Ιουλίου 17, 2024

Η 17η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 17η Ιουλίου είναι η 199η ημέρα του δίσεκτου  2024. Απέμειναν 167 μέρες πριν το τέλος του έτους.

813. Οι Βούλγαροι υπό τον Κρούμο  λεηλάτησαν τα περίχωρα της Κωνσταντινουπόλεως

1048. Ο Άγιος Ρωμαίος αυτοκράτορας Ερρίκος Γ διόρισε τον επίσκοπο του Μπρίξεν, ως Πάπα, με την ονομασία Δάμασος Β'. 

1134. Στη μάχη της πολιορκούμενης Φράγκα οι Σαρακηνοί νίκησαν το χριστιανικό στρατό του βασιλιά Αλφόνσου Α της Αραγονίας, που τραυματίστηκε και πέθανε λίγο μετά την μάχη. 

1203. Οι Σταυροφόροι της Δ Σταυροφορίας που πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη επιτέθηκαν κατά της Πόλης και παρά την απεγνωσμένη αντίσταση, ιδιαίτερα από τους μισθοφόρους Βαράγγους, την κατέλαβαν. Ο Αλέξιος Γ΄ Άγγελος , εγκατέλειψε την πόλη και διέφυγε στην Θράκη παίρνοντας μαζί του το δημόσιο θησαυροφυλάκιο. Ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος απελευθερώθηκε από τη φυλακή και επανήλθε στον θρόνο, ενώ ο γιος του Αλέξιος που είχε φτάσει μαζί με τους Σταυροφόρους ανακηρύχθηκε συν-αυτοκράτορας ως Αλέξιος Δ΄.

 1245. Έληξε η πρώτη Σύνοδος της Λυών που συγκάλεσε ο Πάπας Ιννοκέντιος Δ που αφόρισε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄, τον κήρυξε «αντίχριστο» και «εχθρό της εκκλησίας», και «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου» και όρισε νέο αυτοκράτορα τον ευγενή Ερρίκο Ράσπε, με την εντολή να δολοφονήσει τον Φρειδερίκο Β΄. Η σύνοδος της Λυόν, αποφάσισε και νέα Σταυροφορία για την Απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. 

 1274. Ολοκληρώθηκε η Δεύτερη Σύνοδος της Λυών , η δέκατη τέταρτη οικουμενική σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στην οποία προήδρευσε ο Πάπας Γρηγόριος Ι΄ και την παρακολούθησαν πεντακόσιοι επίσκοποι, εξήντα ηγούμενοι και περισσότεροι από χίλιοι ιεράρχες. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο ήταν, ο πρέσβης του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου με μέλη του Ελληνικού κλήρο.

1279 . Οι Βούλγαροι του σφετεριστή Ιβάιλο Λαχανά νίκησαν στην Κλεισούρα του Κοτέλ το στρατό που έστειλε ο Μιχαήλ Η 'Παλαιολόγος για να βοηθήσει τον πολιορκημένο στο Τάρνοβο γαμπρό του,  Ιβάν Γ΄ Μίτσο-Ασέν που είχε παντρευτεί την Ειρήνη Παλαιολογίνα. 

1393 .Μετά από προδοσία καταλείφθηκε η πρωτεύουσα του Δεύτερου βουλγαρικού κράτους το Τάρνοβο, την οποία πολιορκούσαν τα στρατεύματα του Οθωμανού Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α, τρεις μήνες. Ο Ιβάν-Σισμάν εξακολουθούσε να βασιλεύει ως υποτελής του Σουλτάνου στη Νικόπολη του Δούναβη αλλά εντάχτηκε στην αντι-Οθωμανική συμμαχία του Ούγγρου βασιλιά Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου και μετά από την αποτυχημένη εκστρατεία στη Βλαχίας, ο Βαγιαζήτ Α΄ καρατόμησε τον Ιβάν-Σισμάν στη Νικόπολη στις 3 Ιουνίου 1395.

1429 . Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο ο Κάρολος Ζ΄ στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς.

1453. Στην τελευταία μάχη του Εκατονταετούς Πολέμου οι Γάλλοι πέτυχαν αποφασιστική νίκη εναντίον των Άγγλων στη μάχη του Καστιγιόν. Για πρώτη φορά σε μάχη επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποφασιστικό ρόλο είχε το πυροβολικό. Μετά από αυτή τη μάχη, τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν Μπορντό. 


1611. Ο σουηδικός στρατός, (4150) υπό τον   Τζέϊκομπ Ντελαγκάρντι μετα από σύντομη πολιορκία  κατέλαβαν το Νόβγκοροντ.

1710. Κατά τη διάρκεια του Βόρειου Πολέμου, παράδοση της φρουράς της Ρίγας στα ρωσικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Σερεμέτεφ.

1762.Ο Αλέξιος Ορλώφ στραγγάλισε μέσα στο παλάτι της Ρόψα τον Πέτρο τον Τρίτο και και ανήλθε στο θρόνο η Γερμανίδα Αικατερίνη Β .
1789. Ο Λουδοβίκος 16ος μετέβη το Παρίσι και αποδέχθηκε την τρίχρωμη σημαία.

1791. Η Γαλλική Εθνική Φρουρά υπό τη διοίκηση του Ζιλμπέρ ντυ Μοτιέ ντε Λα Φαγιέτ πυροβόλησε εναντίον πλήθους Αβράκωτων στο Πεδίο του Άρεως στο Παρίσι για να τους διαλύσει, σκοτώνοντας πάνω από 50 άτομα.

1793. Στη Γαλλία, μια μέρα μετά την κηδεία του Μαρά, εκτελέστηκε η Σαρλότ Κορντέ που τον σκότωσε. 

 1794.  Μάχη του Λα Τσαμπαντιέρ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του πολέμου της Βενδέας. Μαρτύριο των 16 Καρμελιτών της Κομπιένης στο Παρίσι.

1821. Η τελευταία μάχη των Παδούρων του Βλαδιμηρέσκου στην Σλομπόζια της Βλαχίας. Νικήθηκαν από τους Τούρκους. Ανάμεσα σε αυτούς που πιάστηκαν αιχμάλωτοι ήταν και ο αδελφός του Βλαδιμηρέσκου .

1861. Η κυβέρνηση του Μεξικού ενημέρωσε τους διεθνείς πιστωτές για την αδυναμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

1868 . Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας μεταφέρθηκε από το Κιότο στο Έντο ,
το σημερινό Τόκιο .

1879 . Σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Τόντορ Μπούρμοφ.

1911. Στο Τουργκάου της Ελβετίας άρχισε το Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο με 8.000 συμμετέχοντες.

1912 .Οι κάτοικοι της Ικαρίας υπό τον Ιωάννη Μαλαχία συνέλαβαν τις μικρές τουρκικές φρουρές στο νησί και ανακηρύξαν την Ικαριακή Πολιτεία

1913. Κατά το Β' Βαλκανικό Πόλεμο, ο Ρουμανικός Στρατός βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τη Σόφια.

1915. Η Γερμανία και η Αυστρία υπέγραψαν μυστική συμφωνία συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Στο μέτωπο της Ιταλίας άρχισε η δεύτερη Μάχη του Ισόνζο.

1918 . Τα ξημερώματα , στο υπόγειο της Βίλας Ιπάτιεφ, στο Αικατερίνμπουργκ, εκτελέστηκαν από τους Ιουδαίους ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρωσίας Νικόλαος Β' και η βασιλική Οικογένεια. Ανακηρύχθηκε η Σοβιετική Δημοκρατία της Σιβηρίας .Το υπερωκεάνιο «Καρπάθια», το πλοίο που διέσωσε 705 επιζώντες από τον Τιτανικό, βυθίστηκε ανοικτά της Ιρλανδίας από το γερμανικό υποβρύχιο U-55. 
 Το μήκος του Δυτικού Μετώπου έφθασε σε μήκος ρεκόρ για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τα 856 χιλιόμετρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διακήρυξαν ότι η βασική αρχή της αμερικανικής επέμβασης στην Άπω Ανατολή θα ήταν η μη παρέμβαση στα πολιτικά γεγονότα στη Ρωσία. Υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη του μεταξύ Γαλλίας και Μονακό.

1919 .Το τέλος του πολωνο-ουκρανικού πολέμου. 

1928 . Στο Μεξικό δολοφονήθηκε ο Αλβάρο Ομπρεγκόν, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.

1929 .Η Σοβιετική Ένωση διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, λόγω της λόγω της «αρπαγής» του Σιδηροδρόμου της Μαντζουρία.

1932. Συγκρούσεις στο Αμβούργο μεταξύ των των Σουτσστάφφελ των Εθνοσοσιαλιστών και των παραστρατιωτικών και του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

1936 . Εκδηλώθηκε το κίνημα του στρατηγού Φράνκο στη Μελίγια στο ισπανικό Μαρόκο εναντίον της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου και του πρωθυπουργού Μανουέλ Αθάνια.

1942. Άρχισε η  Μάχη του Στάλινγκραντ για τον Κόκκινο Στρατό 


1944.
 Στη Μόσχα  πραγματοποιήθηκε η «παρέλαση  των ηττημένων». Περίπου 60.000 Γερμανοί αιχμάλωτοι πολέμου οδηγήθηκαν μέσα από την πόλη, ακολουθούμενοι από μηχανές ποτίσματος, που ξέπλεναν (συμβολικά)  τους δρόμους. Η πομπή τελείωσε γύρω στις επτά το βράδυ.

1945 . Άρχισε στο Πότσνταμ η διάσκεψη των τριών δυνάμεων του αντιχιτλερικού Συνασπισμού . Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Χάρυ Τρούμαν και ο Ιωσήφ Στάλιν, αποφάσισαν το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας.

1946 . Στο Βελιγράδι, μέλη της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας , «OZNA», εκτέλεσαν στρατηγό Ντράγκολιουμπ Ντράζα Μιχαΐλοβιτς μαζί με οκτώ συναγωνιστές τους και τους έθαψαν «κάπου» στην νησίδα του Δούναβη Αντα Τσιγκάλνια.


1955.
 Απόδραση 27 κομμουνιστών από τις φυλακές των Βούρλων, στον Πειραιά.

1958 . Στην Κύπρο, στην τουρκική συνοικία της Αμμοχώστου δολοφονήθηκαν από Τούρκους δύο Έλληνες.


1965. 
Μεγάλες Λαϊκές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά του Πραξικοπήματος του Κοκού. Παντού η Ιαχή Παπανδρέου-Δημοκρατία. Συγκρούσεις με την Αστυνομία. Ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε στον αποστάτη Νόβα να παραιτηθεί πριν εμφανιστεί στην Βουλή και να ζητήσει συγνώμη. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πατάξει τον Τιμάριθμο. Ανοικτή επιστολή του πράκτορος Κόκα

1969.  Ανακοινώθηκε  ο τραυματισμός και η σύλληψη του  Σάκη Καράγιωργα  από μία τις βόμβες, που κατασκεύαζε στο σπίτι του στην Αγ. Παρασκευή.  Ο τραυματισμός είχε γίνει  στις 14  Ιουλίου. Στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο όρισε ως διάδοχο του τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.

1974. "Πιέσεις" προς την Αθήνα για επιστροφή του Μακαρίου στην εξουσία. Οι Τούρκοι συγκέντρωναν δυνάμεις απέναντι από την Κύπρο και συνέχιζαν τις προσπάθειες να επέμβουν μαζί με την Αγγλία. Ο Μπανάνος διέταξε να τεθούν σε ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις δια πάν ενδεχόμενο. Ο Αμερικανός Πρέσβης Ρότζερ Ντέϊβις επισκέφθηκε τον νέο υπουργό εξωτερικών Ντίμη Δημητρίου. Στην Λευκωσία έγινε η κηδεία των 6 αξιωματικών της Εθνοφρουράς που σκοτώθηκαν κατά το Πραξικόπημα. Άνοιξε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.


1975 
.
Πραγματοποιήθηκε η περίφημη "χειραψία στο διάστημα" .Το σοβιετικό διαστημόπλοιο soyuz-19 και το αμερικανικό «Απόλλωνας»  προσδέθηκαν  στο διάστημα, και μετά την οποία ο κοσμοναύτης Αλεξέϊ Λεόνοφ έσφιξε το χέρι  του αμερικανού Τόμας Στάφφορντ. Αυτό έγινε σύμβολο της προσέγγισης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.Το Ανατολικό Τιμόρ προσαρτήθηκε ως επαρχία της Ινδονησίας.

1982 .Το Ισραήλ έδωσε στους μαχητές της ΟΑΠ προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψουν τη Βηρυτό και ο ΑΝτρλεας εστειλε πλοία για να τους μεταφέρουν.

1984. Ο Λοράν Φαμπιούς ανέλαβε πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1990 .Στη Σόφια η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισε τη ταφή του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ . Η απόφαση υλοποιήθηκε ίδιο βράδυ.

1995. Στις Βρυξέλλες έγινε η πρώτη Συνάντηση του τύπου «16 + 1» του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των κρατών μελών και της Ρωσίας.

1996. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, επισκέφτηκε την Αθήνα . 

1998. Στον καθεδρικό ναό του Πέτρου και του Παύλου της Αγίας Πετρούπολης ετάφησαν τα λείψανα που αναγνωρίστηκαν ως τα λείψανα της οικογένειας του Νικολάου Β', του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα. Οι Αλβανοί του ΟΥΤΣΕΚΑ κατέλαβαν την πόλη Οράχοβατς στο Νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο.  Απήγαγαν 43 Σέρβους πολίτες που τους μετέφεραν στο χωριό Κλέκα όπου τους εκτέλεσαν και τους έριξαν σε ένα λάκκο με ασβέστη.

2000. Στη Δαμασκό ορκίστηκε Πρόεδρος της Συρίας ο Μπασάρ αλ Άσαντ διαδεχόμενος τον πατέρα του.

2014. Στην Ουκρανία κατατρίφθηκε από τους Ουκρανούς ένα Boeing 777 της Malaysia Airlines που έκανε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.298 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

2015. Τρομοκρατική επίθεση στο Μπάνι Σαάντα του Ιράκ. Περισσότεροι από 120 νεκροί. Το  Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε  ανέλαβε την ευθύνη.

2016. Η UNESCO ανακήρυξε σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς 17 αρχιτεκτονικά έργα του Λε Κορμπουζιέ.

2018.Υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου