Ιουλίου 09, 2024

Επί Τροχάδην



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς , σε συνέντευξή του στην Τ/Ο «Πίνκ» χθες το Bράδυ μίλησε για την κατάσταση της οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας και ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας αγόρασε την Παρασκευή  πέντε τόνους χρυσού αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. « Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε  «Τώρα έχουμε 46,5 τόνους χρυσού», Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολίασε την θέση του Μουσουλμάνου  Υπουργού Άμυνας στο Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ζούκαν Χέλεζ ότι «η Συμφωνία του Ντέιτον ήταν λάθος», και είπε ότι «δεν είναι οι Σέρβοι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη που υπονομεύουν τη Συμφωνία, αλλά η βοσνιακή ηγεσία» και είπε  ότι αναμένει αντίδραση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, καθώς και από άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι, σημείωσε, δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το θέμα.

ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ. Όλα τα σερβικά πολιτικά κόμματα στη Σρεμπρένιτσα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με έναν κοινό υποψήφιο δήμαρχο στις επερχόμενες τοπικές εκλογές.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Στο χωριό Κρέκοβι  κοντά στη Νεβεσίνιε θα εορτασθούν σήμερα  τα 149 Χρόνια από  την έναρξη των Σέρβων ε στην Ερζεγοβίνη κατά της Αυστριακής Κατοχής. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε χθες ότι «μετά από 30 χρόνια, στην πολιτική νόμιζα ότι τα είχα δει όλα. Και έκανα λάθος. Η υστερία, το μίσος, η κακία, που έρχονται από το Σεράγεβο τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουν ξεπεράσει όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα». Ο Ντόντικ κάλεσε τον βοσνιακό λαό να σκεφτεί  που τον οδηγούν οι  πολιτικοί που εξέλεξε με τη συνεχή εχθρότητα προς τους Σέρβους, τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τη Σερβία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Κοσσυφοπέδιο και Σκιπερία (Αλβανία) συμφωνήσαν για το άνοιγμα  των συνόρων τους. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου  Τζελιάλ Σβέκλια και ο Αλβανός ομόλογός του, Τάουλαντ Μπάλα, υπέγραψαν συμφωνία για «κοινό συνοριακό έλεγχο» στη διάβαση «Μορίνα». Ο Σβέκλια δήλωσε μετά την υπογραφή ότι η συμφωνία θα διευκολύνει τη διέλευση πολιτών και από τις δύο χώρες και ανακοίνωσε ότι προβλέπονται ειδικές ενέργειες από την αστυνομία σε περίπτωση διέλευσης ύποπτων προσώπων ή οχημάτων στα σημεία διέλευσης των συνόρων με την Αλβανία. Ο υπουργός Αστυνομίας της Αλβανίας Μπάλα δήλωσε ότι η συμφωνία  για την κατάργηση του ελέγχου θα μειώσει επίσης το χρόνο αναμονής για τους πολίτες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου να εισέλθουν από τη μία χώρα στην άλλη.

ΣΟΦΙΑ. Ο Πέεφσκι απάντησε με τον «λαό» το Ντογκάν. Εμφανίστηκαν πάνω υπογραφές από 4.000 «μέλη και υποστηρικτές»  του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ΚΔΕ) στην περιφέρεια Ταργκοβίστε που ζήτησαν να καθαιρεθεί ο αντιπρόεδρος του ΚΔΕ Τζεγιάν Ιμπραήμοφ.Ο πρόεδρος της τοπικής νεολαίας του ΚΔΕ, δήλωσε στο  «BTA» ότι οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν εντός δύο ημερών .Την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες συγκεντρώνονται σήμερα στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης για να αποφασίσουν για τον χειρισμό  της δεύτερης διερευνητικής εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρό της Ντέλυαν Πέεφσκι , ο οποίος συγκάλεσε Συμβούλιο Προέδρων του Κινήματος.

- Το Εθνικό Συμβούλιο του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» ενέκρινε τη Συνέχιση  και αναβάθμιση του συνασπισμού με τη «Δημοκρατική Βουλγαρία». Σε ανακοίνωσε του κόμματος προς τα ΜΜΕ αναφέρεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές και η περαιτέρω ανάπτυξη του κόμματος. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενέκριναν τη στρατηγική ανάπτυξης  για το 2024 και το 2025, η οποία παρουσιάστηκε από τους συμπροέδρους Κύριλ Πέτκοφ και Άσεν Βασίλεφ.

 ΣΚΟΠΙΑ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε την «Τρίτη μεγάλη επένδυση». Επενδυτής είναι  η «Wabtec»  μία από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στις Η.Π.Α που θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας, επενδύοντας 35 εκ. ευρώ, Η εταιρεία βρίσκεται στην Σεβερνοματσεντόνιγια από το 2009. Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι, έδωσε χθες διάλεξη στο  Πανεπιστήμιο «Τζων Χόπκινς».

-Είναι αβέβαιο εάν οι 4.400 υπάλληλοι των Ταχυδρομείων της Σεβερνοματσεντόνιγια  θα λάβουν μισθούς μέχρι το τέλος του έτους, επειδή η σημερινή διοίκηση έχει δαπανήσει τον προϋπολογισμό της   σε έξι μήνες αντί για 12 δήλωσε  ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλεξάνταρ Νικολόσκι στη Στρώμνιτσα.

-Η Μονάδα Διαφθοράς του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών του Τμήματος Καταστολής Οργανωμένου και Σοβαρού Εγκλήματος, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικής Αστυνομίας, υπέβαλε μήνυση κατά των πέντε προσώπων  από τα Σκόπια, με την κατηγορία  της «κατάχρησης επίσημης θέσης και εξουσίας». Το ονόματα δεν διέρρευσαν.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .  Ο Υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Ραντουλόβιτς , και ο Υπουργός Μεταφορών και Σερβίας, Γκόραν Βέσιτς Goran , εγκαινίασαν τον κοινό συνοριακό σιδηροδρομικό σταθμό στο Μπιέλο Πόλιε.

-Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε «απόφαση για την εισαγωγή στο Μαυροβούνιο των διεθνών περιοριστικών μέτρων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης» .Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρεται ότι η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα του Μαυροβουνίου με αριθ. 061/24 της 25ης Ιουνίου 2024.

Το Μαυροβούνιο γιορτάζει την Ημέρα Κρατικής Υπόστασης στις 13 Ιουλίου και οι μη εργάσιμες ημέρες θα είναι επίσης η Κυριακή 14 Ιουλίου και η Δευτέρα 15 Ιουλίου, ανακοίνωσε  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.Ο νόμος ορίζει ότι η Ημέρα Κρατικής Υπόστασης θα γιορτάζεται για δύο ημέρες στις 13 και 14 Ιουλίου, αλλά δεδομένου ότι η δεύτερη ημέρα των διακοπών είναι η Κυριακή, είναι επίσης μη εργάσιμη ημέρα.

«Οι κρατικές αρχές, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και άλλοι φορείς που εκτελούν δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος υποχρεούνται να διασφαλίζουν την εκτέλεση δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των διακοπών, η διακοπή των οποίων θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες ή το κράτος», ανακοίνωσε το υπουργείο.

 

 

 

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το  Ινστιτούτο Στατιστικής (INS) αναθεώρησε την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, στο 0,7%, από την προηγούμενη εκτίμηση 0,4%. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 0,5% στις ακαθάριστες σειρές και 2,2% στις εποχικά προσαρμοσμένες .Ο προϋπολογισμός της χώρας για το τρέχον έτος βασίζεται σε πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 3,4%.

- Εκατοντάδες λογιστές και οικονομολόγοι διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα, για τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την ψηφιοποίηση της δημοσιονομικής διοίκησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου