Ιουνίου 28, 2024

Επί Τροχάδην


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Μετά από 11 χρόνια αναμονής, το Μαυροβούνιο έλαβε χθες επίσημα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη θετική έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση της εκπλήρωσης των ενδιάμεσων κριτηρίων αναφοράς για τα κεφάλαια 23 και 24 . Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς  δήλωσε ότι αυτή είναι «μια ιστορική ημέρα για το Μαυροβούνιο  που κινείται αμετάκλητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας (NSD), Αντρίγια Μάντιτς ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, οι οποίοι, όπως είπε, «ήταν ενωμένοι στην επίτευξη αυτού του στόχου και υπηρέτησαν το καθήκον που τους έθεσαν οι πολίτες». Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πόντγκοριτσα συνεχάρη το Μαυροβούνιο για τη λήψη της θετικής έκθεσης  και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μαυροβούνιο στην πορεία του προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς , πρότεινε το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη γενοκτονία στο Γιασένοβατς  να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνόδου του Κοινοβουλίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στο Ούλτσινιε του Μαυροβουνίου, ανοίγει η πρώτη παραλία για γυναίκες που φορούν χιτζάμπ. Θα είναι ένας μικρός περιφραγμένος χώρος  κλειστός χώρος, με 20 ξαπλώστρες.Οι μουσουλμάνοι είναι είναι η πλειοψηφία στο Ούλτσινιε.. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περίπου το 73% του συνολικού πληθυσμού αναπροσδιορίστηκε ως μουσουλμάνος

ΣΟΦΙΑ. Στις 21 Ιουνίου η υπηρεσιακή κυβέρνηση, (δηλαδή οι Μπορίσοφ-Πεέφσκι)  αποφάσισε ότι η Βουλγαρία θα εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ Πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ και χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ηγηθεί  της αντιπροσωπείας  ο Πρόεδρος  Ράντεφ. Ο Ρούμεν Ράντεφ όμως δεν αποδέχθηκε  την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο αρχηγός του κράτους δεν αποδέχεται κάποιες από τις θέσεις πλαίσιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Βουλγαρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι οποίες υιοθετήθηκαν στη χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση, αλλά δεν ανακοινώθηκαν .Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις «απόρρητες» θέσεις  , η Προεδρία απάντησε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει απάντηση στους Βούλγαρους πολίτες για τις θέσεις πλαίσιο που υιοθέτησε και για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα μας για τον πόλεμο στην Ουκρανία». "Δεν εμποδίζουμε κανέναν από την αυτοδιάθεση, αλλά θα αποτρέψουμε ακριβώς αυτές τις προσπάθειες απόδοσης της ιστορίας", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ηλιάνα Γιότοβα, προσθέτοντας ότι θέλει η πΓΔΜ και η Βουλγαρία να είναι καλοί γείτονες, αλλά με σεβασμό στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

ΣΟΦΙΑ. «Δεν εμποδίζουμε κανέναν να αυτοπροσδιορίζεται , αλλά θα αποτρέψουμε  τις προσπάθειες να αλλάξει η ιστορία σε σωστά γεγονότα. Θέλουμε να είμαστε καλοί γείτονες, αλλά σεβόμαστε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας, διότι αυτό είναι το κλειδί για να απαλλαγούμε από διαμάχες και συγκρούσεις. Η επιστήμη, η έρευνα, προφυλάσσει από τον πειρασμό να δημιουργηθεί μια πλασματική ιστορία, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε πολιτικές και διμερείς ή πολυμερείς συγκρούσεις. Τις τελευταίες ημέρες, στις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών και κυβερνητικών ηγετών γειτονικών χωρών, δυστυχώς, αυτό ακριβώς μπορούμε να δούμε» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας κα Γιότοβα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η σύζυγος του συλληφθέντος  Σέρτζαν Λάζοβιτς , δήλωσε ότι ο σύζυγός της δεν βρίσκεται  στις φωτογραφίες «Ντοκουμέντα» από τα επεισόδια στην Τζάκοβα  που δημοσιεύθηκαν από ορισμένα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι δεν είχε πάει ποτέ στην Τζάκοβα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σύλληψη του Σέρτζαν Λάζοβιτς (48) από τον Λεποσάβιτς αποτελεί συνέχεια της τρομοκρατικής πολιτικής της Πρίστινα, η οποία εντείνεται  μετά τον μη διάλογο στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το Σερβικό  Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Υπενθυμίζοντας ότι ο Λάζοβιτς συνελήφθη για φερόμενα εγκλήματα πολέμου το 1999, το Γραφείο επεσήμανε ότι εκείνη την εποχή  νεαρός άνδρας για τον οποίο οι Σέρβοι στο Λεποσάβιτς, όπου ζει με την οικογένειά του και τα τρία παιδιά του, έχουν μόνο επαινετικά λόγια. «Η σύλληψη του κράτησή του μόλις μία ημέρα μετά την άρνηση του Κούρτι για διάλογο και δυόμισι δεκαετίες μετά τη σύγκρουση, δείχνει σαφώς τα πραγματικά και μοναδικά πολιτικά κίνητρα της σύλληψης του Λάζοβιτς. Η Πρίστινα θέλει να δημιουργήσει μια νέα κρίση και κλιμάκωση και να συνεχίσει να απελαύνει τους Σέρβους από το βορρά, επειδή η Πρίστινα δεν ενδιαφέρεται για εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά για απροκάλυπτη τρομοκρατία και καταστολή εναντίον των Σέρβων», ανέφερε το Γραφείο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε για την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στην Τ/Ο «ΠΙΝΚ» . «Ήθελαν την  «de jure» αναγνώριση, αυτό έψαχναν, δεν ήθελαν να μιλήσουν. Εμείς θέλαμε να μιλήσουμε για το πώς να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν είναι έτοιμοι για αυτό και δεν ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα», είπε και τόνισε  ότι «κανείς δεν αντιδρά στις συνεχείς συλλήψεις Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. «Όσον αφορά την πολιτική και νομική φύση των σχέσεών μας, με την Πρίστινα  δεν υπάρχει τίποτα νέο και δεν θα υπάρξει τίποτα νέο. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ειρήνη, η ψυχραιμία και να αναζητηθούν οι καλύτερες λύσεις για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας, για περαιτέρω ενίσχυση της Σερβίας σε κάθε τομέα», είπε ο Σέρβος Πρόεδρος τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για κανονικό διάλογο με την Πρίστινα στο εγγύς μέλλον.Ο κ. Βούτσιτς μίλησε και για το «Βίτοβνταν» και είπε: «Η Ημέρα του Αγίου Βίτου είναι μια ξεχωριστή μέρα για εμάς, και λόγω όλων όσων συνέβησαν την Ημέρα του Αγίου Βίτου, από το Γκαζιμέσταν  μέχρι τη δολοφονία στο Σεράγεβο που διαπράχθηκε από τον ήρωα Γκαβρίλο Πρίνσιπ. Ωστόσο, συνέβησαν επίσης τραγικά πράγματα, και ένα από αυτά είναι η έκδοση του σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή η ντροπή δεν θα μπορέσει να ξεπλυθεί για πολλά χρόνια ακόμα. Έχουμε το δικαίωμα να υπηρετούμε μόνο τον λαό μας και μόνο τους πολίτες μας. Κάποιοι νομίζουν ότι θα ανταμειφθούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Το Υπουργείο Εσωτερικών  απαγόρευσε το Φεστιβάλ «Μιρντίτα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε  ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προέη στην απαγόρευση  «λόγω του κινδύνου να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών, καθώς και ο κίνδυνος διατάραξης της δημόσιας τάξης και ειρήνης σε μεγαλύτερη κλίμακα».

ΣΚΟΠΙΑ. Η Πρόεδρος «Γκόρντανα» δέχθηκε χθες τον πρεσβευτή του Κοσσυφοπεδίου Φλόριαν Κεχαγιά στον οποίο  είπε ότι «η χώρα της υποστηρίζει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του Κοσσυφοπεδίου», Η «Γκόρντανα» δήχθηκε  και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Gabriel Gualano de Godoy.

ΣΚΟΠΙΑ.  Η υποστήριξη του Ζάεφ προς τον  Φιλίπσε F θα διχάσει περαιτέρω το κόμμα, δήλωσε η Σλαβιάνκα (Πετρόφσκα) υποψήφια πρόεδρος της « Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» , (SDSM) που πιστεύει ότι «ομήνας του μέλιτος της κυβέρνησης θα τελειώσει με την εκλογή του Προέδρου της  « Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. «Οι συνεχείς κατηγορίες, τα ψέματα και τα τεχνάσματα εναντίον της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα και των αξιωματούχων της για παραβίαση της Συμφωνίας του Ντέιτον έχουν την ίδια μήτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ  στην εφημερίδα «Γκλας Σρπσκε» . (Σερβική Φωνή). «Δεν αναφέρεται ποτέ ποιο άρθρο της Συμφωνίας του Ντέϊτον και των παραρτημάτων της παραβιάζει η Σέρπσκα και με ποιον τρόπο. Μόνο μερικές φορές αναφέρονται σε αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που ελήφθησαν με τις ψήφους πέντε δικαστών - τριών αλλοδαπών και δύο Βοσνίων. Υπερψηφίζοντας και στη συνέχεια ξαναγράφοντας τους κανόνες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έκαναν μια γελοία παράνομη κατασκευή ότι οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο από τρεις δικαστές, δηλαδή τρεις αλλοδαπούς που δεν διορίζονται από κανένα σώμα της Β-Ε. Οι Αντισυνταγματικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν γίνει συνεχής πρακτική παραβίασης του Συντάγματος. Και για χρόνια οι Ύπατοι Εκπρόσωποι  ισχυρίζονταν ότι ήταν οι τελικοί ερμηνευτές ολόκληρης της Συμφωνίας του Ντέϊτον», είπε.

,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου