Ιουνίου 25, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚOΠΙΑ. «Εάν υπάρχει επιθυμία και πολιτική βούληση, το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αλλάξει», δήλωσε χθες το βράδυ στην Τ/Ο « TV 24» στην πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργός, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι που είπε  «ότι είναι  έτοιμος να καθίσει και να βρει μια λύση με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση». «Η θέση και τα επιχειρήματά μας είναι γνωστά στο κοινό και περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Όταν κάτι δεν γίνεται , πρέπει να βρεθεί λύση. Και ψάχνουμε για μια λύση. Για να τη βρούμε, χρειαζόμαστε έναν εταίρο και αναμένω τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση. Και περιμένω ότι αυτή θα είναι (μια κυβέρνηση) του αδελφού μας κόμματος (στο ΕΛΚ) του Μπόϊκο Μπορίσοφ. Και περιμένω ότι θα υπάρξει καλή θέληση, θα καθίσουμε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, ως καλοί γείτονες. Ή, όπως θα έλεγε ο ίδιος (ο Μπορίσοφ), «κράτη δύο αδελφικών λαών». Είμαι έτοιμος να καθίσω και να μάθω ποιος ήταν ο λόγος  της απαίτησης για τη συμπερίληψη των Βουλγάρων στο σύνταγμα, και ποιοι θα είναι οι πιθανοί κίνδυνοι στο μέλλον», δήλωσε ο Μίτσκοσκι,

ΣΚΟΠΙΑ. Ο 13ος πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια , κάθισε στην πρωθυπουργική καρέκλα στην οδό Ίλιντεν 2. Παρέλαβε I από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος συνεχάρη τον Μίτσκοσκι και του ευχήθηκε καλή θητεία. Ο Μίτσκοσκι δεσμεύτηκε να τηρήσει τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της προόδου. Τον νέο πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο Κυβερνητικό Γραφείο ο προσωπάρχης του πρωθυπουργικού Γραφείου  Βλάντιμιρ Νελόσκι και ο «Γενικός Γραμματέας» της Κυβέρνησης Ιγκόρ Γιανούσεφ.

Σε όλα τα «παλαιά» υπουργεία πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης, μετά την οποία οι υπουργοί άρχισαν αμέσως να εργάζονται. Η Εθνοσυνέλευση της Σεβερνοματσεντόνιγια έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εξελέγη με 77 ψήφους «υπέρ» και 22 «κατά». Στο  υπουργικό συμβούλιο, 15 μέλη προέρχονται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE, έξι από τον συνασπισμό «ΒΛΕΝ» και δύο από το «ZNAM».

Ο Μίτσκοσκι θα είναι παρών σήμερα, στην έναρξη των εργασιών για το «αιολικό πάρκο» προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή μεταξύ των δήμων  Στιπ, Κάρμπιντσι  και Ράντοβις. Ο Επενδυτής θα ανακοινωθεί επίσημα σήμερα, και είναι η «Alcazar Energy» που επικεντρώνεται σε μεσαίου μεγέθους έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και της Τουρκίας. Η «Alcazar Energy», έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, με συμβουλευτική ομάδα στο Ντουμπάι.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ Δικαστήριο στην Πρίστινα καταδίκασε χθες τον Σέρβο Νέναντ Όρλοβιτς  σε φυλάκιση 15 μηνών για τη συμμετοχή του στην επίθεση της 29ης Μαΐου 2023 στο Ζβέτσαν εναντίον στρατιωτών της ΚΦΟΡ. Καταδικάστηκε  μήνες για «χουλιγκανισμό» και σε 9 μήνες για «απειλή» ,κατά των μελών της ΚΦΟΡ. Η απόφαση ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος , σε συντονισμό με πολλούς άλλους κατηγορούμενους σερβικής υπηκοότητας από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, συμμετείχε ενεργά  στις 29.05.2023 στην  διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, απειλώντας τους στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής ΚΦΟΡ με τη χρήση βίας», Το δικαστήριο είπε ότι η 15μηνη ποινή του  περιλαμβάνει τον χρόνο που πέρασε προφυλακισμένος από τις 23 Ιουνίου 2023, όταν συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ακόμα τρεις μήνες στη φυλακή.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου φιλοξενεί την 14η Διάσκεψη των Ανωτάτων Δικαστών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία διοργανώθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο CEELI και με την υποστήριξη του Δικαστικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου και της USAID. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Φεϊζουλάχ Ρετζέπι είπε ότι το συνέδριο  «είναι μια καλή ευκαιρία για την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μεταξύ των ανώτατων δικαστικών επιπέδων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

ΣΟΦΙΑ. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ,  ξεκίνησε χθες τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και συναντήθηκε με τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται την 50η Εθνοσυνέλευση , τον Συνασπισμό ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ (Μπορίσοφ) το (τουρκοφιλελέ) ΚΔΕ, (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών)  και  τους «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία». Σήμερα , ο Πρόεδρος θα μιλήσει με εκπροσώπους του Συνασπισμού «ΒΣΚ για τη Βουλγαρία» και την «Αναγέννηση» και την Τετάρτη με τους δυο «μικρούς».Ο  Ράντεφ ρώτησε τους συνομιλητές του αν θα υποστήριζαν ένα υπουργικό συμβούλιο με την τρίτη εντολή εφόσον οι δύο πρώτες αποτύχουν. Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ δήλωσε ότι αναμένει μια κυβέρνηση με την πρώτη εντολή, και είπε στα μέσα ενημέρωσης, ότι το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ με την πρώτη εντολή θα προτείνει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. «Δεν βλέπω άλλη επιλογή από την πρώτη εντολή», είπε, και τόνισε: «Οι προτελευταίοι και οι τελευταίοι δεν μπορούν να μας πουν ποιοι θα είναι οι «ειδικοί», που θα μας κυβερνήσουν». Ο Μπορίσοφ είπε ότι αναμένει υποστήριξη από όλους τους υπεύθυνους ανθρώπους που δεν θέλουν να πάμε σε εκλογές για έβδομη συνεχόμενη φορά και να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και είπε και ότι «πρέπρει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα». Το ΚΔΕ είναι επίσης της γνώμης ότι είναι πιο λογικό να υποστηριχθεί μια κυβέρνηση με την πρώτη εντολή.

«Είναι πολύ λογικό να υποστηρίξουμε την εντολή του νικητή αυτών των εκλογών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Γιορντάν Τσόνεφ. «Το ΚΔΕ έχει επίγνωση της ευθύνης του απέναντι στους ψηφοφόρους για το σχηματισμό ενός κανονικού υπουργικού συμβουλίου.Το ερώτημα είναι αν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις το καταλαβαίνουν και το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς ακριβώς το καταλαβαίνουν», σχολίασε ο Τσόνεφ.  Η τρίτη πολιτική δύναμη, το «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» , δήλωσε δια του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας , Νικολάι Ντένκοφ,  ότι  θα παραμένει στην αντιπολίτευση ως φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός κατά της διαφθοράς και χαρακτήρισε την προσέγγιση του ΓΚΡΜΠ-ΕΔΔ ως το πρόβλημα. «Ο Μπορίσοφ  τα τρία τελευταία χρόνια έχει λάβει έξι εντολές για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτή θα είναι η έβδομη, και καμία από αυτές τις εντολές δεν ήταν επιτυχής», είπε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το ζήτημα της διπλής υπηκοότητας στο Μαυροβούνιο επανήλθε στην πραγματικότητα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μιλόϊκο Σπάϊτς, ότι είναι έτοιμος να λύσει επιτέλους θετικά αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα δεκαετιών.  

Εάν εκπληρωθεί αυτή η υπόσχεση, οι κάτοχοι διπλής υπηκοότητας θα πρέπει να περιμένουν 10 χρόνια για να αποκτήσουν  το δικαίωμα ψήφου. Πιστεύεται ότι η έγκριση για διπλή υπηκοότητα θα μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των αρχών και δεκάδων χιλιάδων πολιτών που δεν την αποκτούν, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι πολίτες τόσο του Μαυροβουνίου όσο και της Σερβίας χωρίς εμπόδια. Προκειμένου να εκπληρωθεί η υπόσχεση του επικεφαλής της κυβέρνησης, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος περί ιθαγένειας και να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Ο πρώην πρωθυπουργός και επί μακρόν διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας του Μαυροβουνίου (ANB), Ντούσκο Μάρκοβιτς ο Νο 2 του Τζουκάνοβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Προόδου» που ανακοινώθηκε χθες .Ο πρόεδρος του (Τζουκανονοβικού) Δημοκρατικού  Κόμματος των Σοσιαλιστών , Ντάνιελ Ζίβκοβιτς, αγνόησε το γεγονός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το DPS παρέμεινε ενωμένο και ότι είναι σταθερό. Στην συνέλευση της Κομματικής Οργάνωσης της Ποντγκορίτσα δήλωσε: «Σήμερα ζούμε σε μια χώρα που καλύπτεται από ένα πέπλο φασισμού, εθνικισμού και σοβινισμού.Πριν να είναι πολύ αργά για το Μαυροβούνιο, πρέπει να απομακρύνουμε τον  Μιλόϊκο Σπάϊτς και όλους αυτούς τους εθνικιστές και σοβινιστές». Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Μιλόικο Σπάιτς «πολιτικό ασπόνδυλο» ο οποίος, «εκβιάζεται από όλους» και αποκάλεσε  «προδότες», και «πουλημένες ψυχές» που  «εργάζονται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα του Μαυροβούνιου», την νέα πλειοψηφία  «Προσπαθήστε να εφαρμόσετε το σχέδιό σας για αλλαγή του Συντάγματος και του Νόμου για τη Διπλή Υπηκοότητα και θα λάβετε απάντηση τόσο στο κοινοβούλιο όσο και έξω από αυτό, και αυτή η απάντηση θα είναι ριζοσπαστική», είπε ο (ΝΑΤΟπαρτιζάνος) Ζίβκοβιτς απευθυνόμενος κυρίως στους (σοβινιστές) Σέρβους. Παράλληλα , και οι Ξενοδόχοι ανησυχούν. Το Μαυροβούνιο καταγράφει ελαφρώς λιγότερους τουρίστες, ειδικά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων είπε ότι «ένα μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη προετοιμασίας για τη σεζόν και η αδυναμία του κράτους, να συνδέσει καλύτερα όλα τα τμήματα από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αυτή η τουριστική πολιτική».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να εξετάσει εναλλακτικά την ένταξη στους BRICS.  «Οι BRICS δεν είναι μια συμμαχία χωρών όπως η ΕΕ,.Είναι μια πλατφόρμα που παρέχει στα κράτη μέλη πρόσβαση στην αγορά και χρήματα .Δεν είναι ασήμαντο να επισημάνουμε ότι οι BRICS δεν επιβάλλουν πολιτικούς όρους στα μέλη τους ή στους υποψηφίους για ένταξη. Για να γίνετε μέλος των BRICS, δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε νόμους που είναι γραμμένοι εκτός των συνόρων της χώρας σας, δεν χρειάζεται να παραδώσετε την εξουσία στον τομέα των ΜΚΟ, δεν είστε υποχρεωμένοι να φέρετε τη σημαία της Ουκρανίας στην πρεσβεία σας ή να νομιμοποιήσετε τον γάμο ομοφυλοφίλων. Για να γίνετε μέλος των BRICS, δεν είναι απαραίτητο να επιβάλλετε κυρώσεις σε κανέναν ή να αφήσετε σε άλλους να διεξάγουν την εξωτερική πολιτική της χώρας σας.Υπάρχει εναλλακτική λύση στην ΕΕ, η οποία πιστεύω βαθιά ότι είναι πιο κοντά στο τέλος παρά στην αρχή, και είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει θέση σε αυτό το κλαμπ για τη Σερβία, ούτε καν να εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», έγραψε.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Πριν από την αυριανή  συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες , ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι προσπαθεί να επανεκκινήσει τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, επειδή οι συμφωνίες πρέπει να εφαρμοστούν. Ο Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, δήλωσε ότι θα ήθελε να συμβεί κάτι στον διάλογο πριν από το τέλος της θητείας του.

Ο Μπορέλ όταν ρωτήθηκε γιατί κάλεσε τον Βούτσιτς και τον Κούρτι  στη συνάντηση είπε ότι «τα μέρη δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες για διάφορους λόγους» και ότι, ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση υψηλού επιπέδου». «Ας Βρουμε μια ισορροπία. Ας δούμε πού βρισκόμαστε, τη στιγμή που τα μέλη μιλούν για την άρση των μέτρων κατά του Κοσσυφοπεδίου. «Πρότασή μου είναι να αρθούν οι κυρώσεις. Ακόμα κι αν είναι αργή, αλλά γρήγορη. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σενάριο όπου δεν λέω ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά τουλάχιστον δεν θα υπάρξει απότομη κατάρρευση. Οι δύο διάλογοι δεν έχουν μιλήσει εδώ και πολύ καιρό και θα ήθελα κάτι να συμβεί πριν λήξει η θητεία μου», δήλωσε ο Μπορέλ.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Ο Υπουργός Εξωτερικών  της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς συναντήθηκε σήμερα τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Διεύρυνση και την Πολιτική Καλή Γειτονίας Όλιβερ Βάρελι, μετά από την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ, δήλωσε : «Μπορώ να σας πω ότι η δουλειά μου συνεχίζεται. Δεν πάω πουθενά σύντομα. Θα υπάρξουν διάδοχοι, αργά ή γρήγορα, αλλά αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο ένας Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ, και αυτός είμαι εγώ, η ομάδα μας επικεντρώνεται στη δουλειά και θα συνεχίσει να εργάζεται», είπε σε «δημοσιογράφους» από την Πρίστινα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, δήλωσε χθες ότι η υιοθέτηση των τροποποιήσεων του νόμου  σχετικά με τη χρήση της σημαίας, του Εθνόσημου και του ύμνου της Σέρπσκα δεν θα καταργήσει το έμβλημα της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα  και τον ύμνο «Η Δημοκρατία μου», αλλά θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα  το οικόσημο των Νεμάνιτς, (ο δικέφαλος Αετός) και ο ύμνος «Μπόζε Πράβντε» (Θεός της Δικαιοσύνης) του Σερβικού Βασιλείου. Ο ύμνος «Μπόζε Πράβντε»  θα εκτελείται σε όλες τις εκδηλώσεις σύμφωνα με το νόμο.Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι δυνατόν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  να αμφισβητήσει αυτόν τον νόμο, ο Στέβαντιτς είπε ότι είναι αδύνατο, επειδή η  Σέρπσκα δεν κατάργησε τίποτα και δεν έβαλε νέα σύμβολα, αλλά επέτρεψε τη χρήση τους βάσει της Συμφωνίας για τους Ειδικούς και Παράλληλους Δεσμούς της Δημοκρατίας Σέρπσκα με τη Σερβία. «Αυτή είναι μια σοφή λύση που ικανοποίησε καλύτερα τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, ευχαρίστησε τα μέλη του σερβικού λαού και δεν προσβάλλει κανέναν», κατέληξε ο Στέβαντιτς, Στην συνεδρίασή της 2ας Ιουλίου, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα θα συζητήσει ,  τις Τροποποιήσεις του Νόμου για τη Χρήση της Σημαίας, του Εθνόσημου και του Ύμνου της Σέρπσκα και τη Διακήρυξη για την Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού, η οποία εγκρίθηκε στην Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι στις 8 Ιουνίου, στη Διακήρυξη της οποίας επισημαίνεται ότι « η Πανσερβική Συνέλευση   επιβεβαιώνει ότι ο ύμνος «Μπόζε Πράβντε» είναι ο πανσερβικός ύμνος και ότι ο δικέφαλος αετός του Νέμανιτς είναι το εθνικό πανσερβικό εθνόσημο».

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο μέσος μισθός στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τον Μάιο ήταν περίπου 720 ευρώ. Ο μέσος καθαρός μισθός στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  τον Μάιο ανήλθε σε 1.403 μετατρέψιμα μάρκα , ή περίπου 718 ευρώ, και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ήταν ονομαστικά υψηλότερος κατά 9,6% και σε πραγματικούς όρους κατά 7,1%, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα .

 

 

 

.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου