Ιουνίου 26, 2024

Επί Τροχάδην



 

ΤΙΡΑΝΑ. Ανακοινώθηκε  η απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, που αποφάσισε να παραμείνουν  σε ισχύ οι πρωτόδικες ποινές. Ο Φρέντης Μπελέρης θα παραμείνει στις φυλακές του Φιέρι μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη όπου ολοκληρώνεται η ποινή φυλάκισης των 2 ετών. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για εξαίρεση  της προέδρου της έδρας Ντανιέλας Σίρκα, η οποία είχε  εμπλοκή , σε προγενέστερο στάδιο της υπόθεσης, και είχε απορρίψει την χορήγηση άδειας ορκωμοσίας, στον Μπελέρη. Η Σύνθεση του  Εφετείου δεν  προέκυψε  από κλήρωση.

ΤΙΡΑΝΑ. «Ξένοι» αγοράζουν (μαζικά),ακίνητα στην Σκιπερία  (Αλβανία). 84 εκατομμύρια «επενδύθηκαν» σε τέσσερις μήνες. «Ο μεγαλύτερος όγκος ξένων επενδύσεων στην αλβανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι στα ακίνητα», ανακοίνωσε χθες  η Κεντρική Τράπεζα . Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό από «μη κατοίκους» κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν σε περίπου 84 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 71% σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 24% της συνολικής αξίας των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Σκιπερία ( Αλβανία). Η Τράπεζα εκτιμά ότι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην αγορά ακινήτων της Αλβανίας ανήλθαν σε 1,66 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, σημειώνοντας αύξηση 41% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το μερίδιο των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στην Αλβανία έχει αυξηθεί σχεδόν 22 φορές την τελευταία δεκαετία. Οι ξένες επιχειρήσεις επένδυσαν 354 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους στην Σκιπερία, (Αλβανία). Τα περισσότερα χρήματα προέρχονταν από τουρκικές και ιταλικές εταιρείες. Οι επενδύσεις από την Τουρκία ηγούνται φέτος με 69 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία με 41 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές επενδύσεις προήλθαν επίσης από την Αυστρία, την Ολλανδία, το Κόσοβο και τη Γερμανία.Αντίθετα, οι επενδυτικές ροές ήταν χαμηλότερες από την Κίνα, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Σλοβενία.Σε διάστημα ενός έτους, η Αυστρία, η Σεβερνοματσεντόνιγια  και το Κοσσυφοπέδιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις επενδυτικές ροές προς την Σκιπερία με 48%, 50% και 82% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, 80 εκατ. Ευρώ  εισήχθησαν στην  οικονομία των Τιράνων από τις αρχές του έτους, «χωρίς να προσδιορίζεται η συγκεκριμένη προέλευσή τους», καθώς «προτιμήθηκε να παραμείνουν εμπιστευτικά».

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβερνητική υπηρεσίας Τύπου, ανακοίνωσε το συγχαρητήριο μήνυμά του Άλμπιν Κούρτι προς τον Μίτσκοσκι στο οποίο ανέφερε ότι, «το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μόνο γείτονες, αλλά και σύμμαχοι και στενοί εταίροι στον προσανατολισμό του ΝΑΤΟ, την περιφερειακή συνεργασία και την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Από τον δρόμο Πρίζρεν-Τέτοβο, μέχρι την άμυνα και την ασφάλεια, ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να βελτιώσουμε περαιτέρω τις ήδη ισχυρές διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Κούρτι.

Ο Μεντούχ Θάτσι , ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, το οποίο αποτελεί μέρος του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» του DUI και ο Αλή Αχμέτι , χθες το βράδυ, απείλησαν από την Πρίστινα με «εθνοτική και πολιτική αποσταθεροποίηση της «Μακεδονίας» εάν «εγκαταλειφθεί το τραπέζι του διαλόγου»!

 Η  «Σομπράνιε»(Συνέλευση) στην όγδοη σύνοδό της θα επαληθεύσει σήμερα τις εντολές των  οκτώ νέων βουλευτών που θα καταλάβουν τις θέσεις του Πρωθυπουργού που παραιτήθηκε από Βουλευτής και άλλων επτά υπουργών.

Ο νέος υπουργός Υγείας Αρμπεν Ταραβάρι επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στα Σκόπια, όπου συζήτησε την κατάσταση του εξοπλισμού,  και των ασθενοφόρων, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών για το ιατρικό προσωπικό και δήλωσε ότι γνώριζε την έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες εγκαταστάσεις υγείας και υποσχέθηκε προσλήψεις  μέχρι το τέλος του έτους , ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απέλυσε οκτώ οικονομικούς διευθυντές Νοσοκομείων, για τους οποίους δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο να εγκαταλείψουν αμέσως τις καρέκλες τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Ο (απερχόμενος) Ύπατος  της ΕΕ Ζοσεπ Μπορέλλ  θα φιλοξενήσει σήμερα τον νέο γύρο συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Μίροσλαβ Λάϊτσακ , θα πραγματοποιήσει κατ αρχήν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Βούτσιτς και τον Κούρτι, και θα ακολουθήσει η  «τριμερή» υπό τον Μπορέλλ ο οποίος θα προβεί σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης πριν και στο τέλος των συναντήσεων. Στην Πρίστινα  , ωστόσο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής.Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Γκλάουκ Κονιούφκα δήλωσε ότι , δεν αναμένει «τίποτα σημαντικό από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων» και σημείωσε ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο  Κούρτι δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί στη συνάντηση για να συζητήσει την κατάσταση της διαδικασίας διαλόγου. «Πιστεύω ότι, στη  συνάντηση θα συνοψίσουμε αυτή τη διαδικασία και θα δούμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και ποιες είναι οι ιδέες με τις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε», και τόνισε ότι η Σερβία δεν σέβεται τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.

 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε  ότι η Σερβία ήταν έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς. «Είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία και συμβιβασμούς που σημαίνουν ότι καμία πλευρά δεν είναι ούτε απόλυτος νικητής ούτε απόλυτος ηττημένος», δήλωσε ο Βούτσεβιτς, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 14 Σεπτεμβρίου 2023,

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον επισκέφθηκε τη Σερβία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον Πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς τον Υπουργό Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, και την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Τάνια Μίσεβιτς . Η Γιόχανσον  τόνισε ότι η Σερβία αποτελεί βασικό εταίρο στη διαχείριση της μετανάστευσης και ότι. «η συνέχιση της μεταρρύθμισης του κράτους δικαίου είναι απαραίτητη». Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε την Επίτροπο για το γεγονός ότι η Σερβία έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως αξιόπιστος εταίρος στο θέμα της μετανάστευσης. Ο Πρόεδρος  Βούτσιτς είπε  στην Επίτροπο Γιόχανσον ότι «το Βελιγράδι είναι πλήρως δεσμευμένο στον διάλογο με την Πρίστινα, αλλά ότι είναι πρωτίστως απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού και να εφαρμοστούν όλες οι υποχρεώσεις από τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Επιτροπή της Βενετίας γνωμοδότησε μετά από το αίτημα του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζέλικο Κόμσιτς , ότι «η εθνικότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκλογή δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι « οι εθνοτικές ποσοστώσεις και η ε ισοτιμία των συστατικών λαών(2 Βόσνιοι)+2 Κροάτες)+2 Σέρβοι)) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκλογή δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς αυτό εισάγει διακρίσεις και υπονομεύει την ακεραιότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είναι εντελώς αντίθετο με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.Η Επιτροπή της Βενετίας επισημαίνει επίσης ότι η επαγγελματική πείρα ενός υποψήφιου δικαστή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πρέπει να καθορίζεται κατά τρόπο ώστε οι υποψήφιοι να διαθέτουν επαγγελματική πείρα 10 έως 15 ετών ως δικαστές, καθηγητές συνταγματικού δικαίου ή δικηγόροι.

ΣΟΦΙΑ. Σήμερα, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  θα ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της  50ής Εθνοσυνέλευσης και θα αναθέσει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, Στις 11:00 π.μ., ο  Ράντεφ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής ομάδας  του «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» και στις13:00 θα δηχθεί τους εκπροσώπους από το (Βουλγαρικό) Μεγαλείο.Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα .Σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις του, ο αρχηγός του κράτους αναζητά μια απάντηση από τους πολιτικούς σχηματισμούς  για την  φόρμουλα διακυβέρνησης που προτείνουν.Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ  Μπόϊκο Μπορίσοφ είπε στον Ράντεφ ότι «στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τρόπος σχηματισμού υπουργικού συμβουλίου». Ο Μπορίσοφ εξέφρασε για άλλη μια φορά την ελπίδα ότι το ο Συνασπισμός «Συνεχίοζυμε την αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΓΚΕΡΜΠ όπως εκείνος στήριξε το υπουργικό συμβούλιο του Ντένκοφ. Χθες ο ηγέτης της «Αναγέννησης» Κωνσταντίν Κωνσταντίνοφ  επεσήμανε ότι η φόρμουλα για την έξοδο από την πολιτική  κρίση καθορίστηκε από τον Βούλγαρο ψηφοφόρο, ο οποίος αποφάσισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο που δεν θέλουν να κυβερνήσουν με το  ΓΚΕΡΜΠ και το ΚΔΕ που είναι το πρόβλημα. Ο Κωνσταντίνοφ δήλωσε ότι σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της πρώτης και της δεύτερης εντολής, είναι έτοιμοι να αναλάβουν την τρίτη και να μιλήσουν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να σχηματίσουν μια ευρεία κυβέρνηση , χωρίς το  ΓΚΕΡΜΠ και το ΚΔΕ.

 Το «BSP για τη Βουλγαρία» είπε στον αρχηγό του κράτους, ότι το BSP είναι έτοιμο να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό μιας εξειδικευμένης, και εθνικά υπεύθυνης «φιλοβουλγαρικής κυβέρνησης».

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου