Οκτωβρίου 11, 2024

Επί Τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Σκιπερίας (Αλβανίας)  ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα δωρίσει σημαντικό αριθμό «drones καμικάζι» στην Σκιπερία (Αλβανία) ως συμβολή στην αύξηση  των στρατιωτικών δυνατοτήτων της.(Σε σχέση με την Ελλάδα). «Είπα κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου και επαναλαμβάνω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το δώρο του προέδρου Ερντογάν, σήμερα σε αυτή την ταραγμένη εποχή. Αυτό  το  δώρο που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν στη γειτονιά, διότι η Αλβανία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κανέναν αλλά περιέχει ένα σαφές μήνυμα από την Τουρκία σχετικά με τις σχέσεις με την Αλβανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ίγκλι Χασάνι είπε επίσης ότι η Αλβανία δεν αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες για να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των γειτόνων της. «Δεν αγοράζουμε όπλα ούτε αυξάνουμε τις στρατιωτικές μας  δυνατότητες για χρήση εναντίον των γειτόνων μας. Η περιοχή είναι σταθερή και συνεχίσαμε να τη διατηρούμε ως σταθερή περιοχή, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι συνέβη τη δεκαετία του '90 του περασμένου αιώνα στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό», πρόσθεσε ο Χασάνι. Στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Αλβανίας υπάρχουν ήδη τα τουρκικά «drones»  «Bajraktar TB2», τα πρώτα από τα οποία έφτασαν στην Αλβανία φέτος. Μετά από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο Ράμα δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα μπορούσε να βρει μεγαλύτερο φίλο από την Τουρκία και τον πρόεδρό της και υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. (Αυτό το είπε, διότι ο Ταγίπ θα πάει στ Βελιγράδι και όχι στη Πρίστινα όπως ζητούσε ο Κούρτι). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα Τίρανα, υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της  Σκιπερίας (Αλβανίας)  και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , με τις συζύγους τους, έκαναν  τα εγκαίνια του «μεγαλύτερου τζαμιού στα Βαλκάνια».Ο Ταγίπ  αναφέρθηκε  στον πόλεμο «μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», δηλώνοντας ότι το Ισραήλ «βομβαρδίζει εκκλησίες, τζαμιά και αμάχους», και είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εδραιώσει την ειρήνη στην περιοχή . επιτιθέμενη στον Λίβανο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι «ηθική υποχρέωση της ανθρώπινης συνείδησης να αντιταχθεί στην τρομοκρατία του Ισραήλ».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αλεξ Κασάνοφ δεν σχολίασε τις συναντήσεις με την Οσμάνι και τον Κούρτι.            Ο αναπληρωτής υφυπουργός  εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια ,δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους σχετικά με τις συνομιλίες με την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι και τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι.Ο Αμερικανός μίλησε πρώτα με την Οσμάνι και στη συνέχεια με τον Κούρτι με τον οποίο η  συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από μία ώρα. Εξερχόμενος από το κυβερνητικό κτίριο , ο Κασάνοφ δεν ήθελε να απαντήσει σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων. Προηγουμένως ο Κούρτι  είχε δεχθεί τον Τούρκο Πρέσβη στην Πρίστινα,  Σαμπρι Τουντσς Ανγκίλι  και το Γραφείο του ενημέρωσε τον Τύπο, για την  συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο α ότι «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της άμυνας και της ασφάλειας».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αλεξάνταρ Αρσενίεβιτς , πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, που συνελήφθη την Τετάρτη ,  αθωώθηκε, αλλά του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να μην βρίσκεται  σε απόσταση λιγότερη από 40 μέτρα από τον δημοτικό αξιωματούχο Βισάρ Σούλια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ερντογάν έφτασε στο Βελιγράδι, και τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Νόκολα Τέσλα» ο πρόεδρος Βούτσιτς. Η τελετή υποδοχής  θα πραγματοποιηθεί σήμερα μπροστά από το «Παλάτι της Σερβίας». Θα ακολουθήσον , η συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων,  η τέταρτη σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας και η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, παρουσία των δύο προέδρων.Βούτσιτς και Ερντογάν θα παραστούν στο επιχειρηματικό φόρουμ. Ο Ερντογάν μετά το Βελιγράδι έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Καζάν για τη  σύνοδος κορυφής των BRICS, όπου αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τα μέσα ενημέρωσης της σερβικής αντιπολίτευσης τονίζουν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπέγραψε στο Ντουμπρόβνικ την δήλωση που καταδικάζει τις ενέργειες της ρωσικής πλευράς στο ουκρανικό έδαφος, ανέφεραν και που εκφράζει επίσης υποστήριξη προς το καθεστώς του Κιέβου και χαιρετίζει την πορεία του Κιέβου προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επίσης σχολιάζουν  ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για πρώτη φορά δεν συνεχάρη τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τα γενέθλιά του.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το κοινοβούλιο της Σερβίας απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για τροποποιήσεις του νόμου περί εξόρυξης λιθίου. Μετά από τέσσερεις ημέρες συζήτησης των τροπολογιών  του νόμου. κατά της έγκρισης των τροπολογιών ψήφισαν με 128 και  84 ψήφισαν «υπέρ».Δεν υπήρξαν «αποχές».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, και ο ηγέτης του SNSD, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στη Σέρπσκα, μετά τη νίκη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, τόνισε ότι το κοινό καθήκον όλων στην κυβέρνηση, αλλά και της αντιπολίτευσης, είναι να ενισχύσουν τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα και να εργαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τη γενική ευημερία όλων των κατοίκων. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η Ρεπουμπλικα  Σέρπσκα αναζητά τη θέση της.Το μέλλον που έρχεται δείχνει ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε », είπε  ο Ντόντικ. Και τόνισε ότι σέβεται κάθε πολιτικό που έχει το θάρρος και την επιθυμία να ακολουθήσει μια πατριωτική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα  δήλωσε και ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί είναι υπεύθυνοι για την μη λειτουργία της Βουλής των Λαών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης λόγω της αποχής των Μουσουλμάνων .

 «Όλο αυτό το διάστημα μείς επιμένουμε στη συνεπή εφαρμογή και τον σεβασμό της Συμφωνίας του Ντέιτον και αγωνιζόμαστε να εργαστούμε σύμφωνα με το Σύνταγμα καιι ο Μάικλ Μέρφι τα κατέστρεψε όλα αυτά λόγω των προσωπικών του συμφερόντων», δήλωσε ο Ντόντικ που τόνισε ότι το πρόβλημα στις σχέσεις του Ιζετμπέγκοβιτς με την Αμερικανική Πρεσβεία προέκυψε , όταν ο Μπακίρ (Ιζετμπέγκοβιτς) έγινε ισχυρότερος και όταν τα στελέχη του SDA άρχισαν να ενεργούν «αυθαίρετα» χωρίς να ζητούν την άδεια από τους Αμερικανούς, οι οποίοι για να του δώσουν ένα μάθημα  αποφάσισαν για το αποτυχημένο σχέδιο της «τρόικας», δήλωσε ο Ντόντικ. Ο Πρόεδρος της Σέρπσκα επεσήμανε ότι οι σημερινοί εκπρόσωποι των Βόσνιων Μουσουλμάνων από τα Κόμματα της «τρόϊκας».«Προέρχονται από το SDA, ακολουθούν την πολιτικής του SDA, σκέφτονται όπως το SDA και καταστρέφουν το Ντέίτον ακριβώς όπως το SDA στην επιθυμία να δημιουργήσουν μια ενιαία Βοσνία Ερζεγοβίνης .Απλώς έχουν διαφορετικό όνομα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Ντόντικ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.  Ο Υπουργός  Άμυνας της Ρουμανίας, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Ζουκάν Χέλεζ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Κεντρική  Εφορευτική Επιτροπή  της Ρουμανίας ανακοίνωσε τις  υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του 2024, που θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου (πρώτος γύρος) και στις 8 Δεκεμβρίου (δεύτερος γύρος). Υπάρχουν 10 υποψήφιοι που προτείνονται από πολιτικά κόμματα και τέσσερεις ανεξάρτητοι . Αποκλείστηκε η Ντιάνα Σοσοάκα, η οποία διαμαρτυρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διαδικασία των παρεμβάσεων ενός λεπτού, και είπε: «Ακύρωσαν την υποψηφιότητά μου επειδή πάλεψα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, και αγωνίστηκα ενάντια στο φίμωτρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας» και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να λάβουν υπόψη ότι «στη Ρουμανία δεν υφίσταται  το κράτος δικαίου». Το Συνταγματικό Δικαστήριο γνωμοδότησε ότι  «η αποδοχής   της υποψηφιότητας της κ. Σοισοάκα αντιτίθεται στις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, και συγκεκριμένα , στις «αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού του Συντάγματος που συσχετίζονται με την πολιτικοστρατιωτική εγγύησή τους, αντίστοιχα την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η βουλευτής  Λάουρα Βίκολ παραιτήθηκε από το PSD, κατηγορώντας το κόμμα μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του επιχειρηματία συζύγου της. Η παραίτησή της ακλούθησε την δημοσίευση πληροφοριών ότι η εισαγγελία διαφθοράς   έχει ανοίξει ποινική έρευνα κατα της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων της οποίας ο κύριος συνεργάτης είναι ο σύζυγός της, Ο Φιλελεύθερος  γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου που είναι εν ενεργεία βουλευτής κατηγορείται για δωροδοκία. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μεταξύ 3 Απριλίου και 12 Ιουλίου 2024, ως γιατρός στο νοσοκομείο του Χούσι, φέρεται να έλαβε χρηματικά ποσά μεταξύ 100 και 500 λέι ως δωροδοκίες, καθώς και «πεσκέσια»τ, από 45 άτομα, ασθενείς και συγγενείς, για χειρουργικές επεμβάσεις, επισκέψεις σε ασθενείς ή για την έκδοση ιατρικών συνταγών. Ο Νέλου Τάταρου  ήταν υπουργός Υγείας από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας COVID 19. Μετά την άσκηση της δίωξης , ο φιλελεύθερος πρόεδρος Νικολάε Τσιούκα ανακοίνωσε ότι ο Νέλου Τατάρου απομακρύνθηκε από τη διοίκηση της οργάνβσης του Κόμματος στο Βασλούι  και από την ηγεσία της Επιτροπής Υγείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Η αγωγή κατέθεσε στα τέλη του 2022, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας και Αντικατασκοπείας στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, («ANB») Ντράγκο Σπιτσάνοβιτς εναντίον του  ηγέτη του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DNP), Μίλαν Κνέζεβιτς, για αποζημίωση για ηθική βλάβη. λόγω, των προσβολών εναντίον του που διατύπωσε ο Κνέζεβιτς  στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφαλείας στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, αποσύρθηκε και ο Σπιτσάνοβιτς δεν εμφανίστηκε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η επιδοτούμενη ΜΚΟ, «Ψηφιακό Εγκληματολογικό Κέντρο (DFC) δήλωσε ότι η έκκληση του συνασπισμού για το μέλλον του Μαυροβουνίου (ZBCG) για έναν  νόμο «περί εγγραφής ξένων πρακτόρων» , «είναι ένα βήμα που επιδιώκει να καταπνίξει τους επικριτές της κυβέρνησης».Ο βουλευτής του DNP Μίλαν Κνέζεβιτς δήλωσε ότι οι διευθυντές των ΜΚΟ πρέπει να εξομοιωθούν  με τους δημόσιους αξιωματούχους και ότι το Κοινό πρέπει να βλέπει τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και τη χρηματοδότησή τους. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS), Αντρίγια Νίκολιτς, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς την πολιτική της νομιμοποίηση και  δεν μπορεί να  οδηγήσει την χώρα στην ΕΕ» .

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Γιόβαν Βουτσουροβιτς  εκ μέρους του συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» (ZBCG) δήλωσε  ότι είναι έτοιμοι για συμφωνία στην πρωτεύουσα με όλα τα κόμματα που νίκησαν στις 30 Αυγούστου 2020 και ότι η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης των Σοσιαλιστών είπε ότι ο υποψήφιος της «ΟΥΡΑ» είναι  ο καλύτερος υποψήφιος Δήμαρχος.

 ΣΟΦΙΑ. Το Συμβούλιο Τριμερούς Συνεργασίας θα συζητήσει σήμερα το ι σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η πρόταση προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός θαανέρχεται σε 1077 λέβα αντί των σημερινών 933.. Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την πρόταση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των οργανώσεων των εργοδοτών. Η Ένωση Οικονομικής Πρωτοβουλίας, μία από τις οργανώσεις των εργοδοτών στη χώρα, εξέδωσε δήλωση κατά της πρότασης της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε 1.077 λέβα  από την 1η Ιανουαρίου τ, επειδή, αυτό δημιουργεί «σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία». «Η προβλεπόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,4%  θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στους εργοδότες σε μικρούς οικισμούς και σε κλάδους με χαμηλή προστιθέμενη αξία. Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για την απασχόληση είναι στον τουρισμό, τις κατασκευές, τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία», ανέφερε η δήλωση.

ΣΚΟΠΙΑ. Σήμερα οι «Αντιφασίστες» Σεβερνομακεντόντσι έχουν επέτειο. Γιορτάζουν «ένα κρίσιμο γεγονός στην αυτόχθονη, μακρόχρονη και συνεχή διαδικασία συγκρότησης του μακεδονικού έθνους». Στις 11 Οκτωβρίου 1941, η Γιουγκοσλαβική Κομμουνιστική Νεολαία (SKOJ) επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα στον Περλεπέ κατά των «φασιστών» . Αυτή η επίθεση θεωρούνταν  από τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές και τους επιγόνους τους η αρχή της αντιφασιστικής εξέγερσης στη «Μακεδονία» εναντίον των Βουλγάρων κατακτητών. Σήμερα είναι η 83η επέτειος της 11ης Οκτωβρίου 1941.Ειναι «η Ημέρα της Εξέγερσης του Μακεδονικού Λαού». «Στις 11 Οκτωβρίου, η Μακεδονία ξεκίνησε τον  αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους κουίσλιγκ και αγωνίστηκε για την ελευθερία»

Η Δημόσια Τηλεόραση θυμήθηκε  ότι μετά την « φασιστική επίθεση της Γερμανίας και της Βουλγαρίας και την κατοχή της Βασιλικής Γιουγκοσλαβίας το 1941, η Μακεδονία, μοιράστηκε ξανά, αυτή τη φορά μεταξύ των Ιταλών και Βουλγάρων φασιστών κατακτητών». Οι Ιταλοί φασίστες ήσαν χρηματοδότες και εκπαιδευτές των Μακεντόνσι «επαναστατών» του ΕΜΕΟ και ένωσαν το Τέτοβο με το Κόσσοβο και την Μεγάλη Αλβανία  αλλά τώρα οι «Βλεν» θα πάνε να καταθέσουν (φρεσκα) στεφάνια στους Παρτιζάνους.

.Η Πρόεδρος Γκόρντανα  (Σιλιάνοφσκα Νταβκοβα) θα εκφωνήσει «βαρυσήμαντο λόγο» στην κεντρική εκδήλωση  και μαζί με την κυβερνητική  αντιπροσωπεία  «θα καταθέσουν φρέσκα λουλούδια».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου