Ιουνίου 19, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚΟΠΙΑ. Ο Εντολοδόχος πρωθυπουργός και  ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE), Χριστιάν Μίτσκοσκι κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Γραμματεία της Βουλής την Πρόταση για τη Σύνθεση της Κυβέρνησης και το Πρόγραμμα Εργασίας της Κυβέρνησης. Το έγγραφο που απευθύνεται  στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου,  Αφρίμ Γκάσι  υπογράφεται από τον «εντολοδόχο πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». «Θα ορκιστώ ως πρωθυπουργός στο συνταγματικό όνομα της χώρας, αυτό είναι σαφές. Στις εμφανίσεις μου στο εξωτερικό, θα χρησιμοποιώ το συνταγματικό όνομα της χώρας με το επίθετο «Βόρεια». Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε με δύο μέτρα και δύο σταθμά.Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους πολίτες να υπακούν στους νόμους και το σύνταγμα και εμείς να μην τους υπακούμε. Αλλά στις εμφανίσεις μου στην πατρίδα και στις δηλώσεις μου, θα χρησιμοποιώ το όνομα της χώρας μου, που είναι η Μακεδονία», δήλωσε χθες το Βράδυ στην Τ/Ο «Σιτέλ» ο Χριστιάν Μίτσκοσκι .

ΣΚΟΠΙΑ. Μεγάλη προβολή σε όλα τα Κανάλια είχε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου  ότι οι «Σεβερνομακρεντόνσκι» είναι οι «Αυθεντικοί» (Πραγμαστικοί), «Μακεδόνες»

ΣΚΟΠΙΑ Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που προτάθηκε από τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE αποτελείται από στελέχη από την εποχή της διακυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφσκι, τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα νέο και διαφορετικό από τον τρόπο διακυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας εκείνα τα χρόνια, δήλωσε ,σε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο , ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Σοσιαλδημοκρατικός Ένωσης Μακεδονίας»  (SDSM)  Όλιβερ Σπασόφσκι . Είπε ακόμα  ότι στο πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης της Σεβερνοματσεντόνιγια , δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον τομέα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής και υπάρχουν προσδοκίες που η  κυβέρνηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει.

ΣΟΦΙΑ. Το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ( ITN) μετά από συνάντηση μιας ώρας με τις τρείς κυρίες του Μπορίσοφ   δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να υποστηρίξει ένα υπουργικό συμβούλιο «κοινής ευθύνης» με έναν πρωθυπουργό από το ΓΚΕΡΜΠ.Ο Τόσκο Γιορντάνοφ,από το  «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» δήλωσε ότι «Το ΓΚΕΡΜΠ έχει προφανώς καταλήξει στην ιδέα μιας κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων». «Η συζήτηση ήταν απλή . Μας περιέγραψαν ιδέες και προτεραιότητες, τις ακούσαμε. Είπαμε μερικές από τις ιδέες μας. Αλλά αυτή είναι η πρώτη προκαταρκτική συζήτηση, δεν μιλάμε για κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Τόσκο Γιορντάνοφ. Η Ντέντσα Σάτσεβα από το ΓΚΕΡΜΠ δήλωσε: «Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε λάβει οριστικές απαντήσεις όσον αφορά την κοινοβουλευτική υποστήριξη». «Ούτε οι συνάδελφοι από το ITN, ούτε οι συνάδελφοι από το MRF έχουν εκφράσει κατηγορηματική και σαφή θέση ότι υποστηρίζουν μια τέτοια κυβέρνηση», είπε η Ντένιτσα. Οι «πολιτικοί ρεπόρτερ» στα βράδυνα δελτία έλεγαν  ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια (ευρωατλαντική) κυβέρνηση με βάση το ΓΚΕΡΜΠ και πρόσωπα που θα προτείνει το ΚΔΕ ικαι που θα υποστηρίζεται από το ITN. Εν το μεταξύ Η  «Υπηρεσία Εσόδων» έχει κατασχέσει 13 ιδιοκτησίες του Ίβελιν Μιχαϊλοβ από το «Βουλγαρικό Μεγαλείο» για οφειλές προς την Εφορία 306.000 λέβων. «Λόγω αυτής της παρενόχλησης, δεν μπορώ να εργαστώ, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή από το να κλείσω τις εταιρείες μου» δήλωσε ο ιδεολόγος του «Βουλγαρικού Μεγαλείου».  Ο Μπόϊκο Μπορίσοφ σε συνάντηση με τους βουλευτές του ΓΚΕΡΜΠ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής την Ράγια Ναζαριάν

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Σκάνδαλο με την ματαίωση της συνάντησης Σπάϊτς-Ράντεφ. Ο Μαυροβούνιος Πρωθυπουργός μίλαγε με την Γερμανική «TUI» και άφησε τον Ράντεφ να περιμένει έξω από την Πόρτα του.  Η βουλγαρική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ εγκατέλειψε το κτίριο μετά από αναμονή τεσσάρων λεπτών. «Είναι φυσικό ένας αρχηγός κράτους να αρνείται μια συνάντηση για την οποία ο οικοδεσπότης δεν είναι προετοιμασμένος» δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ανέφεραν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει διαφορετική άποψη. «Συμφωνήθηκε με τη βουλγαρική πρεσβεία ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα υποδοχής του κυβερνητικού κτιρίου στις 5:00 μ.μ., καθώς ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς επιθυμούσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ράντεφ παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά του.Η συνάντηση με τη μεγάλη τουριστική εταιρεία γερμανική TUI διήρκεσε τρία λεπτά περισσότερο από ό, τι είχε προγραμματιστεί και η αντιπροσωπεία του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έφυγε από το κυβερνητικό κτίριο μετά από αναμονή τεσσάρων λεπτών», δήλωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο θα διαθέσει φέτος περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της χώρας στην άμυνα,(2,02% του ΑΕΠ ή 150 εκατομμύρια ευρώ)  ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου και πρόσθεσε ότι « η κυβέρνηση επιβεβαιώνει έτσι για άλλη μια φορά την άξια ένταξή  στη Βορειοατλαντική Συμμαχία»,  «Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στον μεγαλύτερο στρατιωτικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο, το Μαυροβούνιο επιδεικνύει σαφώς συλλογική ευθύνη, δέσμευση σε κοινές αξίες και για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την αξιόπιστη ένταξή του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία", ανέφερε η δήλωση.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Έγγραφα από το δικαστήριο των ΗΠΑ δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς, ως φυσικό πρόσωπο, ήταν 16ος στον κατάλογο των επενδυτών στην εταιρεία  «Teraform labs» του Κορεατη μεγιστάνα των Κρυπτονομισμάτων  «Ντο Κουόν». Ο Σπάϊτς μέχρι στιγμής έχει ισχυριστεί ότι η εταιρεία όπου εργαζόταν εξαπατήθηκε και έχασε 75.000 ευρώ και όχι ο ίδιος προσωπικά.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε  με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική Μίροσλαβ Γέντσα και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση των μονομερών κινήσεων της Πρίστινα, οι οποίες αποσκοπούν στη συνεχή πίεση του σερβικού πληθυσμού.«Ενημέρωσα λεπτομερώς τον αξιότιμο συνομιλητή μου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και εξέφρασα ανησυχία για τη συνέχιση των μονομερών κινήσεων της Πρίστινα, οι οποίες αποσκοπούν στη συνεχή πίεση στον σερβικό πληθυσμό, με κατάφωρη παραβίαση όλων των δικαιωμάτων που αντιπροσωπεύουν και των θεμελιωδών αξιών των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Βούτσιτς  και τόνισε μίλησε « ιδιαίτερα», για την ανάγκη για την επείγουσα δημιουργία της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων και την αυστηρή εκπλήρωση των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Βρυξελλών, την οποία η Πρίστινα αποφεύγει για περισσότερα από 10 χρόνια. «Τόνισα την κρίσιμη σημασία του σεβασμού του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον βασικό ρόλο της UNMIK σύμφωνα με την εντολή που ανατέθηκε σε αυτή την αποστολή προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη, αλλά και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Σέρβων και μη Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, στα οποία, όπως και πριν, θα παράσχουμε όλη την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη», δήλωσε ο Βούτσιτς .

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Πρίστινα για τον Διάλογο, Μπέσνικ Μπισλίμι, ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Πρίστινα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.Μιλώντας για την άρση των μέτρων της ΕΕ κατά της Πρίστινα και την έκθεση του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Λάϊτσακ είπε ότι περισσότερα θα γίνουν γνωστά για αυτό μετά τις συνομιλίες μεταξύ των κρατών μελών του μπλοκ , προσθέτοντας ότι η θέση του είναι ότι τα μέτρα πρέπει να αρθούν.

 «Εξ όσων γνωρίζω, το θέμα των μέτρων θα συζητηθεί αύριο και όλα θα εξαρτηθούν από αυτές τις συνομιλίες. Αύριο θα ακούσετε τι περιέχει η έκθεση, δεν μου επιτρέπεται να πω τίποτα σήμερα», είπε.Πρόσθεσε ότι ο λόγος της επίσκεψής του στην Πρίστινα και σήμερα στο Βελιγράδι είναι πώς θα επιστρέψει η εστίαση στην εξομάλυνση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.«Φυσικά, έχουμε επίσης μια συμφωνία για το πώς να επιταχύνουμε την εφαρμογή. Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη ερώτηση που συζητήσαμε σήμερα με τον κ. Μπισλίμι. Ο δεύτερος λόγος είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε .Ο Λάϊτσακ σημείωσε ότι παρά τη λήξη της θητείας του, αυτή δεν είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και του Ισραήλ θα μπορούν να επισκέπτονται τις δύο χώρες χωρίς βίζα μετά από τη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που υπεγράφη χθες ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου. Η συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, κατά την επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Εσωτερικών Μωσέ Αρμπέλ .  Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντονίκα Γκαρβάλα είπε  ότι η συμφωνία θα «ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην προώθηση του Κοσσόβου , στη συνεργασία και την οικονομική μας ανάπτυξη, την εκπαιδευτική ανάπτυξη των νέων και την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών και έργων μεταξύ των πολιτών μας και των χωρών μας στο μέλλον».Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο. Το Κοσσυφοπέδιο και το Ισραήλ σύναψαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις τον Φεβρουάριο του 2021.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι ΗΠΑ επέβαλαν  νέες κυρώσεις σε εταιρείες που συνδέονται με τον πρόεδρο της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο άτομα και επτά εταιρείες από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη που συνδέονται με τον Μίλοραντ Ντόντικ και τον γιο του Ιγκόρ. Το Γραφείο ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις ήταν μέρος ενός δικτύου που αντιπροσώπευε μια «σημαντική πηγή εσόδων» για τον Ντόντικ και την οικογένειά του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ντόντικ να καταστρέψει τους θεσμούς που διασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βοσνία και την περιοχή. Θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ψεύτικα σχέδια που επιτρέπουν στον Ντόντικ και την οικογένειά του να εκμεταλλεύονται τους δικούς τους ανθρώπους για προσωπικούς σκοπούς», δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον, αναπληρωτής γραμματέας του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατίας του Υπουργείου Οικονομικών.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου