1356. Κατά τον εκατονταετή Πόλεμο , 7000 Άγγλοι στρατιώτες υπό την αρχηγία του Μαύρου Πρίγκιπα της Ουαλίας Εδουάρδου, νίκησαν 18000 Γάλλους στην μάχη του Παουατιέ. Συνελήφθη αιχμάλωτος ο βασιλιάς τη Γαλλίας Ιωάννης Β '.
1370. Ο Μαύρος Πρίγκιπας, λεηλάτησε τη Λιμόζ .Περίπου 3.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν.
1410. Οι συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας υπό τον Βλαντισλάφ Β΄ Γιαγκέλο, έλυσαν την πολιορκία των Τευτόνων Ιπποτών στο Κάστρο του Μάλμπροκ, την οποία είχαν ξεκινήσει στις 26 Ιουλίου.
1471. Μετά από σύντομη πολιορκία, οι Οθωμανοί κατέλαβαν το φρούριο Ποτσίτελι στην Κοιλάδα του Νερέτβα καταβάλλοντας την Ουγγρική Φρουρά, και απέκτησαν πρόσβαση στην Κεντρική Βοσνία .
1532. Καταστροφή του Τουρκικού Στρατού που είχε εισχωρήσει βαθιά στην Κάτω Αυστρία. Στη μάχη σκοτώθηκε και ο διοικητής των Τούρκων Κασίμ Μπέης.
1618. Η πολιορκία του Πίλσεν από τους Τσέχους Προτεστάντες υπό την ηγεσία του Κόμη Μάνσφελντ. Ήταν η πρώτη σημαντική σύγκρουση του τριακονταετούς πολέμου. Στις 23 Μαΐου 1618, η προτεσταντική αριστοκρατία της Πράγας κατέλαβε την εξουσία και πέταξε τους καθολικούς εκπροσώπους από το παράθυρο του Δημαρχείου της Πράγας. Η νέα κυβέρνηση, που σχηματίστηκε από την προτεσταντική ελίτ, κάλεσε τον κόμη Μάνσφελντ να ηγηθεί των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι Καθολικοί που έφυγαν από την Πράγα κατέφυγαν στο Πίλσεν, ελπίζοντας ότι οι οχυρώσεις της πόλης θα τους επέτρεπαν να αντέξουν σε μια μακρά πολιορκία. Ο Μάνσφελντ αποφάσισε να καταλάβει την πόλη πριν λάβει εξωτερική υποστήριξη. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1618, ο στρατός του Μάνσφελντ έφτασε στα περίχωρα της πόλης αλλά δεν ήταν σε θέση να την καταλάβει εξ εφόδου.
1657. Στο σημερινό Καλλίνινγκραντ, στο φρούριο του Βέλαου ο βασιλιάς της Πολωνίας Ιωάννης Β΄ Καζιμίρ Βάσα υπέγραψε με τον εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκο-Γουλιέλμο, από τον Οίκο των Χοεντσόλερν τη συμφωνία με την οποία ο Ιωάννης Καζιμίρ απαρνήθηκε κάθε αξίωση του πολωνικού στέμματος πάνω στο Δουκάτο της Πρωσίας και αναγνώρισε τον εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου ως κυρίαρχο ηγεμόνας του Δουκάτου. 1678. Στο Νιμέγκεν της Ολλανδίας, υπογράφηκε η συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας.
1727. Ο Ρώσος αυτοκράτορας Πέτρος Β ́ υπέγραψε το Ουκάζιο
διάταγμα για την εξορία του Αλεξάντερ Μένσικοφ που έχασε όλους τους τίτλους και
τις θέσεις, καθώς και την ιδιοκτησία του. Ο Μένσικοφ πέθανε δυο χρόνια μετά στο Μπερεζοβο που τώρα βρίσκεται στην περιοχή του Τιουμέν
1734. Η Μάχη της Γκουαστάλα. Στον πόλεμο της πολωνικής διαδοχής πλησίον του Πάδου οι Συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Σαρδηνίας και της Γαλλίας, (49000) αντιμετώπισαν 40.000 Αυστριακούς σε μια πολύνεκροι μάχη που έληξε χωρίς νικητή, αλλά από το πεδίο της μάχης υποχώρησαν οι Αυστριακοί.
1760. O Μαυροβούνιος καπετάνιος Πέταρ Ζέλαλιτς που βρισκόταν αιχμάλωτος στο τουρκικό Θωρηκτό των 82 κανονιών «Μεγάλη Σουλτάνα», τα κατέλαβε μαζί με άλλους 83 χριστιανούς σκλάβους ενώ αυτό βρισκόταν στην Κω και το οδήγησε στην Μάλτα. Για το κατόρθωμα αυτό έλαβε τον τίτλο του Ιππότη της Μάλτας. Το πλοίο οι Ιππότες το πούλησαν τον επόμενο χρόνο στους Γάλλους.1783. Οι αδελφοί Μονγκολφιέ παρουσίασαν στους Κήπους των Βερσαλλιών το λεγόμενο αερόστατο θερμού αέρα παρουσία του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ ́.
1793. Κατά τον Πόλεμο της Βανδέας έγινε η Μάχη της Τορφού κατά την οποία οι βασιλόφρονες χωρικοί νίκησαν 6000 Ρεπουμπλικάνους που διοικούσε ο στρατηγός Ζαν Μπατίστ Κλεμπέρ. Οι «μπλε» έχασαν 2000 άνδρες και 6 κανόνια. Οι «Λευκοί» είχαν μόνο 200 νεκρούς.
1799 . Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί νίκησαν τους Ρώσους και τους Βρετανούς στη μάχη του Μπέρχεν. Ο γαλλικός Στρατός αποχώρησε από τη Ρώμη που την κατείχε από τις 10 Φεβρουαρίου 1798.
1848. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της γαλλικής πόλης του Στρασβούργου και της ελβετικής πόλης της Βασιλείας.
1868.Κατα την «ένδοξη» επανάσταση στη Μαδρίτη, η βασίλισσα Ισαβέλλα Β εγκατέλειψε την Ισπανία χωρίς να παραιτηθεί από τα δικαιώματα της στον θρόνο. 1870. Άρχισε η πολιορκία του Παρισιού από τις πρωσικές δυνάμεις. Στην Ιταλία ο ιταλικός στρατός άρχισε την πολιορκία της Ρώμη, στην οποία εισήλθε την επόμενη. Ο Πάπας περιέγραψε τον εαυτό του ως «φυλακισμένο στο Βατικανό».
1870. Ο πρωσικός στρατός άρχισε την πολιορκία του Παρισιού. Χρειάστηκαν 135 ημέρες, για να προδοθεί η πόλη στις 28 Ιανουαρίου 1871.
1883 .Σχηματίστηκε η όγδοη κυβέρνηση του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Ντράγκαν Τσάνκοφ.
1888 . Έγινε στο θέρετρο Σπα του Βελγίου ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς . Στον τελικό, τα κορίτσια επιλέχθηκαν από φωτογραφίες που στάλθηκαν στην κριτική επιτροπή. Νικήτρια ήταν η Μπέρθα Σουκαρέ από τη Γουαδελούπη.
1893. Στη Νέα Ζηλανδία, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου.
1912. Εντάχθηκαν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τα τέσσερα νέα αντιτορπιλικά, «Λέων», «Πάνθηρ», «Αετός» και «Ιέραξ», που αγοράστηκαν έτοιμα για επιχειρήσεις στην τιμή των 148,000 λιρών έκαστο, από τα ναυπηγεία Camell Laird του Liverpool, όταν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι φαινόταν πιθανοί.
1914. Στα όρη της Γιάγκοντίνα, κατά τη μάχη του Ντρίνα, η Πρώτη Μεραρχία του Σερβικού Στρατού αντιμετώπισε την επίθεση της 6ης Μεραρχίας του Αυστρο-ουγγρικού στρατού. Η μάχη διήρκεσε τέσσερις ημέρες και ολοκληρώθηκε με τη σερβική νίκη. Στον Δρίνα άρχισε η τριήμερη μάχη του όρους Γιαγκόντνια στη δυτική Σερβία, ανάμεσα στην Πρώτη Σερβική Στρατιά και την 6η Αυστριακή.
1916.Τα βουλγαρικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την Φλώρινα.
1918. Έληξε η διήμερη τρίτη Μάχη της Δοϊράνης. Η μάχη έληξε με την απόκρουση από την (ενισχυμένη) Βουλγαρική 9η Μεραρχία του Πλέβεν των επιθέσεων Ελλήνων και Βρετανών. Στην Παλαιστίνη 30 χλμ νοτιοανατολικά της Χάιφας έληξε η τελευταία μείζονα μάχη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στη Μέση Ανατολή, στην Αρμαγεδών με νίκη των Άγγλων υπό τον Κόμη του Αλλέντυ, Εδουάρδο. Η αγγλική επίθεση, υπήρξε αιφνίδια και ορμητική με συνέπεια να επέλθει τεράστιο ρήγμα στο μετώπο με επακόλουθο την καταστροφή του τουρκικού στρατού και τη σύλληψη πολυαρίθμων αιχμαλώτων μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός στρατηγός, Όθων Λίμαν φον Σάντερς.
1922. Άρχισε η προκαταρτική Διάσκεψη ειρήνης στα Μουδανιά. Η Αγγλία αναγνώρισε Πρώτη τον Γεώργιο ως Βασιλέα.
1924 .Υπογράφηκε το πρωτόκολλο Κάλφωφ-Πολίτη για την παροχή εθνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στη «βουλγαρική» μειονότητα στην Ελλάδα. Καταπνίγηκε η εξέγερση των Ταταρμπουνάρι στη νότια Βεσσαραβία.
1926. Εγκαινιάστηκε στο Μιλάνο το στάδιο Τζιουζέπε Μεάτσα με ντέρμπι του Μιλάνου στο οποίο η Ίντερ επιβλήθηκε επί της Μίλαν με 6=3
1931. Ο χρηματιστηριακός πανικός έφτασε και την Ελλάδα. Έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών έως τις 16 Δεκεμβρίου . Μαζικές χρεοκοπίες χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
1939. Έληξε η δεκαήμερη ηρωική μάχη των Πολωνών δυτικά της Βαρσοβίας στον ποταμό Μπζούρα. Παραδόθηκαν 170.000 Πολωνοί. Οι απώλειες του Πολωνικού Στρατού ήταν 20.000 νεκροί και 32000 τραυματίες. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Βίλνιους.
1940. Ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας Αντώνιος Κεραμόπουλος που είχε εντοπίσει το 1932 τον προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού της λίμνης της Καστοριάς έκανε ανακοινώσεις για τη συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα.
1941. Τα γερμανικά στρατεύματα μετά από μάχες 45 ημερών κατέλαβαν το Κίεβο. Στη Γερμανία τέθηκε σε ισχύ η Αστυνομική Διάταξη της 1ης Σεπτεμβρίου που υποχρέωνε όλους τους Εβραίους στο γερμανικό Ράιχ να φορούν το εβραϊκό αστέρι. και η αλλαγή της κατοικίας τους υπόκειντο σε έγκριση από την αστυνομία. Σφαγές Ελλήνων από τους αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Στο Στρούγκανικ κοντά στο Βάλιεβο,πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Γιουγκοσλάβων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Τίτο και των Εθνκοφρόνων ανταρτών , με επικεφαλής τον Ντράζα Μιχαΐλοβιτς, για ένα κοινό αγώνα κατά των κατακτητών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.
1942. Οι Γερμανοί έφθασαν στο κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ: Άρχισε η μάχη του Στάλινγκραντ
1943. Οι Γερμανοί πριν ακόμα χαράξει περικύκλωσαν τις Καρυές Λακωνίας που ήταν έδρα του ΕΑΜ .Εκείνο το πρωινό σκοτώθηκαν 11 κάτοικοι .Ακολούθησε έρευνα και λεηλασία σπιτιών, και σημάδεμα εκέινων που προορίζονταν για κάψιμο και συγκέντρωση των κατοίκων με ανάκριση τους. Τότε σαν «από μηχανής θεός» εμφανίστηκε στο χωριό ο Σουηδός αντιπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Τρίπολη Πέρσον. Οι Γερμανοί έκαψαν και ανατίναξαν σπίτια και συνέλαβαν 31 κατοίκους για ομήρους. Από τους ομήρους οι 21 κατέληξαν στις φυλακές Αβέρωφ της Αθήνας. Στη συνέχεια έξι απελευθερώθηκαν. Ο Κ. Θεοδωρακάκης βρέθηκε στη Γερμανία σε στρατόπεδο υποχρεωτικής εργασίας και δεκατρείς μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο στρατόπεδο Παύλος Μελάς, από όπου απελευθερώθηκαν τον Μάρτη του 1944. Στην Ιταλία η Σφαγή του Μπόβες. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 αμάχους σε αντίποινα για τον φόνο 2 Γερμανών
1944. Υπογράφηκε στη Μόσχα η ανακωχή μεταξύ της Φινλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από την Ναύπακτο και το Άργος.
1945. Αποφασίστηκε στο Λονδίνο η διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα εντός 60 ημερών από "Οικουμενική". Στο Λονδίνου καταδικάστηκε σε θάνατο ο συνεργάτης των Ναζί Λόρδος Χόου Χάου (Γουίλιαμ Τζόϊς)
1946. Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Ουίνστον Τσόρτσιλ είπε: «Πρέπει να σχηματίσουμε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».. Έτσι «ανακοίνωσε» την συγκρότηση του Συμβούλιο της Ευρώπης που ιδρύθηκε τελικά στις 5 Μαΐου 1949.Μετά από επταετή διακοπή λόγω του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου, έγθνε ξανά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
1949. Πέθανε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, μέσα στο χειρουργείο Αθηναϊκού νοσοκομείου ο κορυφαίος μουσικός και συνθέτης Νικόλαος Σκαλκώτας.
1955. Οι σοβιετικοί αποχώρησαν από την Αυστρία. Στην Αργεντινή καθαίρεσαν τον Χουάν Ντομίνγκο Περόν
1956. Ο Χάρντινγκ απέρριψε την αίτηση χάριτος για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιλιτιάδη Κουτσόφτα, Στέλιο Μαυρομμάτη και Ανδρέα Παναγίδη και διέταξε τον απαγχονισμό τους. Η κυβέρνηση των Αθηνών σφύριζε αδιάφορα. 1957.Πραγματοποιήθηκε από τις Η.Π.Α. η πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Συζητήθηκε για πρώτη φορά, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η μεταφορά του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό στα Σπάτα.
1961. Ιδρύθηκε η «Ένωσις Κέντρου», με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στη διοικούσα επιτροπή μετείχαν οι Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, Παυσανίας Κατσώτας, Σταύρος Κωστόπουλος, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Σάββας Παπαπολίτης, Στέφανος Στεφανόπουλος και Ηλίας Τσιριμώκος.
1964. Ο υπουργός Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς εν αγνοία του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου υπέγραψε διάταγμα για τη μετονομασία του Ελληνικού Στρατού σε «Βασιλικό» όπως η Αεροπορία και το Ναυτικό.
1965. Κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Η CDU/CSU κέρδισε 47,6% των ψήφων. Η Ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη.
1970. Ο 22χρονος Κερκυραίος φοιτητής γεωλογίας, Κώστας Γεωργάκης, αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι στη Γένοβα της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα.
1978 .Οι Νήσοι Σολομώντος έγιναν μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
1985. Καταστρεπτικός σεισμός στο Μεξικό, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ έπληξε την Πόλη του Μεξικού, την πρωτεύουσας του Μεξικού. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 30.000 τραυματίστηκαν και 95.000 έμειναν άστεγοι. Περίπου 400 κτίρια καταστράφηκαν.
1989.Ο Βούλγαρος πρωταθλητής της άρσης βαρών Ναούμ Σαλαμάνοφ ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Τουρκική πρεσβεία, ενώ βρισκόταν στην Αθήνα. Στη συνεχεια αγωνίστηκε ως Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου.
1990. Έκλεισε η Κομουνιστική εφημερίδα «Η Πρώτη», την οποία εξέδιδε ο Κόκκινος εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας.
1991.Τουρίστες από τη Γερμανία βρήκαν στις Άλπεις, στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας κατεψυγμένη μούμια ενός άνδρα ο οποίος πέθανε γύρω στο 3300 π.Χ. Το τανκς του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) ξεκίνησαν από το Βελιγράδι για να πάνε την Κροατία,
1992. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε την εξαίρεση των εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αμφισβήτησε το δικαίωμα της να διαδεχθεί τη Γιουγκοσλαβία. Ο «τσάρος των αιθέρων» Σεργκέι Μπούμπκα, έκανε στο Τόκιο νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με άλμα στα 6.13 μέτρα.
1993. Στην Πολωνία, η «αριστερά» (κομμουνιστές και μεταρρυθμιστές) κέρδισαν τις δεύτερες ελεύθερες κοινοβουλευτικές εκλογές.
1994. «Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 12 ναυτικά μίλια ισοδυναμεί με αιτία πολέμου», δηλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μουμτάζ Σοϊσάλ. Η κομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση «ΕΛΑ» ανατίναξε με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και να τραυματιστούν άλλα εννέα άτομα.
1996 .
Ιδρύθηκε στην Οτάβα του Καναδά το Αρκτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για έναν διεθνή
οργανισμό που δημιουργήθηκε για να
προστατεύσει τη μοναδική φύση της βόρειας πολικής ζώνης. Το Συμβούλιο ιδρύθηκε
από οκτώ κράτη: τη Δανία, την Ισλανδία, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τις
Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φινλανδία και τη Σουηδία
2002. Έναρξη της πολιτικοστρατιωτικής κρίσης στην Ακτή του Ελεφαντοστού με εκδήλωση πραξικοπήματος , ενώ ο πρόεδρος Λοράν Μπαγκμπό απουσιάζε στην Ιταλία. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και ο πρώην δικτάτορας Ρομπέρ Γκουέι.
2006 . Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη. Επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος.
2008. Μετά την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων τραπεζικών μετοχών οι τιμές στα ασιατικά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, ενώ ενισχύθηκε και το δολάριο. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε θεαματικά, και έκλεισε στις 11.019,69 μονάδες. Στο Παρίσι έληξε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση της Ντόρας με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι που επανέλαβε τις θέσεις των Σκοπίων για αναγνώρισης του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας.
2012. Εγκρίθηκε Ψήφισμα 2068 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις.
2023. Η
Ρωσική Κρατική Δούμα ενέκρινε το νόμο για την επανένωσης των περιοχών της ΛΔΝτόνετσκ, ΛΔ Λουγκάνσκ, Ζαπορόζιε και της
Χερσώνος με τη Ρωσία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου