Ιουλίου 05, 2024

Επί Τροχάδην


ΣΟΦΙΑ. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, αντιτάχθηκε στις θέσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τόνισε οτι «δεν μπορεί να δεχτεί ότι θα βλέπει την υπηρεσιακή κυβέρνηση να μετατρέπει τη Βουλγαρία σε «διαρκή δωρητή του πόλεμου στην Ουκρανία, μέχρι την τελική νίκη». Ο Ράντεφ τόνισε ότι αποδοκιμάζει «τη σημαντική δέσμευση οικονομικής βοήθειας για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας» και ότι δεν υποστηρίζει «την παροχή όπλων από το οπλοστάσιο των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων πριν παραληφθούν τα κατάλληλα όπλα για αντικατάσταση . Ο  Ράντεφ αναφέρθηκε και στην άρνησή του να ηγηθεί της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον. Όπως πρότεινε η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

 ΣΟΦΙΑ. Ο  συμπρόεδρος της δεύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης (ΚΔΕ), του κόμματος των «Τουρκοφιλελέ»  Ντέλιαν Πέεφσκι δήλωσε  στους δημοσιογράφους ότι, «το ΚΔΕ θα επιστρέψει αμέσως στον Πρόεδρο τη δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Η δεύτερη εντολή δε θα υλοποιηθεί. Βλέπετε ότι δεν υπάρχει υποστήριξη. Από το ΣτΑ-ΔΒ και το ΓΚΕΡΜΠ το δήλωσαν σαφώς.  Γι’ αυτό καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιταχύνει τη διαδικασία. Θα επιστρέψουμε την εντολή αμέσως. Είναι σαφές ότι και η τρίτη εντολή δεν είναι επιτυχημένη Βαδίζουμε για να εκλογές », είπε ο Πέεφσκι στους δημοσιογράφους και υποστήριξε ότι «το κόμμα δε θα διασπαστεί». «Το ΚΔΕ θα είναι ενωμένο, θα προχωρά και θα έχει όλο και καλύτερα αποτελέσματα», είπε.


Χθες ο συμπρόεδρος του ΚΔΕ και αρχηγός της ΚΟ του κόμματος, Ντέλιαν Πέεβσκι και ο έτερος συμπρόεδρος , Τζεβντέτ Τσάκαροφ, είχαν συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Βουλγαρία, Μεχμέτ Σαΐτ Ουγιανάκ.

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είπε ότι , «Η Βουλγαρία δε δέχεται πιέσεις για αλλαγή της θέσης της απέναντι στη Σεβερνοματσεντόνιγια» και ότι η θέση της Βουλγαρίας ως προς τη Δημοκρατία της Σεβερνοματσεντόνιγια παραμένει αμετάβλητη . «Η χώρα μας επιμένει να τηρούνται οι υπογεγραμμένες συμφωνίες», δήλωσε

 

ΣΟΦΙΑ. Πυροβολισμοί στη Σόφια: Τοκογλύφος σκοτώθηκε μπροστά από το γραφείο του. Το θύμα, το οποίο ασχολούνταν με τοκογλυφία, δέχθηκε επίθεση έξω από το γραφείο του .

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο θανών είχε ποινικό μητρώο με 11 διαφορετικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.Ο αστυνομικός διευθυντής της Σόφιας Λιούμπομιρ Νικόλοφ είπε ότι το θύμα και ο επιτιθέμενος γνώριζαν ο ένας τον άλλον και είχαν πλούσιο ποινικό ιστορικό.

Ο θανών, ηλικίας περίπου 45-46 ετών, υπέκυψε επί τόπου στα τραύματά του. Δύο άλλοι άνθρωποι υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς. Η κατάστασή τους είναι σοβαρή. Οι ένοπλοι που συμμετείχαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών συνελήφθησαν και δύο πυροβόλα όπλα βρέθηκαν στη σκηνή.

 


ΣΚΟΠΙΑ. Η πρόεδρος «Γκόρντανα» (Σιλιάνοβσκα-Ντάβκοβα) της «γειτονικής χώρας» (Σεβερνοματσεντόνιγια) στην πρώτη της συνέντευξη μετά την εκλογή της στην Τ/Ο «Κανάλι 5» είπε ότι δεν αναφέρθηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας, επειδή το όνομα της χώρας δεν άλλαξε στο κείμενο του προεδρικού όρκου όπως άλλωστε και στον εκλογικό νόμο . Παρόλο που στο Σύνταγμα αναφέρεται η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ο νόμος χρησιμοποιεί τη λέξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Σιλιανόβσκα υποστήριξε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά την σεβάστηκε καθώς ορκίστηκε. Στη συνέντευξή της στο η «Γκόρντανα» είπε ότι «η Ελλάδα ή η ΕΕ πρέπει να συμβουλεύουν τη Βουλγαρία», καθώς η Συνθήκη των Πρεσπών ορίζει ότι «η ιστορία, ο πολιτισμός, η κληρονομιά και η γλώσσα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

 

«Αυτές τις μέρες ακούω ότι και οι δύο συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Δεν παραβιάζω τη Συμφωνία των Πρεσπών  και δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο στη Συνθήκη (καλής γειτονίας) με τη Βουλγαρία που να λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Είπα στον Μακρόν ότι οι φιλοσοφικές του ιδέες για την ΕΕ είναι εξαιρετικές, αλλά η φιλοσοφία δεν μπορεί να κάνει χωρίς αρχές και αξίες. Η ΕΕ έχει προβλέψει κυρώσεις σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος παραβιάζει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές. Χωρίς θεμελιώδεις αξίες δεν υπάρχει ΕΕ ως φιλοσοφία της δημοκρατίας», δήλωσε η Γκόρντανα (Σιλιανόφσκα).

 

Ερωτηθείσα εάν τα επόμενα πέντε χρόνια θα προφέρει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», η πρόεδρος της γειτονικής χώρσς είπε: «Γιατί να το επαναλάβω; Οι Έλληνες συνάδελφοί μου λένε συνέχεια «Ελληνική Δημοκρατία»; Όχι. Σέβομαι τις Συνθήκες. Δεν είναι αλήθεια ότι τα σπάμε εμείς, αλλά κάποιος άλλος τα σπάει. Νομίζω ότι υπήρξαμε πολύ υπεύθυνοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας ακόμη και πριν από τις προθεσμίες, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα το έκανε. Εκεί θα ακούσετε να  λένε) «Σκόπια», «πΓΔΜ», αλλά όχι «Βόρεια Μακεδονία».

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι αντέδρασε στις συχνές αναμίξεις  των πρεσβευτών στις εσωτερικές υποθέσεις της Σεβερνοματσεντόνιγια .Ο πρέσβης της ΕΕ επέκρινε χθες τη θέση του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) σχετικά με τη διάλυση του Δικαστικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Εισαγγελέων ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ  ζήτησε να γίνει σεβαστή η έκθεση των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων. Ο πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια αντέδρασε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «έχει γίνει καθημερινή πρακτική για τους πρεσβευτές να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Κράτους. Οι 600.000 πολίτες που ψήφισαν υπέρ αυτού του συνασπισμού, δεν φαίνεται να σημαίνει τίποτα για τους Πρεσβευτές, Λένε στις εκθέσεις τους ότι το έγκλημα και η διαφθορά ανθούν. Η εμπιστοσύνη στο Δικαστικό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Εισαγγελέων είναι 2-3%, είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν. Αν έχουν λύση οι πρεσβευτές να μας την πουν», είπε. Ο κ. Μίτσκοσκι απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και του Έλληνα πρωθυπουργού  τους κάλεσε «να συνηθίσουν τη νέα πολιτική της κυβέρνησης στα Σκόπια, η οποία προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών» και, «να επανεξετάσουν τις δηλώσεις τους».  Ο Μίτσκοσκι τόνισε ότι « οι συμφωνίες είναι αμφίδρομες»  και ότι, «είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των χωρών της Βαλτικής και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας».

 

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και  εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος με το 50% ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις  8 Δεκεμβρίου .Οι κοινοβουλευτικές εκλογές  θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου. Στην απόφαση για τις τρείς εκλογικές εβδομάδες κατέληξαν χθες τα κόμματα του κυβερνώντος ευρωατλαντικού  Συνασπισμού ,το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL). 

 Τα δύο κόμματα,  αναμένεται να συνεχίσουν τον συνασπισμό τους μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρώην (σοσιαλιστής) υπουργός Υγείας της Σκιπερίας (Αλβανίας)  Ιλίρ Μπεκάι  συνελήφθη για απάτη με  «εικονικές προσφορές», μία εκ των οποίων ήταν για το εστιατόριό του. Συνελήφθη  με ένταλμα της Ειδικής Εισαγγελίας για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μπεκάϊ, ενώ υπηρετούσε ως διευθυντής της κρατικής Υπηρεσίας Στρατηγικών Προγραμμάτων, δημιούργησε ένα διεφθαρμένο σχέδιο προκειμένου να επωφεληθεί από την οργάνωση εικονικών διαγωνισμών. Εκτός από τον Becaj, δύο από τους συνεργάτες του, ο Ermal Kertulayi και ο Alfred Naikola, συνελήφθησαν.  

Ο  Ιλίρ Μπεκάι, εμφανίστηκε στις 28 Μαρτίου στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, συνοδευόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενος  για κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση αποστείρωσης χειρουργικού εξοπλισμού αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ο επιχειρηματίας Ilir Rrapaj και ο αναπληρωτής  υπουργός  Υγείας, Klodian Rrjepaj, συνελήφθησαν.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Χισέν Μπερίσα, δήλωσε ότι ο Οκτώβριος δεν είναι κατάλληλος για τη διεξαγωγή εκλογών, επειδή «η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος».« Ο Κούρτι και η κυβέρνησή του θα παραμείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος. Στόχος τους είναι να συνεχίσουν να κλέβουν από τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και να καταχρώνται τον προϋπολογισμό με συμβόλαια και επιδοτήσεις για εταιρείες και τις ΜΚΟ τους, καθώς και να εξαπλώνουν τη διαφθορά στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς» ,είπε και τόνισε  ότι το καθεστώς του Κούρτι πρέπει να σταματήσει.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Εφετείο  απέρριψε χθες ως αβάσιμες τις προσφυγές κατά της απόφασης παράτασης της κράτησης για άλλους δύο μήνες, των τριών Σέρβων που συνελήφθησαν μετά από συγκρούσεις στην Μπάνισκα  τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Το Εφετείου,  έκρινε ότι με την απελευθέρωση των κατηγορουμένων υπάρχει κίνδυνος να επαναλάβουν τα ποινικά αδικήματα ή να διαπράξουν άλλα ποινικά αδικήματα, καθώς και ότι υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν μάρτυρες ή να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι προκειμένου να αποφύγουν την ποινική ευθύνη για τα ποινικά αδικήματα για τα οποία είναι ύποπτοι.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος Ζντράβκο Πόνος

δήλωσε ότι οι αποστολές αναγνώρισης με μη επανδρωμένα αεροσκαφη που ξεκίνησαν από την Πρίστινα δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Σερβίας και ότι δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, και εκτίμησε ως στρατηγός ότι οι δραστηριότητες των Αλβανών από την Πρίστινα δεν αξίζουν της προσοχής των σερβικών αρχών μας και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Σερβίας  για «χειραγώγηση των δεδομένων».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε ως ανακριβείς τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης για τη ρωσική δυσαρέσκεια για την προσκόληση του Βούτσιτς στους αμερικανούς και για τις φιλοαμερικανικές δηλώσεις του στην δεξλιωση της αφρικανικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι για την 4η Ιουλίου και δήλωσε:  «Όλα όσα γράφονται είναι ψέματα, έχουμε πολύ σωστές σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι ενδιαφέρον το πώς εκείνοι που ορκίζονται στις υποτιθέμενες δυτικές αξίες,  όταν πρόκειται να επιτεθούν στην κυβέρνηση της Σερβίας, γίνονται οι μεγαλύτεροι ρωσόφιλοι σε λιγότερο από 24 ώρες», είπε.

 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα ενέκρινε  με πλειοψηφία το νόμο που καθιερώνει το εθνόσημο των Νέμανιτς με το «δικέφαλο αετό» ως το εθνόσημο της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα και τον ύμνο Μπόζε Πράβντε», ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης από τη Σερβία. Το 2006, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κήρυξε το εθνόσημο και τον ύμνο της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα αντισυνταγματικά, υποστηρίζοντας ότι τα σύμβολα των άλλων συνιστωσών λαών δεν εκπροσωπούνταν σε αυτά.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τρία Κόμματα  του κυβερνώντος συνασπισμού αρνήθηκαν να παραστούν συναντηθούν  σε ενημέρωση από  τον Μιλάτοβιτς για τα συμπεράσματα των συνομιλιών που είχε στις Βρυξέλλες.

Η Νέα Σερβική Δημοκρατία, το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα» και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα - δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Προέδρου. Ο Μιλάτοβιτς κάλεσε τους ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε συνάντηση προκειμένου να τους ενημερώσει για τα συμπεράσματα των συνομιλιών που είχε  στις Βρυξέλλες

.Η Νέα Σερβική Δημοκρατία, ηγέτης της οποίας είναι ο Αντρίγια Μάντιτς, δήλωσε ότι η εσωτερική και εξωτερική πολιτική καθοδηγείται από την κυβέρνηση και ότι ο Μιλάτοβιτς θα πρέπει να μοιραστεί τις γνώσεις του σχετικά με περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές για την ευρωπαϊκή πορεία με τον αρμόδιο κλάδο της κυβέρνησης, αλλά όχι με τρόπο που να τοποθετεί τον εαυτό του ως ένα είδος εθνικού ηγέτη.

Η Νέα Σερβική Δημοκρατία σημείωσε  ότι οι συναντήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών Ομάδων με τον πρόεδρο του Κράτους προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον νόμο μόνο στην περίπτωση ανάθεσης  της εντολής διακυβέρνησης  και επεσήμανε ότι «όλα αυτά μοιάζουν με την πρακτική του πρώην προέδρου του Μαυροβουνίου, Milo Τζουκάνοβιτς που προσπάθησε να επιβληθεί ως ο «πατέρας του έθνους» και ο οποίος θα έπρεπε να είναι πάνω από τους άλλους και να ελέγχει τα πάντα», ανέφερε η δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου