Οκτωβρίου 16, 2024

Επί Τροχάδην


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Μετά από πολλές αναβολές και «περιπέτειες» δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής που επιβεβαίωσαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών και των κατοίκων, ομιλεί την σερβική. Το 43,18% δήλωσε ότι μιλάει σερβικά και το 34,52% ότι μιλάει τα «Μαυροβουνιώτικα». Τα λεγόμενα  «βοσνιακά» η διάλεκτος των μουσουλμάνων στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη ομιλούνται από το 6,97% των κατοίκων ή 43.470 πολίτες. 32.725 πολίτες ή το 5,25% του πληθυσμού δήλωσαν ότι ομιλούν αλβανικά .Το 2,26%, ή 14.731 άνθρωποι, ομιλούν ρωσικά. Τα σερβοκροατικά ομιλούνται από το 2,08% ή 12.999 πολίτες.

 Αμέσως ο Πρόεδρος του «Αληθινού Μαυροβουνίου», Μάρκο Μίλασιτς, απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους θεσμούς και κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες να ξεκινήσουν από κοινού και άμεσα τη διαδικασία ανακήρυξης της σερβικής γλώσσας ως της επίσημης γλώσσας του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής.

«Πρέπει να παραδεχτώ, ως μέλος του σερβικού λαού, ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος με  τα αποτελέσματα ης απογραφής», είπε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς. «Τα αποτελέσματα της απογραφής επιβεβαιώνουν ότι το Μαυροβούνιο, παρά την προπαγάνδα, παρά τις πιέσεις για εθνοομοσπονδιοποίηση, δηλαδή για επιβολή εθνοτικής αντίληψης , κατάφερε να διατηρήσει τον πολιτικό του χαρακτήρα όπως προβλέπεται το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου» δήλωσε ο Αθεος ΝΑΤΟπαρτιζάνος Ντάνιελ Ζίβκοβιτς  από το DPS. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς είπε ότι  «ο μόνος πραγματικός νικητής είναι ένα πολιτικό και ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο, το οποίο είναι το σπίτι όλων μας, ανεξάρτητα από το πώς δηλώνουμε τον εαυτό μας» και τόνισε ότι  «με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής, θα χτιστεί το μέλλον της χώρας».

Το 41,12%  του πληθυσμού, δηλαδή 256.463 πολίτες αυτοπροσδιορίστηκαν ως Μαυροβούνιοι και το 32,93% δηλαδή  205.370 δήλωσαν  ότι είναι Σέρβοι.

Ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μίροσλαβ Πέγιοβιτς δήλωσε ότι πρόκειται για μία από τις πιο διαφανείς απογραφές που διεξάγονται στο Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με στοιχεία της (περίφημης) απογραφής του 2011που εκανε ο Τζουκάνοβιτς , το 44,98% των πολιτών του Μαυροβουνίου ήσαν Μαυροβούνιοι, ενώ μόνο  το 28,73% ήσαν Σέρβοι.

Οι «Βόσνιοι» μουσουλμάνοι είναι 9,45% , ή 58.956. Οι Αλβανοί είναι 4,97% , ή 30.978. Υπάρχουν και 12.824, ή 2,06% ,Ρώσοι. Όσον αφορά τη θρησκεία, 443.394 άνθρωποι στο Μαυροβούνιο δήλωσαν ότι είναι Ορθόδοξοι και ακλουθούν την Σερβιή Ορθόδοξη Εκκλησία.124.668 πολίτες είναι Μουσουλμάνοι  και 20.408 είναι Καθολικοί . Υπάρχουν και 14.260 άθεοι .Η μέση ηλικία του πληθυσμού είναι τα 39,7 έτη. Οι γυναίκες είναι κατά μέσο όρο 38 ετών και οι άνδρες είναι 36 ετών.  Συνολικά απογράφηκαν 667.650 άτομα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στο Μαυροβούνιο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για έκτο συνεχόμενο μήνα, και είναι πλέον ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021 . Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στο Μαυροβούνιο μειώθηκαν κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο  σε σύγκριση με τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός είναι 1%, σύμφωνα με τη Στατιστική του Μαυροβουνίου (Monstat). Αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές στις επικοινωνίες  κατά 7,4%  και στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία κατά 6,4%,

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι «Γκαλοπατζήδες» επιβεβαίωσαν ότι ο αποκλεισμός της κυρίας Σοσοάκα έστρεψε τους φίλους της προς  το τον υποψήφιο της «Συμμαχίας για την Ενοποίηση των Ρουμάνων» (AUR) από την οποία έχει διαγραφή η κ, Σοσοάκα, Σύμφωνα με  δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε χθες ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μαρσέλ Τσιολάκου προηγείται στην πρόθεση ψήφου  με 23,4%, ακολουθούμενος από τον ηγέτη του «AUR» Γκεόργκε Σιμιόν που έχει 19,8%. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει μεταφερθεί το σύνολο των Ψήφων της κας Σοσοάκα στον Σιμιόν. Τρίτος έρχεται ο ανεξάρτητος ΝΑΤΟϊκός και πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα με 17,2%. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η αρχηγός της Συμμαχίας για τη Σωτηρία της Ρουμανίας Ελεάνα Λασκόνι με 17,1%, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κριστιάν Ντιακονέσκου  με 7,6%, ο φιλελεύθερος ηγέτης Νικολάε Τσιούκα με 6,2% και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων στη Ρουμανία (DSUR) Κέλεμεν Χούνορ με 3,8%. Αυτό σημαίνει ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα περάσουν οι Τσιολάκου και Σιμιόν, αλλά  η νίκη του Σοσιαλδημοκράτη δεν θα είναι τόσο εύκολη  όπως υπέθεσε το επιτελείο του που επέλεξε τον Σιμιόν ως «εύκολο αντίπαλο» στον δεύτερο γύρο. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος στις 8 Δεκεμβρίου.

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία  Ερζεγοβίνη κατόπιν πρόσκλησης του μουσουλμάνου Προεδρεύοντος  της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας  Ερζεγοβίνης Ντένις Μπετσίροβίτς Ο κ. Ράντεφ θα έχει συνάντηση με την τρισυπόστατη   Προεδρία , θα συναντηθεί επίσης με τα Προεδρεία των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου , την πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργικών Μποριάνα Κρίστο και τον Γερμανό Ύπατο Κρίστιαν Σμιτ.

ΣΟΦΙΑ Ο δημοτικός σύμβουλος από το Πάζαρτζικ, Σάσο Ανγκέλοφ, ο οποίος είναι επίσης ευαγγελικός πάστορας στη γειτονιά των Ρομά  «Ιζντοκ» θα παραμείνει υπό κράτηση, όπως αποφάσισε το Περιφερειακό Δικαστήριο του Πάζαρτζικ. Ο «Πάστορας» κρατείταο κατηγορούμενος  για αγορά ψήφων και κατοχή ναρκωτικών. Πριν από μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ειδικής αστυνομικής επιδρομής στο σπίτι του Πάστορ, βρέθηκε ένα σημειωματάριο με 240 ονόματα, τα προσωπικά τους δεδομένα και τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουν. Βρέθηκαν επίσης μισό κιλό χασίς  και 110 γραμμάρια αμφεταμίνη .Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ στη συνεδρίαση της κυβέρνησης είπε ότι έχουν ήφθεί ως τώρα  168 καταγγελίες, για αγορά ψήφων έχουν γίνει 30 συλλήψεις  και διεξήχθησαν 160 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις.

ΣΚΟΠΙΑ. Η επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Σεβερνοματσεντόνιγια αναμένεται  στις 24 Οκτωβρίου 2024. Χθες στο Βερολίνο η Αναλένα, (Μπέρμποκ) έδωσε στον κ. Μίτσκοσκι την εγγύηση που ζητούσε  λέγοντας μετά την συνάντηση της στο Βερολίνο, με τον υπουργό  Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Δημοκρατίας της Σεβρνοματσεντόνιγια Τίμτσο Μιτσούνσκι ότι «η  συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Σεβερνοματσεντόνιγια  είναι το τελευταίο βήμα προς το άνοιγμα του πρώτου διαπραγματευτικού Κεφαλαίου με την ΕΕ». Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι «η  συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Σεβερνοματσεντόνιγια  είναι το βασικό βήμα προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Σεβερνοματσεντόνιγια  με την ΕΕ», και υπογράμμισε  «την ισχυρή υποστήριξη από τη Γερμανία» αλλά επεσήμανε επίσης τη σημασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ενίσχυσης του κράτους δικαίου.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Η δίκη του Προέδρου της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και του Αναπληρωτή Διευθυντή της "Επίσημης Εφημερίδας της Σέρπσκα" Μίλος Λούκιτς θα συνεχιστεί σήμερα. Η δίκη θα συνεχιστεί στη 1 μ.μ. ενώπιον της δικαστού Σένα Ουζούνοβιτς, επειδή το Ποινικό Τμήμα του Δικαστηρίου απέρριψε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα του Ντόντικ για εξαίρεση της.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Ο εκπρόσωπος του SDS στη Σερβική Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής των Λαών , Ζέλιμιρ Νέσκοβιτς, απέσυρε το Σχέδιο Νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, εξαιτίας του οποίου οι  Βόσνιοι αντιπρόσωποι μπλόκαραν το έργο της Βουλής των Λαών για επτά μήνες. Ακόμη και πριν από την κίνηση του Νέσκοβιτς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Λαών, Ντράγκαν Τσόβιτς, προγραμμάτισε τη συνέχιση της τακτικής συνόδου, η οποία διακόπηκε τον Μάρτιο ακριβώς λόγω της παρεμπόδισης της Βοσνιακής Συμμαχίας, για τις 29 Οκτωβρίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο απαντώντας σε ερώτηση αλβανού δημοσιογράφου που ρώτησε αν υπάρχει απάντηση  στον Άλμπιν Κούρτι που «απαίτησε» σε συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου την κατάργηση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο πέρυσι, είπε , ότι «ούτε το Κοσσυφοπέδιο ούτε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι αποφασίζουν για την κατάργηση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην δήμαρχος της Νότιας Μίτροβιτσας, Αγκίμ Μπαχτίρι, δήλωσε ότι η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ, ο οποίος χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της πόλης, θα ανοίξει μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή μετά τις 5 Φεβρουαρίου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ειδική Εισαγγελία της Πρίστινα εξέδωσε κατηγορητήριο εναντίον του υπόπτου Λ.Δ για τα ποινικά αδικήματα της «επίθεσης σε επίσημο πρόσωπο»
 και της «συμμετοχής σε πλήθος που διαπράττει ποινικά αδικήματα και χουλιγκανισμό». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ύποπτος «στις 29 Μαΐου 2023, κοντά στο κτίριο του δήμου Ζβέτσαν , σε συνεργασία με άλλους Σέρβους , με τη χρήση βίας, επιτέθηκε και απείλησε σοβαρά στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής ΚΦΟΡ, καθώς και ορισμένα μέλη της αστυνομίας»
.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μόνο 20 φορτηγά έχουν διασχίσει τη διάβαση Μερντάρε τις τελευταίες 48 ώρες  , και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν φτάσει περισσότερα φορτηγά και σχηματίστηκε «ουρά» μήκους τριών χιλιομέτρων. Ο διευθυντής του σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε  ότι η Πρίστινα συνεχίζει να παραβιάζει όλες τις συμφωνίες. «Ακόμη και μετά την υποτιθέμενη άρση της απαγόρευσης εισαγωγής σερβικών Προϊόντων , η Πρίστινα συνεχίζει βάναυσα να παραβιάζει όλες τις  συμφωνίες, και κρατάει περισσότερα από 100 φορτηγά με εμπορεύματα στη διάβαση Μερντάρε, κρυπτόμνεη πίσω από κατασκευασμένες και ανούσιες διαδικασίες, όλα μπροστά στη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο Πέτκοβιτς και επεσήμανε ότι υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος συμφωνιών που η Πρίστινα παραβιάζει σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αρνείται να σχηματίσει την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων για περισσότερα από 11 χρόνια, και ότι αντ' αυτού έχει ξεκινήσει το παράνομο και βίαιο κλείσιμο των σερβικών θεσμών στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, που θα  αποτελούσαν τη βάση για τη δημιουργία της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κυβέρνηση της Σερβίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την κύρωση της δανειακής σύμβασης ύψους 178.382.740 ευρώ μεταξύ της Σερβίας και της Deutsche Bank  του Χόνγκ Κόνγκ για την χρηματοδότηση της κατασκευής του «Μετρό» του Βελιγραδίου.Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου είναι 13 έτη, συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος 5,5 ετών, και το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και βασίζεται στο εξάμηνο EURIBOR, προσαυξημένο κατά  1,65% ετησίως.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Σκιπερίας  (Αλβανίας) δήλωσε ότι το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ιστορική στιγμή για τη χώρα. «Μια ιστορική στιγμή, το επιστέγασμα των μεγάλων προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής στον τομέα της χρηστής διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς», είπε ο χασισέμπορος.  

Ο υπουργός εξωτερικών Ίγκλι Χασάνι δήλωσε ότι «το μέλλον της Σκιπερίας, (Αλβανίας) βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τόνισε ότι, «οι Αλβανοί έχουν αποφασίσει και ότι είναι «Ευρωπαίοι στη σκέψη και τη συμπεριφορά», αλλά τώρα πρέπει να δουλέψουν». «Πρέπει να γίνουμε Ευρωπαίοι με τον τρόπο που ενεργούμε, με τον τρόπο που συμμετέχουμε. Είναι μια αποφασιστική στιγμή για όλους μας να καταλάβουμε ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε και τόνισε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται σαφώς όλες οι προθεσμίες για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου