Ιουλίου 01, 2024

Επί Τροχάδην


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το έγγραφο για τον «ειρηνικό διαχωρισμό» που θα ονομάζεται «Συμφωνία για την ανάγκη έναρξης της διαδικασίας ρύθμισης των σχέσεων μεταξύ της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και της FBiH σύμφωνα με τη συμφωνία του Ντέιτον και τις διεθνείς πράξεις», θα διανεμηθεί  στους βουλευτές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα για να εγκριθεί. Το έγγραφο ,προβλέπει τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων πολιτικών και εδαφικών μονάδων που θα λειτουργούν σύμφωνα με τη συμφωνία. Το έγγραφο θα σταλεί επίσης στο Κοινοβούλιο της άλλης οντότητας.

ΣΟΦΙΑ. Ο Μητροπολίτης του Βίντιν Δανιήλ είναι ο νέος Πατριάρχης της Βουλγαρίας. Εξελέγη με 69 ψήφους υπέρ έναντι 66 για τον Μητροπολίτη της Βράτσα Γρηγόριο. Υπήρχαν και τρία άκυρα ψηφοδέλτια. Ο Μητροπολίτης Δανιήλ , (κοσμικό όνομα Ατανάς Τρεντάφιλοφ Νικόλοφ) γεννήθηκε το 1972 στο Σμόλιαν. Το 1997 έγινε δεκτός ως μαθητευόμενος στη Μονή του Χατζίντιμοβο και δύο χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε μοναχός και ιεροδιάκονος. Το 2002 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Το 2006 προήχθη στο βαθμό του Αρχιμανδρίτη. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου το 2008 χειροτονήθηκε επίσκοπος. Το 2010, όταν μετά από αίτημα του μητροπολίτη  ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας Ιωσήφ τοποθετήθηκε στην Μητρόπολη του. Το 2018  εξελέγη Μητροπολίτης του Βίντιν.Τον Νέο Πατριάρχη που θεωρείται «φίλος» των Ρώσων συνεχάρη ο Βαρθολομαίος.

ΣΟΦΙΑ. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε σχέδιο απόφασης στην Εθνοσυνέλευση  και ζητά να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ουκρανίας για την πώληση του εξοπλισμού του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» έως ότου διαπιστωθεί εάν μέρος του εξοπλισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια με ανακοίνωση του τόνισε ότι «η απογραφή στην Σκιπερία ( Αλβανία) δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό αριθμό των εθνικά Μακεδόνων στη χώρα». . Επιπλέον, το Υπουργείο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση του όρου «Βορειομακεδόνες».  και στη χρήση του ονόματος της χώρας ως υποκατάστατο μιας εθνοτικής κοινότητας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 2,4 εκατ. άτομα, μειωμένος κατά 410.000 σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε στη χώρα το 2011. Ο αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281, έναντι 5.512 στην απογραφή του 2011, ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται πλέον 7.957 άτομα ως «Βούλγαροι», αν και στις προηγούμενες 11 απογραφές στην Αλβανία ούτε ένα άτομο δεν καταγράφηκε ως Βούλγαρος.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής Βένκο Φιλίπτσε, (ο γυναικολόγος της κας Ζάεφ)  είναι ο νέος πρόεδρος της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της Μακεδονίας»  (SDSM). Κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές. Με καταμετρημένο  το 95% των  ψήφων στα 77 εκλογικά τμήματα έλαβε 9.052 ψήφους. Συνολικά 12.609 μέλη της SDSM πήγαν στις κάλπες Αυτό είναι το 54% των εγγεγραμμένων. Ο «δεύτερος» Γιόβαν Ντεσπότοφσκι  έλαβε 2.705 ψήφους. Ο τρίτος υποψήφιος, Αλεξάντρ Μπαούντεφσκι , πρώην υφυπουργός στο Υπουργείο Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης, κέρδισε 905 ψήφους, ενώ η πρώην υπουργός Άμυνας  Σλαβιάνκα Πετρόφσκα  εγκατέλειψε την κούρσα την ημέρα πριν από τις εκλογές, αλλά το όνομά της ήταν στο ψηφοδέλτιο. « Ευχαριστώ όλους όσοι ψήφισαν. Δεν έχω κανένα σχόλιο για το αποτέλεσμα. Ως φίλος, είμαι χαρούμενος για τον Βένκο αλλά ως μέλος δεν χαίρομαι για την SDSM. Και απόψε το κτίριο είναι άδειο και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί», δήλωσε ο Ντεσπότοφσκι στους δημοσιογράφους». Ο Βένκο Φιλίπτσε δήλωσε: «Θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του κόμματος. Θα ακολουθήσει μια περίοδος αναδιοργάνωσης, μεταρρύθμισης και ανανέωσης της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της Μακεδονίας».

ΤΕΤΟΒΟ. Στο Τέτοβο ξεκίνησε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση  (DUI) που συγκλήθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Αλί Αχμέτι που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μίτσκοσκι έχει μονοεθνική νομιμοποίηση, και ότι «το κράτος δεν θα έχει μέλλον, εάν δεν γίνει σεβαστή η φωνή των αλβανών ψηφοφόρων,, « Οι αποφάσεις του VMRO-DPMNE είναι άδικες και δεν φέρνουν σταθερότητα στο κράτος», δήλωσε ο Αχμέτι στο Γενικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν οι συνταγματικές αλλαγές.

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ. Στο φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της περιοχής, ο υπουργός Εξωτερικών της Σκιπερίας (Αλβανίας) Ίγκλι Χασάνι  συγκρούστηκε, (διπλωματικά) με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ. Στο Φόρμουμ, ο Αμερικανός καθηγητής Ντάνιελ Σέρβερ επέκρινε τον Λάϊτσακ., λέγοντας ότι είχε αποτύχει επειδή τα μέρη δεν εφάρμοσαν τη Βασική Συμφωνία των Βρυξελλών και το Παράρτημα της Αχρίδας και ως εκ τούτου ήταν αναποτελεσματικά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ,κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Χόπκινς Ντάνιελ Σέρβερ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Βούτσιτς Vucic κατάφερε «χωρίς καμία σφαίρα» να πάρει την εξουσία τόσο στην Ποντγκόριτσα όσο και στη Μπάνια  απάντησε ότι ότι ο  Σέρβερ  είναι Αλβανός λομπίστας και ότι προφανώς λυπάται που κάποιος που έχει διαφορετικούς περιφερειακούς στόχους από αυτόν πέτυχε κάτι χωρίς να ρίξει ούτε έναν πυροβολισμό.

Η Υπουργός Εξωτερικών  της Πρίστινα Ντονίκα Γκερβάλα μίλησε στο περιθώριο του Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, και δήλωσε ότι «απαιτείται στενή παγκόσμια συνεργασία λόγω των παγκόσμιων προκλήσεων ασφαλείας».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση του προσήλυτου στο Ισλάμ  Μίλος Ζούγιοβιτς στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βελιγράδι και τον τραυματισμό ενός φρουρού ότι «ήταν μια εντελώς προμελετημένη τρομοκρατική επίθεση»  και  ότι θα υπάρξουν περισσότερες συλλήψεις. Ο Ιγκόρ Δεσπότοβιτς, ο οποίος συνελήφθη χθες με την υποψία ότι είχε έρθει σε επαφή με τον Μίλος Ζούγιοβιτς, καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο «για υποκίνηση διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών», σλλά το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της Ποινής. Ο πρόεδρος της Σερβίας όταν ρωτήθηκε  Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα ισχύει ο κόκκινος συναγερμός, είπε ότι οι κρατικές αρχές «θα επιλύσουν το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη»  και ότι «όλα θα πάνε καλά» .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας και Πρόεδρος των «Προοδευτικών» Μίλος Βούτσεβιτς  μετά από τις απειλές από τον υπουργό Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου  ότι θα συλλάβει τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς «εάν αυτός έρθει στο Κοσσυφοπέδιο», απάντησε ότι, κανείς στην Πρίστινα δεν έχει ούτε το ένα εκατομμυριοστό της πολιτικής ικανότητας, της πνευματικής δύναμης και του ηθικού σθένους του Προέδρου της Σερβίας.

«Το γεγονός ότι ένας αυτοαποκαλούμενος υπουργός α ενός ψευδοκράτους σχολιάζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι απλώς ένας άλλος δείκτης ενός εξαιρετικά υψηλού βαθμού φθόνου και μίσους που κυριαρχούν στην πολιτική του Κούρτι».

Στους δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου χθες το πρωί, κολλήθηκαν αφίσες στους τοίχους  την εικόνα του Βούτσιτς και το μήνυμα «Ανώτατε Διοικητή, σας περιμένουμε». Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αναζητά τα άτομα που το έκαναν, και το γραφείο του εισαγγελέα έχει επίσης σχηματίσει υπόθεση για "διάδοση μίσους", όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για τη Βόρεια περιοχή, Βέτον Ελσάνι.

ΤΙΡΑΝΑ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Μπαϊρακτάρ» ξεκίνησαν τις αποστολές επιτήρησης και τα πρώτα πλάνα τους δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Πελέσι . « Είμαστε υπερήφανοι που μοιραζόμαστε τις πρώτες εικόνες των «Μπαϊρακτάρ». Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης και ασφάλειας. Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην εθνική άμυνα», Δήλωσε ο Πελέσι .Οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στην κατοχή τους τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Μπαϊρακτάρ» που αγοράστηκαν από την Τουρκία εδώ και αρκετούς μήνες. Τα «Μπαϊρακτάρ» θα χρησιμεύσουν επίσης για την παρακολούθηση των χασισοφυτειών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Την Παρασκευή, το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε το ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία στα στρατόπεδα Γιασένοβατς Νταχάου. Χθες ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε ότι πρότεινε προσωπικά το ψήφισμα για το  Γιασένοβατς και ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας  δεν είχε καμία σχέση με αυτό. «Αυτή η ιδέα ήταν  αρχικά δική μου, την πρότεινα, ο Μίλαν Κνέζεβιτς την υποστήριξε και την επικοινωνήσαμε στον πρωθυπουργό Μιλόϊκο Σπάϊτς. Δεν είχε καμία σχέση με τη Σερβία ή τον πρόεδρο αυτής της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ή οποιονδήποτε», δήλωσε ο Μάντιτς στην Τ/Ο «Πρβα».

 

 

 

 

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου