Ιουλίου 03, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΟΦΙΑ. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι θα παραστεί σήμερα στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση  Ρόσεν Ζελιάσκοβ που πρότεινε το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ  στην Εθνοσυνέλευση. «Η κυβέρνηση μειοψηφίας ενέχει κινδύνους», επεσήμανε ο κ. Ράντεφ και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι νέο για το βουλγαρικό πολιτικό σύστημα. Μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα, ο κ. Ράντεφ σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Μίτσκοσκι  και είπε: «Η κρατική ηγεσία της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  σαφώς δεν είναι προετοιμασμένη. Όταν υπογράφεται μια διεθνής συνθήκη, πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις, όχι να αναθεωρείται. Προφανώς,  γνωρίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία .Όταν υπάρχουν συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίνονται ομόφωνα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και πάντα βοηθούσαμε τη Σεβερνοματσεντόνιγια   στην ευρωπαϊκή της πορεία. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες τους απομακρύνουν από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με γρήγορα βήματα και ανησυχούν τόσο τη Βουλγαρία όσο και την Ελλάδα, γιατί δεν μπορείς να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και να επιμένεις να γίνεις μέλος της ΕΕ και να παρουσιάζεις παρόμοιες θέσεις». Ο κ. Ράντεφ τόνισε και ότι τουλάχιστον 120.000 πολίτες της Σεβερνοματσεντόνιγια   έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα.  "»Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης γνώση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι στη Βουλγαρία δεν χτυπάμε ανθρώπους που εκφράζουν διαφορετικές ταυτότητες, δεν πυροβολούμε τους συλλόγους τους και δεν τους πυρπολούμε, δεν τους κρατάμε μακριά από καμία θέση στη διοίκηση», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η τριμερής συνάντηση μεταξύ Λάϊτσακ Πέτκοβιτς και Μπισλίμι  έληξε λίγο πριν τις 9:30 μ.μ., και διήρκεσε δυόμισι ώρες. Ο διευθυντής του Σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, επεσήμανε μετά από το νέο γύρο τεχνικού διαλόγου στις Βρυξέλλες ότι η Πρίστινα αρνείται να συζητήσει το σχέδιο Καταστατικού  που προτείνει η ΕΕ, για την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, γεγονός που δείχνει σαφώς ότι δεν επιθυμεί να την σχηματίσει .«Μιλούσαμε όλη μέρα. Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και η πλευρά μας ήταν αποφασισμένη να παρουσιάσει όλα τα επιχειρήματα σχετικά με τον σεβασμό όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν. Πρώτον, είχαμε μια διμερή συνάντηση με τον απεσταλμένο της ΕΕ, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες. Επιμείναμε στη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, μιλήσαμε για αγνοούμενους, ελευθερία μετακίνησης, όπου υπογραμμίσαμε ότι τα σερβικά προϊόντα, στα οποία έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο για περισσότερο από ένα χρόνο, και πρέπει να ξεμπλοκαριστούν», δήλωσε ο Πέτκοβιτς σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.Είπε ότι συζητήθηκε η γέφυρα στον ποταμό Ίμπαρ  και ότι η σερβική αντιπροσωπεία επεσήμανε αυτό που γράφτηκε στη συμφωνία, και αυτό ήταν ότι ήταν απαραίτητο για την Πρίστινα να εκτελέσει πρώτα το έργο της κατεδάφισης της περιοχής Σούβι Ντο, κάτι που δεν έκανε. «Ο Λάιτσακ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το ζήτημα της γέφυρας μπορεί να επιλυθεί μόνο με διάλογο, όχι με μονομερείς κινήσεις και εκτός διαλόγου», υπογράμμισε ο Πέτκοβιτς.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .«Μετά από περισσότερες από επτά ώρες, οι συναντήσεις με τους επικεφαλής διαπραγματευτές έχουν τελειώσει. Συζητήσαμε διάφορα θέματα και συμφωνήσαμε σε μια σειρά από επόμενα βήματα», έγραψε ο Λάϊτσακ στο δίκτυο «Iks».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου , μετά τον χθεσινό  γύρο διαλόγου στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο κύριων διαπραγματευτών, δήλωσε χθες το βράδυ  ότι «η Σερβία αρνείται να αποδεχθεί τη Βασική Συμφωνία στο σύνολό της, καθώς και την εφαρμογή ορισμένων τμημάτων της», και ότι «το Βελιγράδι σαμποτάρει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος των αγνοουμένων».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Κρενάρ Λόγκα  της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» της Σεβερνοματσεντόνιγια Βδήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους Αλβανούς να χρησιμοποιούν την αλβανική εθνική σημαία, και τόνισε ότι ο Μαξιμ Ντιμιτρίεφσκι   «μπορεί μόνο στο  σπίτι του να επιτρέψει ή να απαγορεύσει  σημαίες». Χθες  ο πρόεδρος του κόμματος «ΖΝΑΜ», Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι, απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια  εάν οι  υπουργοί του συνασπισμού «ΒΛΕΝ»  αναρτήσουν ξανά την αλβανική σημαία στις εγκαταστάσεις της κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια .  Ο Λόγκα δήλωσε ότι κάθε κοινότητα που αναφέρεται στο προοίμιο  του Συντάγματος όπως οι Τούρκοι, οι Βόσνιοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά, και οι Αιγύπτιοι , μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δική της σημαία. Ο Λόγκα πρόσθεσε ότι «ο εθνοκεντρισμός «αλα Σερβία» που επικρέμεται πάνω από τη Σεβερνοματσεντόνιγια σαν μαύρο σύννεφο είναι κακός οιωνός» και τόνισε ότι «η εθνική σημαία της Σεβερνοματσεντόνιγια είναι σεβαστή από όλους». Μαυροβούνιο: Ένας παράνομος δρόμος έσπασε στα σύνορα με την Αλβανία παρά την απαγόρευση της αστυνομίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Η έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βελιγράδι συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι «το  κόκκινο επίπεδο ασφαλείας στη Σερβία θα παραμείνει σε ισχύ τις επόμενες ημέρες». Η αστυνομία και η Κρατική Ασφλακεια, ( BIA), σε συντονισμό με την αρμόδια εισαγγελία, εργάζονται σε ολόκληρη τη Σερβία για την εξάρθρωση  εξτρεμιστικών πυρήνων Ισλαμιστών. Εκπρόσωπος της « BIA» δήλωσε «ανώνυμα» σε δημοσιογράφους  ότι «υπάρχουν περίπου 1.000 ριζοσπαστικά προσανατολισμένοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη Σερβία .Υπάρχουν πυρήνες στη Σουμπότιτσα ,το Νόβι Σαντ, το Ζέμουν, και στην περιοχή της  Ράσκα». Ο υπουργός Εσωτερικών (Αστυνομίας) Ίβιτσα Ντάτσιτς επεσήμανε ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δράση της αστυνομίας και της «BIA» σε σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια και το κίνημα των «Ουαχάμπι» συνεχίζεται, θα ληφθεί απόφαση στο τέλος της εβδομάδας σχετικά με την πιθανή άρση του «κόκκινου επιπέδου της απειλής της τρομοκρατίας».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της  Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ενέκρινε με 62 ψήφους υπέρ και τρεις κατά, τη Διακήρυξη για την Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού, η οποία εκδόθηκε από την Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της  συζήτησης, ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  Μίλοραντ Ντόντικ επεσήμανε ότι η Διακήρυξη είναι ένα από τα πιο ιστορικά σημαντικά και πιο ισχυρά έγγραφα του σερβικού λαού στο σύνολό του. «Η δήλωση μιλά για την ενότητα του σερβικού λαού και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες από το παρελθόν και μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε», είπε ο Ντόντικ. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Νέναντ Στέβαντιτς, επεσήμανε ότι το έγγραφο δεν στρέφεται εναντίον κανενός. «Η Διακήρυξη βασίζεται στα δικαιώματα που έχουν όλοι οι λαοί στον κόσμο», δήλωσε , προσθέτοντας ότι το έγγραφο δείχνει τη δέσμευση της Σέρπσκα και της Σερβίας για τη διατήρηση της ειρήνης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ιδιωτικός Δρόμος στα σύνορα του Μαυροβουνίου- Αλβανίας .Μόλις εκατό μέτρα από τα σύνορα Μαυροβουνίου-Αλβανίας στο χωριό Μπαρλάϊ του (Αλβανικού) Δήμου Τούζι, κατασκευάζεται ένας (ιδιωτικός) δρόμος. Η Αστυνομική Διεύθυνση το απαγόρευσε αλλά ο δρόμος έχει γίνει με μπουλντόζες. Το χωριό Μπαρλάϊ  έχει βρεθεί στο προσκήνιο σε αρκετές περιπτώσεις λόγω της σύλληψης αρκετών κατοίκων του,που διακινούσαν λαθραία καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Η υιοθέτηση του ψηφίσματος για το Γιασένοβατς δεν πρέπει να επιβραδύνει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρέντραγκ Ζένοβιτς και επιβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση του ψηφίσματος, υπάρχει διπλωματική πίεση από την Κροατία που μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο εκπρόσωπος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας, Μίρκο Μίλιτσιτς, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς,  «εξαπολύει κατηγορίες εναντίον των πρώην εταίρων του και  των ανθρώπων που συνέβαλαν στην εκλογή του στη θέση αυτή» και  εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο οποίος υποτίθεται ότι εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, «απομονώνεται όλο και περισσότερο από τους πρώην φίλους του και προσπαθεί να επιβάλει το αφήγημα «Το κράτος, είμαι εγώ», το οποίο ήταν χαρακτηριστικό του προκατόχου του». Διαβουλεύσεις.

Η Forta Dreptei υποστηρίζει τη διοργάνωση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ταυτόχρονα με τις κοινοβουλευτικές εκλογές, την 1η ή 8η Δεκεμβρίου. Διεξαγωγή των εκλογών στην ώρα τους – ήταν το μήνυμα που μετέφεραν την Τρίτη οι εκπρόσωποι του κόμματος Reper. Μετά τις συζητήσεις της Δευτέρας, προέκυψε ότι, ενώ ορισμένα κόμματα - USR ή UDMR - θέλουν πρόωρες εκλογές, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, άλλα - το AUR ή το Σοσιαλφιλελεύθερο Ανθρωπιστικό Κόμμα - λένε ότι είναι έτοιμα για τις προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπως θα ήθελε και το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD). Επιπλέον,.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η ετήσια σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην  οποία συμμετέχουν πολιτικοί από περισσότερες από 50 χώρες συνεχίζεται. Οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα, τις οποίες διεξήγαγε επί δύο ημέρες ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκαν. Οι συζητήσεις που ξεκίνησε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός ακολούθησαν τις «παρεξηγήσεις  που έχουν προκύψει στον κυβερνώντα συνασπισμό PSD-PNL. Η φιλελεύθερη ηγεσία αποφάσισε, ομόφωνα, ότι οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν , τον Νοέμβριο, αφού, την άνοιξη, είχαν συμφωνήσει για την οργάνωσή τους τον Σεπτέμβριο.

 

.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου