Ιουλίου 08, 2024

Επί Τροχάδην

 ΣΚΟΠΙΑ. Ξεκίνησε από χθες η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Μίτσκοσκι. Μαζί του είναι ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών . Ακόμα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για  συνάντηση Μίτσκοσκι-Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία «θα περάσει» και από την Νέα Υόρκη για «δουλειές». «Θα συμμετάσχουμε στον εορτασμό των 75 χρόνων του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με πολιτικούς, αλλά και με επιχειρηματίες και τη διασπορά και θα ανακοινώσουμε μια νέα επένδυση», ανακοίνωσε ο Μίτσκοσκι σε τηλεοπτικά  διάγγελμά του από το «Αμέρικα» .

 ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ελπίζουν ότι οι διμερείς διαφορές θα παραμείνουν εκτός ΝΑΤΟ», o επικεφαλής της Διεύθυνσης  του Πενταγώνου για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Alton Bueland, σε συνέντευξή του στο  Φωνή της Αμερικής. (VOA).Είπε επίσης ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ενταχθούν στην ΕΕ και ότι η μακρά διαδικασία ολοκλήρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία και άλλους «κακοήθεις παράγοντες» να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια του λαού.

ΣΟΦΙΑ. Σε συνέντευξή του στη Βουλγαρική Κρατική Τηλεόραση την Κυριακή, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ΚΔΕ/MRF) Τζέγιαν Ιμπραήμοφ  είπε  ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Σαββάτου με τον επίτιμο πρόεδρο του ΚΔΕ Αχμέτ Ντογκάν δεν συζήτησαν θέμα παραίτησης του Ντέλιαν Πέεφσκι  . Σύμφωνα με τον Ιμπραήμοφ  ο ιδρυτής και ο μοναδικός ηγέτης του ΚΔΕ είναι ο Αχμέντ Ντογκάν και όλες οι κομματικές δομές τον υποστηρίζουν. Η υπέρβαση της κρίσης  στο κόμμα είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια του Ντογκάν είπε ο Ιμπραήμοφ που τόνισε ότι «το κόμμα πρέπει να συνεδριάσει και να λάβει απόφαση σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της δεύτερης διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό τακτικής κυβέρνησης». Ο  Ιμπραήμοφ  είναι ένας από τους τρεις βουλευτές του ΚΔΕ που εκδιώχθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα από τότε που άρχισε να εργάζεται η 50η Εθνοσυνέλευση. Ο νυν πρόεδρος του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ΚΔΕ) Ντέλιαν Πέεφσκι σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το κέντρο Τύπου του κόμματός του την Κυριακή, τόνισε: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αντιπαράθεση μεταξύ του Ντογκάν και του Πέεφσκι . Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει σύγκρουση Ντογκάν -Πέεφσκι. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δίλλημα Ντογκάν ή Πέεφσκι» Ο Πέεφσκι , ωστόσο, σημείωσε ότι « υπάρχει μια σύγκρουση και ένα ζήτημα», και αυτή η σύγκρουση και το ζήτημα είναι μεταξύ του Ιδίου  και των ανθρώπων «που πλούτισαν εις βάρος του Αχμέντ Ντογκάν και τον Πρόδωσαν».

ΣΟΦΙΑ. 6 βουλευτές του κόμματος «Βελίτσιε» (Μεγαλείο) εγκατέλειψαν την κοινοβουλευτική ομάδα. Από 13 βουλευτές, το «Βελίτσιε» έχει ήδη μόνο 7 που δεν συγκροτούν κατά τον Κανονισμό Ομάδα. Έτσι η κοινοβουλευτική ομάδα διαλύθηκε και στην 50η Βουλή παραμένουν μόνο 6 Κοινοβουλευτικές Ομάδες..Η Βικτόρια Βασίλεβα του «Βελίτσιε» απομακρύνθηκε από το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Βουλής. «Αυτό είναι το τέλος του πολιτικού κόμματος «Βελίτσιε», δήλωσε ο βουλευτής Νταάριν Γκεοργκίεφ.που εξελέγη με τη λίστα του κόμματος

ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και υπουργός Εξωτερικών Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ θα συνοδεύεται  στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον από τον υπουργό Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ , τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Εμίλ Ευύμβωφ , τις υφυπουργούς Εξωτερικών  Μαρία Αγκουέλιεβα και Νέβγιανα Μίτεβα και την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Αντελίνα Νικόλοβα.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Τζούριτς ανακοίνωσε  ότι «θα έχει  την τιμή να εκπροσωπήσει τη Σερβία στην Ουάσιγκτον σε μια σειρά εκδηλώσεων την εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ» και επεσήμανε ότι «η Σερβία δεσμεύεται για διάλογο και συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα παραμένει σταθερή στην πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας και των εθνικών συμφερόντων». «Θα παρουσιάσω την πολιτική μας και θα μιλήσω με εκπροσώπους των χωρών με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και με εκείνους με τους οποίους δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε τη θέση της Σερβίας», δήλωσε ο Τζούριτς. Η Παρουσία της Σερβίας στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον επισκιάστηκε από τις δηλώσεις κάποιου «παράγοντα» της επιδοτούμενης Αντιπολίτευσης, που ζήτησε από τηλεοράσεως να μεταφερθούν στα Ορυχεία για καταναγκαστική εργασία ο Βούτσιτς και ο γιός του. Σύμπασα η κυβέρνηση και ο κ. Βούτσιτς και τα Κανάλια ασχολήθηκαν με τις απειλές κατά του Βούτσιτς και ξέχασαν τον Τζούριτς και το ΝΑΤΟ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το δημόσιο χρέος της Σερβίας στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους ανερχόταν σε περίπου 36,35 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 47,6% του εκτιμώμενου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2024, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας. Το δημόσιο χρέος της Σερβίας στο τέλος του 2023 ανερχόταν σε 36,15 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 52% του ΑΕΠ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική αποστολή στον ΟΑΣΕ υπέβαλε διαμαρτυρία για την παραβίαση του καθεστώτος ουδετερότητας του οργανισμού, αφού η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι δημοσίευσε φωτογραφία στο επίσημο προφίλ της «Αποστολής» από συνάντηση (την περασμένη Πέμπτη)  μεταξύ του Μίκαελ Ντάβενπορτ επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο  και της Βιόσα Οσμάνι   που δείχνει τη σημαία του «ψευδοκράτους» του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ένας ντόπιος Αλβανός  στην Ντόνια Μπρίνιτσα κοντά στην Πρίστινα  επιτέθηκε σωματικά στον Μλάτζεν Τζόσιτς και του έσπασε τη μύτη του χωρίς λόγο, και όταν ο πατέρας του προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο του, η αστυνομία τον συνέλαβε, αντί να συλλάβει αμέσως τον δράστη. Ο Τζόσιτς  είπε ότι η αστυνομία  συμπεριφέρθηκε σκληρά σε αυτόν και τον πατέρα του και δεν έπιασαν τον δράστη. «Με συνέλαβαν όπως και τον πατέρα μου. Μας συνέλαβαν και μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και τη συνέχεια στο νοσοκομείο όπου απλά με έραψαν. Με επέστρεψαν ξανά στο αστυνομικό τμήμα για να δώσω κατάθεση και μετά πήγα στο νοσοκομείο στην Κόσοβσκα Μίτροβιτσα όπου επιδιόρθωσαν τη σπασμένη μύτη  μου», δήλωσε ο Μλάτζεν Τζόσιτς και πρόσθεσε ότι ο Αλβανός που του επιτέθηκε πριν από δέκα ημέρες πήγε στο θερμοκήπιο του και τον έβριζε. Παρόλο που οι κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν ολόκληρο το περιστατικό και ο επιτιθέμενος αναγνωρίστηκε αμέσως, η αστυνομία τον συνέλαβε δύο ώρες μετά το περιστατικό.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. H αντιπολίτευση στοχεύει στην οικονομική δυσπραγία των πολλών. Τα μμε της αντιπολίτευσης έκαναν ρεπορτάζ  για τις  τιμές στις  ακτές της Σκιπερίας, (Αλβανίας) που είναι απρόσιτες για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου .«Δεν περιμένω να πάω διακοπές, ειδικά με αυτή την οικονομική κατάσταση. Δεν μπορώ να ταξιδέψω λόγω της αδικίας που συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί, δεν υπάρχουν οικονομικές συνθήκες για να απολαύσουμε. Ως πολίτης ή ως ανάπηρος βετεράνος πολέμου με σύνταξη 136 ευρώ, δεν μπορώ καν να πληρώσω για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ο αγώνας είναι για απλή επιβίωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε στην παραλία, ενώ η ανώτερη τάξη πηγαίνει στη θάλασσα πέντε φορές», δήλωσε ένας από τους «πολίτες»,στα τηλε-γκάλλοπ  .

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε στον  Εορτασμό της 82ης επετείου της μάχης της Κοζάρα  ότι «η Σερβία και η Σέρπσκα θέλουν ειρήνη και θα ξέρουν πώς να τη διατηρήσουν» ,Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Νέναντ Στέβαντιτς αντιδρώντας στις δηλώσεις των μουσουλμάνων  , δήλωσε  ότι «δεν γνωρίζει ποιος άλλος Στρατός θα έπρεπε να εμφανιστεί στα μνημόσυνα και στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κοζάρα  και το Μπράτουνατς , αν όχι ο σερβικός Στρατός.

Ο μουσουλμάνος  υπουργός Άμυνας στο Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ζουκάν Χέλεζ, δήλωσε  ότι το Υπουργείο δεν προσκάλεσε ούτε ενέκρινε την είσοδο στρατιωτών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. «Δεν τους προσκαλέσαμε, το υπουργείο δεν έχει καμία σχέση με αυτό και αυτό δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο στρατιωτικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Σερβίας», δήλωσε ο Χέλεζ.  Το μέλος της τρισυπόστατης  Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Ντένις Μπετσίροβιτς , δήλωσε ότι η συμμετοχή δοκίμων της Στρατιωτικής και Αστυνομικής Ακαδημίας από το Βελιγράδι στην παρέλαση στο Πρίεντορ  με την ευκαιρία της 82ης επετείου της Μάχης της Κοζάρα είναι η αρχή της εφαρμογής της «Διακήρυξης της Μεγάλης Σερβίας», «που υιοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου στο Βελιγράδι», και δήλωσε ότι θα το συζητήσει με τον Ύπατο  Κρίστιαν Σμιτ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Η τιμή του βρώσιμου ελαίου είναι περίπου 20% υψηλότερη από ό, τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αναταραχή στη διεθνή αγορά εξαπλώνεται και στην περιοχή και το Μαυροβούνιο διαμαρτύρεται ότι η Σερβία έχει αναστείλει τις εξαγωγές της, κάτι που η Σερβία  αρνείται. Ο ηγέτης του DNP και βουλευτής, Μίλαν Κνέζεβιτς, σχολίασε ότι στο Μαυροβούνιο παρατηρείται έλλειψη ηλιέλαιου αλλά όχι Κοκαΐνης. Ο Κνέζεβιτς ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψης του Βούτσιτς στο Μαυροβούνιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου .Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου (DNP), Μίλαν Κνέζεβιτς, είπε  ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν θα έρθει στο Μαυροβούνιο στις 12 Ιουλίου, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, αλλά στο τέλος του μήνα.

Ο Βούτσιτς  ανακοίνωσε την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο στις 30 Ιουνίου, όταν δήλωσε στηνσερβική Τ/Ο «Prva» ότι «ίσως την Ημέρα του Αγίου Πέτρου, στις 12 Ιουλίου, να επισκεφθώ τον σερβικό λαό στο Μαυροβούνιο και να επισκεφθώ το Μπεράνε ».

Σύμφωνα με την «Πόμπιεντα» της Ποντγκόριτσα, έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου στην επανεκδίκαση της υπόθεσης «πραξικοπήματος», στην οποία ο Κνέζεβιτς και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και ο ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, Αντρίγια Μάντιτς, είναι μεταξύ των κατηγορουμένων.

 ΤΙΡΑΝΑ. Στην Σκιπερία (Αλβανία), καταγράφονται καθημερινά 10 πυρκαγιές, οι περισσότερες από αυτές σε δάση, αλλά δεν έχει γλιτώσει και ένας μεγάλος αριθμός ελαιώνων. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 90% των πυρκαγιών προκαλούνται σκόπιμα. Λόγω της ανησυχητικής κατάστασης, ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Νίκο Πελέσι απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνουν τις αρχές κατά την καταγραφή πυρκαγιάς, προκειμένου να επεμβαίνουν έγκαιρα, αλλά και να παρέχουν πληροφορίες για «άτομα που σκόπιμα έβαλαν φωτιές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται λόγω του καύσωνα που έχει σαρώσει τη χώρα». «Η ποινή για εμπρησμό είναι 5 έως 15 χρόνια φυλάκισης, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα των θεσμικών μας οργάνων κατά αυτού του εγκλήματος. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να καταπολεμήσουμε τον εμπρησμό εκ προθέσεως», ανέφερε ο Πελέσι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι Ρουμάνοι υπήκοοι που ζουν στην Ισπανία θα μπορούν να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου μετά από συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεζ στο Βουκουρέστι το Σάββατο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου