Ιουλίου 11, 2024

Επί Τροχάδην


ΣΟΦΙΑ. Ο Αχμέτ Ντογκάν μίλησε και ζήτησε την απομάκρυνση της συμμορίας Πέεφσκι από το  «Κίνημα  για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (ΚΔΕ). Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΔΕ  ζήτησε τις παραιτήσεις του Ντέλιαν Πέεφσκι , του Χαλίλ Λετίφοφ, αναπληρωτή προέδρου του ΚΔΕ  και μέλους του Κεντρικού Γραφείου , του Στάνισλαβ Ατανάσοβ  αναπληρωτή προέδρου του ΚΔΕ και μέλους του Κεντρικού  Γραφείου, του Χαμίντ Χαμίντ , αναπληρωτή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΔΕ και μέλους του Κεντρικού Γραφείου, της Ερτένν Ανίσοβα  αναπληρωτή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΔΕ και του, Ράντοσλαβ Ρεβάνσκι.

«Αφήστε τα συλλογικά όργανα να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν μέλη του ΚΔΕ ή όχι», είπε ο Ντογκάν, που μίλησε για «σοβαρή κρίση» στο Κόμμα που προκαλείται «από τη συστηματική  παραβίαση του καταστατικού», και  την «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων της τελευταίας Εθνικής Διάσκεψης του  Φεβρουάριο, καθώς και από τη βάρβαρη στάση απέναντι στα μέλη των κεντρικών διοικητικών οργάνων».

Ο Ντογκάν μίλησε ανοιχτά για την «Μαφία-Πέεφσκι». «Ποτέ, από την ίδρυσή του πριν από περισσότερα από 34 χρόνια, το Κίνημα δεν χρησιμοποίησε  κακοποιούς για να απειλήσει τις οικογένειές μας, να πάρει τις δουλειές των ανθρώπων με την εισαγγελία και τις αστυνομικές υπηρεσίες»., ανέφερε στη δήλωσή του και πρόσθεσε: «Προς μεγάλη μου έκπληξη, υποστηρίζεται ότι όλα όσα έγιναν έγιναν με τη συγκατάθεσή μου!»,

«Υπάρχει μια προσπάθεια εσωκομματικού πραξικοπήματος  προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η κομματική εξουσία για προσωπικά και ομαδικά συμφέροντα, και πάνω απ 'όλα για να αλλάξει το πολιτικό προφίλ του κόμματος. Αυτή η διαδικασία παράνομης αντικατάστασης του ΚΔΕ και πρέπει να σταματήσει κατηγορηματικά. Κανείς δεν μπορεί να κλέψει ή να οικειοποιηθεί το ΚΔΕ. Το Κίνημα δεν είναι ατομική επιχείρηση. Και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ανήκει σε κανέναν», δήλωσε ο Ντογκάν και είπε στα μέλη και τους Οπαδούς. «Σας ζητώ να απελευθερωθείτε από το φόβο. Ζούμε σε έναν ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο. Υπερασπιστείτε τον!».

Ο Πέεφσκι αρνήθηκε να παραιτηθεί και δήλωσε ότι: «Οι εποχές, στις οποίες ομάδες ανθρώπων, δομών και προσώπων διαγράφονταν «από ψηλά» με ένα τηλέφωνο ή ένα φαξ πέρασαν. Ο αυταρχισμός είναι ασυμβίβαστος  με το κράτος δικαίου, τον αγώνα για δημοκρατία, δικαιώματα και νομιμότητα .Οι εκτιμήσεις του κ. Ντογκάν είναι αβάσιμες, και η επιμονή στις παραιτήσεις στερείται οποιασδήποτε βάσης στο Καταστατικό . Και πού θα οδηγήσει αυτό το αίτημα; Στο απόγειο του ΚΔΕ, το οποίο φέραμε στη δεύτερη πολιτική δύναμη και τον αριθμό ρεκόρ βουλευτών για όλα τα 34 χρόνια. Ποιανού  βούληση θέλει να σπάσει αυτή την επιτυχία!; Και ποιος θα φέρει την ευθύνη ενώπιον εκείνων που μας εμπιστεύτηκαν αυτό και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για τη ζωή τους σε εμάς!; Ή πάλι, τους ζητείται να παραμείνουν σιωπηλοί και να υπακούσουν στην ελίτ που τους έχει χρησιμοποιήσει για τόσο πολύ καιρό. Αυτό είναι απαράδεκτο και αδύνατο. Και όχι, δεν θα τα παρατήσω και δεν θα προδώσω τους ανθρώπους που μου έδωσαν την εμπιστοσύνη τους. Δεν είμαι προδότης! Κρατάω το λόγο μου! Από τώρα και στο εξής, ο δρόμος είναι σαφής. Συνεχίζουμε με την ομάδα μου με την εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας, για τη Νέα Αρχή, στο όνομα ενός καλύτερου και σοφότερου Αύριο. Ο Αχμέντ Ντογκάν και εγώ γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά και γνωρίζουμε και οι δύο ποια είναι η αλήθεια. Η ιστορία θα δείξει ότι είχα δίκιο. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη Νέα Αρχή».

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ μίλησε με τον πρωθυπουργό της Σεβερνοματσεντόνιγια    πριν από την Σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Ο Γκλάβτσεφ είπε στους Βούλγαρους ανταποκριτές. «Ήμασταν της ίδιας άποψης ότι η ένταση των δηλώσεων  πρέπει να μειωθεί , γιατί γνωρίζετε ότι συνήθως δεν υπάρχει ένταση μεταξύ των πολιτών, μεταξύ των δυο λαών . Αυτή είναι η δική μου αντίληψη κατ' αρχήν. Και είναι καλύτερο να βοηθήσετε και εσείς.(Τα ΜΜΕ) .Τέλος πάντων, μιλήσαμε για την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων και επιστροφής στην κατάσταση που ήταν το 2017, όταν υπογράφηκε η Συνθήκη Καλής Γειτονίας». Ο Γκλάβτσεφ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις καλές σχέσεις» και σημείωσε: «είμαστε κάτι περισσότερο από γείτονες»  με τη Σεβερνοματσεντόνιγια . Ο  Γκλάβτσεφ  τόνισε ότι «η Βουλγαρία δεν έχει υποχωρήσει σε τίποτα»

ΣΚΟΠΙΑ. Τα μέσα ενημέρωσης στη Σεβερνοματσεντόνιγια   έκαναν το καλύτερο δυνατό για να δώσουν διαστάσεις «εθνικού Αγώνα» στην παρουσία του Μίτσκοσκι  στην Ουάσιγκτον. Η χειραψία με τον Μπάϊντεν και τον Στόλτενμπεργκ έγινε  «συνάντηση», όπως και η συνομιλία στο «πόδι» με την κυρία Μελόνι. Έκταση δόθηκε στην δήλωσή του ότι « η Μακεδονία  δεν έλαβε καμία εγγύηση ότι τα Σκόπια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εγγράψουν τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα της χώρας». Το γεγονός ότι παρέβη την αυτόδεσμευση του, ότι  θα χρησιμοποιεί το επίσημο όνομα της χώρας  στο εξωτερικό, και στην Ουάσιγκτον ομιλούσε για «Μακεδονία» και «κυβέρνηση της Μακεδονίας» θα σχολιαστεί μετά την επιστροφή του. Τα κανάλια πρόβαλαν και τη εξής δήλωση του (εκκολαπτόμενου) «Εθνάρχη». «Με τους συμμάχους μας, δεσμευόμαστε για την ειρήνη, τη σταθερότητα και το κράτος διεθνούς δικαίου», και ότι το 2% του προυπολογισμού θα δαπανηθεί για τις ανάγκες του Στρατού.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Βοσνιακό Εθνικό Συμβούλιο (BNS) θα διοργανώσει σήμερα στα Σκόπια την παραδοσιακή αναμνηστική «Πορεία για τη Σρέμπρενιτσα», ως ένδειξη σεβασμού και μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του 1995 στη Σρέμπρενιτσα. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από το «Βέρο Παρκ» στο Τσαϊρ , θα συνεχίσει κατά μήκος της λεωφόρου Τζόν Κέννεντυ , θα περάσει από το παλιό Παζάρι , από την πλατεία «Φιλίππου Β'» και θα καταλήξει στην πλατεία «Μακεδονίας» στις 7 μ.μ.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο υπουργός Μεταφορών  Αλεξάνταρ (Λόντον) Νικόλοσκι  δήλωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος Κίτσεβο-Αχρίδα  θα ολοκληρωθεί το 2026, από τη «Μπέχτελ» αφού, «η σύμβαση δεν μπορεί να καταγγελθεί» και τόνισε: «Θα παλέψουμε με την «Μπέχτελ»  για να πάρουμε περισσότερα χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου για το ίδιο χρηματικό ποσό που έχει συμφωνηθεί

ΣΚΟΠΙΑ. Η πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς , Τατιάνα Ντιμίτροφσκα, δήλωσε ότι η Επιτροπή είχε σχηματίσει φακέλους για το διορισμό του Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετά από ενημέρωση από τον νυν Υπουργό Εσωτερικών άνοιξε φάκελο σχετικά με ενέργειες του προηγούμενου Αναπληρωτή Υπουργός και η ανάλυση των εγγράφων για αυτές τις υποθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν του επιτρέπεται  εκ της θέσεως του να μιλήσει για το ποιες μυστικές υπηρεσίες εμποδίζουν  τη Σερβία να γίνει η ηγετική χώρα στην εξόρυξη λιθίου, Ο Σέρβος Πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου του (επιδοτούμενου από το Κράτος Δικαίου)  Τ/Ο σταθμό  «N1».  «Δεν μπορώ να σας πω πολλά γιατί δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο τη θέση της Σερβίας. Η θέση μου , επιβάλλει τεράστια ευθύνη και δεν θέλω να προσθέσω το βάρος της πρόσθετης αντιπαράθεσης με εκείνους που είναι πολλές φορές ισχυρότεροι από τη Σερβία. Με αυτόν τον τρόπο αρκεί να γνωρίζουμε τι έκαναν», δήλωσε ο Βούτσιτς τονίζοντας ότι «τουλάχιστον δύο δυτικές υπηρεσίες» εμπλέκονται και γνωρίζουν πολύ καλά τι εντολές έδωσαν και σε ποιους». Όπως είπε, «στόχος ήταν να καθυστερήσει η Σερβία γιατί, αν είχε ξεκινήσει εγκαίρως, το ορυχείο θα μπορούσε να είχε ανοίξει το 2026». «Ξέρω πολλά άλλα πράγματα για τα οποία δεν μιλάω. Επειδή κάθε λέξη που λέω θα σήμαινε να μπω σε αυτό που θέλω να αποφύγω με κάθε κόστος. Θέλω να διατηρήσουμε τόσο τη σταθερότητα όσο και την ειρήνη στη χώρα, να φιλονικούμε και να φιλονικούμε με οποιονδήποτε στον κόσμο όσο το δυνατόν λιγότερο. Όχι μόνο με τους ισχυρότερους», δήλωσε ο Βούτσιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς, αντιδρώντας στη δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, στο CNN για τα σερβικά στρατόπεδα  είπε ότι η Σερβία «δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία ή το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ».

«Τα στρατόπεδα του σερβικού στρατού βρίσκονται στο ίδιο μέρος εδώ και χρόνια. Το γεγονός ότι ο Κούρτι προσπαθεί να κάνει ένα δράμα στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το πώς υποτίθεται ότι κινδυνεύει το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πώληση ομίχλης στους δυτικούς χορηγούς του», δήλωσε ο Βούτσεβιτς και τόνισε ότι . «ο Κούρτι δεν είναι θύμα, ούτε κινδυνεύει κανείς στο Κοσσυφοπέδιο, εκτός από τον σερβικό λαό που στερείται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Βούτσεβιτς πρόσθεσε ότι ο σερβικός στρατός θα συνεχίσει να ενισχύεται και να εκσυγχρονίζεται, καθώς είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας της Σερβίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. οι μουσουλμάνοι δίνουν σήμερα μια ακόμη παράσταση της «τραγωδίας» «γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα» που διαπράχθηκε «σαν σήμερα το 1995». οι σειρήνες θα ηχήσουν σε όλη τη Βοσνία Ερζεγοβίνη το μεσημέρι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα «θύματα της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα». η «γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», είναι «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας», η, «στην οποία σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός βόσνιων ανδρών και αγοριών ηλικίας μεταξύ 12 και 77 ετών». «η γενοκτονία διαπράχθηκε από τον στρατό της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, συμπεριλαμβανομένου του παραστρατιωτικού σχηματισμού  «Σκορπιοί», υπό τον έλεγχο του υπουργείου εσωτερικών της Σερβίας. Χθες κατέληξε στο Ποτοτσάρι η τριήμερη Πορεία Μνήμης που ξεκινάει από το Νέζουκ και φθάνει στην Σρεμπρένιτσα. Ένας από  περίπου 6.000 συμμετέχοντες πέθανε κατά την άφιξη από εξάντληση . Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Ολίβερ Βάρελι.με γραπτή τους δήλωση τόνισαν ότι « η γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα ήταν μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία» και ότι, «δεν υπάρχει θέση ανάμεσά μας για εκείνους που αρνούνται τη γενοκτονία, προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και δοξάζουν τους εγκληματίες πολέμου»,

ΤΙΡΑΝΑ. Μετά από αίτημα της Σκιπερίας  (Αλβανίας)  για βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στο δήμο της Δρόπολης , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, να στείλει τέσσερα αεροπλάνα από την Ελλάδα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιά. Αυτό το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει έναν στόλο πυρόσβεσης 28 αεροσκαφών και τεσσάρων ελικοπτέρων, καθώς και ομάδες 556 πυροσβεστών από 12 κράτη μέλη, οι οποίοι σταθμεύουν στρατηγικά σε καίρια σημεία σε 10 χώρες της Ευρώπης και είναι έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να βοηθήσουν τα τοπικά πυροσβεστικά πληρώματα στην αντιμετώπιση των πυροσβεστικών στοιχείων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου