Ιουλίου 14, 2024

Η 14η Ιουλίου στην Ιστορία

 Η 14η Ιουλίου είναι η 196η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024 . Απέμειναν 170 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου .


982 .Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας  Όθωνας Β 'νικήθηκε από τους Σαρακηνούς της Σικελίας στη μάχη του ακρωτηρίου Κολώνα της Καλαβρίας, νότια του Κρότωνα.

1099. Οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον Γκότφριντ του Μπουγιόν εξαπέλυσαν επίθεση στην Ιερουσαλήμ, η οποία έπεσε την επόμενη μέρα.

1223 .Πέθανε ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Β και τον διαδέχτηκε ο γιός του Λουδοβίκος. 

1420 . Οι Χουσίτες υπό τη διοίκηση του Γιαν Ζίζκα νίκησαν τους Σταυροφόρους του Σιγισμόνδου της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο λόφο Βίτκοφ έξω από την Πράγα.

 1456. Κατά την πολιορκία του Βελιγραδίου από τον Πορθητή ο  στόλος στο Δούναβη του Ουνιάδη νίκησε τους Τούρκους στην ναυμαχία του Πετροβαραντίν (Σαλάνκέμεν) και πέρασε και μπόρεσε να ανεφοδιάσει το Βελιγραδι.


1471. 
Η Μοσχοβία νίκησε το Νόβγκοροντ στη μάχη στην αριστερή όχθη του ποταμού Σελόνι στην περιφέρεια του Νόβγκοροντ. 
Τα στρατεύματα της Μόσχας είχαν τη βοήθεια του ταταρικού ιππικού και νίκησαν την πολιτοφυλακή της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ.Ως αποτέλεσμα των απωλειών της μάχης, (πάνω από 12.000) το Νόβγκοροντ αναγκάστηκε να διαλέξει την υποταγή στη Μόσχα. 


1500. Η Μοσχοβία νίκησε το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας στη μάχη του ποταμού Βέντροσα 50 χλμ δυτικά της Καλούγκα. Οι δυο στρατοί είχαν από 40.000 άνδρες. Η μάχη έληξε με αποφασιστική ρωσική νίκη. Περισσότεροι από 8.000 Λιθουανοί έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι αιχμαλωτίστηκαν. Ανάμεσα τους και ο (εικονιζόμενος) Λιθουανός Πρίγκιπας Κωνσταντίν Οστρόγκσκι. 

1677. Κατά τον πόλεμο Σουηδίας Δανίας ο Κάρολος ΙΑ , με 13000, επιτέθηκε σε 12000 Δανούς στην Λαντσκρόνα. Σκοτώθηκαν 1800 Σουηδοί και 2500 Δανοί και θωρείται ότι νικήσαν οι Σουηδοί. 

1683. Οι Τούρκοι υπό τον Καρά Μουσταφά Πασά εμφανίστηκαν μπροστά από την Βιέννη και ζήτησαν την παράδοση της Πόλης. Άρχισαν την πολιορκία.

1700. Υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας η συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινούπολης με την οποία έληξε ο Τρίτος Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1686-1700. Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης ο Σουλτάνος παραχωρούσε την κατοχή των περιοχών του Αζόφ, του φρουρίου του Ταγκανρόγκ, του Παυλόφσκ και του ποταμού Μίου στη Ρωσία, δεχόταν την αποστολή Ρώσου πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη και την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Ο Τσάρος Πέτρος επιβεβαίωσε ότι οι Κοζάκοι, δεν θα επιτεθούν στους Οθωμανούς, ενώ ο Σουλτάνος επιβεβαίωσε ότι οι υπό τον έλεγχό του Τάταροι της Κριμαίας, δεν θα επιτεθούν στους Ρώσους.

1708. κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, στη μάχη του Γκολόβτσιν στις 3/14 Ιουλίου ο 26χρονος Κάρολος ΙΒ με 12500 Σουηδούς νίκησε τους Ρώσους του Μπαρίς Σερεμέτιεφ. Οι Σουηδοί είχαν265 νεκρούς και 1068 τραυματίες και οι Ρώσοι 1655 νεκρούς αγνοούμενους και τραυματίες. 

1710. Ο Ρώσος στρατηγός Μπαρίς Σερεμέτιεφ εισήλθε νικητής Ρίγα και την ιδια οι ευγενείς της πόλης ορκίστηκαν υπακοή στον Τσάρο Πέτρο. 

1720. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Φρέντρικσμποργκ μεταξύ της Σουηδίας και του Βασιλείου Δανίας – Νορβηγίας, με την οποία έληξε η σύγκρουση μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας κατά το Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο. Τα σουηδικά πλοία υποχρεώθηκαν να πληρώνουν στους Δανούς τέλη διέλευσης για να μπουν στη Βαλτική μέσω του πορθμού του Όρεσουντ, ενώ Κατοχυρώθηκαν στη Δανία τα εδάφη του Χόλσταϊν - Γκότορπ. 


1789
.Κατα τη Γαλλική Επανάσταση η κατάληψη της Βαστίλης. 


1808. Κατά τον πόλεμο της Ιβηρικής έγινε κοντά στο χωριό Μοσλίν της Ανδαλουσίας μια μάχη ανάμεσα σε 14000 Γάλλους υπό τον  στρατάρχη Ιωάννη Βαπτιστή Μπεσιέρ και 21000 άνδρες από τη Γαλικία και την Καστίλλη. Νίκησαν οι ΓάλλοιΟι Ισπανοί είχαν 2000 νεκρούς και 2000 αγνοούμενουςΥποχωρώντας εγκατέλειψαν και τα 13 κανόνια τους.

1811. Ο  Λόρδος Βύρωνας αποβιβάστηκε από το «HMS Volage» που τον μετεφερε από τη Μάλτα στο Σίρνες του Κεντ.

1824. Κατά την Ελληνική Επανάσταση η Νίκη, της Άμπλιανης. Στις 14/26 Ιουλίου στις 9 το πρωί οι Τούρκοι που πήγαιναν να καταλάβουν την Άμφισσα επιχείρησαν με γιουρούσι να ανατρέψουν τους περίπου 2000 Έλληνες, που ειχαν κλείσει το δρόμο στην Άμπλιανη.Επικεφαλής των Ελλήων ήσαν οι Νάκος Πανουργίας,Γιώργος και Κίτσος Τζαβέλας Λάμπρος Ζάρμπας, Γιαννούσης Πανομάρας Γ. Δράκος, Χρίστος Περραιβός, και Δ. Ζέρβας . Το απόγευμα με γιουρούσι οι δικοί μας τους πήραν τις πλάτες. « Οι Έλληνες στείλανε εκείνη τη μέρα εις τον Άδην υπέρ τους πεντακοσίους Τούρκους.Από τους δικούς μας σκοτώθηκαν και πληγώθηκαν τριάντα εφτά». 

1831. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα, στην οικία του Ανδρέα Μιαούλη, στις 14/26 Ιουλίου, παρουσία και Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, η Χούντα των φίλων της Εταιρείας της Ανατολής, ( Κουντουριώτης, Ορλάντο, Βούλγαρης, Κριεζής και Μπουδούρης), αποφάσισε την αποστολή εκατόν είκοσι ναυτών υπό τον Αντώνιο Κριεζή για να καταλάβουν την φρεγάτα «Ελλάς» και το Μπούρτζι του Πόρου (φρούριο Εΐδεκ).

1860. Άρχισε να λειτουργεί η Κρατική Τράπεζα της Αυτοκρατορικής Ρωσίας .

 1861. Απόπειρα δολοφονίας στο Μπάντεν-Μπάντεν, του βασιλιά της Πρωσίας Γουλιέλμου Α που τραυματίστηκε ελαφρά. 

1877. Οι Τούρκοι από τη Νόβα Ζαγκορά αναζητούσαν «τσέτες» του Λέφσκυ, σκότωσαν 1013 βουλγάρους μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γκούνες Μααλί που είχε τότε 120 σπίτια.

1880. Η 14 Ιουλίου κηρύχτηκε ως η γαλλική εθνική εορτή. Εμφάνισή του συνθήματος Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα στα αετώματα του συνόλου των γαλλικών δημόσιων ιδρυμάτων.

1889. Το κίνημα των Νεοτούρκων «γεννήθηκε» 14 Ιουλίου 1889, στην εκατονταετηρίδα της Άλωσης της Βαστίλης στη Σχολής της Στρατιωτικής Ιατρικής της Κωνσταντινούπολης, με βασικό αίτημα την αποκατάσταση του Συντάγματος του 1876 που  καταργήθηκε από τον  σουλτάνο ​​Αμπντούλ Χαμίντ Β το 1878. Το τελετουργικό εισαγωγής ήταν εντελώς  μασονικό.  Ο υποψήφιος είχε δεμένα τα μάτια, και γινόταν δεκτός από τρεις μασκοφόρους που φορούσαν μια κάπα, Στη συνέχεια έπρεπε να ορκιστεί βάζοντας το χέρι του διαδοχικά στο Κοράνι και ένα σπαθί, ότι θα αγωνιζόταν για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, και ότι θα υπάκουε τυφλά σε όλες τις εντολές της οργάνωσης.
Στις 14 Ιουλίου , εκατό χρόνια από την πτώση της Βαστίλλης, άρχισε στην αίθουσα Πετρέλ στο Παρίσι το ιδρυτικό συνέδριο της Β` Διεθνούς. Την πρωτοβουλία είχαν οι Γερμανοί μαρξιστές, αλλά την οργάνωσή του είχαν αναλάβει οι Γάλλοι. Στο συνέδριο πήραν μέρος 391 αντιπρόσωποι από 20 χώρες. Οι 221 ήταν Γάλλοι, και 81 ήσαν Γερμανοί. Στο τέλος του Συνεδρίου μετά από έξι ημέρες ανακηρύχτηκε η Δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνής. 


1902 .Κατέρρευσε το καμπαναριό της βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

1907. Έπεσαν μαχόμενοι με τους Τούρκους μέσα στις Σέρρες οι μακεδονομάχοι Δημήτριος Γκογκολάκης , Μιχάλη Ουζούνης και Θεόδωρο Τουρλεντές που ειχαν οχυρωθεί στο καμπαναριό της εκκλησίας. Μετά από πεντάωρη μάχη , σκοτώθηκε ο Θεόδωρος Τουρλεντές. Ο Καπετάν Μητρούσης με το Μιχάλη Ουζούνη συνέχισαν τη μάχη, ώσπου τελείωσαν οι σφαίρες. Την τελευταία σφαίρα ο Δημήτριος Γκογκολάκης την χρησιμοποίησε για να σκοτώσει τον ανιψιό του Μιχαήλ Ουζούνη και στη συνέχεια ο ίδιος αυτοκτόνησε με μαχαίρι, προκειμένου να μην συλληφθεί. 
Την ίδια ημέρα οι Τούρκοι σκότωσαν στην Δόβιστα, (σήμερα Εμμανουήλ Παπάς) τον Στενημαχίτη ανθυπολοχαγό Ανδρέα Μακούλη.

1913 . Στις 14/27 Ιουλίου το ηρωικό τάγμα των Κρητών υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Καναβατζόγλου ως πρόπομπος της 8ης Μεραρχίας στην Κομοτηνή,μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξέφρενου ενθουσιασμού και συγκινήσεως των Ελλήνων κατοίκων της, Οι πρώτοι που μπήκαν στην πόλη ήταν , η ημιλαρχία του λοχαγού Γεώργιου Κατεχάκη. 

1916. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Σομμ, άρχισε η μάχη στο δάσος της Ντελβίλ. 

1920. Ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε  τις Σαράντα Εκκλησιές στην Ανατολική Θράκης. 

1921. Οι Ιταλοί αναρχοσυνδικαλιστές μετανάστες στις ΗΠΑ Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι καταδικάστηκαν σε θάνατο για το  φόνο εμπόρου υποδημάτων με τον οποίο  δεν είχαν καμία σχέση.

1926 . Ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας του Μουσταφά Κεμάλ Πασά στη Σμύρνη.

1933. Στη Γερμανία, όλα τα πολιτικά κόμματα ετέθησαν εκτός νόμου εκτός από το Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. (NSDAP). 

1942. Το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας ζήτησε την αποχώρηση των Βρετανών. 


1941. 
Έκανε πρεμιέρα το αρμόνιο του Στάλιν 

1943.Σις 14 Ιουλίου 1943 οι αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν ανακοίνωση των γερμανικών Αρχών που ανέφερε ότι για την «ενίσχυση των στρατευμάτων κατοχής εν Ελλάδι», « από στρατιωτικής απόψεως την ασφάλειαν εις την περιοχήν ανατολικώς του ποταμού Αξιού - πλην της πόλεως Θεσσαλονίκης - ανέλαβον βουλγαρικά στρατεύματα». Η ανακοίνωση τόνισε ότι «η διοίκησις και εις τα υπό των βουλγαρικών στρατευμάτων μέλλοντα να καταληφθούν τμήματα της χώρας, ευρίσκεται εις χείρας Γερμανικών διοικητικών υπαλλήλων και της Γερμανικής Αστυνομίας. Ουδαμώς αποσιωπούνται οιαιδήποτε μεταβολαί εις τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και εις την οικονομίαν της χώρας. Ιδία εξακολουθούν να ισχύουν οι ελληνικοί νόμοι και αι ελληνικαί διατάξεις, καθώς και τα διοικητικά μέτρα της ελληνικής κυβερνήσεως». Στο χωριό Κατάφουρκο Αιτωλοκαρνανίας επί του Μακρυνόρους τα ανταρτικά τμήματα του ΕΔΕΣ Βάλτου υπό τον οπλαρχηγό και Ιατρό Στυλιανό Χούτα, έστησαν ενέδρα στην φάλαγγα της Ιταλικής Μεραρχίας «Μπρενέρο».Στην εμπροσθοφυλακή της φάλαγγας προπορεύονταν ομάδες μοτοσυκλετιστών που δέχθησαν τα πρώτα πυρά και καταστράφηκε και ένα άρμα μάχης από νάρκη. Το Ιταλικό πεζικό προσπάθησε να επιτεθεί επί του όρους αλλά υποχώρησε μα απώλειες. 

1944.Καταδρομικη επιχείρηση του Ιερού Λόχου και των Αγγλων στη Σύμη που καταλήφθηκε για 24 ώρες.

1946. Επιδρομή των Κομμουνιστών στην Βερδικούσα Λαρίσης. Ο αστυνομικός σταθμός πυρπολήθηκε. Αιχμαλωτίστηκαν ο Σταθμάρχης υπενωμοτάρχης Παναγιώτης Τσιμογιάννης 6 Χωροφυλακες και ο εθνικόφρων δημοδιδάσκαλος Σούμας.  Κατα τη  συμπλοκή τραυματίστηκε Πρόεδρος της Κοινότητος Δημήτριος Μηλιώνης Οι συμμορίτες σκότωσαν  τον  Πρόεδρο της εθνικιστικής οργανώσεως ΕΒΕΝ Μίχα και τα μέλη   Αγροδήμο και Παλιούρα, πυρπόλησαν την οικία του Προέδρου της Κοινότητος και λεηλάτησαν τας οικίας των εθνικοφρόνων.

1947. Έγιναν αιφνιδιαστικά  στην Αθήνα και τον Πειραιά, 2500 συλλήψεις κομμουνιστών και συνοδοιπόρων. 


1948 . Στη Ρώμη έγινε απόπειρα δολοφονίας, του ηγέτη Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Παλμίρο Τολιάτι, ενώ έβγαινε από το σπίτι της ερωμένης του Νίλντε Γιότι.  Ο φοιτητής Αντόνιο Παλλάντε του έριξε 4 σφαίρες, από ένα 38άρι, εκ των οποίων οι τρείς τον πέτυχαν αλλά, χωρίς αποτέλεσμα. 
Στην Τουρκία τέθηκε εκτός νόμου το Κόμμα «εργαζομένων και  αγροτών» και ο αρχηγός κόμματος ο Δρ  Σαφίκ Χόσνι Ντειμίρ  καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή.

1956.Στην Κύπρο, ενώ  συνεχιζόταν ο αγώνας της ΕΟΚΑ κατέφθασε  ο συνταγματολόγος  λόρδος Ράντκλιφ με συνταγματικές προτάσεις ενός φιλελεύθερου Συντάγματος για την Κύπρο, που προέβλεπε τη συνέχιση της βρετανικής κυριαρχίας .


1958.
 Στη Βαγδάτη πραξικόπημα, με επικεφαλής τον Αμπντ αλ-Καρίμ Κασίμ ανέτρεψε τη Μοναρχία. Ο Φαιζάλ και ο πρωθυπουργός Νούρι Ελ Σαΐντ εκτελέστηκαν και ο Αμπντ αλ-Καρίμ Κασίμ, έγινε ο νέος ηγέτης του Ιράκ.
 Αφιξη στην Αθήνα του Εθναρχευοντος μητροπολίτη Κιτίου Ανθίμου. 5 Ελληνες και 11 Τούρκοι νεκροί. Στη Λευκωσία οι τουρκοκύπριοι σκότωσαν  τον  Μελή Δημητρίου 40 ετών από τη Λεμεσό. 5.000 Ρουμάνοι πολιτικοί κρατούμενοι ξεσηκώθηκαν  στην κομμουνιστική φυλακή εξόντωσης στη Γκόρλα. 

1964 . Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, επέβαλε εξάμηνη παύση στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια για την επέμβασή του στο έργο της ανάκρισης γύρω από την υπόθεση Λαμπράκη.

1969 .Ο Πόλεμος του ποδοσφαίρου ή ο Πόλεμος των 100 ωρών. Δύο εβδομάδες μετά την ήττα της εθνικής ομάδας της Ονδούρας, από το Ελ Σαλβαδόρ στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο της ΦΙΦΑ του 1970 και τις ταραχές και τις βίαιες συγκρούσεις στην Ονδούρα κατά των μεταναστών από το Σαλβαδόρ ,
 ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ εισέβαλε Ονδούρα. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν από την κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια των 500 , 1000 5000 , και 10.000 δολαρίων.

1976 . Οι Κινέζοι παρέδωσαν στην Αφρική τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το λιμάνι του Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας με τη Ζάμπια. Στην Πορτογαλία ο Αντόνιο Ραμάλιο Εάνες που ανέτρεψε την Επανάσταση των Γαρυφάλλων ορκίστηκε σαν Πρόεδρος. 

1984.  Η Κυπατζήδικη οργάνωση «Προλεταριακοί Πυρήνες Εξέγερσης» τοποθέτησε  τζούφια βόμβα στις τουαλέτες της  ΕΡΤ-1.

1988.Διαδήλωση 200.000 ατόμων στην Αρμενία με αίτημα την προσάρτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

1990 .Ο Γκορμπατσόφ, εξέδωσε ουκάζιο για « τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη της τηλεόρασης στην ΕΣΣΔ», και έκανε ολοκληρωτικό ανασχηματισμό του Πολιτικού Γραφείου απομακρύνοντας όλα τα μέλη που τον εξέλεξαν εκτός από έναν. Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας ενέκρινε το Νόμο «Περί ιδιοκτησίας».

1991.Στο Βελιγράδι, η συλλογική Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε κατά  πλειοψηφία  τη μετακίνηση των μονάδων JNA από το έδαφος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σλοβενίας στις υπόλοιπες γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.

1992 . Ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας Μίλαν Πάνιτς , έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Βόρεια Οσετία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία. 
Απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Παλαιοκρασά, από την «17 Νοέμβρη» στην πλατεία Συντάγματος. Δολοφονήθηκε ο αθώος περαστικός Θάνος Αξαρλιάν και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε πολίτες.

1995. Η Τουρκία και τα Σκόπια υπέγραψαν  σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας 20ετούς διάρκειας, που προέβλεπε τούρκικη εγγύηση  στρατιωτικής συνδρομής.

1999.Ένοπλος Αλβανός κατέλαβε λεωφορείο στο Κιλκίς και κρατούσε  7 ομήρους, απαιτώντας 150 εκατομ. Δραχμές.

1997. Η πρώτη πολωνική-γερμανική συνάντηση κορυφής στη Βόννη. Στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα, αιματηρές οδομαχίες με χιλιάδες φοιτητές που απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Μόι. 

2001. Η Σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρέθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Πέρουσατς ένα βυθισμένο ψυγείο με 50 -60 πτώματα. 

2002 .Ιδρύθηκε στην Ουκρανία η πρώτη επισκοπή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

2004. Ελληνικές και Ισπανικές διωκτικές αρχές, με συντονισμένη επιχείρηση στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων το Γιβραλτάρ, ύστερα κατέλαβαν το ελληνικών συμφερόντων πλοίο «Africa One», που μετέφερε  4,5 τόνους κοκαΐνης. 

2014. Στη Συρία, η εποποιία του Ντέιρ εζ Ζορ. Το Ισλαμικό Κράτος άρχισε την πολιορκία των ανδρών του Συριακού Αραβικού  Στρατού που παρέμειναν πιστοί στον Πρόεδρο  Μπασάρ αλ-Άσαντ και διατηρούσαν τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Ντέϊρ εζ-Ζορ και περιοχών της ομώνυμης Πόλης. Η πολιορκία κράτησε ‎3 χρόνια και 2 μήνες, ‎ 

 2016 .Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν στον παραλιακό δρόμο της Νίκαιας μετά από επίθεση με φορτηγό από το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου