαήλοφ μίλησε σε συγκέντρωση του Κόμματος  στο Μπουργκάς. Η  Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου θα συζητήσει σήμερα την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 π.μ., θα διεξαχθεί η εκλογή του Γενικού Διευθυντή της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου