Αυγούστου 28, 2024

Επί Τροχάδην

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο  Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα» . Ο  εκλογικός Συνδυασμός , «Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα – Γιάκοβ Μιλάτοβιτς» παρουσιάστηκε χθες στην Ποντγκόριτσα και ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος θα είναι επίσης ο ηγέτης της λίστας στις επερχόμενες εκλογές στην πρωτεύουσα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών και η νίκη του Συνδιασμολυ του θα «σταματήσουν το πολιτικό τσίρκο». Ο Μιλάτοβιτς είπε ότι επέλεξε να μην γυρίσει το κεφάλι του μακριά από κακές πρακτικές, είτε είναι σε τοπικό είτε σε κρατικό επίπεδο.  «Επιλέγω να παλέψω για ένα καλύτερο Μαυροβούνιο  και την Ποντγκόριτσα. Πήρα την απόφαση να συμμετάσχω στις εκλογές της Ποντγκόριτσα και να σταθώ μπροστά στους ανθρώπους που εμπιστεύομαι», δήλωσε ο Μιλάτοβιτς.  Στον Συνδυασμό μετέχουν το Κίνημα Πολιτών  «Ούρα» που εχει επικεφαλής τον Ντρίταν Αμπάζοβιτς και το «Κίνημα για την Αλλαγή» του Νεμπόϊσα Μεντόγιεβιτς.  Ο ηγέτης του Κινήματος Πολιτών, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, αναφερόμενος στον Λούκα Ράκτσεβιτς, τον υποψήφιο δήμαρχο, του Συνδυασμού είπε,  ότι δεν υπάρχει πρόσωπο που να αξίζει να είναι στη θέση του δημάρχου της Ποντγκόριτσα περισσότερο από αυτόν.  «Δεν ξέρω άνθρωπο που να είναι πιο αφοσιωμένος στην Ποντγκόριτσα από τον Λούκα Ράκτσεβιτς. Είναι ένας γιος αυτής της πόλης και ένας άνθρωπος που γνωρίζει κάθε δρόμο και κάθε πρόβλημα και θα προσφέρει μια λύση. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που ζουν για αυτή την πόλη και που αγαπούν την πόλη τους. Είναι ένας εξαιρετικά ηθικός άνθρωπος, ο οποίος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για υψηλότερες κρατικές θέσεις", δήλωσε ο Αμπάοβιτς. Ο Ράκσεβιτς ευχαρίστησε για την υποστήριξη, λέγοντας ότι ο Συνδυασμός «Για μια καλύτερη Ποντγκόριτσα» είναι ένα ισχυρό μπλοκ πολιτών που έχει ήδη κερδίσει. «Σήμερα, μαζί ανοίγουμε το δρόμο για την ευρωπαϊκή Ποντγκόριτσα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που αγαπούν αυτή την πόλη και η νίκη μας θα είναι το τέλος του εθνικισμού, του νεποτισμού και του εγκλήματος. Η ιστορία μας είναι μια νικηφόρα ιστορία και στις 29 Σεπτεμβρίου ξεκινά μια νέα εποχή της Ποντγκόριτσα και του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο Ράκσεβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα είναι φιλικές χώρες και σύμμαχοι, προσηλωμένες  στη συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων, συμφώνησαν χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Έρβιν Ιμπραΐμοβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Ιμπραΐμοβιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την ισχυρή πολιτική και εξειδικευμένη υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου. «Οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές αξίες αντιπροσωπεύουν τη στρατηγική, αναπτυξιακή δέσμευση του Μαυροβουνίου και ως εκ τούτου, δεν έχουν εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Ιμπραΐμοβιτς.

Ο Ελληνας υπουργός , κάλεσε τον κ. Ιμπραΐμοβιτς να επισκεφθεί την Ελλάδα και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη βελτίωση των φιλικών και συμμαχικών σχέσεων.

ΣΟΦΙΑ. Το Κεντρικό Συμβούλιο (Κεντρική Επιτροπή) του «Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» συνεδρίασε  έχοντας την νόμιμη απαρτία και αποφάσισε να διαγράψει τον Ντελιάν Πέεφσκι από το κόμμα. (βάσει του άρθ. 6, παρ. 2 του καταστατικού),   Μαζί του διαγράφηκαν και άλλοι επτά. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να «καθαιρέσει» τους προέδρους  ορισμένων περιφερειακών συμβουλίων που τάσσονται με το Πέεφσκι,  «για συστηματική παραβίαση του καταστατικού του κόμματος». Οι αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης μπορεί να προσβληθούν ενώπιον της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής του MRF.

ΣΟΦΙΑ Το δεύτερο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ  ορκίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης. Στην αίθουσα της ολομέλειας ήταν ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  και η Αντιπρόεδρος ιλιάνα Γιότοβα. «Παρά τον κίνδυνο κατάρρευσης  του Κράτους λόγω των συνταγματικών αλλαγών, σήμερα έχουμε ήδη ορίσει κυβέρνηση και ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά η πολιτική κρίση δεν έχει περάσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ . «Η πολιτική κρίση θα επιλυθεί όταν η Εθνοσυνέλευση καταφέρει να σχηματίσει μια σταθερή πλειοψηφία και να εκλέξει μια αποτελεσματική τακτική κυβέρνηση και αυτή η σταθερότητα είναι συνάρτηση της νομιμότητάς της», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ. Το σχέδιο προγράμματος μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2024-2027 παρουσιάστηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κυβερνητικό Κέντρο Τύπου από τον πρωθυπουργό Χριστιάν Μίτσκοσκι  και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Ορχάν Μουρτεζάνι .

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια  Βόρειας Χριστιάν Μίτσκοσκι απέρριψε τις κατηγορίες της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας»  (SDSM) εναντίον του ιδίου και του κυβερνώντος συνασπισμού σε σχέση με την υπόθεση διαφυγής του πρώην μέλους του UCK Μπλερίμ Ραμαντάνι, και τόνισε ότι «ο αγαπημένος δικαστής της προηγούμενης κυβέρνηση ήταν υπεύθυνος για τη διαφυγή του Ραμαντάνι».«Ο δικαστής που διέταξε τον κατ' οίκον περιορισμό είναι ο ίδιος δικαστής που προήδρευσε της υπόθεσης για τους ξυλοδαρμούς στο αεροδρόμιο ,Είναι ο αγαπημένος (αλβανός)δικαστής της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο Μίτσκοσκι, στην Τ/Ο «ΑΛΦΑ».

ΣΚΟΠΙΑ. Η επερώτηση προς τον  Πρόεδρο της «Σομπράνιε» Αφριμ Γκάσι   θα είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. «Θα είναι ένα καλό μήνυμα προς όλους, προς το κοινό και τα πολιτικά κόμματα. Όποιος παραβίασε το νόμο, θα λογοδοτήσει», δήλωσε ο Γκάσι για τους φρουρούς ασφαλείας του που σημάδεψαν με όπλο έναν αστυνομικό και υπαλλήλους στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η σερβική κυβέρνηση εργάζεται για αρκετές συμφωνίες με τη Γαλλία πριν από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και την αγορά μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ιδρυτής και επί μακρόν πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO), Βουκ Ντράσκοβιτς, παραιτήθηκε. Ο σημερινός διευθυντής του SPO, Αλεξάνταρ Τσβέτκοβιτς, εξελέγη διάδοχός του, ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ως υπουργός Αστυνομίας και διευθυντής της BIA, συνέταξε  σύμφωνα με το νόμο και με τη συνείδησή του, τους καταλόγους εκείνων που δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη Σερβία, προσθέτοντας ότι λυπάται που δεν τους έδωσε μεγαλύτερη προσοχή. «Οι λίστες έγιναν από εμένα, ως υπουργό Αστυνομίας και διευθυντή της BIA σύμφωνα με το νόμο και σύμφωνα με τη συνείδησή μου, και λυπάμαι που δεν αφιέρωσα περισσότερο χρόνο σε αυτούς, γιατί βλέπω πόσα αποβράσματα έχουν ξεχαστεί άδικα», είπε.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα σχολίασε τα δημοσιεύματα τον τελευταίων ημερών σχετικά με την επίσκεψη διευθυντή της CIA Γουϊλιαμ Μπερνς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που αναφέρουν οτι ο κ. Μπερνς ήρθε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη «για να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Ντόντικ» και  είπε ότι  αυτό είναι το καλύτερο κομπλιμέντο για αυτόν που έχει ακούσει. «Διαβάζω εδώ και μέρες ότι ο κ. Μπερνς ήρθε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Ντόντικ. Ο διευθυντής της CIA δεν είναι ταχυδρόμος για να παραδίδει αλληλογραφία. Ο διευθυντής της CIA είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ένας πολύ σοβαρός αξιωματούχος, ο οποίος μεταφέρει μηνύματα μόνο σε σοβαρούς ανθρώπους. Αν ο κ. Μπερνς είχε ένα μήνυμα για εσάς, τότε είστε μια σοβαρή πολιτική προσωπικότητα. Εάν δεν είχε μήνυμα για κανέναν άλλο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τότε όλοι οι άλλοι πλην εμού είναι πολιτικά άχρηστοι. Αποδεικνύεται ότι είμαι η μόνη σοβαρή πολιτική προσωπικότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη , είπε ο Ντόντικ

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς και δύο άλλα άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο . η ζωή κανενός  από τους τραυματίες βρ΄΄ισκεται σε κίνδυνο ανακοίνωσε το αστυνομικό τμήμα του Ζβόρνικ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο.   

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Κούρτι ευχαρίστησε τους Σέρβους για την αλλαγή των αδειών οδήγησης που είναι «σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωση». Συνολικά υποβλήθηκαν 6.509 αιτήσεις για τη μεταφορά από τις σερβικές άδειες οδήγησης που εκδίδονται σε πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες είναι παράνομες για την Πρίστινα, στις άδειες οδήγησης του Κοσσυφοπεδίου. Ο Κούρτι είπε  ότι 5.732 αιτήσεις  υποβλήθηκαν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. 2.018 αιτήσεις στο Λέποσβιτς, 1.576 στη Βόρεια Μίτροβιτσα  , 961 στο Ζούμπι Πότοκ και 1.177 στο Ζβέτσαν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάϊ , εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη θέση των  συνταξιούχων στο Κόσσοβο, οι οποίοι, όπως τόνισε, έχουν περιθωριοποιηθεί πλήρως σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από τότε που η κυβέρνηση του Κούρτι ανέλαβε την εξουσία. Ο Χαραντινάϊ , είπε  ότι μια σύνταξη περίπου 100 ευρώ δεν αρκεί για να ζήσει κανείς και  υποσχέθηκε  ότι εάν το κόμμα του συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, η ελάχιστη σύνταξη θα είναι 450 ευρώ.

ΤΙΡΑΝΑ Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια  και υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας  Ιζέτ Μετζίτι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Σκιπερία  (Αλβανία) σήμερα και αύριο.Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στα Τίρανα, ο Μετζίτι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάϊ και τον Έντι Ράμα . Ο Μετζίτι έχει προσκληθεί  από τον  Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Ίγκλι Χασάνι  για να  συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Αλβανών Πρέσβεων, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα,

ΤΙΡΑΝΑ Σύμφωνα με τα στοιχεία στατιστικού ινστιτούτου «INSTAT» .πάνω από 6,3 εκατομμύρια ξένοι έχουν επισκεφθεί την  Σκιπερία (Αλβανία) το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2024. Ο αριθμός των ξένων υπηκόων που εισήλθαν στην Σκιπερία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 και ανήλθε σε 1.818.378 άτομα, ανέφερε η «INSTAT» .Σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του περασμένου έτους, ο αριθμός των ξένων υπηκόων που εισήλθαν στην Σκιπερία αυξήθηκε κατά 23,2%. Σύμφωνα με την «INSTAT» , το 95% των ξένων υπηκόων που φθάνουν στην Αλβανία προέρχονται από την ευρωπαϊκή Ενωση. Το 71% των ευρωπαίων πολιτών έφτασε από τη Νότια Ευρώπη και το 10% προήλθε από την Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη.Ο αριθμός των ξένων υπηκόων που έφθασαν στην Αλβανία τον Ιούλιο για επαγγελματικούς και επαγγελματικούς σκοπούς αυξήθηκε σημαντικά κατά 50,9%.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το δημόσιο χρέος της Ρουμανίας πλησιάζει το μέγιστο επιτρεπτό όριο του 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, γεγονός που απομακρύνει περαιτέρω τη χώρα από την προοπτική υιοθέτησης του ευρώ. Στα τέλη Μαΐου, το δημόσιο χρέος της Ρουμανίας ανερχόταν στο 52,6% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 3,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2023.. Στα τέλη Μαΐου, το Δημόσιο χρέος έφτασε τα 172,6 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για αύξηση κατά 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. σε σύγκριση με το επίπεδο του τέλους Απριλίου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου