Ιουλίου 15, 2024

Επί Τροχάδην

 

Σαββατοκύριακο  με υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές σε Σεβερνοματσεντόνιγια ,Σκιπερία, Βουλγαρία. Ερυθρός Συναγερμός για Καύσωνα στο Σεράγεβο. Σε όλες τις πρωτεύουσες, με εξαίρεση την Πρίστινα,  Πολιτικοί και Κόμματα  καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας του Τράμπ. Οι Σέρβοι στο Βελιγράδι και τη Μπάνια Λούκα «χαιρέτησαν» και την διάσωσή του. Στο Μαυροβούνιο η μεγάλη είδηση του τριημέρου της Εθνικής Εορτής ‘ήταν η αθώωση  των κατηγορουμένων για την υπόθεση του δήθεν Πραξικοπήματος του 2016. Ο Σέρβος Πρόεδρος πέρασε το Σαββατοκύριακο στην Αίγυπτο  όπου μαζί με τον Πρόεδρο ΑΣλ Σίσι «άνοιξαν  μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις», Σερβία και Αίγυπτος υπέγραψαν  Συμφωνία «Ελεύθερων Συναλλαγών» και Συμφωνία «στρατιωτικής συνεργασίας» .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο ψευδοπρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Κινήματος Αυτοδιάθεσης, κατηγόρησε  χθες τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης για την υιοθέτηση του νόμου περί αμνηστίας το 2013, επειδή χάρη σε αυτή την πράξη, όπως είπε, «τα εγκλήματα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο συγχωρέθηκαν», «Φέτος, στις 11 Ιουλίου, συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τότε που οι βουλευτές όλων των κομμάτων που βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση, με τα δύο τρίτα των ψήφων, υιοθέτησαν το  Νόμο για την  Αμνηστία, το οποίο συγχωρούσε τα εγκλήματα της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. «Η ειρωνεία  γίνεται ακόμη ισχυρότερη» επειδή, όπως είπε, «ο νόμος ψηφίστηκε την ίδια ημέρα του εορτασμού της επετείου της Σρεμπρένιτσα». Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ των λαών», τόνισε ο Κούρτι και κάλεσε τις δικαστικές αρχές να είναι πιο δραστήριες προκειμένου να κλείσουν οι «πληγές που προκαλούνται από τα εγκλήματα» «με δικαιοσύνη για τα θύματα και τιμωρία για τους εγκληματίες». Ο Κούρτι κάλεσε τους εξόριστους να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο και να επενδύσουν, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κράτος δικαίου με την κυβέρνησή του και ότι υπήρξε επέκταση της κυριαρχίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης η «Δημοκρατική Λίγκα»  (LDK) και το «Δημοκρατικό Κόμμα» (PDK) απαίτησαν την παραίτηση του Κούρτι μετά τους τελευταίους ισχυρισμούς του για πιθανό πόλεμο με τη Σερβία, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες δεδομένου ότι την κατάσταση ασφαλείας διαχειρίζεται το ΝΑΤΟ και η KFOR και ότι τέτοιες δηλώσεις  απομακρύνουν μόνο το Κοσσυφοπέδιο από τους συμμάχους και την ένταξη στη Συμμαχία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι ο Κούρτι έχει χρησιμοποιήσει το ζήτημα της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ για να επιδιώξει τις «λαϊκιστικές φιλοδοξίες» του.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.Η κυβέρνηση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα ανακοίνωσε την κατασκευή ενός μνημειακού συγκροτήματος στο Πόντρινιε , αφιερωμένου στη μνήμη τωνπερισσότερων από 3.000 Σέρβων που σκοτώθηκαν από τους μουσουλμάνους στην περιοχή γύρω από το Μπράτουνατς  και τη Σρεμπρενίτσα . Οι αρχές της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα προτείνουν  στις αρχές της Σερβίας να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Η κυβέρνηση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα και η Σερβική Εκκλησία οργάνωσαν το  32ο ετήσιο μνημόσυνο της  τετραμελούς σερβικής οικογένειας Γκολούμποβιτς από το Κόνιτς που δολοφονήθηκαν από μουσουλμάνους Παραστρατιωτικούς . Οι δολοφονίες των Γκολούμποβιτς  είναι ένα από τα πιο τραγικά εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη  Ο πατερας Μπόζο  η μητέρα Βλάστα και οι γιοι τους ο επτάχρονος Πέταρ  και ο Πάβλε πέντε ετών  πυροβολήθηκαν από μέλη της μουσουλμανικής «Μιλίτσια» .Ο Πέταρ πυροβολήθηκε δύο φορές.

ΣΟΦΙΑ. Οι «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ «για να συζητήσουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση» και «τις δυνατότητες επίλυσης της πολιτικής κρίσης».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς, δήώσε χθες ότι  «Εάν η σερβική γλώσσα είναι η πλειοψηφική γλώσσα στην απογραφή , θα ξεκινήσουμε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό διάλογο για την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας στην ανώτατη νομική πράξη του Μαυροβουνίου , το Σύνταγμά του»,

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ενημέρωσε τους αρμόδιους θεσμούς ότι έχει λάβει πληροφορίες ότι προετοιμάζεται απόπειρα δολοφονίας του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του. Την πληροφορία υποστήριξαν και «ειδικοί»  από την Πρίστινα  που είχαν πληροφορίες ότι « παραστρατιωτικοί και εγκληματίες από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο εμπλέκονται στα σχέδια δολοφονίας του Μίλο Τζουκάνοβιτς»

ΣΚΟΠΙΑ. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ σε χθεσινοβραδινή εμφάνιση της στην Τ/Ο «ΑΛΣΑΤ» είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της Σεβερνοματσεντόνιγια» και ότι   «στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να υποστηρίξουν και να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας ».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Μεταφορών της Σερβίας Γκόραν Βέσιτς αναμένει τη σημαντική συνάντηση με τον υπουργό Αλεξάνταρ (Λόντον) Νικόλοβσκι για την προώθηση του σιδηροδρομικού έργου υψηλής ταχύτητας Νις-Σκόπια.

ΣΚΟΠΙΑ. Το ταξίδι του γιου του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον  βρίσκεται στο επίκεντρο, των ρεπορτάζ της αντιπολιτευσεως που ζητούν από τον Μίτσκοσκι  να αποκαλύψει τους «ιδιωτικούς λογαριασμούς» που κάλυψαν  «τα έξοδα» «για τον γιο». Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ορίστηκε επακριβώς από τη Συμμαχία και αριθμούσε συνολικά 21 μέλη, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ. Ο Γιόβαν Μίτσκοσκι , δεν ήταν ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας, αν και ο Πρόεδρος Μίτσκοσκι είχε πρόσκληση να συνοδεύεται από ένα μέλος της οικογένειας του.»

ΣΚΟΠΙΑ. Περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την απόλυση του Ζλάτκο Περίνσκι από από την Ντανέλα Αρσόβσκα, από τη θέση του διευθυντή Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Σκοπίων ο Ζλάτκο είναι τώρα υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Αρσόβσκα ήταν η μόνη που δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση της Νέας Κυβέρνησης με τους Δημάρχους. Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές. Της απευθύνω έκκληση, ανά πάσα στιγμή, αν σκέφτεται και εκτιμά ότι εμείς ως υπουργείο μπορούμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο, στη χθεσινή συνέντευξη στο  Ράδιο Φρη Γιούροπ.

 ΤΙΡΑΝΑ. Επικαλούμενα στοιχεία της Eurostat, τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότεροι από 213.000 Αλβανοί πολίτες έχουν λάβει υπηκοότητα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο  Στατιστικής (INSTAT), ο αριθμός των τουριστών από το Κοσσυφοπέδιο που περνούν τις διακοπές τους στην Σκιπερία (Αλβανία) αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Το 2019, οι τουρίστες από το Κοσσυφοπέδιο αντιπροσώπευαν το 35% του συνολικού αριθμού των επισκεπτών στην Σκιπερία , ενώ το 2021, το 46% του συνολικού αριθμού τουριστών ήταν από το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, φέτος, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. Πρόεδρος του Τουριστικού Συμβουλίου Κοσσυφοπεδίου Ρουσντί Κουρτισάι ανέφερε ότι ο αριθμός των τουριστών από το Κοσσυφοπέδιο  προς της Αλβανία έχει μειωθεί λόγω  της κατάργησης  των θεωρήσεων, αλλά και την αύξηση κατά 40% των τιμών στην Αλβανία.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι Κοσσοβάροι επιλέγουν κυρίως την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού γραφείου «Veneta Travel»  είπε σε αλβανικό Κανάλι  ότι , «οι τουρίστες έχουν πλέον μεγαλύτερη επιλογή προορισμών διακοπών, επειδή δεν έχουν πλέον πρόβλημα με τις θεωρήσεις». «Προσφέρουμε διαμερίσματα στην Καλλιθέα Χαλκιδικής σε λογικές τιμές και ο κόσμος θέλει να εξερευνήσει περισσότερο. Για την Αττάλεια, για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε τόσο φθηνές όσο και ακριβότερες ρυθμίσεις.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου