Ιουνίου 17, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚΟΠΙΑ. Ο «εντολοδόχος» Κριστιάν Μίτσκοσκι σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος του και του συνασπισμού του για τα Υπουργεία της Νέας Κυβέρνησης.                                                      - Υπουργός Άμυνας θα είναι ο «γνωστός στο ΝΑΤΟ» Βλάντο Μισαϊλόφσκι , ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ , βουλευτής ,και  πρώην υπουργός Μεταφορών. Ο  υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Πάντσε Τόσκοβσκι  παραμένει  «στα γνωστά του». Δικηγόρος που εργάστηκε κάποτε ως δημόσιος υπάλληλος . Ήταν  συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων για την υπόθεση της «εισβολής του λαού» στη Βουλή . «Πιστεύω στις δυνατότητες και την ικανότητά του να παράγει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος και στη διασφάλιση του νόμου και της τάξης», δήλωσε ο Μίτσκοσκι  για τον Τόσκοβσκι . Στο υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου τοποθετήθηκε  ο Τίμτσο Μούτσουνσκι, 35 ετών, δήμαρχος του Δήμου Αεροδρομίου και καθηγητής πανεπιστημίου, και αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE. Ήταν ο  γραμματέας διεθνών σχέσεων του VMRO-DPMNE, και καλλιέργησε πολύ καλές σχέσεις με τον «διεθνή παράγοντα». Υπουργός Μεταφορών, ο έτερος αντιπρόεδρος του Μίτσκοσκι, ο Αλεξάντερ (Λόντον) Νικόλοσκι. Του ανατέθηκε  να εγκαινιάσει τον αυτοκινητόδρομο που χτίζουν οι Κινέζοι , και να βρεί άκρη με την «Bechtel», Μία από τις λίγες γυναίκες στην κυβέρνηση θα  είναι η αντιπρόεδρος  του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Γκορντάνα Κόσοσκα που ως «νοικοκυρά» θα «νοικοκυρέψει» το δημόσιο ταμείο. Υπουργός Ενέργειας, Ορυχείων και Ορυκτών Πόρων θα είναι η  Σάνια Μποζίνοφσκα , η οποία είναι επί του παρόντος μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE, και έχει τεράστια εργασιακή εμπειρία στις μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά ενέργειας. Η τρίτη κυρία στην κυβέρνηση, θα είναι η καθηγήτρια πανεπιστημίου Βέσνα Γιανέβσκα , η οποία ήταν κάποτε πρόεδρος ενός άλλου κόμματος, του «VMRO-Narodna», αλλά επέστρεψε επί του Μίτσκοσκι  στο ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ  και προάγεται τώρα σε υπουργό Παιδείας και Επιστημών. Ο πρώην παίκτης χάντμπολ Μπόρκο Ρίστοφσκι θα ηγηθεί του νέου Υπουργείου Αθλητισμού. Ο ηθοποιός Ζόραν Λιούτκοφ , που έγινε  πολύ γνωστός ως «Κόμσο» από την παιδική σειρά της Τ/Ο «5+»  θα αναλάβει το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού. Ο Τσβέταν Τριπούνοφσκι θα είναι υπουργός Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων. Το πρώτο του πρόβλημα να ικανοποιήσει τους αγρότες ψηφοφόρους για τιμή 30 δηναρίων ανά κιλό σιταριού, χωρίς να προκαλέσει νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Ο νέος Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ζλάτκο Περίνσκι  ήταν διευθυντής της Εταιρείας Ύδρευσης των Σκοπίων, και τον απέλυσε η Νταβέλα Αρσόφσκα. 

Υπάρχουν τρεις θέσεις στην κυβέρνηση και για τους εταίρους συνασπισμού του VMRO-DPMNE. 

Ο Ιβάν Στοΐλκοβιτς, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σέρβων στην Σεβερνοματσεντόνιγια, και βουλευτής από το 2002, θα προταθεί για αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός αρμόδιος για τις  σχέσεις των Κοινοτήτων. Ο Σαμπάν Σάλιου, ο οποίος θα είναι ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου υπεύθυνος για την ένταξη  των Ρομά. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιούπτσο Ντίμοφσκι θα είναι  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός αρμόδιος για το πολιτικό σύστημα. Ο  Ντίμοφσκι ήταν υπουργός Γεωργίας την εποχή του Γκρούεφσκι . 

Τελευταίος, ανακοινώθηκε,  ο Υπουργός Κοινωνίας της Πληροφορίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Στέφαν Αντόνοφσκι . 

Η ψηφοφορία στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης πρόκειται να διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.(22-23 Ιουνίου).

 

ΣΚΟΠΙΑ.  Όλες η Τ/Ο ασχολήθηκαν με τον χαιρετισμό της «Γκόρντανας», (Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα) η οποία  απευθύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία «εξ ονόματος της χώρας». Η πρόεδρος στα λίγα λεπτά ομιλίας,  δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά το (συνταγματικό) όνομα της χώρας (σε οποιαδήποτε μορφή), αλλά επέλεξε τη διατύπωση  «η χώρα μου». «Το γεγονός ότι εκπροσωπώ τη χώρα μου στο υψηλότερο επίπεδο σήμερα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της θέσης αρχών μας και της υποστήριξής μας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι δύο ανήλικοι Σέρβοι  συνελήφθησαν Στο Λεποσάβιτς επειδή τραγούδησαν σε πάρτι γενεθλίων. Ο ένας , ο Αλέκσα Μπάμπιτς είπε ότι τραγουδούσαν τραγούδια για το Κοσσυφοπέδιο και ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία εξαιτίας αυτού. Ο έτερος  ο Αντρίγια Αντονίεβιτς είπε ότι οι αστυνομικοί στο τμήμα τους ανάγκασαν να τραγουδήσουν τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά. Οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ευρώ  και αν το πληρώσουν εντός 15 ημερών, το πρόστιμο θα μειωθεί κατά το ήμισυ.

 Ο αναπληρωτής διοικητής τηςς Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για τη βόρεια περιοχή, Βέτον Ελσάνι δήλωσε ότι «στις 1:30 π.μ., αναφέρθηκε διατάραξη  της δημόσιας τάξης και θόρυβος»και ότι « Η διατάραξη της Κοινής Ησυχίας τιμωρείται από τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου.

Ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε σήμερα ότι  «η σύλληψη  από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι των νέων στο Λεποσάβιτς είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι επιχειρήσεις της Πρίστινα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου δεν αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση νόμου και τάξης ή κράτους δικαίου, αλλά ότι ο στόχος είναι μόνο ένας - τρόμος χωρίς περιορισμούς και σύνορα, προκειμένου να αναγκαστούν οι Σέρβοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς , μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης  Αλεξάνταρ Βούλιν  ότι αυτός θα απαγόρευε το  Φεστιβάλ «Μιρντίτα» των Αλβανών , το οποίο έχει ανακοινωθεί για τις 28 Ιουνίου στο Βελιγράδι, που είναι η 15η Ιουνίου με το «Ιουλιανό»  και η σερβική Εκκλησία εορτάζει τον Άγιο Βίτο και είπε ότι «η συγκέντρωση δεν χρειάζεται άδεια από την αστυνομία επειδή το φεστιβάλ  θα γίνει σε κλειστό χώρο» και είπε ότι , «είναι μια συγκέντρωση υψηλού κινδύνου και  οι διοργανωτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής της».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Βελιγράδι και Πρίστινα υπέγραψαν μαζί με το ΝΑΤΟ στην Ελβετία, για την εδαφική ακεραιότητα του Ζελένσκι, χωρίς να ζητήσει το Βελιγράδι να γίνει αναφορά  στο Κοινό Ανακοινωθέν για την εφεδρική ακεραιότητα της Σερβίας. Το ίδιο έκαναν και η Αθήνα με την Λευκωσία που υπέγραψαν το Ανακοινωθέν χωρίς να ζητήσουν  την καταδίκη της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο. Ιουνίου 16, 2024

ΣΌΦΙΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο του BSP επιβεβαιώνει την απόφασή  του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος να μην υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΓΚΕΡΜΠ  και του ΚΔΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ατανάς Ζαφύρωφ , ο  προσωρινός πρόεδρος του BSP που αντικαθιστά την παραιτηθείσα Κορνέλια Νίνοβα. Το συνέδριο του Κόμματος θα γίνει τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Ζαφύρωφ . Ο Μπόρισλαβ Γκουτσάνοφ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του BSP για τη Βουλγαρία, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι θα καλέσουν τον Καλογιάν Μετόντιεφ  να παραιτηθεί από μέλος του κοινοβουλίου στην 50η Εθνοσυνέλευση και δήλωσε ότι εάν ο Μετόντιεφ δεν παραιτηθεί, το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε να τον αποβάλει από την κοινοβουλευτική ομάδα του συνασπισμού BSP για τη Βουλγαρία.

 Ο ηγέτης της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων  Βουλγαρίας (CITUB) Πλάμεν Ντίμιτροφ  δήλωσε  χθες το Βράδυ στην Τ/Ο  «Nova TV» ότι «Είναι προφανές ότι το ΓΚΕΡΜΠ, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και το «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός» θα σχηματίσουν κάποιου είδους κυβέρνηση, αλλά μπορεί να μην είναι βιώσιμη», και τόνισε  ότι «παρά τις εκλογές η ένταση στην κοινωνία δεν έχει αμβλυνθεί».

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε την τελική κατανομή των εδρών στη νέα 50η Βουλή της Βουλγαρίας. Ο συνασπισμός ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ, θα έχει 68 βουλευτές. Η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, του ΚΔΕ, 47.  Ο συνασπισμός «Συνεχίζουμε την αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία»  39. Το κόμμα «Αναγέννηση»  38. Το «ΒΣΚ για τη Βουλγαρία», 19. Το «Υπάρχει τέτοιος λαός» ,16 και το κόμμα «Βελίτσιε» θα έχει τη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα με 13 βουλευτές. Η δεδηλωμένη  απαιτεί 121. Μπορίσοφ και Πεέφσκι έχουν 115.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Ρούμεν Ράντεφ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.  Σήμερα , οι δύο πρόεδροι θα πραγματοποιήσουν κατ' ιδίαν συνάντηση και θα ηγηθούν των συνομιλιών ολομέλειας των επίσημων αντιπροσωπειών της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου. Ρούμεν Ράντεφ και Γιάκοβ Μιλάτοβιτς θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους θα έχει συναντήσεις στην Ποντγκόριτσα με τον Πρωθυπουργό Μιλόϊκο Σπάϊτς και τον Πρόεδρο της Βουλής Αντρίγια Μάντιτς


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου