Ιουνίου 06, 2024

Επί Τροχάδην


ΣΚΟΠΙΑ. Ο Μίτσκοσκι, αναμένει να λάβει σήμερα την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης από την Πρόεδρο «Γκόρντανα». Μιλώντας στους δημοσιογράφους  για την «προεκλογική υστερία» ,«στον νότιο γείτονα»  είπε: «Η πατρίδα μου είναι η Μακεδονία , αλλά όλη η θεσμική επικοινωνία που αποτελεί μέρος των νόμων και του Συντάγματος θα γίνει σεβαστή. Το ανθρώπινο δικαίωμά μου, εγγυημένο από πολλές συμβάσεις, είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του λόγου. Για μένα, η πατρίδα μου είναι Μακεδονία και θα παραμείνει Μακεδονία σε κάθε δήλωση που κάνω. Όλη η θεσμική επικοινωνία, η οποία αποτελεί μέρος των νόμων και του Συντάγματος, θα γίνεται σεβαστή όσο αυτοί οι νόμοι και το Σύνταγμα ισχύουν ως έχουν».  «Εάν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ εγείρει το θέμα», είπε ο Μίτσκοσκι, «το μήνυμά του θα είναι ότι θα ήθελε να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας, φιλίας με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένου του νότιου γείτονά μας, του ανατολικού, και του βορειοδυτικού. Περιμένω από τους γείτονές μας να συνεργαστούν και να καλλιεργήσουν σχέσεις καλής γειτονίας . Αν και δεν θα το ήθελα, μπορούμε όχι μόνο στο ΝΑΤΟ , αλλά σε οποιοδήποτε φόρουμ να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δούμε ποιος έχει εφαρμόσει και τι τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

ΣΚΟΠΙΑ.Η νέα κυβέρνηση θα έχει τέσσερα νέα υπουργεία. Οι Υπουργοί θα είναι 20. Θα υπάρχουν και τρείς αντιπρόεδροι «άνευ χαρτοφυλακίου» . Το υπουργικό συμβούλιο μαζί με τον Μίτσκοσκι θα έχει 24 μέλη «Πριν από τις εκλογές που υποσχεθήκαμε ένα λειτουργικό και νόμιμο κράτος, μια αποτελεσματική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και θα βελτιώσει τη ζωή όλων των πολιτών στην Μακεδονία. Όλα όσα υποσχεθήκαμε στις εκλογές θα γίνουν πραγματικότητα και καθημερινότητα στη χώρα μας», δήλωσε ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) Κρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά την κατάθεση στη Γραμματεία της «Σομπράνιε»   του νόμου για την αναδιοργάνωση των υπουργείων. Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους έχουν τελειώσει και τα ονόματα των αναπληρωτών υπουργών και των διευθυντών των ΔΕΚΟ έχουν ήδη συμφωνηθεί, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για λύσεις προσωπικού.Ο Μίτσκοσκι , επανέλαβε, ότι ένας από τους μεταρρυθμιστικούς νόμους που θα έχουν προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι αυτοί για τη διάλυση του Δικαστικού Συμβουλίου και του Εισαγγελικού Συμβουλίου, τα μέλη των οποίων στο μέλλον θα πρέπει να εκλέγουν οι ίδιοι τους δικαστές και εισαγγελείς.

ΣΚΟΠΙΑ.  Η «Λέβιτσα» (Αριστερά) θα υποστηρίξει υπό όρους τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου για την οργάνωση και τη λειτουργία των οργάνων κρατικής διοίκησης, εφόσον στην μεταρρύθμιση περιγλυφθεί και η καθιέρωση της μίας εκλογικής περιφέρειας σε όλη τη χώρα. «Η καθιέρωση της μίας εκλογικής περιφέρειας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι απαραίτητη για την ίση αποτίμηση κάθε ψήφου των πολιτών  στις εκλογές και η αποστολή του ΟΑΣΕ προτείνει ένα τέτοιο εκλογικό μοντέλο εδώ και χρόνια στις εκθέσεις της», ανέφερε η «Λέβιτσα» και πρόσθεσε ότι ο μόνος που αντιδρά  είναι «τα κόμματα του λεγόμενου αλβανικού μπλοκ, τα οποία, λόγω εθνικιστικών κινήτρων και για να μειώσουν την αξία των ψήφων των πολιτών από άλλες εθνότητες, δεν επιτρέπουν την αλλαγή».  Η κοινοβουλευτική ομάδα της «Λέβιτσα»  (Αριστεράς» υπέβαλε επίσημο γραπτό αίτημα στον Πρόεδρο της Συνέλευσης για τον τερματισμό της θητείας του βουλευτή Ταλάτ Τζαφέρι με βάση το ασυμβίβαστο της θέσης του βουλευτή και του πρωθυπουργού.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Συνασπισμός «ΒΛΕΝ» τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ταλάτ Τζαφέρι για τον «βάναυσο ξυλοδαρμός» ενός Αλβανού   στο Τάγμα Βόλτσι του Στρατού της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». «ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί συνέβη και γιατί επέτρεψε να συμβεί μια τέτοια κατάσταση». «Ρωτάμε πώς μπορεί ένα άτομο που επικαλείται τον επαγγελματισμό και συνεργασία με το ΝΑΤΟ  να μην αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα τέτοιο σκάνδαλο;» δήλωσε ο Αλβανικός Συνασπισμός,

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Κρενάρ Λόγκα έστειλε επιστολές  προς τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και τις πρεσβείες ορισμένων από τις χώρες με διπλωματική εκπροσώπηση στη Σεβερνοματσεντόνιγια  στην οποία ομιλεί για  «εισβολή», της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο δικαστικό σύστημα, με την κατάργηση του Δικαστικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Εισαγγελέων.

ΣΚOΠΙΑ “Κάθε μία από τις τρεις συμφωνίες . η Συνθήκη των Πρεσπών με την Ελλάδα, η Συνθήκη Φιλίας και η Καλής Γειτονία με τη Βουλγαρία και η Συμφωνία Πλαίσιο της Αχρίδας έχουν αποφέρει οφέλη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και  έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή τους», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ David Gere.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο «ψευδοπρωθυπουργός» Άλμπιν Κούρτι δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι «είναι έτοιμος να υποβάλει το σχέδιο καταστατικού της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων στο Συνταγματικό Δικαστήριο» ,  «μόνο εάν», το Βελιγράδι εκπληρώσει το μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. 

Μιλώντας για την κατάσταση ασφαλείας, ο Κούρτι είπε ότι «οι Σέρβοι στο βορρά απελευθερώνονται από τις εγκληματικές ομάδες που τους καταπίεζαν» και ότι «ο βορράς δεν ήταν ποτέ ασφαλέστερος και οι εγκληματίες δεν ήταν ποτέ σε μεγαλύτερο κίνδυνο».Ο Κούρτι, μιλώντας για την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, είπε ότι , «Η κοινότητα αναφέρεται  σε δύο συμφωνίες μεταξύ των 39 συμφωνιών που συνήψαν οι προκάτοχοί μου με το Βελιγράδι. Υπάρχουν συμφωνίες, δεν αρνούμαι την ύπαρξή τους. Αλλά η συμφωνία του 2013 που υπογράφηκε μεταξύ του Θάτσι και του Ντάτσιτς έχει 15 σημεία, 6 από τα οποία αφορούν την Κοινότητα. Δεν μπορείτε να μου ζητήσετε να εφαρμόσω το 40% της συμφωνίας όταν εσείς ο ίδιος παραβιάσατε το 60%», δήλωσε ο Κούρτι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Διοικητής της ΚΦΟΡ Υποστράτηγος Οζκάν Ουλούτας δήλωσε  ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια και ότι η ΚΦΟΡ είναι έτοιμη να αντιδράσει σε περίπτωση αυξημένων εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Ο Ουλούτας ανέφερε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον αρχηγό του Σερβικού Στρατού Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, με τον οποίο συναντήθηκε στο Βελιγράδι πριν από λίγες ημέρες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι συνελήφθησαν και  κρατούνται δύο Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ως «πράκτορες» της υπηρεσίας πληροφοριών της Σερβίας της «BIA». Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τα αρχικά των συλληφθέντων «B.S». και «M.K.» ενώ άλλοι έγραψαν ότι πρόκειται για τους  Bedri Shabani και Muharrem Kerimi και ότι ο ένας από τους εμπλεκόμενους ήταν τελωνειακός υπάλληλος το 1990-99, ενώ μετά τον πόλεμο συνέχισε να υπηρετεί ως τελωνειακός υπάλληλος κατά τη διάρκεια της διοίκησης της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, της UNMIK.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών  Σίνισα Μάλι ανακοίνωσε ότι «η Δημοκρατία της Σερβίας εξέδωσε πρώτη φορά στη διεθνή αγορά, ομόλογα (ESG) για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, πράσινων έργων και έργων που ενθαρρύνουν την κοινωνική ευθύνη, και  συγκέντρωσε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια» Ο Μάλι εκτίμησε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ο καλύτερος δείκτης ότι η οικονομία της Σερβίας είναι σταθερή και συνεχίζει να αναπτύσσεται. «Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 4,7% και επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε τόσο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να υλοποιήσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα  «Άλμα στο Μέλλον - Σερβία 2027», το οποίο περιλαμβάνει 323 έργα σε όλη τη Σερβία. Ταυτόχρονα, διατηρούμε πλήρως τη μακροοικονομική σταθερότητα, δεδομένου ότι ο λόγος δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είναι 47,6%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο του χρέους της ευρωζώνης, το οποίο είναι 89% του ΑΕΠ», είπε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο νέος «δημοκρατικός» ηγέτης της Σερβίας Σάβο Μανοΐλοβιτς, ο επιδοτούμενος από τα Ιδρύματα Ροκφέλερ και Σόρος, κάλεσε τον «λαό»  και τα άλλα κόμματα σε «πολιτική ανυπακοή» και τους ζήτησε να αποσυρθούν από την Βουλή.

ΝΙΣ. «Δεν θα διεξαχθούν νέες εκλογές στη Νις. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 2ας Ιουνίου δείχνουν ότι η αντιπολίτευση της Νις κέρδισε 3.332 περισσότερες ψήφους από το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς», ανακοίνωσε ο δρ Ντράγκαν Μίλιτς, επικεφαλής  του ψηφοδελτίου που ήρθε δεύτερο .  «Οι εκλογές έληξαν και εκφράστηκε η βούληση των πολιτών που είπαν ότι το SNS δεν έχει πλειοψηφία», δήλωσε ο Μίλιτς, που ειναι διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής τους Νοσοκομείου της ΝΙΣ. Ο Συνασπισμός του  SNS κέρδισε τις 30 από τις 61 έδρες στη Νις, και ανακοίνωσε συνασπισμό με το Ρωσικό Κόμμα, το οποίο έχει έναν σύμβουλο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.  Το μέλος της (τρισυπόστατης) Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι   αναμένουμε από την Πανσερβική «Σκούπστινα» (Συνέλευση) που  θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου στο Βελιγράδι, «να επιβεβαιώσει την Σερβική ενότητά». «Φυσικά, περιμένουμε αυτές οι σχέσεις να γίνουν καλύτερες και πιο ουσιαστικές. Νομίζω ότι αυτό θα είναι μια εκδήλωση  της δέσμευσής μας να συνεργαστούμε και να οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον μας» δήλωσε . Ο Μίλοραντ Ντόντικ  παρακολουθεί το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, στην Αγία Πετρούπολη όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο  Βλάντιμιρ Πούτιν.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζωρτζια Μελόνι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα εργοτάξια  , όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή  καταφυγίων μεταναστών που χρηματοδοτούνται  από την Ιταλία, ότι η συνεργασία μεταξύ Ρώμης και Τιράνων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες «θα πρέπει να έχουν ως παράδειγμα τη συμφωνία για τους μετανάστες μεταξύ των δύο χωρών».

ΤΙΡΑΝΑ.  Η Σύνοδος  των Πρεσβευτών της Αλβανίας με χθεσινή της δήλωση αντιτίθεται «στην πίεση που ασκείται στο Κοσσυφοπέδιο για τη σύσταση της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων»  και πιστεύει ότι «η πίεση αυτή υπονομεύει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου και ενθαρρύνει τη στάση της Σερβίας όσον αφορά τη μη αναγνώριση».«Οι επιβαλλόμενες λύσεις μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Ο αναντικατάστατος ρόλος και η συμβολή της ΕΕ θα πρέπει να αποσκοπούν στη διευκόλυνση ενός δίκαιου διαλόγου που σέβεται την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε η δήλωση στην οποία τονίστηκε ότι, «η ΕΕ πρέπει  να διορίσει ως διαπραγματευτές της στο διάλογο, διπλωμάτες και πολιτικούς που θα είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο αξιοπιστίας».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης   των επτά ετών από την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και της 75ης επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας οργάνωσαν δεξίωση στην κρατική  «Βίλλα Γκόριτσα» στην οποία «απηύθυνε χαιρετισμό»   ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς , που είπε  ότι «η  ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια και ενθαρρύνει την ανάπτυξη» «Σήμερα, η δέσμευσή μας στις αξίες που κληρονόμησε η Συμμαχία είναι πιο σημαντική από ποτέ». «Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά του εταίρου μας της  Ουκρανίας αποτελεί υπενθύμιση και προειδοποίηση για τη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης, που υπογραμμίζει την ακλόνητη πεποίθησή μας σε έναν κόσμο όπου η ισχύς δεν αποτελεί νόμο, όπου υπερισχύουν οι αρχές του ανθρωπισμού, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου», είπε.

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιος θα εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον είπε  ότι αν δεν υπάρχει τακτική κυβέρνηση ο ίδιος θα απευθυνθεί στην Εθνοσυνέλευση. «εΕίμαστε κοινοβουλευτική δημοκρατία και το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει μια απόφαση ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο νόμιμη.Το νομοθετικό σώμα θα πρέπει να καθορίσει ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της αντιπροσωπείας και ποια εντολή να δώσει σε αυτό το άτομο για τις συνομιλίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ», είπε.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ένα φινλανδικό απόσπασμα, με  80 μέλη και επτά αεροσκάφη F-18 Hornet, έφτασε στη Ρουμανία, και θα εκτελέσει αποστολές ενισχυμένης εναέριας αστυνόμευσης για δύο μήνες, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.. Τα επτά αεροσκάφη F/A-18 Hornet της Φινλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στην 57η Αεροπορική Βάση στη νοτιοανατολική Ρουμανία. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις , δέχθηκε τον μουσουλμάνο Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,  Ελμεντίν Κονάκοβιτς, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι. Ο αρχηγός του κράτους επιβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει το Βουκουρέστι για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.Η υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας,  συζήτησε χθες  στο Βουκουρέστι, με τον Αλβανό ομόλογό της, Ιγκλι Χασάνι , σχετικά με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σκιπερίας (Αλβανίας).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου