Ιουνίου 20, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚΟΠΙΑ. Ο Εντολοδόχος πρωθυπουργός και  ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE), Χριστιάν Μίτσκοσκι σε εκδήλωση στο Τέτοβο, επανήλθε με δηλώσεις του χθες στο «θέμα» της «εντός εκτός» θέσης του περί το ονόματος της Σεβερνοματσεντόνιγια.

«Όχι, η θέση μου δεν έχει αλλάξει. Όπως μπορείτε να με ακούσετε, μιλάω για Μακεδονία όλη την ώρα και θα συνεχίσω να μιλάω για Μακεδονία. Η πατρίδα μου είναι η Μακεδονία και όταν κάνω δηλώσεις η χρήση του ονόματος δεν θα είναι διαφορετική, αλλά ως κυβέρνηση θα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν είναι μέρος του νομικού συστήματος η Σύνθετη Ονομασία», είπε.

Ο Μίτσκοσκι (υπενθύμισε) ότι είχε πει προηγουμένως ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το επίθετο «Βόρεια», ως άτομο και ως Μακεδόνας αλλά ως κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τους νόμους και το Σύνταγμα σχετικά με τη χρήση του συνταγματικού ονόματος. Αυτό είναι το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμά μου, τοπώς θα αποκαλώ πατρίδα μου. Πατρίδα μου  είναι η Μακεδονία και θα παραμείνει Μακεδονία, αλλά ταυτόχρονα ως κυβέρνηση πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους και το Σύνταγμα. Ο όρκος που δίνει ο πρωθυπουργός , ο Όρκος των Υπουργών  , του  πρόεδρου της Συνέλευσης, των αντιπροέδρων του πρόεδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου άλλαξαν πέρυσι κα το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, είναι μια νομικά δεσμευτική πράξη».

«Αλλά, η χρήση του ονόματος της χώρας, προσωπικά, ως άτομο, σε δηλώσεις, το έχω πει, δεν θα είναι ποτέ διαφορετική από αυτό που είναι σήμερα. Η πατρίδα μου είναι η Μακεδονία και θα παραμείνει Μακεδονία», δήλωσε ο Μίτσκοσκι.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο Αλεξάνταρ (Λόντον) Νικόλοσκι , υποψήφιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι , « Αν θέλουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, πρέπει να συρρικνώσουμε τον δημόσιο τομέα και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναπτυχθεί» και είπε ότι εκτός από τη μείωση των θεσμικών οργάνων, θα υπάρξει μείωση των διευθυντικών θέσεων και αρκετών οργανισμών. Είπε ακόμα  ότι  το ανακοινωθέν προεκλογικά από το Μίτσκοσκι «ευνοϊκό δάνειο» ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ , δεν θα είναι δάνειο από την Κίνα, αλλά από κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Δεν σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε ούτε με την Κίνα ούτε με τη Ρωσία, το δισεκατομμύριο θα είναι από κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ.  Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον Πρωθυπουργό την Ελφέτε Ισμαήλι  ως υποψήφια Υφυπουργός Άμυνας και τον Φλακρόν Μπετζέτι  ως υποψήφιο  Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας. Οι «Αλβανοί» υπουργοί είναι έξι. Συνάντηση χθες στα Σκόπια Αφρίμ Γκάσι και του Γκλάουκ Κονιούφκα του Προέδρου της Συνέλευσης της  Πρίστινα.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ  Βούτσιτς  συναντήθηκε σήμερα με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ που συναντήθηκε  επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Τζούριτς. Ο Λάϊτσακ πήγε στο Βελιγράδι από την Πρίστινα.

 Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε  ότι είχε μια « ανοιχτή και σωστή συνομιλία σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και τις σχεδόν αδύνατες συνθήκες διαβίωσης του σερβικού πληθυσμού που προκαλούνται από τη συνεχή πίεση και αυθαιρεσία των αρχών στην Πρίστινα». «Επανέλαβα ότι η επιστροφή σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και η εξομάλυνση των σχέσεων έγκειται, πρωτίστως, στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών, δηλαδή στον επείγοντα σχηματισμό της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων», είπε και τόνισε ότι η ΕΕ, ως κύριος μεσολαβητής σε αυτή τη διαδικασία, «είχε και θα έχει σοβαρό και υπεύθυνο εταίρο στη Σερβία».

ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβαν έναν Σέρβο από το  Ζβέτσαν σε σχέση με τα γεγονότα του περασμένου Μαΐου μπροστά από το δημοτικό κτίριο του Ζβέτσαν όπως ανακοίνωσε  ο αναπληρωτής διοικητής της. Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου «για τη Βόρεια Περιοχή», Βέτον Ελσάνι . «Απόψε περί τις 7:15 μ.μ., στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στπ Λεποσάβιτς, ένα άτομο σερβικής υπηκοότητας τέθηκε υπό κράτηση για τη συμμετοχή του στα επεισόδια στο Ζβλετσαν τον Μάιο του περασμένου έτους», δήλωσε ο Ελσάνι και πρόσθεσε ότι ο κρατούμενος ανακρίνεται στο αστυνομικό τμήμα στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι δήλωσε ότι μόνο  δύο ή τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν στη σταδιακή άρση των μέτρων που επέβαλε η ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι οι περισσότερες χώρες ήταν κατά των κυρώσεων κατά της Πρίστινα και ότι δεν υπάρχει χώρα που να αντιτίθεται τώρα στην κατάργησή τους. «Ελπίζουμε ότι καμία χώρα δεν θα υψώσει τη φωνή της για να αντιταχθεί στην άρση των μέτρων. Υπάρχουν δύο ή τρεις χώρες που προτίμησαν τη σταδιακή άρση των μέτρων σε δύο στάδια, αλλά όχι ότι υπάρχουν εκείνες που ήταν κατά της άρσης των μέτρων. Η απόλυτη πλειοψηφία των χωρών πιστεύει ότι η επιβολή μέτρων στο Κοσσυφοπέδιο ήταν άδικη. Η αποτυχία λήψης μέτρων κατά της Σερβίας αποτελεί πρόσθετη αδικία που έχει γίνει στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Μπισλίμι.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.  Ο Πρωθυπουργός ΟΛΩΝ των Αλβανών Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέί Πλένκοβιτς στο Αμβούργο, στο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας-Κροατίας. Ο Κούρτι δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο "X" ότι το αποτέλεσμα σε αυτόν τον αγώνα ήταν φιλικό και ότι η συνάντησή του με τον Πλένκοβιτς ήταν "ακόμη πιο φιλική".

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σχολιάζοντας τις νέες κυρώσεις  των ΗΠΑ, εναντίον του ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ είπε  ότι «πρόκειται για μια σειρά από ψέματα» που παρουσιάστηκαν ώστε η αντιπολίτευση  να μπορεί να ψεύδεται δημόσια.« Συσκευασμένα κόλπα προπαγάνδας» . «Φανταστείτε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σεράγεβο προστατεύει τον σερβικό λαό. Ακόμα και οι μουσουλμάνοι γελούν, Τώρα προσπαθούν να εμφανίσουν ως διεφθαρμένο  τον Milorad Dodik και την οικογένειά του. Αν μπορούσαν να βρουν κάτι, νομίζετε ότι δεν θα με δίωκαν για διαφθορά; Δεν θα έβαζαν  τον Σμίτ  να επιβάλει το νόμο; Παρεμπιπτόντως, ο γιος του Μπάϊντεν είναι στη φυλακή για ναρκωτικά . Θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στον Μπάϊντεν. Η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα θα επιβάλει κυρώσεις στον Μπάιντεν και στον γιο του, ο οποίος είναι τοξικομανής, και θα του απαγόρευσει την είσοδο στη Σέρπσκα. Ο Μέρφι πιθανότατα δεν θα ήξερε πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα του επιβαλλόταν κυρώσεις για την υποστήριξη ανθρώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις», είπε

ΣΟΦΙΑ. Οι βουλευτές θα κάνουν σήμερα  μια ακόμα προσπάθεια να  εκλέξουν τον  πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Αρχικά, προτάθηκαν τέσσερεις υποψήφιοι, και οι δύο η Ράγια Ναζαριάν από το ΓΚΕΡΜΠ και ο Πέταρ Πετρώφ από την «Αναγέννηση» πήγαν στον δεύτερο γύρο. Η Ναζαριάν έλαβε 115 ψήφους των βουλευτών του ΓΚΕΡΜΠ και των Τουρκοφιλελέ του Πέέφσκι και ο Πετρώφ 41. Ψηφίστηκε  από τους βουλευτές του κόμματός του και τρεις από το Ϋπάρχει τέτοιος Λαός». Ο  Μπόϊκο Μπορίσοφ δήλωσε ότι εάν η Ράγια Ναζαριάν δεν γίνει πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, η χώρα θα πάει σε, πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Μπορίσοφ   ζήτησε έναν ευρύ συνασπισμό και ένα υπουργικό συμβούλιο που θα υποστηρίζεται από όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά κόμματα. Και είπε ότι δεν θα αποσύρει την υποψηφιότητά της Ναζαριάν επειδή το θέμα για εκείνον  είναι ζήτημα «αρχής ».

ΣΟΦΙΑ. Ο «Σλάβι»,(Τρίφωνοφ) ο τηλε-αστέρας ηγέτης του «Υπάρχει τέτοιος Λαός»  παρενέβη μέσω του προφίλ του στο Facebook στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης  και είπε ότι «Το ITN δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με την πρώτη ή τη δεύτερη εντολή».«Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ο κυρίαρχος μίλησε πολύ καθαρά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν βγήκε να ψηφίσει. Το ITN είναι το έκτο κόμμα στο 50ο κοινοβούλιο και γι 'αυτό, λογικά, περίμενα αρκετό καιρό από το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για να έχουν μια κανονική κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει και ακούω κάποιες γελοίες δηλώσεις από ορισμένα κόμματα», έγραψε ο «Σλάβι».

 BΟΥΚΟΥΡEΣΤΙ. H  υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Λουμινίτα Οντομπέσκου  πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 20 και 21 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.Η Οντομπέσκου θα συμμετάσχει και στην έναρξη του Ρουμανικού-Αμερικανικού Οικονομικού Φόρουμ.  «Η Ιταλία υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν»,δήλωσε ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλλα ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του Κλάους Γιοχάνις.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο αριθμός των επισκεπτών σε αρχαιολογικά πάρκα στην Αλβανία αυξήθηκε κατά 53,3% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 136.293 άτομα τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ανακοίνωσε  ο Υπουργός  Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας Μπλέντι Γκόνια.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου