Αυγούστου 26, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος Ράντεφ  θα δεχθεί τον υποψήφιο υπηρεσιακό πρωθυπουργό  Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ στις 10:00 π.μ. ο οποίος θα του ανακοινώσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών του για την εξεύρεση υπουργού Εσωτερικών  που θα αντικαταστήσει τον κ. Στόγιανοφ. Στις Εφημερίδες και το Κοινωνικά Δίκτυα ακούγονται πολλά ονόματα, εκ των οποίων ορισμ΄λενοι έσπευσαν να διαψεύσουν τη υπουργοποίησε τους.    Ο Πρόεδρος Ράντεφ  κατά την ανάθεση της εντολής στον Γκλάβτσεφ δήλωσε ότι εφόσον είαι επιτυχής θα προκηρύξει τις εκλογές για τις 27 Οκτωβρίου.

-Ο αναπληρωτής πρόεδρος του BSP Ατανάς Ζαφείροφ ανακοίνωσε χθες  ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, περισσότεροι από 20 αριστεροί σχηματισμοί θα υπογράψουν συμφωνία συνασπισμού για κοινή συμμετοχή στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι είχε Χρήσιμες και καλές συνομιλίες με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς για το μέλλον της περιοχής και της Σερβίας .«Τα θέματα ήταν όλα σημαντικά για το μέλλον της περιοχής και της χώρας μας. Εξέφρασαν  τις απόψεις τους, παρουσιάσαμε τις δικές μας. Είχαμε μια πολύ χρήσιμη, αξιοπρεπή, σημαντική συνάντηση και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας πω για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά την κριτική ότι η συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA στη Σερβία δεν ανακοινώθηκε είπε ότι ο Μπέρνς  βγήκε φωτογραφίες  μόνο στο Σεράγεβο και την Πρίστινα, ενώ επισκέφθηκε και τα Σκόπια, και τη Σόφια εκτός από το Βελιγράδι. (Στην Πρίστινα συναντήθηκε τελικά με τον Κούρτι ο οποίος έκανε όρκους Πίστης στις ΗΠΑ)

Ο Πρόεδρος της Σερβίας επισκέφθηκε χθες μαζί με τις κάμερες  το εργοτάξιο της «ΕΞΠΟ» στο Σούρτσιν, όπου μίλησε με τους εργαζόμενους, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για τις προσπάθειες και την αφοσίωσή τους να διασφαλίσουν ότι όλες οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο υπουργός Άμυνας Μπτάτισλαβ Γκάσιτς δήλωσε ότι ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Ζντράβκο Πόνος ανεξάρτητα από τις τρέχουσες πολιτικές του απόψεις δεν θεωρούσε ποτέ σημαντική την ευημερία του στρατού. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε, «δείχνει σεβασμό στον στρατό παρέχοντας υψηλότερους μισθούς, πιο σύγχρονα όπλα, και καλύτερες συνθήκες εργασίας... Ο Πόνος κατεδάφισε τον στρατό και ο Βούτσιτς τον ξαναχτίζει» δήλωσε ο Γκάσιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο  αεροδρόμιο «Νίκολα Τεσλα» την Πέμπτη 29 Αυγούστου, γύρω στις 6:05 μ.μ., Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της επίσκεψης, εκτός από το Βελιγράδι, ο Μακρόν θα επισκεφθεί και το Νόβι Σαντ.Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι τον Ιούλιο του 2019, όταν οι δύο χώρες συμπλήρωσαν 180 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τα κοινοβούλια της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου έχουν εντείνει τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές εργάζονται για τη βελτίωση της νομοθεσίας για κοινά έργα, δήλωσε η Μιμόζα Κουσάρι-Λίλια, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Αυτοδιάθεσης»  (Vetevendosje) που είπε ότι  η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο  βρίσκονται στη φάση της μελέτης σκοπιμότητας για τα δύο μεγάλα έργα, της  σιδηροδρομικής σύνδεσης  Δυρραχίου-Πρίστινας και ο δρόμος Σκόδρα-Τζάκοβα.

-Η αστυνομία στην Τζάκοβα συνέλαβε δύο Σέρβους χθες γύρω στις 5 μ.μ. και ο εισαγγελέας διέταξε την κράτησή τους για 48 ώρες για εικαζόμενη κατοχή ναρκωτικών.Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο επιβάτες παραδέχθηκαν ότι είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά αφού το όχημά τους με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας σταμάτησε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Παραμένει αβέβαιο το πότε θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής. Το Γραφείο Στατιστικής απάντησε στηνεφημερίδα «Νταν» Dan ότι «θα ενημερώσει το κοινό εγκαίρως». Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Νόμου «περί Απογραφής» , οι ανακοινώσεις για την Απογραφή Πληθυσμού, Νοικοκυριών και Κατοικιών 2023 θα δημοσιεύονται διαδοχικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η εισαγωγή στοιχείων από την απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου. «Η εισαγωγή δεδομένων πραγματοποιείται σύμφωνα με την προγραμματισμένη δυναμική και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις», δήλωσε η Monstat. Οι Σέρβοι του Μαυροβουνίου από την πλευρά τους δηλώνουν ότι «για πολλούς στο Μαυροβούνιο, αλλά και στην περιοχή, δεν θα αρέσουν τα αποτελέσματα της απογραφής, διότι θα επαληθεύσουν την πραγματική εκπροσώπηση των Σέρβων στη χώρα. «Δεν τους βολεύει το γεγονός ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ κατοικείται προφανώς από έναν κυρίως σερβικό εθνοτικό πληθυσμό» λένε.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας   Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ επανέλαβε ότι «εάν κάποιος» , «αποφασίσει σε αντίθεση με τη Συμφωνία του Ντέϊτον ότι η ιδιοκτησία της Ρεπούμπλικας   Σέρπσκα ανήκει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τότε η Σέρπσκα θα κηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία της» και υπογράμμισε ότι, «όσοι αντιτίθενται μια τέτοια απόφαση δεν θα βοηθηθούν από τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς». Ο Ντόντικ, είπε ακόμα ότι «η Σερβική Διακήρυξη που υιοθετήθηκε πρόσφατα είναι το πιο ισχυρό ντοκουμέντο της πρόσφατης σερβικής πολιτικής ιστορίας».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η ΚΦΟΡ συμμετέχει στην άσκηση «Ταχεία Αντίδραση 2024» υπό την ηγεσία της  «Δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (EUFOR) που διεξάγεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τις 25 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει δραστική μείωση του πληθυσμού. Οικονομικοί και δημογραφικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, σε λιγότερο από πενήντα χρόνια μπορεί να υπάρχουν μόνο ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το 1990 πριν τον πόλεμο ζούσαν 4,37 εκατομμύρια κάτοικοι στην Γιουγκοσλαβική Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τώρα περίπου 2,8 εκατομμύρια . Από την τελευταία απογραφή του 2013, η  Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει χάσει κατά μέσο όρο περίπου 30.000 κατοίκους ετησίως που έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες.

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά από επτά χρόνια φυγοδικιας , εμφανίστηκε και παραδόθηκε στην αστυνομία στη συνοριακή διάβαση Ντέβε Μπάϊρ ο Ντέγιαν Νταβίντοφσκι  ο οποίος καταζητείτο με διεθνές ένταλμα για την εισβολή στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017. Ο δικηγόρος Τόνι Μενκινόβσκι, ο οποίος εκπροσωπεί τον Νταβιντόβσκι και τον συνάντησε στη συνοριακή διάβαση  όταν παραδόθηκε στην αστυνομία, αναφέρει ότι επέστρεψε στην Σεβερνοματσεντόνιγια   για να αποδείξει την αθωότητά του, όπως έκανε και στη Σουηδία. Συνελήφθη πριν από πέντε χρόνια σε αεροδρόμιο της Σουηδίας μετά από έρευνα της Ιντερπόλ, αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές της χώρας. Η Σεβερνοματσεντόνιγια  ζήτησε τότε αμέσως την έκδοσή του, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια και ότι εάν επέστρεφε στην Σεβερνοματσεντόνιγια δεν θα είχε δίκαιη και νόμιμη δίκη. Η πρόεδρος Γκόρντανα  (Σιλιανόβσκα-Ντάβκοβα) στην προεκλογική της εκστρατεία είχε δηλώσει ότι  εάν εκλεγόταν Πρόεδρος, θα έδινε χάρη σε όσους καταδικάστηκαν για τη υπόθεση  της «27ης Απριλίου», αλλά δεν το έκανε ακόμα.

Πλήν του Ντοβντόφσκι στα Κυριακάτικα δελτία ειδήσεων κυριάρχησαν και οι αγορές με δημόσιο χρήμα κατά τα ταξίδια της  στο Λονδίνο  της «Αντουανέτας» Πρώην υπουργού Πολιτισμού, η οποία λέγεται «Μπίσερα», Kostadinovska Stojchevska.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα παραμένουν τα πιο δημοφιλή κόμματα στη Ρουμανία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή και διεξήχθη μεταξύ 6 και 22 Αυγούστου.        Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), προηγείται με 34% το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), έχει 24% η Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων (AUR), 14% η Συμμαχία της Ενωμένης Δεξιάς  12%  η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων  6% και το Κίνημα  SOS-Ρουμανία, 5%. Στην πράξη, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο μόνος πιθανός ευρωατλαντικός κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει αυτός του PSD και του PNL που κυβερνούν μαζί από τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων κάνει ήδη σχέδια για τη μελλοντική κυβέρνηση, με νέους φόρους και τέλη που θα εισαχθούν από το 2025. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία έχουν προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου 2024.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Σκιπερία, (Αλβανία) βιώνει αύξηση της εγκληματικότητας, ιδίως της βίας κατά των γυναικών.Μόνο την τελευταία εβδομάδα, το αλβανικό κοινό έχει συγκλονιστεί από γεγονότα στα οποία σκοτώθηκαν επτά άτομα.Στα Τίρανα, ένας Αμερικανός πολίτης σκότωσε τη σύζυγό του πριν από τρεις ημέρες και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν άνδρα στη μέση της ημέρας την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος υποψιαζόταν ότι είχε σχέση με τη σύζυγό του. Στο Πόγραδετς , ο σαρανταδυάχρονος  Έγκλι Πρόγκου , ο οποίος αντιστάθηκε σε εκβιαστές, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Στο βόρειο θέρετρο Βελιπόγια, δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχείων σκότωσαν δύο ανθρώπους μετά από μια σύντομη λογομαχία. Το πτώμα ενός 72χρονου άνδρα βρέθηκε σε ένα ρέμα κοντά στο Τεπελένι και ένας νεαρός άνδρας γνωστός στην αστυνομία κατηγορήθηκε για το έγκλημα.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Σκιπερία (Αλβανία) έχει καταγράψει σημαντική αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα και έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των αδειών παραμονής που εκδίδονται για υπηκόους τρίτων χωρών.. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε  Στατιστική Υπηρεσία (INSTAT), ο αριθμός των αλλοδαπών που διαμένουν στην Αλβανία αυξήθηκε κατά 18,2% σε ετήσια βάση και έφθασε τους 21.460 μέχρι το τέλος του 2023. Σύμφωνα με την  INSTAT, οι άνδρες,  αποτελούν το 63,8% του συνόλου των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα και το 36,2% είναι γυναίκες.Οι αιτήσεις για άδειες διαμονής έφτασαν τις 12.430 το 2023, αυξημένες κατά 22,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Το 2023, η πλειοψηφία των αλλοδαπών κατοίκων είναι από το Κοσσυφοπέδιο, την Ιταλία και την Τουρκία, αντίστοιχα 3.712, 3.375 και 1.693 πολίτες.Ο αριθμός των αλλοδαπών ευρωπαϊκής καταγωγής ανήλθε σε 15.223 το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 70,9% του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών που διαμένουν στην Σκιπερια .Το 48,3% - των αδειών παρααμονής εκδόθηκαν για λόγους εργασίας, ακολουθούμενες από τις άδειες οικογενειακής επανένωσης - 22,2%. Το 2023 εντοπίστηκαν συνολικά 6.630 παράτυποι μετανάστες στο έδαφος της Σκιπερίας, το 44% των οποίων προερχόταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου