Ιουνίου 04, 2024

Επί Τροχάδην


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ώρα των επίσημων αποτελεσμάτων. Στη Νις όπου ο  Δρ Μίλιτς είχε πείσει και τον Βούτσιτς και τους πολίτες ότι είναι ανεξάρτητος πανηγύριζε διότι μαζί με την αντιπολίτευση είχε 31 Συμβούλους και θα εκλεγόταν Δήμαρχος. Τα επίσημα αποτελέσματα  έδωσαν 44,31% και 30 Συμβούλους στον Συνασπισμό των φίλων του κ. Βούτσιτς και 30 στους διαφόρους συνδυασμούς των «Αντι-Βούτσιτς». Ο 61ος ήταν ένας φίλος του κ. Πούτιν από το «Ρωσικό Κόμμα» που έλαβε 1,1% . Οι φίλοι του Πούτιν δήλωσαν ότι θα συγκροτήσουν Συνασπισμό με τους φίλους του κ. Βούτσιτς. Στην Γιάγκοντινα παράλληλα επεβλήθη και πάλι «ο Νόμος του Σερίφη Πάλμα». Το ψηφοδέλτιο «Ντράγκαν Μάρκοβιτς- Πάλμα – Ενωμένη Σερβία – Ίβιτσα Ντάτσιτς – SPS» κέρδισε με 56,98% των ψήφων, με το δεύτερο ψηφοδέλτιο «Αλεξάνταρ Βούτσιτς – Γιάγκοντινα αύριο» 25,47%,  τρίτο το  «Μάγια Ραντόϊτσιτς – Η Γιάγκοντινα αξίζει καλύτερα» με 6,49% και το τέταρτο «Εμείς η δύναμη του λαού – καθηγητής Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς» με 4,07%.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν συνεχάρη τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον σερβικό λαό για την «Μεγάλη νίκη» στις Δημοτικές εκλογές στη Σερβία, και τόνισε ότι « η Σερβία ψήφισε για άλλη μια φορά να μην αναγνωρίσει το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο, να υποστηρίξει τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και όλους τους Σέρβους όπου κι αν ζουν και να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία». Χθες επίσης δημοσιεύτηκε έρευνα που διεξήχθη  από τις 15 έως τις 23 Μαΐου σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων σύμφωνα με την οποία  το 82,2% των Σέρβων πολιτών αντιτίθεται στην επιβολή των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι «όσο ο Άλμπιν Κούρτι βρίσκεται στην εξουσία, η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», και ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει αξιοπιστία στους ισχυρισμούς της ότι θέλει να διατηρήσει τον πολυεθνικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της κοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Άρμπερ Παγιαζίτι, ένας από τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου Μετώπου Αλλαγής στο Μπουγιάνοβατς, δήλωσε μετά την  νίκη του στις εκλογές στο δήμο αυτό, ότι θα προσκαλέσει τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι. .  Ο Παγιαζίτι δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Κούρτι, θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας. «Η παρέμβαση του Κούρτι δεν είχε καμία επίδραση στους ψηφοφόρους. Οι πολίτες αποφάσισαν με δική τους βούληση», είπε.

ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος Μιλάτοβιτς δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει τον (ευρωπαϊκό) Νόμο για την τηλεόραση και θα τον επιστρέψει στο Κοινοβούλιο. Ήδη εκφράζονται απόψεις ότι εφ όσον το Κοινοβούλιο ανατρέψει το Προεδρικό Βέτο, είναι υποχρεωμένος να τον υπογράψει διαφορετικά θα παραβιάσει το Σύνταγμα και τότε η Βουλή θα αποκτήσει το δικαίωμα να τον καθαιρέσει.   Μετά από καθυστερήσεις και ενστάσεις ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας τα αποτελέσματα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Αντριέβιτσα. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών κέρδισε το 35,32% των ψήφων και 11 έδρες. Το ψηφοδέλτιο  του Δημοκρατικού Μαυροβουνίου που κατέβηκε σε συνασπισμό  με το SNP  έλαβε 24,14% και εξέλεξε οκτώ συμβούλους, ενώ ο Συνδυασμός «Ευρώπη-Τώρα» έλαβα το 13,69% των ψήφων  και εξέλεξε τέσσερεις Συμβούλους. Τα Κόμματα της Κυβέρνησης έλαβαν 37,83% και οι απόγονοι του Τζουκάνοβιτς 35,32%. Το (σερβικό)  ψηφοδέλτιο  «Για το μέλλον της Αντριέβιτσα» ελαβε 10,95% και τρεις έδρες, και το (σερβικό ψηφοδέλτιο) «Για το μέλλον των παιδιών μας» 8,94% (τρεις έδρες). Μία έδρα κατέλαβε ο κ. Μίλαν Μίρκοβιτς , ενώ το  «Ενωμένο Μαυροβούνιο» που στις Γενικές εκλογές  συμμετείχε στον Συνασπισμό «Ευρώπη Τώρα» δεν εξέλεξε κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο. Το DPS  δήλωσε ότι το αποτέλεσμα  δείχνει ότι το DPS επιστρέφει στην εξουσία .Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Μίλαν Μίρκοβιτς πιστεύει ότι η νίκη του DPS στην Αντριέβιτσα είναι «πύρρειος» νίκη επειδή δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. «Με 11 έδρες, θα είναι στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Μίρκοβιτς. Ο Προέδρος του DPS Ντάνιελ Ζίβκοβιτς δήλωσε χθες στο Radio Antenna M της Ποντγκόριτσα ότι εάν  η κυβέρνηση αποφάσιζε τη σύλληψη του πρώην αρχηγού του κράτους και ηγέτη του DPS Μίλο Τζουκάνοβιτς, το κόμμα θα οργάνωνε «μια ριζοσπαστική απάντηση».

Ο Πρόεδρος του «Κινήματος Αλλαγής» (PZP) Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς του απάντησε ότι «πριν είναι πολύ αργά»,  «το DPS πρέπει να τεθεί εκτός Νόμου ως πολιτική πτέρυγα της μαφίας και να συλληφθούν ΟΛΑ τα  βασικά στελέχη του DPS και να δημευθεί η περιουσία που λεηλάτησαν από τον λαό και το κράτος»!!

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ συμμετείχε στο Σεράγεβο  στη Συνάντηση του Επιτρόπου  για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρελι με τους ηγέτες των κομμάτων του κυβερνώντος Συνασπισμού  σε επίπεδο Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Βάρελι Εείπε στους πολιτικούς ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ευρωπαϊκή πορεία και να υιοθετήσουν τους υπόλοιπους τέσσερεις ευρωνόμους. Ο Ντόντικ του είπε  ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη βρίσκεται σε πλήρη κρίση επειδή οι  Βόσνιοι πολιτικοί έχουν καταστρέψει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Βοσνίας Ερζεγοβίνης μέσω όσων έγιναν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κάθε  πιθανότητα συμφωνίας έχει καταρρεύσει και είναι αδύνατο να προχωρήσουμε περαιτέρω» Ο Ντόντικ πρόσθεσε  ότι, «ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάϊκλ Μέρφι, έχουν κάνει τα πάντα για να σταματήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης».

Ο Ντόντικ, ως πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» πήγε και στη Μόντριτσα όπου δήλωσε πεπεισμένος για τη νίκη του SNSD. «Πιστεύω ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν το λάθος στις προηγούμενες τοπικές εκλογές και  αυτή τη φορά θα υποστηρίξουν το SNSD στη Μόντριτσα», δήλωσε ο Ντόντικ στους δημοσιογράφους στη Μόντριτσα, όπου παραβρέθηκε στη συνέλευση της Δημοτικής Επιτροπής του SNSD. Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι  «έγιναν λάθος επιλογές στη Μόντριτσα πριν από τέσσερα χρόνια, και σημείωσε ότι το SDS και ο τότε υποψήφιός τους δεν έκαναν τίποτα για την ανάπτυξη του δήμου».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κοσσυφοπέδιο λαμβάνει 75 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ Ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα  , Τόμας Σουνιόγκ, ανακοίνωσε την έγκριση βοήθειας75 εκ. ευρώ από την ΕΕ ως μέρος του πακέτου ενεργειακής στήριξης, για την εναρμόνιση του Κοσόβου με το κοινοτικό κεκτημένο. Το Σχέδιο Ανάπτυξης παρέχει πρόσθετα κίνητρα για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και παρέχει χρηματοδότηση για σημαντικά έργα για την πράσινη μετάβαση, και την  «απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο νέος πρόεδρος της «Συνέλευσης»  Αφρίμ Γκάσι δήλωσε μετά  την άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ότι,  «χρειάζεται διάλογος στη χώρα και με τους γείτονές της» και  ότι «η ένταξη της Σεβερνοματσεντόνιγια στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα του κράτους». Όσον αφορά τις συνταγματικές αλλαγές για τη συμπερίληψη της βουλγαρικής μειονότητας στο προοίμιο του Συντάγματος, η οποία απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών, ο Γκάσι εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξει πλήρης κατανόηση όλων των παραγόντων, ότι το ζήτημα που διέπει την ευρωπαϊκή ένταξη της Σεβερνοματσεντόνιγια « θα βγεί από το πολιτικό τραπέζι».

Ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) Νίκολα Μίτσεφσκι   αναμένει  ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων προκειμένου να ψηφιστούν οι αλλαγές στα κυβερνητικά υπουργεία. Σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, είπε ότι «η όλη νομική λύση έχει τελειώσει και οι τελικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις πραγματοποιούνται», «για ορισμένα σημεία του νόμου», και «μόλις το έχουμε, θα υποβληθεί» . Ο Μίτσεφσκι ορόσθεσε ότι είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα για αυτόν αυτή τη στιγμή να σχηματιστούν οι Κοινοβουλευτικές επιτροπές,

Η Βουλή προγραμμάτισε συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογών και Διορισμών για σήμερα αύριο το απόγευμα. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος της συνέλευσης, η ημερήσια διάταξη της πρώτης συνόδου αυτής της Επιτροπής είναι η θέσπιση πρότασης - απόφασης για την εκλογή προέδρων, βουλευτών των προέδρων, μελών και των αναπληρωτών τους στις επιτροπές της συνέλευσης,

-Η πρώην υπουργός Άμυνας  Σλαβιάνκα Πέτροφσκα επιβεβαίωσε στην Τ/Ο  «Σιτέλ» ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της  Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας (SDSM).

-Ούτε ο δικαστής Osman Kadriu έλαβε υποστήριξη για τον πρόεδρο του. Και ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Συνταγματικού Δικαστηρίου  απέτυχε χθες. Ο δικαστής Οσμάν Καντρίου έλαβε και πάλι μόνο 5 ψήφους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο εκλέγει πρόεδρο του Δικαστηρίου με πλειοψηφία δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των δικαστών, με μυστική ψηφοφορία

ΣΟΦΙΑ. «Δεν θα υπάρξει τιμωρία για τη θέση της πρέσβειρας  της Βουλγαρίας στον ΟΗΕ για το ψήφισμα  στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ σε δημοσιογράφους στο Μάλκο Τάρνοβο. Η δήλωση έγινε  μετά τη διαρροή του τηλεγραφήματος που έστειλε ο πρωθυπουργός στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και ζητούσε την αλλαγή στάσης και την αποχή από την ψηφοφορία. Η πρέσβειρα κ. Στόεβα  όμως ψήφισε «Υπέρ» αγνοώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Η μεταβολή της θέσης της κυβέρνησης ήρθε μετά από επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και ηγέτη του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας χαρακτήρισε το άνοιγμα του παραρτήματος του Κολλεγίου της Ευρώπης στα Τίρανα ως μια τεράστια ευκαιρία για τους νέους στα Δυτικά Βαλκάνια. Το παράρτημα του Κολλεγίου της Ευρώπης άνοιξε στα Τίρανα για 24 δημόσιους υπαλλήλους από την Σκιπερία (Αλβανία) . Στην τελετή παρέστη επίσης η Πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης Φεντερίκακ Μογκερίνι .

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου