Σεπτεμβρίου 02, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζιμ Ο' Μπράιεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να το πράξουν, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. « Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, καθιστώντας υπόλογους όσους εμπλέκονται σε δραστηριότητες κατά του Ντέϊτον, και σε όσους εμπλέκονται με τη διαφθορά διεφθαρμένες και αντιδημοκρατικές δραστηριότητες , συμπεριλαμβανομένου του κ. Ντόντικ και των συνεργών του», δήλωσε ο Ο' Μπράιεν στο κοινωνικό δίκτυο «X» και πρόσθεσε ότι αυτές οι δραστηριότητες, πρέπει να σταματήσουν» «Όσοι εμπλέκονται σε αυτές θα υπόκεινται σε κυρώσεις, καθώς και όποιος τους παρέχουν υλική υποστήριξη. Ο πρεσβευτής Μέρφι εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο ίδιος και η ομάδα του στο Σεράγεβο, τη Μπάνια Λούκα και το Μόσταρ εφαρμόζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Ο' Μπράιεν.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη Σέρπσκα, ανεξάρτητα από τις απειλές κυρώσεων από αξιωματούχους των ΗΠΑ, και τόνισε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν θα συμμορφωθεί με τα αμερικανικά, συμφέροντα αλλά με τα συμφέροντα του λαού της. «Οι προσπάθειές τους να καταρρεύσουν τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα μετατρέπονται σε κυνικές προσπάθειες να τιμωρηθούν όλοι όσοι υπερασπίζονται τη Σέρπσκα με κυρώσεις».

Ο Ντόντικ  εκτίμησε ότι τέτοιες κινήσεις οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να σέβονται όλο και λιγότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Λένε χωρίς κανένα δισταγμό ότι θα ασχοληθούν με όλους εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τα αμερικανικά συμφέροντα εδώ, και υποτίθεται ότι δεν πρέπει να συμμορφωθούμε με τα συμφέροντά μας. Εκεί είναι που κάνουν λάθος. Δεν θα υπακούσουμε στα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά στα συμφέροντα της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα και αυτού του λαού», τόνισε ο Ντόντικ.

Ο Ντόντικ ανέφερε ότι πριν από δέκα χρόνια, όταν η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα άρχισε να αντιδρά και να απορρίπτει προτάσεις που υποτίθεται ότι θα την κατέστρεφαν, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ του είπε ότι περισσότερα από 400 άτομα είχαν κάνει καριέρα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη . «Και η ουσία αυτού είναι η δαιμονοποίηση των Σέρβων. Τότε με ρώτησε αν πραγματικά πίστευα ότι θα μπορούσα να νικήσω αυτούς τους 400 ανθρώπους που είχαν κάνει τη σταδιοδρομία τους στη δαιμονοποίηση των Σέρβων. Θα συνεχίσουν να το κάνουν. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι ο Μπάιντεν, ο Ο' Μπράιεν και πολλοί άλλοι. Όμως, ούτε ο χρόνος ούτε η αλήθεια είναι με το μέρος τους», δήλωσε ο Ντόντικ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου εισέβαλε την Παρασκευή στα κτίρια των Προσωρινών Οργάνων της Κυβέρνησης της Σερβίας σε Λεποσάβιτς, Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν  και Ζούμπιν Ποτόκ, καθώς και στον νοσοκομειακό χώρο του Κέντρου Υγείας της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα, και στο κτίριο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ταμείου Ασφάλισης Συντάξεων και Αναπηρίας, τα γραφεία του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, στη  Διοικητική Περιφέρεια Κοσσυφοπεδίου-Μιτρόβιτσα και το Κέντρο Κοινωνικής Εργασίας. Στις συναντήσεις χθες με τους πρεσβευτές των χωρών του Κουϊντέτου η επικεφαλής της UNMIK Καρολίν Ζιάντε επεσήμανε την ανάγκη επείγουσας δράσης από τους διεθνείς εκπροσώπους, για την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και την αποτροπή νέων μονομερών κινήσεων από την Πρίστινα για την απέλαση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.Η τελευταία μονομερής ενέργεια της Πρίστινα καταδικάστηκε από την αποστολή της ΕΕ στην Πρίστινα, καθώς και από την πρεσβεία των ΗΠΑ και τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι Ιταλοί καραμπινιέροι  της ΚΦΟΡ αποσύρθηκαν σήμερα  από τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ, ενώ τα οχήματα της ΚΦΟΡ παρέμειναν στη γέφυρα. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο τζιπ  των Ιταλών παραμένουν στη γέφυρα, καθώς και ένα τζιπ από την τσεχική μονάδα της ΚΦΟΡ .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Πρίστινα , δήλωσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή δεν θα επιτευχθούν πλήρως χωρίς την εφαρμογή όλων των πτυχών της Συμφωνίας των Βρυξελλών και του παραρτήματος της Αχρίδας, τόσο από το Κοσσυφοπέδιο όσο και από τη Σερβία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Υπηρεσία Σύγκρισης και Επαλήθευσης Ακινήτων του Κοσσυφοπεδίου  ανέφερε πως 17 ιδιοκτησίες στη Βόρεια Μιτρόβιτσα έχουν επιστραφεί στους νόμιμους (αλβανούς) ιδιοκτήτες τους,  «ενώ 34 αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες  βρίσκονται στην αρχική φάση κατά την οποία ειδοποιήθηκαν οι σφετεριστές». Προκειμένου να αποφευχθούν υποχρεωτικά νομικά μέτρα για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων από παράνομους χρήστες, η Υπηρεσία Σύγκρισης και Επαλήθευσης Περιουσιακών Στοιχείων του Κοσσυφοπεδίου καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία.

ΣΟΦΙΑ. Μπροστά από τα Γραφεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που θα ανοίξουν στις 0900 πμ περιμένουν νεολαίοι του Πέεφσκι και του Ντογκάν που έπιασαν θέση από την Παρασκευή για να καταθέσουν πρώτοι τα «χαρτιά». Παρούσα και η Αστυνομία  για να αποτρέψει τον «διάλογο». «Το ΚΔΕ – Μια νέα αρχή είναι ήδη γεγονός. Στις 00:05 της 02.09.2024, υποβάλαμε ηλεκτρονικά υπογεγραμμένη αίτηση εγγραφής για τις επερχόμενες εκλογές για την 51η Εθνοσυνέλευση», ανακοίνωσε ο Ντελιάν Πέεφσκι . «Είμαστε καινοτόμοι και μοντέρνοι. Είμαστε μαζί στο όνομα του λαού. Θα είμαστε πάντα δίπλα στον κόσμο και θα δουλεύουμε για τον κόσμο. Τα καλύτερα έρχονται», είπε, σύμφωνα με το κέντρο Τύπου. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ,  το Εθνικό Συμβούλιο  διέγραψε την κα Νίνοβα και τρείς στενούς συνεργάτες της. 105 ψήφισαν υπέρ, 16 κατά και  υπήρξαν και  4 αποχές.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σκιπερίας (Αλβανίας) υποστήριξε την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, οι δραστηριότητες της οποίας απαγορεύτηκαν πρόσφατα με Νόμο  στην Ουκρανία.

ΤΙΡΑΝΑ. Η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου Της Σκιπερίας, (Αλβανίας)  Μπαϊράμ Μπεγκάϊ διέψευσε τις πληροφορίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου ότι δεν υπάρχει πλέον επικοινωνία με την Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι και τον Πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι. Ερωτηθείσα από την αλβανική ραδιοφωνία και τηλεόραση, η Υπηρεσία Τύπου του Προέδρου Μπεγκάϊ απάντησε ότι «από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο αρχηγός του κράτους διατηρεί στενές, συνεχείς και εποικοδομητικές επαφές με τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, σε κάθε κατάσταση, ανά πάσα στιγμή και με ιδιαίτερο τρόπο, με την Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι και τον Πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου ανακοίνωσε ότι ο διορισμός για τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ από τη Ρουμανία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την κατανομή των χαρτοφυλακίων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

«Μια διαδικασία διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη. (…) Επί του παρόντος, μιλώ με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες.Προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε το καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρουμανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε τι κάνει η Ρουμανία με την υποψηφιότητα για Επίτροπο της ΕΕ και ποιον θα προτείνει για τη θέση αυτή. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ρουμανία θα υποβάλει υποψηφιότητα για Επίτροπο της ΕΕ όταν είναι ικανοποιημένη με το χαρτοφυλάκιο που θα καταλάβει ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ολοκλήρωσε εγκαίρως την αναθεώρηση των δημόσιων συνταξιοδοτικών παροχών και πάνω από το 82% των συνταξιούχων θα λάβουν αυξημένα επιδόματα από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με Κυριακάτικη ανακοίνωση του Υπουργείου  που τόνισε ότι  «Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι  θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο 26,65%»

ΣΚΟΠΙΑ. Το νέο σχολικό έτος 2024/25 ξεκινά για όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με 245.000 μαθητές. Η έναρξη της  νέας σχολικής χρονιάς δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στους γονείς που αντιμετωπίζουν ειδικά με τα παιδιά της πρώτης τάξης κόστος ρεκόρ Τα σχολικά είδη και τα άλλα είδη για τους μαθητές είναι δραστικά ακριβότερα από πέρυσι, και τα Κανάλια ασολήιηκαν εκτενώς την Κυριακή με το πρόβλημα. Με διδασκαλία μιας βάρδιας και χωρίς εαρινές διακοπές, ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Ωστόσο για πρώτη φορά σε επτά χρόνια, τα σχολικά βιβλία παραδόθηκαν εγκαίρως. Οι μαθητές από τα Σκόπια που ταξιδεύουν με μισθωμένα ιδιωτικά λεωφορεία, θα μείνουν χωρίς μεταφορικό μέσο αύριο. Οι 10 γραμμές, οι οποίες αποτελούν μέρος του πρώτου και του τρίτου πακέτου των μεταφορέων, θα κάνουν μόνο το πρώτο  δρομολόγιο γύρο στις 5 π.μ. Οι ιδιωτικοί μεταφορείς απαιτούν αποπληρωμή του χρέους του Δήμου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η  Σερβία είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στην ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά πρωτίστως στην οικονομική ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες, δήλωσε χθες  ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνοψίζοντας τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι  «το Βελιγράδι θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, να συνεργάζεται με τον λαό μας και να προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη και την επιβίωσή του στο Κοσσυφοπέδιο».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στη διαμαρτυρία που διοργανώθηκε από το Οικολογικό κίνημα , ζητήθηκε από τη Δημόσια Τηλεόραση  (RTS) να επιτρέψει στους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων να απευθυνθούν στο κοινό από το κεντρικό πρόγραμμα ειδήσεων

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου