Οκτωβρίου 11, 2024

Σρεμπρενίτσα: Θρίαμβος του 38χρονου Μίλος Βούτσις. Πήρε 74%

 


 Ο Σέρβος υποψήφιος έλαβε 4.250 ψήφους ή 75,45%. Ο Μουσουλμάνος Χλαμτζια Φέιζιτς πήρε μόνο 1.323 ή 23,49% . Ο δήμος της Σρεμπρενίτσα,  έχει περίπου 14.000 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2013. Στις εκλογές της Κυριακής, περίπου 6.000 ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες και ο Μίλος Βούτσιτς, ο υποψήφιος των σερβικών κομμάτων, έλαβε  4.250 ψήφους (75,45%). Ο αντίπαλός του, Hamdija Fejzic, υποστηριζόμενος από όλα τα βοσνιακά κόμματα, έλαβε μόνο 1.323 ψήφους ή 23,49%. Τα σερβικά κόμματα κέρδισαν περίπου το 80% των ψήφων για το τοπικό κοινοβούλιο.  Για τα βοσνιακά κόμματα, αυτό το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει το χειρότερο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, και τα τοπικά πολιτικά αρχηγεία αποδίδουν την ήττα στη χαμηλή προσέλευση της βοσνιακής διασποράς και, όπως ισχυρίζονται, στη μαζική άφιξη Σέρβων ψηφοφόρων που κατάγονται από τη Σρεμπρένιτσα - όπου έχουν επίσης περιουσία και ζουν σήμερα στη Σερβία. 
 Η έλλειψη ενδιαφέροντος των Βόσνιων ψηφοφόρων από το εξωτερικό είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την ήττα. Παράλληλα  ψηφοφόροι από το Σεράγεβο και άλλες πόλεις της Ομοσπονδίας  που άλλαξαν τόπο διαμονής και ήρθαν στη Σρεμπρένιτσα για να ψηφίσουν σε όλες τις προηγούμενες εκλογές  αυτή τη φορά δεν ήρθαν.
Τα σερβικά κόμματα ισχυρίζονται ότι ο Milos Vucic έχει λάβει υποστήριξη από ένα μέρος των Βόσνιων ψηφοφόρων, κουρασμένων από τις πολιτικές συγκρούσεις με το Σεράγεβο.
 Ο Milos Vucic, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, λέει ότι θέλει να αλλάξει την εικόνα της Σρεμπρένιτσα από έναν τόπο υπό εξαφάνιση, έναν τόπο που εξαφανίζεται, σε έναν αναπτυσσόμενο δήμο και ηγέτη στην περιοχή. «Πρέπει να γίνουμε παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να ζήσει μαζί, να εργαστεί και να αναπτυχθεί», λέει. Ο 38χρονος με καταγωγή από το Τράβνικ, ο οποίος αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Σρεμπρένιτσα, καυχιόταν για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον δήμαρχο της Σρεμπρένιτσα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Β-Ε. Σημείωσε ότι προβλήματα στην ψηφοφορία καταγράφηκαν κυρίως όπου εγκαταστάθηκαν σαρωτές (καινοτομία του Christian Schmidt) και, όπως είπε, κυρίως σε εκλογικά τμήματα σε σερβικές περιοχές. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, οι σαρωτές επέτρεψαν μόνο δώδεκα άτομα ανά ώρα να περάσουν, γεγονός που οδηγεί τον Vucic να υποψιάζεται ότι υπήρχε πρόθεση να σαμποτάρει την εκλογική διαδικασία προκειμένου να μειωθεί η προσέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου