Ιουνίου 03, 2024

Επί Τροχάδην

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απηύθυνε «χαιρετισμό» «προς τον λαό»  στις 21:40 μ.μ. (τοπική) από την έδρα του SNS και ανακοίνωσε ότι το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού γύρω από το SNS στο Βελιγράδι έλαβε το 52% των ψήφων. Σύμφωνα με την σερβική πρακτική τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από την Δημοτική Εφορευτική Επιτροπή η οποία  παραλαμβάνει  και  ελέγχει τις κάλπες και τα πρακτικά των διορισμένων Εφορευτικών Επιτροπών των εκλογικών τμημάτων. Έτσι τα κόμματα γνωρίζουν από τους εκλογικούς τους αντιπροσώπους το αποτέλεσμα το οποίο ανακοινώνεται «επισήμως» περίπου 24 ώρες μετά. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 π.μ. και έκλεισαν στις 20.00 μ.μ. Μία ώρα και 40 λεπτά μετά ο κ. Βούτσιτς ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Βούτσιτς , και όχι από τα κανάλια, που προέβλεψε  ότι το  ψηφοδέλτιο υπό τον κ. Σάπιτς για Δήμαρχο θα έχει τους 62 η τους 63  από τους 110 Δημοτικούς Συμβούλους. «Είναι μια απίστευτη νίκη», είπε ο Βούτσιτς και σημείωσε  ότι σίγουρα κέρδισαν σε 15 από τις 17 Δημοτικές Ενότητες και ότι το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι αβέβαιο σε δύο Δημοτικές Ενότητες.

 «Στο Νόβι Σαντ, το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού γύρω από το SNS έλαβε σχεδόν το 53% των ψήφων και  θα έχει 45 έδρες,  στη Νις όπου η πλειοψηφία χρειάζεται 31, εκλέγουμε 32 συμβούλους», ανακοίνωσε ο Βούτσιτς και είπε ότι και οι  νίκες στο Νόβι Σαντ και τη Νις ήταν «σαρωτικές». «Θέλω να συγχαρώ τον καθηγητή Τουρκούλοφ, γιατί τη νίκη στο Νόβι Σαντ», είπε ο Βούτσιτς και σημείωσε ότι η Συμμετοχή, «ήταν καλή», 50% τοις εκατό. Ο Βούτσιτς  είπε ότι τα αποτελέσματα στους δήμους στο βόρειο τμήμα της Βοϊβοντίνα «είναι απίστευτα». «Το ψηφοδέλτιο μας έλαβε ένα αδιανόητο 50% στη Σουμπότιτσα». Και οι εταίροι μας, η Συμμαχία των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα, έλαβε το 27% των ψήφων», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι παντού στη Βοϊβοντίνα, στην Κίκιντα, στο Σόμπορ, στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα, κέρδισαν πάνω από το 63% των ψήφων». «Η πιο πειστική νίκη είναι στο Πέτσιντσι , όπου κερδίσαμε με 86%  και με συμμετοχή 78%, κάτι που είναι σχεδόν απίστευτο».

Για τη Νις είπε ότι  «η πρότασή του προς τον πρόεδρο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος θα είναι να μιλήσουν με τον Δρ Μίλιτς που έλαβε το 23% των ψήφων και ο οποίος ηγείται μιας ομάδας πολιτών, που δεν ήταν «μεταμφίεση» της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος των «Προοδευτικών» Βούτσεβιτς, ανακοίνωσε ότι τα ψηφοδέλτια  SNS κέρδισαν  σε 84  τις πόλεις και τους δήμους, δηλαδή σε όλες τις εκλογές εκτός από το Τούτιν την Μπάτσκα Τόπολα, την Σέντα και την Κανίτσα. Τοπικές εκλογές διεξήχθησαν σε 14 άλλες πόλεις και 74 περιφερειακούς δήμους.

Ο κ. Βούτσιεβιτς «καταδίκασε έντονα» τις επιθέσεις «μπράβων» της αντιπολίτευσης στα Γραφεία των Προοδευτικών και σε μεμονωμένους ψηφοφόρους.  

«Εμπόδισαν τις κανονικές εκλογικές δραστηριότητες, εισέβαλαν σε τηλεφωνικά κέντρα, προσέβαλαν, έβρισαν, χτύπησαν δημοσιογράφους. Ελπίζω ότι όλοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό σε δημοκρατικές κοινωνίες, δεν είναι δυνατό», δήλωσε ο Βούτσεβιτς. Η ΤΟ Βελιγραδίου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Ζέμουν, Βλαντιμίρ Κόστιτς, ξυλοκοπήθηκε, ενώ οι εγκαταστάσεις του κόμματος στο Ζέμουν δέχθηκαν επίθεση. «Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ μπροστά στη βία και τους νταήδες», δήλωσε το SNS. Επιθέσεις και συγκρούσεις υπήρξαν και στο Νόβι Σαντ.

Η ΜΚΟ που μετράει το αποτέλεσμα εκ μέρους της επιδοτούμενης αντιπολίτευσης το «Τσετσίντ» ανακοίνωσε ότι Μέχρι τις 19 μ.μ. η προσέλευση στο Βελιγράδι ήταν 42,2%, στη Νις 44,4%, και στο Νόβι Σαντ  46,3%. Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα Βελιγράδι και τις μερικές τοπικές εκλογές της χώρας τη Δευτέρα, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με το «Τσετσίντ», ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος έλαβε το 52,9% των ψήφων στο Βελιγράδι και εκλέγει 64 έδρες. Στη δεύτερη θέση με 17,2% βρίσκεται ο «ηγέτης» του ιδρύματος Ροκφέλερ «Δρ Σάβο Μανοϊλοβιτς» και τρίτο το δεύτερο ψηφοδέλτιο της αντιπολίτευσης «Εκλέγουμε το Βελιγράδι» με το 12,5% των ψήφων. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ψηφοδέλτιο  «Εμείς η δύναμη του λαού» με 9% και εννέα έδρες. Ο Δρ Σάβο Μανοΐλοβιτς δήλωσε ότι ο συνασπισμός του δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε   ότι συνελήφθη στο διοικητικό πέρασμα «Μέρνταρε», άτομο ύποπτο για εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου. Πρόκειται για τον Τέφικ Μουσταφά , ο οποίος ως μέλος του ΟΥΤΣΕΚΑ (UCK) συμμετείχε στις 19 Ιουνίου 1999 στην απαγωγή  των αστυνομικών Γκόραν Μαρίνικοβιτς, Ζίβοϊν Πάβιτς και Πρέντρακ Μιλόσεβιτς που έλαβε χώρα στον αυτοκινητόδρομο Πρίστινα- Γκιλάνε , και των οποίων τα ΄λιχνη στην συνέχεια χάθηκαν. Ο Ντάτσιτς πρόσθεσε ότι ο Μουσταφά θα παραδοθεί στο γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων πολέμου.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, συνεδρίασε χωρίς τους εκπροσώπους της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, και αποφάσισε  ότι ο Νόμος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα για την Ακίνητη Ιδιοκτησία είναι αντισυνταγματικός γιατί η Δημόσια Ακίνητη Περιουσία  , εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία της , Βοσνίας Ερζεγοβίνης . Με αυτόν τον τρόπο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν έχει συνταγματική δικαιοδοσία να ρυθμίσει το ζήτημα της Ακίνητης Περιουσίας. Το Δικαστήριο έλαβε την απόφαση σε διήμερη συνεδρίαση στο Σεράγεβο, αποφασίζοντας κατόπιν αιτήματος των δυο μελών της Προεδρίας της Ντένις Μπετσίροβιτς , 11 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων και πέντε αντιπροσώπων της Βουλής των Λαών.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ  δήλωσε χθες ότι η Σύνοδος του Συνταγματικού Δικαστηρίου δείχνει όλη την κατάρρευση  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης .Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι οικοδομείται  μια νέα Βοσνία Ερζεγοβίνη, η οποία είναι προς το συμφέρον μόνο ενός λαού, που προφανώς θα χάσει αυτή τη μάχη. Όπως εκτίμησε, όσοι προσπαθούν να εργαστούν σε μια πολιτική στην οποία στηρίζεται η δύναμη έχουν χάσει κάθε κριτήριο νομιμότητας. «Το γεγονός ότι δέχτηκαν να συνεδριάσουν και να παραβιάσουν τους δικούς τους κανόνες, δείχνει την κατάρρευση .Μόνο εγχώριοι δικαστές μπορούν να είναι μέλη, πρόεδροι και αντιπρόεδροι του δικαστηρίου, και σήμερα ένας Γερμανός πολίτης είναι αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο Ντόντικ. « Κάθε απόφαση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί δεν έχει νόημα. Αυτό που έκαναν είναι εντελώς ανεφάρμοστο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτή είναι μια κλασική απόδειξη της κατάρρευσης των συμφωνιών του Ντέιτον», είπε ο Ντόντικ .

«Οι Αμερικανοί λένε δια στόματος του Μάικλ Μέρφι, του πρεσβευτή τους, ότι κανένας από τους πολίτες τους δεν είπε ότι η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα πρέπει να καταστραφεί, και κάθε μέρα το κάνουν. Νομίζουν ότι οι άνθρωποι είναι αφελείς και ότι δεν βλέπουν τι γίνεται εδώ», τόνισε, και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου προφανώς υπαγορεύτηκαν από τον Μέρφι τους Γερμανούς τους Βρετανούς και άλλους.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Ο μέσος καθαρός μισθός στο  Μαυροβουνίο,σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας . ήταν τον Απρίλιο 828 ευρώ , και σε σχέση με τον Μάρτιο ήταν αυξημένος κατά 0,4% .Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι  ο μέσος καθαρός μισθός αυξήθηκε κατά 5,3%. Ο μέσος μικτός μισθός τον Απρίλιο ανήλθε σε 1040 ευρώ. «Δεδομένου ότι, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%, οι πραγματικοί μισθοί στο Μαυροβούνιο αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,3%», ανέφερε η Monstat σε δελτίο τύπου.

ΣΟΦΙΑ. «Το γεγονός ότι η επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις ευρωπαϊκές εκλογές, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είναι μαζί για πρώτη φορά στη Βουλγαρία δείχνει πόσο σημαντική είναι η Βουλγαρία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη»,δήλωσε ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ στο Αρχαίο Θέατρο της Φιλιππούπολης κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης του ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ. Ο Μπορίσοφ , τόνισε ότι «με πολλή δουλειά και προσπάθειες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τουρκίας, η Βουλγαρία αποτελεί παράδειγμα μηδενικής παράνομης μετανάστευσης».Ο Μπορίσοφ είπε και ότι «κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων  του ΓΚΕΡΜΠ, η Βουλγαρία αγωνίστηκε για απορρόφηση 99% και 98% των κονδυλίων της ΕΕ. « Πρέπει να προστατεύσουμε τη Βουλγαρία τα επόμενα χρόνια και να σταματήσουμε αυτό το χάος, ενώ μίλησε και για την εκλογή του νέου Βούλγαρου Πατριάρχη και είπε  ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει τους Βούλγαρους επισκόπους  για την εκλογή πατριάρχη» και ότι  «δεν επιτρέπει στο Κρεμλίνο να παρεμβαίνει στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία».

ΤΙΡΑΝΑ .«Πορεία για τη ζωή» στα ενάντια στο νομοσχέδιο για τη σεξουαλική ζωή και την αναπαραγωγή. Συμμετείχαν γονείς με τα παιδιά τους, παππούδες, νέοι, εκπρόσωποι του Αλβανικού Συνασπισμού Οικογένειας και Ζωής, οι οποίοι ήταν και διοργανωτές. Διαδήλωσαν ειρηνικά από την πλατεία Σκεντέρμπεη στην πλατεία της Μητέρας Τερέζας για την υπεράσπιση της οικογένειας και τον εορτασμό της ζωής την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

ΣΚΟΠΙΑ. Σήμερα, ο  Προέδρος της «Σομπράνιε»  Αφρίμ Γκάσι θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών ομάδων για να θα συμφωνηθεί η ψήφιση  των νόμων που σχετίζονται με τις αλλαγές στην κυβέρνηση και τα  υπουργεία. Η «Συνέλευση» θα πρέπει να εγκρίνει  τις τροποποιήσεις του νόμου των κρατικών κυβερνητικών οργάνων , να ψηφίσει για τη νέα αναδιοργανωμένη κυβέρνηση και να εκλέξει τα μέλη της. Επίσης, πρέπει να ψηφιστούν τροποποιήσεις του νόμου περί τοπικής αυτοδιοίκησης και του εκλογικού κώδικα, ώστε να βρεθεί μια μεταβατική λύση, να μην προκηρυχθούν εκλογές μόνο για λίγους μήνες θητείας, δηλαδή μέχρι να διεξαχθούν δημοτικές εκλογές το επόμενο έτος. Οι αλλαγές σε αυτούς τους «θεσμικούς» απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι  διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης μεταξύ του VMRO-DPMNE, του «ΒΛΕΝ» και του «ΖΝΑΜ»  συνεχίζονται. Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE  Ναούμ Στοϊλκόφσκι σε ερώτηση  σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη τίποτα συγκεκριμένο σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου