Ιουλίου 10, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΟΦΙΑ. Το Κίνημα  για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες ΚΔΕ θα προσπαθήσει  να σχηματίσει κυβέρνηση με δεύτερη εντολή δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ντέλιαν Πέεφσκι  μετά από συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ορισμένοι από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας.Οι βουλευτές που υποστηρίζουν τον επίτιμο πρόεδρο Αχμέντ Ντογκάν αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη συνεδρίαση. Μετά τη συνάντηση, ο Πέεφσκι  δήλωσε ότι το ΚΔΕ είχε στείλει επιστολές σε όλα τα πολιτικά κόμματα, για την υποστήριξη μιας κυβέρνησης με την δειλότερη εντολή , αλλά όχι στην «Αναγέννηση»  (Βαζραζντάνε) , επειδή, «είναι ένα ρωσόφιλο κόμμα».

-Το κόμμα ΓΚΕΡΜΠ, (Μπορίσοφ) επανέλαβε την Τρίτη την απόφασή του ότι δεν θα υποστηρίξει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης ή της τρίτης διερευνητικής εντολής.«Οι όρκοι και οι εκκλήσεις για υποστήριξη ενός υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο της δεύτερης ή της τρίτης εντολής αποσκοπούν στην επίλυση ζητημάτων κομμάτων και συνασπισμών χωρίς να καθοδηγούνται από αρχές. Αυτός δεν είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης ζητημάτων που είναι σημαντικά για την κοινωνία». «Το κόμμα διαπιστώνει ότι οι διαφορές και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων στην 50ή Εθνοσυνέλευση, που εξελέγη στις 9 Ιουνίου, δεν παρέχουν την απαραίτητη βάση για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης». «Οι ψηφοφόροι καταλαβαίνουν ότι αν αρνηθείς να διαπραγματευτείς με τον νικητή των εκλογών, αλλά προτείνεις συνομιλίες με το κόμμα που ήρθε δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κ.λπ., αυτό είναι πολιτικό πείσμα και όχι λογική. Βασιζόμαστε στην πολιτική ωριμότητα στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία ως προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης  στην επόμενη Εθνοσυνέλευση», ανέφερε η δήλωση του ΓΚΕΡΜΠ.

- «Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα υποστηρίξει κυβέρνηση με τη δεύτερη  εντολή , αλλά είναι έτοιμο να μεσολαβήσει για την Τρίτη» δήλωσε ο ασκών χρέη προέδρου των Σοσιαλιστών, Ατανάς Ζαφειροφ, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου:

-Η ηγεσία του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ΚΔΕ) εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους Διεθνείς Φιλελεύθερους για την υποστήριξή τους στο Κόμμα και τον επίτιμο πρόεδρό του Αχμεντ Ντογκάν. Νωρίτερα την Τρίτη, το γραφείο του ευρωβουλευτή Ιλχάν Κιουτσούκ, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της «Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη», ανακοίνωσε ότι η Ομάδα των Φιλελεύθερων στην Ευρώπη   εκφράζει  την υποστήριξή της  στον επίτιμο πρόεδρο. Η δήλωση του ΚΔΕ αναφέρει ότι «για περισσότερα από 20 χρόνια το κόμμα ακολουθεί σταθερά την πορεία των ευρωατλαντικών και ευρωπαϊκών αξιών». «Για το ΚΔΕ , το Κράτος Δικαίου, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ευρωπαίων πολιτών, η προστασία της ταυτότητας και της ενότητας ήταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής», ανέφερε το κόμμα.

ΣΟΦΙΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε «εν μέρει αντισυνταγματική» την απόφαση της 49ης Εθνοσυνέλευσης, με την οποία η Ντεσισλάβα Ατανάσοβα  και ο Μπόρισλαβ Μπελαζέλκοφ εξελέγησαν ως συνταγματικοί δικαστές για θητεία 9 ετών.Οι δέκα δικαστές που συμμετείχαν στην απόφαση δεν βρήκαν αντίφαση με το Σύνταγμα  όσον αφορά την επιλογή των δύο, αλλά μόνο με τη διάρκεια της θητείας τους, η οποία θα είναι περίπου επτά χρόνια. Έτσι, η Ντεσισλάβα Ατανάσοβα  και ο Μπόρισλαβ Μπελαζέλκοφ  παραμένουν συνταγματικοί δικαστές, αλλά δεν θα έχουν πλήρη θητεία. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα .Η Ατανάσοβα και ο Μπελαζέλκοφ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

ΣΚΟΠIΑ. Η κυβέρνηση της  Σεβερνοματσεντόνιγια έδωσε στην δημοσιότητα την ομιλία του Μίτσκοσκι στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Για την ένταξη των Βουλγάρων στο προοίμιο του Συντάγματος είπε:  «Δεν θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις εάν δεν συμπεριλάβουμε στο Σύνταγμα αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας από τη βουλγαρική μειονότητα στη Μακεδονία. Είναι όμως αυτό το τελευταίο αίτημα; Ποιος μπορεί να μας πει ότι αυτό είναι το τελευταίο αίτημα; Δεν έχουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα». Αναφέρθηκε επίσης στα δικαιώματα των Μακεδόνων στην Βουλγαρία.  «Ποιος είναι ο θεσμός στην Ευρώπη που κρίνει αν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα κάποιου; Μιλάμε για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, όπου υπάρχουν 14 αποφάσεις που λένε ότι έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα της μακεδονικής κοινότητας στη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση όσον αφορά τη βουλγαρική μειονότητα στη χώρα μου. Το λογικό ερώτημα είναι: ποιανού τα δικαιώματα παραβιάζονται και ποιος είναι ο σκοπός ενός τέτοιου βήματος», δήλωσε ο Μίτσκοσκι, σύμφωνα με το κέντρο Τύπου του υπουργικού συμβουλίου στα Σκόπια.

Το «Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μακεδονίας», που είναι εταίρος του κυβερνώντος ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ, ζήτησε ακύρωση της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «οι ηγέτες των ανατολικών και των νότιων γειτόνων της Μακεδονίας ενεργούν συντονισμένα με αυτοκρατορικές απαιτήσεις εις βάρους των συμφερόντων του μακεδονικού λαού». Πρόεδρος του κόμματος είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Μίτσκοσκι  ο Λιούπτσο Ντίμοφσκι.

ΣΚΟΠIΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 450 ευρώ, όπως απαιτούν τα συνδικάτα, παραμένει αβέβαιη. H υπουργός Οικονομικών Γκόρνταν Ντιμιτρίεφσκα Κοσοβσκα σε δήλωσή της στο «Κανάλι 5»  ανέφερε ότι πρέπει να γίνει «σοβαρή ανάλυση και μελέτη» πριν ενεργήσει, διότι « ο προϋπολογισμός είναι σε πολύ κακή κατάσταση».  Ο Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Φατμίρ Λιμάνι είπε ότι « η προηγούμενη κυβέρνηση, χρησιμοποίησε ή καταχράστηκε,τοι 80% του προϋπολογισμού του υπουργείου μας, και έθεσε υπό αμφισβήτηση τους τακτικούς μισθούς που πρέπει να καταβληθούν». Από το Κόμμα λένε ότι υπάρχει σχέδιο για να μιλήσουν με τα συνδικάτα μόλις επιστρέψει  ο πρωθυπουργός. Τα συνδικάτα δεν έχουν κάνει πίσω, επισημαίνοντας εδώ και μέρες ότι η Σεβερνοματσεντόνιγια έχει τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην περιοχή και η διόρθωσή του πρέπει να γίνει άμεσα. Οι (μετεκλογικοί) υπολογισμοί της Συνομοσπονδίας  δείχνουν ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 1.000 ευρώ για να τα βγάλει πέρα τον μήνα (μόνο για το βασικό κόστος ζωής), το οποίο επί του παρόντος δεν μπορεί να καλυφθεί από τους δύο κατώτατους μισθούς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Τόμας Σουνιόγκ ανακοίνωσε ότι έχει  προγραμματιστεί συνάντηση της Πρεσβείας με την «Υπηρεσία Σύγκρισης και Επαλήθευσης Περιουσίας του Κοσσυφοπεδίου», στην οποία θα συζητηθούν οι εντολές έξωσης από διαμερίσματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου, και τόνισε ότι η ομάδα του «έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι κάθε υπόθεση επιλύεται σύμφωνα με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο Σουνιόγκ που ολοκληρώνει τη θητεία του στην Πρίστινα δήλωσε επίσης: «Θέλω να δω το Κοσσυφοπέδιο να συνεχίζει την πορεία του προς την ΕΕ».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε στο CNN ότι η Σερβία είναι «πολύ επιθετική» και ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους να ασκήσουν πίεση στο Βελιγράδι για την απομάκρυνση των στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται κοντά στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Αρντιάν Καστράτι, δήλωσε ότι το κυβερνών Κίνημα Αυτοδιάθεσης σε κάθε προεκλογική εκστρατεία, αντί για αναπτυξιακά προγράμματα και ιδέες, μιλά για την πιθανότητα πολέμου, και γι 'αυτό «κάλεσε τη διασπορά να έρθει στο Κοσσυφοπέδιο για να παρακολουθήσει την «αναμέτρηση στο  Facebook με τη Σερβία», αντί να πάει στη θάλασσα», «Το να μιλάμε για πόλεμο είναι πλύση εγκεφάλου που προσφέρει ο Κούρτι  ελλείψει αναπτυξιακών προγραμμάτων και ιδεών», δήλωσε κα ρώτησε την κυβέρνηση «γιατί ανησυχεί τόσο πολύ για πιθανές συγκρούσεις» αφού  η ΚΦΟΡ έχει εντείνει την παρουσία της στο βορρά.

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Ο Κούρτι διώκει  τους διευθυντές των 14 σερβικών σχολείων επειδή  δεν δεχθήκαν   την εγκατάσταση εκλογικών τμημάτων σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Η Εισαγγελία στην Κόσοβσκα Μίτροβιτσα, ξεκίνησε προκαταρτική έρευνα σε βάρος των  14 διευθυντών των Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου  για «παρακώλυση  της διαδικασίας ψηφοφορίας». Η πράξη αυτή επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έως δύο ετών. Τα εντάλματα  κλήτευσης από την Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου επιδόθηκαν στις διευθύνσεις κατοικίας των 14 Διευθυντών που κλήθηκαν για κατάθεση  στα τμήματα 14 της  Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου .Πρώτος εξετάστηκε ήδη ένας διευθυντής από Σχολείο   του δήμου Λεποσάβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, Ο Πρωθυπουργός Μίλος  Βούτσεβιτς  προήδρευσε της συνόδου του Συντονιστικού Συμβουλίου  για την Αύξηση του ΑΕΠ που συζήτησε  «προτάσεις μέτρων για «επενδύσεις  σε υποδομές», «βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος», «προσέλκυση επενδύσεων» για  αύξηση του ΑΕΠ», στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος Βούτσιτς ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Σερβία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη με αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% το πρώτο τρίμηνο».                                 Ο Πρόεδρος Βούτσιτς συναντήθηκε αργότερα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Οντίλ Ρενώ-Μπάσσο και συζήτησαν με τα έργα προτεραιότητας στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις δυνατότητες της Σερβίας για νέες επενδύσεις στο πλαίσιο της Expo 2027. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετική».

- Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρέσβη Λι Μινγκ και με την ευκαιρία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Κίνας όσον αφορά την ασφάλεια, καθώς και την καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο Ντάτσιτς και ο Πρέσβης Μινγκ συμφώνησαν σε περαιτέρω βήματα κοινών ασκήσεων και εκπαίδευσης ειδικών αστυνομικών μονάδων, καθώς και άλλων μέτρων  που προωθούν τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Βοηθός Διοικητής της Μονάδας Συνοριακής Αστυνομίας του Τρέμπινιε, Μπλάγκογιε Μίλοβιτς, και ο πολίτης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της Κροατίας, Ίβιτσα Μπάγκο, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για οργανωμένο έγκλημα και άλλα ποινικά αδικήματα, ενώ ο Αναπληρωτής Διευθυντής της SIPA, Ζόραν Γκάλιτς, διέφυγε στην Κροατία, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ,Ο Μίλοβιτς και ο Μπάγκο συνελήφθησαν  με εντολή της Εισαγγελίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και κατηγορούνται για λαθρεμπόριο  «προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης», και  «κατάχρησης θέσης εξουσίας» , Η έρευνα περιελάμβανε επίσης τον Γκάλιτς για «δωροληψία»  και κατάχρηση της θέσης του κατά την περίοδο που ήταν διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Αφού  (Έλμεντιν) Κονάκοβιτς παραδέχτηκε ότι «η είσοδος των δοκίμων των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σύμφωνη με το νόμο», ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι: «Η πολιτική και μιντιακή τρέλα που έχει κατακλύσει το πολιτικό Σεράγεβο γίνεται αφόρητη και αυτή η υστερία που δημιουργείται ενάντια σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον σερβικό λαό, τη Σερβία και τη Σέρπσκα έχει περάσει εδώ και καιρό τα όρια της ομαλότητας».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς , δήλωσε ότι η «αναδόμηση» της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου και ότι θα εισέλθουν στην κυβέρνηση ένας  αντιπρόεδρος και οι υπουργοί από τις τάξεις του Συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», που αποτελείται από τη «Νέα Σερβική Δημοκρατία» και το  «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα». Ο Μάντιτς είπε ότι στη «Νέα Σερβική Δημοκρατία» της οποίας είναι επικεφαλής, θα δοθούν τα υπουργεία , Παιδείας, Χωροταξίας και Τουρισμού , ενώ, η θέση του Αντιπροέδρου και του Υπουργού Μεταφορών θα ανήκουν στο «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι βουλευτές χθες επέκριναν το έργο της Εισαγγελίας του Μαυροβουνίου Ο Ανώτατος Εισαγγελέας Μίλοραντ Μάρκοβιτς κατά τη χθεσινή ακρόαση ενημέρωσε τους βουλευτές  ότι τρεις εισαγγελείς έχουν απομακρυνθεί από το αξίωμά τους και έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον τους και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 103 εισαγγελείς που εργάζονται . «Περιμένουμε άλλους 12 που θα αναλάβουν υπηρεσία  μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε αναμένουμε ότι η πληρότητα θα είναι 85% μέχρι το τέλος του έτους», είπε. Ο Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ζήτησε να προχωρήσει η διαλεύκανση της υπόθεση της δολοφονίας του Ντούσκο Γιοβάνοβιτς. «Η δολοφονία του Γιοβάνοβιτς αποτελεί μεγάλο βάρος για τη δικαιοσύνη στο Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Αμπάζοβιτς. Ο επικεφαλής του Βοσνιακού Κόμματος Έρβιν Ιμπραΐμοβιτς, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της  έκθεσης του Εισαγγελικού Συμβουλίου «λόγω της μη επίλυσης υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου», επειδή «η Εισαγγελία πρέπει να είναι στο πλευρό ττων θυμάτων». Ο Αντρίγια Νίκολιτς, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, μίλησε για «επιλεκτική πρόσβαση στη δικαιοσύνη» και υποστήριξε τον κρατούμενο ήδη Εισαγγελέα του Τζουκάνοβιτς Μίλιβογιε Κάτνιτς. «Το δικαστικό σώμα είναι ένας καρκίνος στο Κράτος και δεν υπάρχει δικαιοσύνη στο Μαυροβούνιο έως ότου όλοι όσοι οργάνωσαν το ψεύτικο πραξικόπημα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο βουλευτής του NSD Γιοβάν Βουκούροβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπουργός Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου, Φατμίρ Γκιέκα, τραυματίστηκε ελαφρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συνέβη περίπου στις 5 μ.μ. στο δρόμο από το Μπαρ Bar προς το Ούλτσινιε. Μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου του Ούλτσινιε. Σύμφωνα με την αστυνομία, οδηγούσε υπηρεσιακό τζιπ και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο υπουργός έκανε  προσπέραση ενός κομβόϊ οχημάτων και βρισκόταν στο αντίθετο ρεύμα.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σκιπερίας (Αλβανίας) Ίγκλι Χασάνι που μετείχε στο ΦΟΡΟΥΜ «Γυναίκες, Ειρήνη, Ασφάλεια», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον είναι η θέση των γυναικών, οι νέες προκλήσεις ασφαλείας, η καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών και η επίλυση οικονομικών και κλιματικών προβλημάτων. «Η Αλβανία παραμένει πλήρως δεσμευμένη σε όλα τα βασικά ζητήματα: τη θέση των γυναικών, την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε ο Χασάνι πού μίλησε  για τον « κρίσιμο ρόλο των γυναικών απέναντι στις νέες προκλήσεις ασφαλείας, την καταπολέμηση τρομοκρατικών απειλών, την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και τα μοντέλα επιπτώσεων των νέων τεχνολογιών».

ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, Αλβανός πυροβολήθηκε 8 φορές στην Ελλάδα:. Η μαφία των ναρκωτικών πίσω από επίθεση. Το θύμα συνελήφθη το 2021 για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Τότε βρέθηκαν στην κατοχή του ίδιου και των φίλων του περισσότερα από 2 κιλά κοκαΐνης και 5,4 κιλά χασίς . Τον επόμενο χρόνο, συνελήφθη επειδή πυροβόλησε στο αυτοκίνητο ενός άνδρα με τον οποίο είχε διαπληκτισμό.

ΤΙΡΑΝΑ. Μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές μαίνονται στη «νότια Αλβανία». «Πυροσβεστικά συνεργεία, υποστηριζόμενα από ελικόπτερο, έθεσαν υπό έλεγχο αρκετές δασικές πυρκαγιές χθες, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι τροφοδότησαν την εξάπλωση των φλογών κοντά στη Δρόπολη  το Φοινίκι , στους Αγίους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και την Πρεμετή» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σκιπερίας (Αλβανίας)  Νίκο Πελέσι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η απερχόμενη Ρουμάνα Επίτροπος  Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, παρουσιάζοντας έκθεση της θητείας της , είπε ότι « η Ρουμανία επωφελήθηκε από έναν νέο διάδρομο μεταφορών  Βορρά-Νότου, που  συνδέει τη Βαλτική Θάλασσα, τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο Πέλαγος και ότι για το λιμάνι της Κωνστάντζας διατέθηκαν  149 εκατομμύρια ευρώ  επιχορηγήσεις από την ΕΕ.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου