Ιουλίου 02, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΟΦΙΑ.Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, όπου θα συμμετάσχει στο 28ο ετήσια  Φόρουμ του «Εκόνομιστ» .Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ράντεφ θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Πρόεδρος Ράντεφ, ανέθεσε  την πρώτη εντολή σύστασης κυβέρνησης στον κ. Ρόσεν Ζελιάσκοβ, που του πρότεινε η πρώτη σε   δύναμη, Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ που έχει τις 68 από τις 240 έδρες στην Βουλή. Ο Ζελιάσκοβ είπε στον Πρόεδρο ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ανακοίνωσε την δομή της κυβέρνησης που το κόμμα προτείνει με έναν αναπληρωτή πρωθυπουργό, τον Τομισλάβ Ντόντσεφ και 19 υπουργούς. Ο Ζελιάσκοβ θα εμφανιστεί στην Βουλή για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σε 7 μέρες για να κερδίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη την στιγμή που κρατά τις 68 από τις 240 έδρες στην Βουλή. Ο αρχηγός του κόμματος, Μπόϊκο Μπορίσοβ, σε μπρίφινγκ μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε  ότι ο πρώτος και πιο βασικός στόχος είναι να εγκριθεί ο Προϋπολογισμός του κράτους. Ο δεύτερος είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας «Έπειτα», είπε, « μπορούμε να ξαναπάμε σε εκλογές». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» κατέστησαν σαφές ότι δεν θα δώσουν ούτε ψήφο «ανοχής» ούτε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ. Ζελιάσκοφ.

ΣΟΦΙΑ.  Από σήμερα μέχρι τις 16 Ιουλίου θα διεξαχθεί η πρώτη κοινή επιχείρηση της νεοϊδρυθείσας ΝΑΤΟϊκής «Ομάδας Εξουδετέρωση Ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα» από ναρκαλιευτικά (ναρκοθηρευτικά) της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Δύο χρόνια μετά τις γενικές εκλογές, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δια της συνταγματικής μεθόδου της «Λοταρίας» αντικατέστησε την κα Σνεζανα Νοβάκοβιτς Μπούρσατς του  SNSD από την Βουλή των Λαών  και «τράβηξε» τον Νέναντ Βούκοβιτς,του PDP .Δεδομένου ότι οι αντιπρόσωποι από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στην Βουλή των Λαών εκλέγονται από την Εθνοσυνέλευση της της Σέρπσκα, η μέθοδος της Λοταρίας  καταργεί  τη βούληση των πολιτών. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε νωρίτερα ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν σαφώς ότι οι αντιπρόσωποι στη Βουλή των Λαών εκλέγονται από την Εθνοσυνέλευση και όχι από την ΚΕΕ και τις μπάλες και ότι αν κάτι δεν πάει καλά, οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν στη Συνέλευση και όχι μέσω του Δικαστηρίου και της ΚΕΕ για να διαμορφώσουν την εκλογική βούληση του λαού. Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης απέρριψε την προσφυγή του SNSD κατά της απόφασης της ΚΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κροατικής, Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε ότι η κλήρωση αντιπροσώπων στη Βουλή των Λαών  δεν μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των αρχών σε επίπεδο Βοσνίας Ερζεγοβίνης σε συνέντευξη Τύπου στο Μόσταρ μετά από συνάντηση των ηγετών των κυβερνητικών εταίρων σε επίπεδο Βοσνίας Ερζεγοβίνης.Ο Τσόβιτς είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για δηλώσεις ότι κάποιος θα απολύσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας για τις αποφάσεις  που ελήφθησαν, ο Τσόβιτς είπε ότι αφορούσαν  στον προϋπολογισμό και «σε μερικά πράγματα που σχετίζονται με το οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία».Εκ μέρους του SNSD, στη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του HDZ BiH συμμετείχαν ο Πρόεδρος Μίλορατ Ντόντικ , οι Αντιπρόεδροι Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς   και Ράντοβαν Βίσκοβιτς,  ο Γενικός Γραμματέας  του κόμματος Σέρτζαβ Αμιτζιτς Srđan και το μέλος της Προεδρίας του κόμματος και υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Στάσα Κόζαρατς.

 

ΣΚΟΠΙΑ.Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι τόνισε χθες ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα και μέρος της συνταγματικής και έννομης τάξης της χώρας και ότι η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με την Βουλγαρία έχει ήδη επαναδιαπραγματευτεί, με την προσθήκη της λεγόμενης «γαλλικής πρότασης», από την οποία απορρέουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, και επομένως, όπως είπε, δεν βλέπει κανένα λόγο να μην προστεθεί σε αυτήν κάποια άλλη πρόταση, η οποία θα καλύπτει τις απαιτήσεις του μακεδονικού λαού .

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα σε συνέντευξή της στο «Radio Free Europe», δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν επαναδιαπραγματεύσεις ούτε για τις Πρέσπες ούτε με τη Βουλγαρία για την ΕΕ», και ότι. «δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα, όσον αφορά τις συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της λεγόμενης γαλλικής πρότασης, η οποία αποτελεί προσθήκη στη συμφωνία γειτονίας».

ΣΚΟΠΙΑ. Αλβανός ορειβάτης έσκισε και πάταξε την σημαία της Σεβερνοματσεντόνιγια  στην βουνοκορυφή «Γκόλικ Κόραμπ» που βρίσκεται πάνω στα σύνορα Σκιπερίας (Αλβανίας)-Σεβερνοματσεντόνιγια . Το Κόραμπ είναι η υψηλότερη κορυφή τόσο της Σκιπερίας (Αλβανίας), όσο και της  Σεβερνοματσεντόνιγια. Αλβανός ορειβάτης που ονομάζεται Σούλκου  στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Σούλκου εγραψε ότι «το Κόραμπ ανήκει στην Αλβανία και ότι δεν υπάρχει θέση για τη σημαία της Σεβερνοματσεντόνιγια  εκεί».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τίθεται σήμερα σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Σερβίας-Κίνας. Η συμφωνία με την Κίνα καλύπτει περίπου 20.000 είδη και περίπου το 60% από αυτά θα μπορούν να εξαχθούν αμέσως αδασμολόγητα.  «Η προτιμησιακή πρόσβαση προϊόντων σερβικής προέλευσης στην αγορά με περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους θέτει τις σερβικές εταιρείες σε πολύ καλύτερη θέση σε σύγκριση με εταιρείες από την Ευρώπη και τη γύρω περιοχή και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών, επέκταση των επενδύσεων και της παραγωγής. αλλά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας καθώς και ενίσχυση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Βούτσιτς μείωσε και τις αυτοκτονίες στη Σερβία. Η Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας ανέφερε χθες  ότι υπήρξαν το 2023 καταγράφηκαν μόνο 668 αυτοκτονίες.496 άνδρες και 172 γυναίκες αυτοκτόνησαν. Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός στα 11 τελευταία. χρόνια Από το 2013 έως το τέλος του 2023, σημειώθηκαν 10.469 αυτοκτονίες στη Σερβία, Ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν το 2013 . Ήταν 1.198.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΤΣΑ.Η κοινοβουλευτική ομάδα του DPS, εμπόδισε τη διεξαγωγή της «ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ». Οι βουλευτές του DPS μπλόκαραν το βήμα. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Αντρίγια Μάντιτς διαπίστωσε  ότι «το DPS δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή της Ώρας του Πρωθυπουργού» και ανακοίνωσε ότι μια νέα θα προγραμματιστεί στις 19 Ιουλίου. Ο βουλευτής του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα» Βασίλιε Τσάραπιτς   δήλωσε ότι η «παράσταση  του DPS είχε συμφωνήθεί πλήρως με τον Ντρίταν Αμπάζοβιτς αλλά και με βουλευτές κοντά στον πρόεδρο του κράτους». Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς εξ άλλου δήλωσε ότι δεν εχει καμιά αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέβαλε την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την υιοθέτησης του ψηφίσματος για το Γιασένοβατς.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο κ. Μιρτσέα Γκεοάνα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τον οποίο αρκετές δημοσκοπήσεις στη Ρουμανία τον έχουν αναδείξει ως φαβορί για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αν και δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αντιμετωπίζει κατηγορίες λογοκλοπής. Ο Γκεοάνα που έλαβε  διδακτορικό  δίπλωμα τον Ιούλιο του 2005 από την Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών (ASE) στο Βουκουρέστι και φαίνεται ότι «έκλεψε» τουλάχιστον 78 σελίδες από τη δημοσιογράφο Αιμιλία Σέρκαν. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι οι κατηγορίες αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας δυσφήμισής του, η οποία ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου