Σεπτεμβρίου 16, 2024

Επί Τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Οι Σκίπταροι (Αλβανοί) του χασισέμπορου, ανακοίνωσαν ότι η Φοινίκη η πρωτεύουσα των Χαόνων  «είναι αρχαία πόλη των Ιλλυριών».  Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αυλώνα ανακοίνωσε ότι έχουν ξαναρχίσει τις ανασκαφές στη Φοινίκη , την «αρχαία πόλη των Ιλλυριών», τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου,  από το  Ινστιτούτο Αρχαιολογίας των Τιράνων και το Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το «Κράτος Δικαίου», στο Κοσσυφοπέδιο διέταξε  την κράτηση 30 ημερών για τον 85χρονο Σέρβο Τόμισλαβ Πάντιυς από το Ίστοκ που κατηγορείται για εγκλήματα Πολέμου. Ο δικηγόρος του Βασίλιε Άρσιτς χαρακτήρισε την απόφαση προφυλάκισης «απάνθρωπη» και είπε ότι η υπεράσπιση επέμεινε σε μέτρο κατ' οίκον περιορισμού, και πρότεινε εγγύηση 15.000 ευρώ, αλλά το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη τα παραπάνω επιχειρήματα, «Η κράτησης, το οποίο συμφωνήθηκε εκ των προτέρων μεταξύ των δικαστών και των εισαγγελέων», δήλωσε ο δικηγόρος που είπε ότι «το έγκλημα Πολέμου» για το οποίο κατηγορείται ο Πάντιτς  είναι «κάποιο είδος κλοπής βοοειδών στο ϊστοκ  το 1999». ¨Τότε  πολλοί  έφυγαν από τα σπίτια τους και άφησαν τα ζώα τους και κάποιοι έπρεπε να τα μαζέψουν και όχι να τα κλέψουν¨, είπε ο δικηγόρος που τόνισε ότι οι Αλβανοί που καταπάτησαν την περιουσία του κατήγγειλαν ύστερα από 25 χρόνια ότι συμμετείχε σε αυτή την κλοπή, και έτσι  το θύμα τω Αλβανών έγινε  εγκληματίας», είπε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας, η ΨευδοΠρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι , δήλωσε ότι οι ισχυρές συμμαχίες ήταν και συνεχίζουν να είναι η σωτηρία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.«Η δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή όσο η βούληση του λαού να την αποδεχτεί, είναι τόσο ανθεκτική όσο η αποφασιστικότητά μας να την προστατεύσουμε και τόσο ισχυρή όσο η αντίστασή μας στις δυνάμεις που επιδιώκουν να την υπονομεύσουν», δήλωσε η Οσμάνι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι οι τιμές των προϊόντων διατροφής στο Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι πολίτες όμως λένε στις εφημερίδες  ότι οι τιμές των προϊόντων διατροφής είναι πολύ υψηλές και ότι ορισμένα από τα είδη παντοπωλείου δεν μπορούν  πλέον να τα αγοράσουν. Το εκπληκτικό είναι ότι μέσα στον Αύγουστο, (όπως γινόταν  και στο Ψωροελλαδιστάν(  η Στατιστική του Κούρτι κατέγραψε (μικρή) αύξηση στην τιμή των καυσόξυλων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την ευκαιρία της Ημέρας Σερβικής Ενότητας, Ελευθερίας και Εθνικής Σημαίας συναντήθηκε  με σερβόπουλα  από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και το Μαυροβούνιο και δήλωσε ότι «οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο δεν ζουν στις συνθήκες που εγγυήθηκαν οι Ευρωπαίοι με τις υπογραφές τους και δεν τις έχουν εκπληρώσει»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ  Βούλιν, σε συνέντευξή του στο Κυριακάτικο φύλλο της «Βετσέρνιε Νόβοστι» δήλωσε: «Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με την αναγνώριση του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου ή την υποχρέωση να επιτρέψουμε τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου για να μπούμε στην ΕΕ τότε  δεν πρέπει να μπούμε στην ΕΕ». Ερωτηθείς εάν η αγορά γαλλικών αεροσκαφών «Rafale» από τη Σερβία έχει κάνει τη μεγαλύτερη στροφή προς τη Δύση μέχρι στιγμής, ο Βούλιν είπε ότι ήταν μια ρεαλιστική και όχι πολιτική απόφαση και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους , δεν ανέφερε τα «Rafales», αλλά ότι ανέφερε τις εμπορικές συναλλαγές, τη συμφωνία για το φυσικό αέριο και τη ρωσική υποστήριξη για κάθε σερβική μάχη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας , Πορφύριος, μήνυμα του για την χθεσινή  εορτής της «Ημέρα της Σερβικής Ενότητας, της  Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας) ότι «η ενότητα, η οποία κατέχει επίσης ιδιαίτερη θέση στη διδασκαλία του Χριστού. Σήμερα είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας και σε όλους τους συμπατριώτες μας, όχι μόνο στη Σερβία και τη Σέρπσκα, αλλά και σε όλες τις επίγειες πατρίδες μας, όπου κι αν ζούμε, ότι όλη η ευτυχία μας και όλες οι επιτυχίες μας εξαρτώνται από την ενότητά μας, την αγάπη, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια, και στην πίστη στον Χριστό. Τόσο προσωπικά όσο και κοινά», επεσήμανε ο Πατριάρχης. «Ο δεύτερος πυλώνας, τόνισε, στον οποίο στηρίζεται η λαϊκή γνώση, είναι η ελευθερία, ένα ιδανικό και μια επιταγή που κληρονομεί τη σερβική κληρονομιά, αλλά είναι επίσης εγγενής στην ανθρωπότητα». Ο Κεντρικός εορτασμός ,της Ημέρας της Σερβικής Ενότητας, Ελευθερίας και Εθνικής Σημαίας πραγματοποιήθηκε στο Σερβικό Εθνικό Θέατρο στο Νόβι Σαντ. Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ ήταν επίσης παρόντες.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Σεβερνοματσεντόνιγια  κατήγγειλε  ότι , αφαιρέθηκε εν μία νυκτί από τη  «Δημόσια Επιχείρηση Κρατικών Οδών» η πινακίδα στη συνοριακή διάβαση «Μπλάτσε» προς το Κοσσυφοπέδιο που καλωσορίζει τους επισκέπτες και αντικαταστάθηκε την παλιά. που είναι γραμμένη στα «Μακεδονικά», τα Αγγλικά και τα Γαλλικά . «Η αφαίρεση του καλωσορίσματος  στην αλβανική γλώσσα  συνιστά διάκριση κατά των Αλβανών». Η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση κατήγγειλε  και  ότι , «η Δημόσια Επιχείρηση Κρατικών Οδών ανέστειλε τις διαδικασίες  της προηγούμενης διοίκησης, το οποίο στόχευε στην αλλαγή όλων των πινακίδων κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς, σύμφωνα με το νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας.. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής εταιρειών για την υλοποίηση του έργου έχει ολοκληρωθεί, η σημερινή διοίκηση αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  θα καλέσει σήμερα τον πρεσβευτή της Βουλγαρίας στα Σκόπια Ζελιάσκο Ραντούκοφ και θα κάνει διάβημα σε σχέση με  τη φωτογραφία των προέδρων Ρούμεν Ράντεφ και Γκορντάνα Σιλιανόβσκα στη Σόφια την Παρασκευή, η οποία δείχνει τις σημαίες της Βουλγαρίας και της ΕΕ, αλλά όχι τη σημαία της Σεβερνοματσεντόνιγια .

ΣΚΟΠΙΑ. Κυριακάτικη «βροχή αποκαλύψεων» διαφθοράς της Κοινοπραξίας Σοσιαλδημοκρατών  και ΝΤΟΥΙ και Σία. Στην υγειονομική περίθαλψη, οι διευθυντές ήταν παράνομα  και προμηθευτές Φαρμάκων. Οι έλεγχοι που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Υγείας, προέκυψε προμήθεια ακριβών φαρμάκων χωρίς συγκατάθεση από τον Υπουργό Υγείας και πλαστές εφημερίες .Η οικογενειακή εταιρεία του βουλευτή Ελμί Αζίρι «κέρδισε» διαγωνισμούς από το «Κρατικό Λαχείο» και η  εταιρεία «RITRON KOPI DOOEL Import-Export Kumanovo,» ιδιοκτήτης της οποίας είναι ανιψιός της συζύγου του βουλευτή Έλμι Αζίρι , από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, έλαβε από το Υπουργείο Πολιτικού Συστήματος και Κοινοτικών Σχέσεων με επικεφαλής τον Αρτάν Γκρούμπι προμήθειες  συνολικής αξίας 2.800.000 δηναρίων.

ΤΙΡΑΝΑ. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Σκιπερία (Αλβανία) κατέγραψε ποσό ρεκόρ ξένων επενδύσεων . 749 εκατομμύρια ευρώ. 55 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και 113 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2022, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας. Το δεύτερο τρίμηνο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις εκτιμήθηκαν σε 395 εκατ. ευρώ, με αύξηση περίπου τεσσάρων τοις εκατό σε ετήσια βάση. Οι περισσότερε επενδύσεις προήλθαν από τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία και την Τουρκία .Το β ́ τρίμηνο του 2024, οι εισροές συναλλάγματος με τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούσαν κυρίως στα ακίνητα, στον τομέα της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, στο πετρέλαιο και στις μεταφορές. Το ενδιαφέρον για ακίνητα σχετίζεται άμεσα με το ενδιαφέρον των ξένων να αγοράσουν ακίνητα και σπίτια, ειδικά στην ακτή, ανέφερε η τράπεζα. Ο Χασισέμπορος ανακοίνωσε ότι  Αυστριακοί επενδυτές  θα χτίσουν το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της Σκιπερίας  (Αλβανίας) στην Κορυτσά. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την Σκιπερία (Αλβανία) σε τουριστικό προορισμό για το χειμώνα και όχι μόνο για τη θερινή περίοδο, δήλωσε Κυριακάτικα,  ο  Χασισέμπορος.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Γενική Επιθεώρηση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ‘έξι νεκρούς, θύματα των πλημμυρών στην ανατολική Ρουμανία. Ένας  παραμένει αγνοούμενος, Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών , τις τελευταίες 24 ώρες, 28 οικισμοί από 7 επαρχίες επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες λόγω του κυκλώνα  «Μπόρις», ο οποίος σάρωσε την Ευρώπη. Βουκουρέστι

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στη χθεσινή του  συνεδρίαση, το Εθνικό Συμβούλιο του Ρουμανικού Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) ενέκρινε την υποψηφιότητα του ηγέτη του Νικολάε Τσιούκα για τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, Λάζλο Κόβερ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο από σήμερα έως την Τρίτη.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα αντιδράσει στην κατάσταση στο Δήμο της Μπεράνε , και η πιο πιθανή επιλογή είναι η επιβολή υποχρεωτικής διοίκησης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, Ταξίαρχος Ζόραν Λαζάρεβιτς συμμετείχε  στην τακτική ετήσια Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με την Βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε σχεδόν 47,7 δισεκατομμύρια Λέβα  και αυξήθηκε κατά 11,1% σε ετήσια βάση. Ο πραγματικός ρυθμός αύξησης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ήταν 2,3% και έτσι επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ, ο οποίος μετρά τη μεταβολή του επιπέδου των τιμών, είναι 8,6% και επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, αυτό δεν αντιστοιχεί στη μείωση του ρυθμού πληθωρισμού σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

ΣΟΦΙΑ. Περίπου 720.000 μαθητές περνούν  σήμερα το κατώφλι του σχολείου, 58.000. είναι τα «πρωτάκια». Σήμερα, στις 10 π.μ., ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του σχολικού έτους στο 128ο Σχολείο «Αλμπερτ Αϊνστάϊν» .Στις 10:30 π.μ., η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα I θα ανοίξει τη νέα σχολική χρονιά στο Εθνικό Επαγγελματικό Λύκειο Τεχνολογιών και Συστημάτων Υπολογιστών στο Πραβέτς. Θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία (κυρίως Τροχαία) μπροστά από τα σχολεία.

ΣΤΑΡΑ ΖΑΓΟΡΑ. Ο Δήμος της Στάρα Ζαγόρα διοργανώνει  κατάθεση στεφάνων  με την ευκαιρία της 149ης επετείου της εξέγερσης της Στάρα Ζαγόρα. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί. Στεφάνια και λουλούδια θα κατατεθούν στο μνημείο του Κόλιο Γκάντσεφ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου