Ιουνίου 26, 2024

Επί Τροχάδην



 

ΤΙΡΑΝΑ. Ανακοινώθηκε  η απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, που αποφάσισε να παραμείνουν  σε ισχύ οι πρωτόδικες ποινές. Ο Φρέντης Μπελέρης θα παραμείνει στις φυλακές του Φιέρι μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη όπου ολοκληρώνεται η ποινή φυλάκισης των 2 ετών. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για εξαίρεση  της προέδρου της έδρας Ντανιέλας Σίρκα, η οποία είχε  εμπλοκή , σε προγενέστερο στάδιο της υπόθεσης, και είχε απορρίψει την χορήγηση άδειας ορκωμοσίας, στον Μπελέρη. Η Σύνθεση του  Εφετείου δεν  προέκυψε  από κλήρωση.

ΤΙΡΑΝΑ. «Ξένοι» αγοράζουν (μαζικά),ακίνητα στην Σκιπερία  (Αλβανία). 84 εκατομμύρια «επενδύθηκαν» σε τέσσερις μήνες. «Ο μεγαλύτερος όγκος ξένων επενδύσεων στην αλβανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι στα ακίνητα», ανακοίνωσε χθες  η Κεντρική Τράπεζα . Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό από «μη κατοίκους» κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν σε περίπου 84 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 71% σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 24% της συνολικής αξίας των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Σκιπερία ( Αλβανία). Η Τράπεζα εκτιμά ότι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην αγορά ακινήτων της Αλβανίας ανήλθαν σε 1,66 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, σημειώνοντας αύξηση 41% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το μερίδιο των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στην Αλβανία έχει αυξηθεί σχεδόν 22 φορές την τελευταία δεκαετία. Οι ξένες επιχειρήσεις επένδυσαν 354 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους στην Σκιπερία, (Αλβανία). Τα περισσότερα χρήματα προέρχονταν από τουρκικές και ιταλικές εταιρείες. Οι επενδύσεις από την Τουρκία ηγούνται φέτος με 69 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία με 41 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές επενδύσεις προήλθαν επίσης από την Αυστρία, την Ολλανδία, το Κόσοβο και τη Γερμανία.Αντίθετα, οι επενδυτικές ροές ήταν χαμηλότερες από την Κίνα, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Σλοβενία.Σε διάστημα ενός έτους, η Αυστρία, η Σεβερνοματσεντόνιγια  και το Κοσσυφοπέδιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις επενδυτικές ροές προς την Σκιπερία με 48%, 50% και 82% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, 80 εκατ. Ευρώ  εισήχθησαν στην  οικονομία των Τιράνων από τις αρχές του έτους, «χωρίς να προσδιορίζεται η συγκεκριμένη προέλευσή τους», καθώς «προτιμήθηκε να παραμείνουν εμπιστευτικά».

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβερνητική υπηρεσίας Τύπου, ανακοίνωσε το συγχαρητήριο μήνυμά του Άλμπιν Κούρτι προς τον Μίτσκοσκι στο οποίο ανέφερε ότι, «το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μόνο γείτονες, αλλά και σύμμαχοι και στενοί εταίροι στον προσανατολισμό του ΝΑΤΟ, την περιφερειακή συνεργασία και την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Από τον δρόμο Πρίζρεν-Τέτοβο, μέχρι την άμυνα και την ασφάλεια, ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να βελτιώσουμε περαιτέρω τις ήδη ισχυρές διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Κούρτι.

Ο Μεντούχ Θάτσι , ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, το οποίο αποτελεί μέρος του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» του DUI και ο Αλή Αχμέτι , χθες το βράδυ, απείλησαν από την Πρίστινα με «εθνοτική και πολιτική αποσταθεροποίηση της «Μακεδονίας» εάν «εγκαταλειφθεί το τραπέζι του διαλόγου»!

 Η  «Σομπράνιε»(Συνέλευση) στην όγδοη σύνοδό της θα επαληθεύσει σήμερα τις εντολές των  οκτώ νέων βουλευτών που θα καταλάβουν τις θέσεις του Πρωθυπουργού που παραιτήθηκε από Βουλευτής και άλλων επτά υπουργών.

Ο νέος υπουργός Υγείας Αρμπεν Ταραβάρι επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στα Σκόπια, όπου συζήτησε την κατάσταση του εξοπλισμού,  και των ασθενοφόρων, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών για το ιατρικό προσωπικό και δήλωσε ότι γνώριζε την έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες εγκαταστάσεις υγείας και υποσχέθηκε προσλήψεις  μέχρι το τέλος του έτους , ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απέλυσε οκτώ οικονομικούς διευθυντές Νοσοκομείων, για τους οποίους δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο να εγκαταλείψουν αμέσως τις καρέκλες τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Ο (απερχόμενος) Ύπατος  της ΕΕ Ζοσεπ Μπορέλλ  θα φιλοξενήσει σήμερα τον νέο γύρο συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Μίροσλαβ Λάϊτσακ , θα πραγματοποιήσει κατ αρχήν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Βούτσιτς και τον Κούρτι, και θα ακολουθήσει η  «τριμερή» υπό τον Μπορέλλ ο οποίος θα προβεί σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης πριν και στο τέλος των συναντήσεων. Στην Πρίστινα  , ωστόσο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής.Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Γκλάουκ Κονιούφκα δήλωσε ότι , δεν αναμένει «τίποτα σημαντικό από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων» και σημείωσε ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο  Κούρτι δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί στη συνάντηση για να συζητήσει την κατάσταση της διαδικασίας διαλόγου. «Πιστεύω ότι, στη  συνάντηση θα συνοψίσουμε αυτή τη διαδικασία και θα δούμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και ποιες είναι οι ιδέες με τις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε», και τόνισε ότι η Σερβία δεν σέβεται τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.

 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε  ότι η Σερβία ήταν έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς. «Είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία και συμβιβασμούς που σημαίνουν ότι καμία πλευρά δεν είναι ούτε απόλυτος νικητής ούτε απόλυτος ηττημένος», δήλωσε ο Βούτσεβιτς, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 14 Σεπτεμβρίου 2023,

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον επισκέφθηκε τη Σερβία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον Πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς τον Υπουργό Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, και την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Τάνια Μίσεβιτς . Η Γιόχανσον  τόνισε ότι η Σερβία αποτελεί βασικό εταίρο στη διαχείριση της μετανάστευσης και ότι. «η συνέχιση της μεταρρύθμισης του κράτους δικαίου είναι απαραίτητη». Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε την Επίτροπο για το γεγονός ότι η Σερβία έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως αξιόπιστος εταίρος στο θέμα της μετανάστευσης. Ο Πρόεδρος  Βούτσιτς είπε  στην Επίτροπο Γιόχανσον ότι «το Βελιγράδι είναι πλήρως δεσμευμένο στον διάλογο με την Πρίστινα, αλλά ότι είναι πρωτίστως απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού και να εφαρμοστούν όλες οι υποχρεώσεις από τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Επιτροπή της Βενετίας γνωμοδότησε μετά από το αίτημα του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζέλικο Κόμσιτς , ότι «η εθνικότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκλογή δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι « οι εθνοτικές ποσοστώσεις και η ε ισοτιμία των συστατικών λαών(2 Βόσνιοι)+2 Κροάτες)+2 Σέρβοι)) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκλογή δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς αυτό εισάγει διακρίσεις και υπονομεύει την ακεραιότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είναι εντελώς αντίθετο με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.Η Επιτροπή της Βενετίας επισημαίνει επίσης ότι η επαγγελματική πείρα ενός υποψήφιου δικαστή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πρέπει να καθορίζεται κατά τρόπο ώστε οι υποψήφιοι να διαθέτουν επαγγελματική πείρα 10 έως 15 ετών ως δικαστές, καθηγητές συνταγματικού δικαίου ή δικηγόροι.

ΣΟΦΙΑ. Σήμερα, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  θα ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της  50ής Εθνοσυνέλευσης και θα αναθέσει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, Στις 11:00 π.μ., ο  Ράντεφ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής ομάδας  του «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» και στις13:00 θα δηχθεί τους εκπροσώπους από το (Βουλγαρικό) Μεγαλείο.Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα .Σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις του, ο αρχηγός του κράτους αναζητά μια απάντηση από τους πολιτικούς σχηματισμούς  για την  φόρμουλα διακυβέρνησης που προτείνουν.Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ  Μπόϊκο Μπορίσοφ είπε στον Ράντεφ ότι «στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τρόπος σχηματισμού υπουργικού συμβουλίου». Ο Μπορίσοφ εξέφρασε για άλλη μια φορά την ελπίδα ότι το ο Συνασπισμός «Συνεχίοζυμε την αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση του ΓΚΕΡΜΠ όπως εκείνος στήριξε το υπουργικό συμβούλιο του Ντένκοφ. Χθες ο ηγέτης της «Αναγέννησης» Κωνσταντίν Κωνσταντίνοφ  επεσήμανε ότι η φόρμουλα για την έξοδο από την πολιτική  κρίση καθορίστηκε από τον Βούλγαρο ψηφοφόρο, ο οποίος αποφάσισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο που δεν θέλουν να κυβερνήσουν με το  ΓΚΕΡΜΠ και το ΚΔΕ που είναι το πρόβλημα. Ο Κωνσταντίνοφ δήλωσε ότι σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της πρώτης και της δεύτερης εντολής, είναι έτοιμοι να αναλάβουν την τρίτη και να μιλήσουν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να σχηματίσουν μια ευρεία κυβέρνηση , χωρίς το  ΓΚΕΡΜΠ και το ΚΔΕ.

 Το «BSP για τη Βουλγαρία» είπε στον αρχηγό του κράτους, ότι το BSP είναι έτοιμο να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό μιας εξειδικευμένης, και εθνικά υπεύθυνης «φιλοβουλγαρικής κυβέρνησης».

 

 

 

 

 

 

 

Η 26η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 26η Ιουνίου είναι η 178η ημέρα του δίσεκτου  έτους 2024. Απομένουν 188 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

363 . Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, που πίστευε ότι «Κανένα θηρίο δεν είναι τόσο ολέθριο για την ανθρωπότητα, όσο οι χριστιανοί για τους ομοθρήσκους τους», και που επανέφερε την ανεξιθρησκία του διατάγματος του Μεδιολάνου, δολοφονήθηκε με πισώπλατο χτύπημα μέσα στο στρατόπεδο του . Αμέσως ανακηρύχτηκε στο στρατόπεδο αυτοκράτορας ο διοικητής της αυτοκρατορικής φρουράς Φλάβιος Κλαύδιος Ιοβιανός, που ήταν γαμπρός του αρχηγού του στρατού Λουκιλλιανού. Ο Ιοβιανός, αμέσως, αναίρεσε όλα τα αντιχριστιανικά διατάγματα του Ιουλιανού και επέτρεψε να επιστρέψουν από την εξορία οι επιφανείς επίσκοποι Ρώμης Λιβέριος, Αλεξανδρείας Αθανάσιος και Αντιοχείας Μελέτιος.           Ο Ιοβιανός πέθανε δηλητηριασμένος στις 17 Φεβρουαρίου 364 στα Δαδάστανα της Βιθυνίας πριν φθάσει στην Κωνσταντινούπολη. Τον δολοφόνησαν ο Λουκιλλιανός με την κόρη του. 

684. Ενθρονίστηκε ο Πάπας Βενέδικτος Β΄.

 891. H Νίκη των  Βίκινγκ στο Μάαστριχτ  που συνέτριψαν τον στρατό των Ανατολικών Φράγκων.

1243. Η καταστρεπτική για το Σουνιτικό Σελτζουκικό Σουλτανάτο του Ρουμ μάχη του Κοσέ Ντάγκ. Μαζί με τους Μογγόλους πολέμησαν Αρμένιοι και Ίβηρες ενώ η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας έστειλε ένα σώμα για να βοηθήσει τους Σελτζούκους που είχαν προσλάβει και «Σταυροφόρους» μισθοφόρους.
 Το Σώμα των Μογγόλων ήταν 40.000 και των Σελτζούκων 60.000. Μετά την μάχη οι Σελτζούκοι έγιναν υποτελείς των Μογγόλων. 


1288. Στην Ιταλία, οι Γιβελίνοι του Αρέτσο νίκησαν τους Γουέλφους της Σιένα που είχαν συμμαχήσει με την Φλωρεντία  στην τοποθεσία «Πιέβε αλ Τόπο» κοντά στο. Πουλιτσάνο. Οι Γουέλφοι της Σιένα είχαν 500 νεκρούς.



1407 Ο Ούλριχ φον Γιούνγκινγκεν και διαδέχθηκε στην ηγεσία του τάγματος των Τευτόνων Ιπποτών.τον αδελφό του, Κόνραντ φον Γιούνγκινγκεν ως ο 26ος Μέγας Μάγιστρος . Η επεκτατική τακτική που ακολούθησε έφερε τη σύγκρουση του Τάγματός με το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας και με το Βασίλειο της Πολωνίας που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την ήττα των Τευτόνων στη Μάχη του Γκρούνβαλντ και το θάνατο του ίδιου. 

1409 .Η Σύνοδος της Πίζας με πλειοψηφία 2/3 εξέλεξε τον Κρητικό Καρδινάλιο Πέτρο Φίλαργο, που ήταν από το Τάγμα των Φραγκισκανών και πολιτικός σύμβουλος των Βισκόντι, ως Πάπα, με το όνομα Αλέξανδρος Ε΄ , ενώ ήδη υπήρχαν δύο αντίπαλοι Πάπες, ο Γρηγόριος ΙΒ΄ στη Ρώμη και ο Βενέδικτος ΙΒ΄ στην Αβινιόν. Ο Φίλαργο υποσχέθηκε πλέον να εργαστεί για την ειρήνη του Καθολικού κόσμου για την καλή λειτουργία της παπικής εξουσίας, και για την με Ένωση της Ορθόδοξης με την Καθολική Εκκλησία. 

1483. Ξεκίνησε την κυριαρχία του στην Αγγλία ο Ριχάρδος Γ’, αφού απομάκρυνε τον ανιψιό του Εδουάρδο Ε’ και τον δολοφόνησε αργότερα μαζί με τον αδελφό του. Στο τέλος της σύντομης αλλά αιματοβαμμένης εξουσίας του, κατά τον Σαίξπηρ, χάριζε «το βασίλειό του για ένα άλογο». Είχε γεννηθεί το 1452. Ανατράπηκε και εκτελέστηκε από τους Τυδώρ το 1485.

1507. Στη βορειοδυτική Ιταλία, στο λιμάνι της Λιγουρίας,  Σαβόνα, άρχισε η Διάσκεψη της Σαβόνα . Η πόλη ήταν για λίγες ημέρες το κέντρο του δυτικού πολιτικού κόσμου. Ήταν μια  ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετείχαν ο Λουδοβίκος 13ος της Γαλλίας και ο  Φερδινάνδος Β' της Αραγονίας . Ο βασιλιάς της Γαλλίας έμεινε στο Σπίτι του Επισκόπου , και ο Φερδινάνδος στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Στην πόλη  ήταν παρόντες και εκπρόσωποι από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

1541. Δολοφονήθηκε στο παλάτι του στη Λίμα ο γεννημένος το 1475 Φρανθίσκο Πιθάρρο από τον γιο του πρώην συντρόφου του και μετέπειτα ανταγωνιστή του, Ντιέγο ντε Αλμάγρο. Ήταν το τέλος της βεντέτας που ξεκίνησε με έπαθλο την κατοχή του χρυσού των Ίνκας. 

1656. Κατά τον έκτο Βενετοτουρκικό πόλεμο έγινε η Τρίτη ναυμαχία  των Δαρδανελίων στο εσωτερικό του Ελλήσποντου. Η ναυμαχία έληξε με μια καθαρή νίκη για τη Βενετία και τους Ιππότες της Μάλτας. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, σκοτώθηκε ο Ενετός Ναύαρχος Λορέντσο Μαρτσέλο από σφαίρα κανονιού και τη ναυμαχία διεύθυνε ο «προβεντιτόρε» του στόλου Μπάρμπαρο Μπαντέρ. Ήταν η βαρύτερη ναυτική ήττα των Οθωμανών από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, και επέτρεψε στους Βενετούς να καταλάβουν τα στρατηγικής σημασίας νησιά της Τενέδου και της Λήμνου, δημιουργώντας έτσι ένα σφιχτό αποκλεισμό των Στενών.
 Ως αποτέλεσμα, ο ανεφοδιασμός του Στρατού στην Κρήτη είχε ουσιαστικά αποκοπεί, και η ίδια η Κωνσταντινούπολη υπέφερε από έλλειψη τροφίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

1690. Στο Βελιγράδι, στο Καλεμέγκταν, πραγματοποιήθηκε μεγάλη κληρικολαϊκή Συνέλευση που αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόσκληση του αυστριακού αυτοκράτορα Λεοπόλδου για κοινό αγώνα κατά των Τούρκων.

1698. Ο τσάρος  Πέτρος Α  και η Μεγάλη Πρεσβεία έφτασαν στη Βιέννη. 

1718. Στις 26 Ιουνίου/7Ιουλίου πέθανε στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη ο Τσάρεβιτς Αλεξέι Πέτροβις λόγω των βασανιστηρίων που τον υπέβαλαν με εντολή του πατέρα του. 

1723. Μετά από πολιορκία το Μπακού παραδόθηκε στη Ρωσία.
1794. Διεξήχθη η μάχη Φλερύ, ανάμεσα σε 82.000 Γάλλους που αποτελούσαν τον Στρατό του Βορρά, που διοικούσε ο στρατηγός Ζαν-Μπατίστ Ζουρντάν με πολιτικό Επίτροπο τον Σαιν Ζυστ, και σε 70.000 άνδρες του Συνασπισμού Αψβούργων Ολλανδών και Μεγάλης Βρετανίας υπό την διοίκηση του Πρίγκιπα του Κομπούργκ. Σε αυτή τη μάχη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη το αερόστατο που παρακολουθούσε τις κινήσεις των Αυστριακών και ενημέρωνε το γαλλικό στρατηγείο και επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση μιας μάχης. 
Οι Αυστριακοί που επιτεθήκαν κατάφεραν να διασπάσουν τις δύο Γαλλικές πτέρυγες, αλλά το κέντρο της γαλλικής παράταξης υπό τον Φρανσουά Λεφέβρ κρατήθηκε και στη συνέχεια αντεπιτέθηκε διασπώντας την Αυστριακή επίθεση. 
Ο Συνταγματάρχης Νικολά Σουλτ, που τότε ήταν Αρχηγός του Επιτελείου, έγραψε πως ήταν «δεκαπέντε ώρες της πιο απεγνωσμένης μάχης που είδα ποτέ στην ζωή του». Ο Πρίγκιπας του Κομπούργκ έχασε την ψυχραιμία του και διέταξε υποχώρηση , δίνοντας στους Γάλλους μια απροσδόκητη νίκη. Και οι δυο παρατάξεις έχασαν περίπου από 5000 άνδρες. 

1817. Ο Πούσκιν τοποθετήθηκε από τον Καποδίστρια με το βαθμό του Γραμματέα στο Συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων. 

1829. Ο  Αλεξάντερ Πούσκιν έλαβε το βάπτισμα του πυρός σε μάχη με τους Τούρκους   στον Καύκασο.

1831 . Ο Λεοπόλδος Α 'έγινε ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου. Στην Αγία Πετρούπολη εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία χολέρα στην ιστορία της με πάνω από 4,7 χιλ. νεκρούς. 

1833. Η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν στις 26 Ιουνίου/8 Ιουλίου τη σύμβαση του Σεραγιού Ουνκιάρ Σκελεσί, της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ο Σουλτάνος υποσχόταν να μην επιτρέπει στα Αγγλικά και Γαλλικά πλοία να εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα. Η Σύμβαση προέβλεπε την αμοιβαία παροχή βοήθειας μεταξύ των δυο Αυτοκρατοριών εάν ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεχόταν επίθεση από τρίτη δύναμη. 

1848. Η επαναστατική κυβέρνηση στο Βουκουρέστι αποφάσισε την απελευθέρωση των δουλοπαροίκων που ανήκαν σε βογιάρους και καθόρισε την τρίχρωμη σημαία με τις κάθετες μπλε, κίτρινες και κόκκινες γραμμές.

 1858. Μετά από 13 ημέρες διαπραγματεύσεων υπογράφηκε η Συνθήκη του Τιεντζίν, με την οποία έληξε ο βρετανό-κινεζικός πόλεμος. Η Κίνα δεσμεύτηκε να ανοίξει ένα ακόμη λιμάνι για το ευρωπαϊκό εμπόριο και να νομιμοποιήσει την εισαγωγή του οπίου.


1862. Ο Χρίστος Δούκας διευθυντής και εκδότης της εφημερίδας «Εθνοφύλαξ» σε κύριο απευθύνθηκε στην κυβέρνηση του Ιωάννη Κολοκοτρώνη που είχε ορκιστεί στις 26 Μαΐου και στον νέο Υπουργό Οικονομικών Δημήτριο Λεβίδη τόνισε: «Παύσατε τας κατά των φορολογουμένων απηνείς καταδιώξεις. Μην καταπιέζητε την γεωργικήν τάξιν...» 

 1867. Το φρούριο του Βελιγραδίου υπέστειλε την τουρκική σημαία, η οποία κυμάτιζε τέσσερις αιώνες πάνω από την πόλη. Τρεις μήνες νωρίτερα, οι Τούρκοι παρέδωσαν τα κλειδιά του Βελιγραδίου στον Μιχαίλο Ομπρένοβιτς, αλλά στο φρούριο του Βελιγραδίου δίπλα στη Σερβική υψωνόταν και η τουρκική σημαία. 

1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, στο μέτωπο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου , οι Μαυροβούνιοι κατατρόπωσαν τους Τούρκους στη Μάχη της Μόρατσα, σκοτώνοντας περισσότερους από 1400 , ενώ οι τραυματίες που περιμαζεύτηκαν από το πεδίο της μάχης ήσαν πάνω από 2000. Στο Μέτωπο του Δούναβη, στο Σιστόβ, το πυροβολικό της Ανεξάρτητης Ρουμανίας αναμετρήθηκε με το τουρκικό πυροβολικό και οι Ρουμάνοι είχαν τον πρώτο τους νεκρό. Έκρηξη του ηφαίστειου Κοτοπάξι στον Ισημερινό.

1879. Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ ορκίστηκε ενώπιον της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης στο Βέλικο Τάρνοβο. 

1881. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλαν Ομπρένοβιτς συμφώνησε μυστικά με την Αυστρο-Ουγγαρία να σταματήσει να υποστηρίζει την εξέγερση των Σέρβων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και ότι δεν θα συνάψει καμία διεθνή συμφωνία που θα ήταν αντίθετη προς τα συμφέροντα της Βιέννης. Σε αντάλλαγμα εξασφάλισε υποστήριξη στην ανακήρυξη του Βασιλείου και στην ανεξαρτησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. 

1887.  Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Κάστρο της Κομητείας Κίλκενι στην Ιρλανδία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία του αέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιρλανδία . Ηταν 33,3 βαθμοί Κελσίου. (91,9 Φαρενάιτ).

1903. Ο Ρώσος τσάρος Νικόλαος Β' απέρριψε διάβημα του Αμερικανού προέδρου Ρούσβελτ, που του ζήτησε να ληφθούν μέτρα προστασίας των Εβραίων. 

1904. Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν την πολιορκία του Πορτ Άρθουρ. 
 
1913. Ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από διήμερο σκληρό αγώνα, ανέτρεψε τους Bουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και προχώρησε στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. Στο Σερβο-βουλγαρικό μέτωπο έληξε η μεγαλύτερη μάχη του πολέμου στον ποταμό Μπρεγκάλνιτσα στο εδαφος της σημερινής Σεβερνομακεντόνιγια.

 1917.Τα πρώτα στρατεύματα των ΗΠΑ έφθασαν στη Γαλλία. 

1925. Ορκίστηκε η κυβέρνηση του Στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου. Η σύνθεσή της ήταν η ακόλουθη: Θ. Πάγκαλος, Πρωθυπουργός και Υπουργός Στρατιωτικών, Αλ. Χατζηκυριάκος, Υπουργός Ναυτικών και προσωρινά Εξωτερικών, Α. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών, Γ. Μπουμπούλης, Εθν. Οικονομίας και Δικαιοσύνης, Γ. Κοφινάς, Οικονομικών, Κ. Σταμούλης, Γεωργίας και προσωρινά Κοινωνικής Πρόνοιας, Α. Ταβουλάρης, Συγκοινωνίας. 

1930. Άρχισε στο Μόσχα το 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, με δεκάωρη ομιλία του Στάλιν, και κεντρικό σύνθημα «πέντε χρόνια — σε τέσσερα». Το Συνέδριο παρακολούθησαν 1,268 αντιπρόσωποι με δικαίωμα ψήφου και 891 με συμβουλευτική ψήφο. 

1932. Έντονες  διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της αγγλικής Εταιρίας Πάουερ για την ανατίμηση του ρεύματος.

1936. Στο Μαυροβούνιο στην Τσετίνιε, πραγματοποιήθηκε Συλλαλητήριο κατά της γιουγκοσλαβικής κυβερνητικής πολιτικής του Μίλαν Στογιαντίνοβιτς. Οι χωροφύλακες άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας περισσότερους από 30 διαδηλωτές. 

 1940 . Η Σοβιετική Ένωση, εφαρμόζοντας τους μυστικούς όρους της συμφωνίας Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, επέδωσε τελεσίγραφο στη Ρουμανία απαιτώντας να της επιστραφούν η Βεσσαραβία και τη βόρεια Μπουκοβίνα που παραχωρήθηκαν με τη Συμφωνία Μπρεστ-Λιτόφσκ. Διάταγμα του Πρεζίντιουμ του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ εισήγαγε 8ωρη εργασία ημέρας εργάσιμη εβδομάδα, 7 ημερών και την ποινική ευθύνη για αργοπορία στην εργασία περισσότερο από 21 λεπτά.

1941. Τέσσερεις ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα άρχισε η πρώτη μεγάλη μάχη στο Μπιάλιστοκ και το Μινσκ. Το φέρετρο με το πτώμα του Λένιν μεταφέρθηκε από τη Μόσχα στο Τιουμέν..face="verdana, sans-serif">Η Φινλανδία εισήλθε στον πόλεμο ενάντια στους Σοβιετικούς στο πλευρό της Γερμανίας. Στην Βουλγαρία, στο Ράζλογκ δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα παρτιζάνων κομμουνιστών. 
Η Σοβιετική αεροπορία βομβάρδισε την πόλη Κασσού στην Ουγγαρία, και προκάλεσε την κήρυξη πόλεμου στη Σοβιετική Ένωση από την Ουγγαρία.
Ο σοβιετικός στόλος επιτέθηκε στπ λιμάνι  της Κονστάντζας

1942. Στη  Βερακρούς του Μεξικού το  Γερμανικό υποβρύχια U-129 βύθισε  το μεξικάνικο δεξαμενόπλοιο  «Τουξπάμ».Στην Αίγυπτο Γερμανική επίθεση κατά των Βρετανών στην Μάρσα Ματρούχ 

1944. Τρία αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν το ουδέτερο κράτος του Αγίου Μαρίνου , με αποτέλεσμα το θάνατο 66 Αθώων πολιτών.  


1945. Στο Σαν Φρανσίσκο, εκπρόσωποι 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας υπέγραψαν τον Χάρτη για την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου. Στην ΕΣΣΔ απονεμήθηκε τίτλος του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης στον Στάλιν. 
Στην πόλη Νορντχάουζεν, όπου βρισκόταν το υπόγειο εργοστάσιο κατασκευής των V-2, οι αμερικανοί με τις υποδείξεις του Βέρνερ φον Μπράουν αποσυναρμολόγησαν το εργοστάσιο , κρυφά από τους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Σοβιετικούς, το φόρτωσαν σε 300 βαγόνια και το μετέφεραν στις Ηνωμένες Πολιτείες 


1948. Πέμπτη ημέρα των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού στο Γράμμο, που γινόντουσαν παράλληλα με την Κρίση στο Βερολίνο. Αντεπίθεση των κομμουνιστών από το Αλβανικό έδαφος.   Ανακοινώθηκε η καταμέτρηση των πτωμάτων 285 συμμοριτών. Άρνηση Γιουγκοσλάβων και Ρουμάνων να επιστρέψουν τα αρπαγμένα παιδιά.
1952. Στην Ολλανδία το  σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήταν πρώτο στις εκλογές με 29%. 

1953. Το πραξικόπημα  Χρουστσόφ. Ο Νικήτα Χρουστσόφ.  συγκάλεσε συνεδρίαση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΣΣΔ στις 26 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε ξαφνική επίθεση κατά του Μπέρια, κατηγορώντας τον ότι είναι προδότης και κατάσκοπος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών. 
Η Μπέρια αιφνιδιάστηκε εντελώς. Ο Μολότοφ και άλλοι επενέβησαν επίσης εναντίον του Μπέρια. Ο Χρουστσόφ πρότεινε την άμεση απόλυσή του. 
Ο στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ και μια ομάδα ενόπλων αξιωματικών που περίμεναν σε  παρακείμενο δωμάτιο συνέλαβαν την Μπέρια. Ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Μπουλγκάνιν διέταξε το το Σύνταγμα τεθωρακισμένων  «Καντεμίροβσκαγια» και το Μηχανοκίνητο ΣώμαΤυφεκιοφόρων  «Ταμαμανσκάγια»  να καταλάβουν θέσεις στη Μόσχα για να αποτρέψουν την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας που ήταν πιστές στην Μπέρια . Πολλοί από τους υφισταμένους, προστατευόμενους και συνεργάτες της Μπέρια συνελήφθησαν επίσης, μεταξύ των οποίων οι Μερκούλοφ , Μπόγκνταν Κομπούλοφ , Σεργκέι Γκολγκίντζε, Βλάντιμιρ Ντεκανόζοφ , Πάβελ Μέσικ και Λεβ Βλοντζίμιρσκι . Μετά τη σύλληψή τους, κρατήθηκαν σε μυστική φυλακή κοντά στη Μόσχα.
 Η εφημερίδα «Πράβντα» , ανακοίνωσε τη σύλληψη του Μπέρια μόλις στις 10 Ιουλίου, κάνοντας λόγο για εγκληματικές δραστηριότητες εναντίον του κόμματος και του κράτους. 


1956. 
 Στην Κύπρο. Διάγγελμα του Διγενή  σκοτώθηκε από  «δυνάμεις ασφαλείας» η Όλγα Κωνσταντινίδου από το Ναύπλιο που ήταν μέλος της ΕΟΚΑ.

1960 . Ο πρώην γαλλική αποικία της Μαδαγασκάρης απέκτησε την ανεξαρτησία της ως Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης. 

1962 . Η Ένωση Κέντρου ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθεί το σκάνδαλο της Δ.Ε.Η.     Η κυβέρνηση της ΕΡΕ αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από δικαστές, για να διενεργήσει έλεγχο των οικονομικών της εταιρίας. 

1963 . Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι μίλησε στο Δυτικό Βερολίνο Βερολίνο στην επέτειο της «αερογέφυρας» και είπε «Ich bin ein Berliner» ("Είμαι Βερολινέζος"). Η κυβέρνηση Πιπινέλη, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από την Ε.Ρ.Ε. Οι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΑ απείχαν ενώ ο Μαρκεζίνης καταψήφισε. Στο Λονδίνο τροτσκιστικές (ΑΝΤΙΦΑ) οργανώσεις ετοίμαζαν διαδηλώσεις κατά της Επισκέψεως του Πφ. Παύλου και της Φρίκης.


1964. Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Κούβα, κατηγορώντας τον Φιντέλ Κάστρο  για εξαγωγή  της επανάστασης.

1967 . Ο καθηγητής Ανδρεάδης του Ομίλου της Εμπορικής εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και είπε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί επενδύσεις ύψους 830.000.000 δολαρίων. Ο Κάρολος Βοϊτίλα έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Παύλο ΣΤ'. 

1969 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Στασινόπουλο, να παραιτηθεί επειδή ασχολήθηκε με τις προσφυγές ανώτατων και ανώτερων δικαστικών. Την επομένη ο Μιχαήλ Στασινόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο Δήμητσα. 

1970 .Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, διαγράφτηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας. 

1972. Ο προσωρινός ιρλανδικός δημοκρατικός στρατός (IRA) σκότωσε  δύο στρατιώτες του βρετανικού στρατού στις ξεχωριστές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας πριν την έναρξη της εκεχειρίας  που είχε συμφωνηθεί για τα  μεσάνυχτα.


1974.
 Στις 26 Ιουνίου, και αφού είχε δημιουργηθεί κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της εύρεσης πετρελαίου στη Θάσο, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ο  Ανδρουτσόπουλος με τον Ετζεβίτ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, Η τουρκική πλευρά πρότεινε  πέραν της συνήθους διπλωματικής διαδικασίας, τη συγκρότηση ελληνοτουρκικών επιτροπών που θα εξετάσουν τα κατά την Άγκυρα διμερή προβλήματα. 

Η ελληνική πλευρά απέρριψε  αυτή τη συμμαχική μεθόδευση που την δέχτηκαν 30 χρόνια μετά ο Σημίτης και ο Αβάπτιστος Τζέφρυ. 


1982. Φονικός Καύσωνας στην Ελλάδα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΕΜΥ μέτρησε 44,6 βαθμούς Κελσίου. Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας 43,8°.. Ο Φιλιππόπουλος από το Έθνος διαλαλούσε 60 νεκρούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα νοσοκομεία και 50.000 κοτόπουλα σε πτηνοτροφεία. Οι νεκροί από επιπλοκές της ζέστης  με βάση τις ιατρικές διαγνώσεις θανάτου ήταν κοντά στους 40.


1983. Στην Ιταλία έγιναν Γενικές Εκλογές στις οποίες ηττήθηκαν η Χριστιανοδημοκρατία που πήρε 12,153,081 ψήφους και οι Κομμουνιστές που πήραν 11,032,318 ψήφους και αναδείχτηκαν τα «μικρά κόμματα». Από την ΤΒ αναδείχτηκε το άστρο του Κράξι.

1989. Ο ασθενών Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαο Φλωράκη, στο Γενικό κρατικό στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση. Στο Ζάγκρεμπ η Ελλάδα ηττήθηκε στον τελικό του 30ου Γιουρομπασκετ από την Γιουγκοσλαβία με 98-77 και πήρε το αργυρό μετάλλιο. 

1991.Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Άρχισε η δεκαήμερη αναμέτρηση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού με τους Ενόπλους Σλοβένους για να αποτραπεί η αποχώρηση της Σλοβενίας από τη Γιουγκοσλαβία. 

1992. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στη Μόντριτσα, οι Σέρβοι στρατιώτες από το δυτικό τμήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, επικουρούμενοι από τον Σερβικό Στρατό της Κράινα, συναντήθηκαν με τις μονάδες του ανατολικούτου VRS. Ηταν για μία από τις πιο διάσημες και μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Πατριωτικό Πόλεμο του 1990, γνωστή ως  «Ο Διάδρομος της Ζωής». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι κάλεσε τους Σερβοβόσνιους να σταματήσουν εντός 48 ωρών την επίθεση στο Σεράγεβο. Το Μακεδονικό απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των 15 της ΕΕ στη Λισαβόνα, αλλά δεν πήραν απόφαση.

1994. Επέστρεψε στη Γάζα, έπειτα από 27 έτη εξορίας, ο ηγέτης της ΟΑΠ, Γιάσερ. Αραφάτ.

 1995. Στις Κάννες άρχισε η Σύνοδος Κορυφής των 15 της ΕΕ. Ο Σημίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Αντρέα.Στη Νέα Υόρκη, κατά τον εορτασμός των  50 ετών από την ίδρυση του ΟΗΕ στο Σαν Φρανσίσκο ο Γενικός Γραμματέας Μπούτρος Γαλάτη είπε ο οργανισμός αυτός με χρέος μεγαλύτερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκεται σε πτώχευση. Στο Κατάρ ο Χαμίντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι ανέτρεψε με αναίμακτο πραξικόπημα τον πατέρα του Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι και έγινε εμίρης του Κατάρ.


 1996. Κηδεύτηκε στην Μητρόπολη με τιμές αρχηγού Κράτους και θάφτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο παρουσία δεκάδων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο αλλά και χιλιάδων λαού ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

1999. Από το Πατριαρχείο του Πετς εξήλθαν 150 Σέρβοι πρόσφυγες, οι οποίοι αναζήτησαν εκεί  σωτηρία από τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ

2000 .Ο Μπιλ Κλίντον και ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσαν από κοινού ότι επιστήμονες από 18 χώρες έχουν αποκωδικοποιήσει το 85% του ανθρώπινου γενετικού κώδικα. 

2001. Με προκήρυξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»,
 η 17 Νοέμβρη αποποιήθηκε την ευθύνη για την επίθεση κατά το βουλευτή της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκου. 

2006. Στο διήμερο δημοψήφισμα στην Ιταλία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν την τροποποίηση του Συντάγματος, με 61% κατά.

2007. Την έβδομη ημέρα του καύσωνα, ο σταθμός της ΕΜΥ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατέγραψε θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου. 

2015. Οι  σαλαφιστές Σουνίστες  ανάλαβαν  την ευθύνη για τις επιθέσεις σε τέσσερεις χώρες που προκάλεσαν συνολικά περισσότερους από εκατό θανάτους.Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, επικαλούμενο τη Δέκατη Τέταρτη Τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, διέταξε  50 πολιτείες να εκδώσουν πιστοποιητικά γάμου σε όλα τα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

2016. Εγκαίνια της διευρυμένης διώρυγας του Παναμά παρουσία περίπου 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στις εκλογές στην Ισπανία, το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήρθε πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Πήρε 33%, και εξέλεξε 137 Βουλευτές. Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν το 22,6%, και 85 έδρες και οι Ποντεμός 21,1%, και 71 έδρες.

2019. Η Κροάτισσα  Μαρίγια Πευτσίνοβιτς εξελέγη  Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.


2021
. Ο Μέγας Λευτέρης (Πετρούνιας), ο βασιλιάς των κρίκων, πήρε το χρυσό στην Ντόχα και το εισιτήριο για το Τόκυο

Ιουνίου 25, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚOΠΙΑ. «Εάν υπάρχει επιθυμία και πολιτική βούληση, το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αλλάξει», δήλωσε χθες το βράδυ στην Τ/Ο « TV 24» στην πρώτη του συνέντευξη ως πρωθυπουργός, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι που είπε  «ότι είναι  έτοιμος να καθίσει και να βρει μια λύση με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση». «Η θέση και τα επιχειρήματά μας είναι γνωστά στο κοινό και περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Όταν κάτι δεν γίνεται , πρέπει να βρεθεί λύση. Και ψάχνουμε για μια λύση. Για να τη βρούμε, χρειαζόμαστε έναν εταίρο και αναμένω τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση. Και περιμένω ότι αυτή θα είναι (μια κυβέρνηση) του αδελφού μας κόμματος (στο ΕΛΚ) του Μπόϊκο Μπορίσοφ. Και περιμένω ότι θα υπάρξει καλή θέληση, θα καθίσουμε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, ως καλοί γείτονες. Ή, όπως θα έλεγε ο ίδιος (ο Μπορίσοφ), «κράτη δύο αδελφικών λαών». Είμαι έτοιμος να καθίσω και να μάθω ποιος ήταν ο λόγος  της απαίτησης για τη συμπερίληψη των Βουλγάρων στο σύνταγμα, και ποιοι θα είναι οι πιθανοί κίνδυνοι στο μέλλον», δήλωσε ο Μίτσκοσκι,

ΣΚΟΠΙΑ. Ο 13ος πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια , κάθισε στην πρωθυπουργική καρέκλα στην οδό Ίλιντεν 2. Παρέλαβε I από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος συνεχάρη τον Μίτσκοσκι και του ευχήθηκε καλή θητεία. Ο Μίτσκοσκι δεσμεύτηκε να τηρήσει τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της προόδου. Τον νέο πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο Κυβερνητικό Γραφείο ο προσωπάρχης του πρωθυπουργικού Γραφείου  Βλάντιμιρ Νελόσκι και ο «Γενικός Γραμματέας» της Κυβέρνησης Ιγκόρ Γιανούσεφ.

Σε όλα τα «παλαιά» υπουργεία πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης, μετά την οποία οι υπουργοί άρχισαν αμέσως να εργάζονται. Η Εθνοσυνέλευση της Σεβερνοματσεντόνιγια έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εξελέγη με 77 ψήφους «υπέρ» και 22 «κατά». Στο  υπουργικό συμβούλιο, 15 μέλη προέρχονται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE, έξι από τον συνασπισμό «ΒΛΕΝ» και δύο από το «ZNAM».

Ο Μίτσκοσκι θα είναι παρών σήμερα, στην έναρξη των εργασιών για το «αιολικό πάρκο» προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή μεταξύ των δήμων  Στιπ, Κάρμπιντσι  και Ράντοβις. Ο Επενδυτής θα ανακοινωθεί επίσημα σήμερα, και είναι η «Alcazar Energy» που επικεντρώνεται σε μεσαίου μεγέθους έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και της Τουρκίας. Η «Alcazar Energy», έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, με συμβουλευτική ομάδα στο Ντουμπάι.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ Δικαστήριο στην Πρίστινα καταδίκασε χθες τον Σέρβο Νέναντ Όρλοβιτς  σε φυλάκιση 15 μηνών για τη συμμετοχή του στην επίθεση της 29ης Μαΐου 2023 στο Ζβέτσαν εναντίον στρατιωτών της ΚΦΟΡ. Καταδικάστηκε  μήνες για «χουλιγκανισμό» και σε 9 μήνες για «απειλή» ,κατά των μελών της ΚΦΟΡ. Η απόφαση ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος , σε συντονισμό με πολλούς άλλους κατηγορούμενους σερβικής υπηκοότητας από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, συμμετείχε ενεργά  στις 29.05.2023 στην  διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, απειλώντας τους στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής ΚΦΟΡ με τη χρήση βίας», Το δικαστήριο είπε ότι η 15μηνη ποινή του  περιλαμβάνει τον χρόνο που πέρασε προφυλακισμένος από τις 23 Ιουνίου 2023, όταν συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ακόμα τρεις μήνες στη φυλακή.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου φιλοξενεί την 14η Διάσκεψη των Ανωτάτων Δικαστών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία διοργανώθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο CEELI και με την υποστήριξη του Δικαστικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου και της USAID. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Φεϊζουλάχ Ρετζέπι είπε ότι το συνέδριο  «είναι μια καλή ευκαιρία για την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μεταξύ των ανώτατων δικαστικών επιπέδων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

ΣΟΦΙΑ. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ,  ξεκίνησε χθες τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και συναντήθηκε με τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται την 50η Εθνοσυνέλευση , τον Συνασπισμό ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ (Μπορίσοφ) το (τουρκοφιλελέ) ΚΔΕ, (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών)  και  τους «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία». Σήμερα , ο Πρόεδρος θα μιλήσει με εκπροσώπους του Συνασπισμού «ΒΣΚ για τη Βουλγαρία» και την «Αναγέννηση» και την Τετάρτη με τους δυο «μικρούς».Ο  Ράντεφ ρώτησε τους συνομιλητές του αν θα υποστήριζαν ένα υπουργικό συμβούλιο με την τρίτη εντολή εφόσον οι δύο πρώτες αποτύχουν. Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ δήλωσε ότι αναμένει μια κυβέρνηση με την πρώτη εντολή, και είπε στα μέσα ενημέρωσης, ότι το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ με την πρώτη εντολή θα προτείνει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. «Δεν βλέπω άλλη επιλογή από την πρώτη εντολή», είπε, και τόνισε: «Οι προτελευταίοι και οι τελευταίοι δεν μπορούν να μας πουν ποιοι θα είναι οι «ειδικοί», που θα μας κυβερνήσουν». Ο Μπορίσοφ είπε ότι αναμένει υποστήριξη από όλους τους υπεύθυνους ανθρώπους που δεν θέλουν να πάμε σε εκλογές για έβδομη συνεχόμενη φορά και να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και είπε και ότι «πρέπρει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα». Το ΚΔΕ είναι επίσης της γνώμης ότι είναι πιο λογικό να υποστηριχθεί μια κυβέρνηση με την πρώτη εντολή.

«Είναι πολύ λογικό να υποστηρίξουμε την εντολή του νικητή αυτών των εκλογών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Γιορντάν Τσόνεφ. «Το ΚΔΕ έχει επίγνωση της ευθύνης του απέναντι στους ψηφοφόρους για το σχηματισμό ενός κανονικού υπουργικού συμβουλίου.Το ερώτημα είναι αν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις το καταλαβαίνουν και το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς ακριβώς το καταλαβαίνουν», σχολίασε ο Τσόνεφ.  Η τρίτη πολιτική δύναμη, το «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία» , δήλωσε δια του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας , Νικολάι Ντένκοφ,  ότι  θα παραμένει στην αντιπολίτευση ως φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός κατά της διαφθοράς και χαρακτήρισε την προσέγγιση του ΓΚΡΜΠ-ΕΔΔ ως το πρόβλημα. «Ο Μπορίσοφ  τα τρία τελευταία χρόνια έχει λάβει έξι εντολές για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτή θα είναι η έβδομη, και καμία από αυτές τις εντολές δεν ήταν επιτυχής», είπε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το ζήτημα της διπλής υπηκοότητας στο Μαυροβούνιο επανήλθε στην πραγματικότητα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μιλόϊκο Σπάϊτς, ότι είναι έτοιμος να λύσει επιτέλους θετικά αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα δεκαετιών.  

Εάν εκπληρωθεί αυτή η υπόσχεση, οι κάτοχοι διπλής υπηκοότητας θα πρέπει να περιμένουν 10 χρόνια για να αποκτήσουν  το δικαίωμα ψήφου. Πιστεύεται ότι η έγκριση για διπλή υπηκοότητα θα μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των αρχών και δεκάδων χιλιάδων πολιτών που δεν την αποκτούν, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι πολίτες τόσο του Μαυροβουνίου όσο και της Σερβίας χωρίς εμπόδια. Προκειμένου να εκπληρωθεί η υπόσχεση του επικεφαλής της κυβέρνησης, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος περί ιθαγένειας και να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Ο πρώην πρωθυπουργός και επί μακρόν διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας του Μαυροβουνίου (ANB), Ντούσκο Μάρκοβιτς ο Νο 2 του Τζουκάνοβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Προόδου» που ανακοινώθηκε χθες .Ο πρόεδρος του (Τζουκανονοβικού) Δημοκρατικού  Κόμματος των Σοσιαλιστών , Ντάνιελ Ζίβκοβιτς, αγνόησε το γεγονός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το DPS παρέμεινε ενωμένο και ότι είναι σταθερό. Στην συνέλευση της Κομματικής Οργάνωσης της Ποντγκορίτσα δήλωσε: «Σήμερα ζούμε σε μια χώρα που καλύπτεται από ένα πέπλο φασισμού, εθνικισμού και σοβινισμού.Πριν να είναι πολύ αργά για το Μαυροβούνιο, πρέπει να απομακρύνουμε τον  Μιλόϊκο Σπάϊτς και όλους αυτούς τους εθνικιστές και σοβινιστές». Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Μιλόικο Σπάιτς «πολιτικό ασπόνδυλο» ο οποίος, «εκβιάζεται από όλους» και αποκάλεσε  «προδότες», και «πουλημένες ψυχές» που  «εργάζονται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα του Μαυροβούνιου», την νέα πλειοψηφία  «Προσπαθήστε να εφαρμόσετε το σχέδιό σας για αλλαγή του Συντάγματος και του Νόμου για τη Διπλή Υπηκοότητα και θα λάβετε απάντηση τόσο στο κοινοβούλιο όσο και έξω από αυτό, και αυτή η απάντηση θα είναι ριζοσπαστική», είπε ο (ΝΑΤΟπαρτιζάνος) Ζίβκοβιτς απευθυνόμενος κυρίως στους (σοβινιστές) Σέρβους. Παράλληλα , και οι Ξενοδόχοι ανησυχούν. Το Μαυροβούνιο καταγράφει ελαφρώς λιγότερους τουρίστες, ειδικά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων είπε ότι «ένα μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη προετοιμασίας για τη σεζόν και η αδυναμία του κράτους, να συνδέσει καλύτερα όλα τα τμήματα από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αυτή η τουριστική πολιτική».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να εξετάσει εναλλακτικά την ένταξη στους BRICS.  «Οι BRICS δεν είναι μια συμμαχία χωρών όπως η ΕΕ,.Είναι μια πλατφόρμα που παρέχει στα κράτη μέλη πρόσβαση στην αγορά και χρήματα .Δεν είναι ασήμαντο να επισημάνουμε ότι οι BRICS δεν επιβάλλουν πολιτικούς όρους στα μέλη τους ή στους υποψηφίους για ένταξη. Για να γίνετε μέλος των BRICS, δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε νόμους που είναι γραμμένοι εκτός των συνόρων της χώρας σας, δεν χρειάζεται να παραδώσετε την εξουσία στον τομέα των ΜΚΟ, δεν είστε υποχρεωμένοι να φέρετε τη σημαία της Ουκρανίας στην πρεσβεία σας ή να νομιμοποιήσετε τον γάμο ομοφυλοφίλων. Για να γίνετε μέλος των BRICS, δεν είναι απαραίτητο να επιβάλλετε κυρώσεις σε κανέναν ή να αφήσετε σε άλλους να διεξάγουν την εξωτερική πολιτική της χώρας σας.Υπάρχει εναλλακτική λύση στην ΕΕ, η οποία πιστεύω βαθιά ότι είναι πιο κοντά στο τέλος παρά στην αρχή, και είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει θέση σε αυτό το κλαμπ για τη Σερβία, ούτε καν να εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», έγραψε.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Πριν από την αυριανή  συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες , ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι προσπαθεί να επανεκκινήσει τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, επειδή οι συμφωνίες πρέπει να εφαρμοστούν. Ο Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, δήλωσε ότι θα ήθελε να συμβεί κάτι στον διάλογο πριν από το τέλος της θητείας του.

Ο Μπορέλ όταν ρωτήθηκε γιατί κάλεσε τον Βούτσιτς και τον Κούρτι  στη συνάντηση είπε ότι «τα μέρη δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες για διάφορους λόγους» και ότι, ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση υψηλού επιπέδου». «Ας Βρουμε μια ισορροπία. Ας δούμε πού βρισκόμαστε, τη στιγμή που τα μέλη μιλούν για την άρση των μέτρων κατά του Κοσσυφοπεδίου. «Πρότασή μου είναι να αρθούν οι κυρώσεις. Ακόμα κι αν είναι αργή, αλλά γρήγορη. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σενάριο όπου δεν λέω ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά τουλάχιστον δεν θα υπάρξει απότομη κατάρρευση. Οι δύο διάλογοι δεν έχουν μιλήσει εδώ και πολύ καιρό και θα ήθελα κάτι να συμβεί πριν λήξει η θητεία μου», δήλωσε ο Μπορέλ.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Ο Υπουργός Εξωτερικών  της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς συναντήθηκε σήμερα τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Διεύρυνση και την Πολιτική Καλή Γειτονίας Όλιβερ Βάρελι, μετά από την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ, δήλωσε : «Μπορώ να σας πω ότι η δουλειά μου συνεχίζεται. Δεν πάω πουθενά σύντομα. Θα υπάρξουν διάδοχοι, αργά ή γρήγορα, αλλά αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο ένας Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ, και αυτός είμαι εγώ, η ομάδα μας επικεντρώνεται στη δουλειά και θα συνεχίσει να εργάζεται», είπε σε «δημοσιογράφους» από την Πρίστινα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, δήλωσε χθες ότι η υιοθέτηση των τροποποιήσεων του νόμου  σχετικά με τη χρήση της σημαίας, του Εθνόσημου και του ύμνου της Σέρπσκα δεν θα καταργήσει το έμβλημα της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα  και τον ύμνο «Η Δημοκρατία μου», αλλά θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα  το οικόσημο των Νεμάνιτς, (ο δικέφαλος Αετός) και ο ύμνος «Μπόζε Πράβντε» (Θεός της Δικαιοσύνης) του Σερβικού Βασιλείου. Ο ύμνος «Μπόζε Πράβντε»  θα εκτελείται σε όλες τις εκδηλώσεις σύμφωνα με το νόμο.Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι δυνατόν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  να αμφισβητήσει αυτόν τον νόμο, ο Στέβαντιτς είπε ότι είναι αδύνατο, επειδή η  Σέρπσκα δεν κατάργησε τίποτα και δεν έβαλε νέα σύμβολα, αλλά επέτρεψε τη χρήση τους βάσει της Συμφωνίας για τους Ειδικούς και Παράλληλους Δεσμούς της Δημοκρατίας Σέρπσκα με τη Σερβία. «Αυτή είναι μια σοφή λύση που ικανοποίησε καλύτερα τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, ευχαρίστησε τα μέλη του σερβικού λαού και δεν προσβάλλει κανέναν», κατέληξε ο Στέβαντιτς, Στην συνεδρίασή της 2ας Ιουλίου, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα θα συζητήσει ,  τις Τροποποιήσεις του Νόμου για τη Χρήση της Σημαίας, του Εθνόσημου και του Ύμνου της Σέρπσκα και τη Διακήρυξη για την Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού, η οποία εγκρίθηκε στην Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι στις 8 Ιουνίου, στη Διακήρυξη της οποίας επισημαίνεται ότι « η Πανσερβική Συνέλευση   επιβεβαιώνει ότι ο ύμνος «Μπόζε Πράβντε» είναι ο πανσερβικός ύμνος και ότι ο δικέφαλος αετός του Νέμανιτς είναι το εθνικό πανσερβικό εθνόσημο».

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο μέσος μισθός στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τον Μάιο ήταν περίπου 720 ευρώ. Ο μέσος καθαρός μισθός στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα  τον Μάιο ανήλθε σε 1.403 μετατρέψιμα μάρκα , ή περίπου 718 ευρώ, και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ήταν ονομαστικά υψηλότερος κατά 9,6% και σε πραγματικούς όρους κατά 7,1%, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα .

 

 

 

.

 

 

Η 25η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 25η Ιουνίου είναι η 177η ημέρα του δίσεκτου  έτους 2024 . Απομένουν 189 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου . 
 

 841. Ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός που συμμάχησε με τον ετεροθαλή αδελφό του Κάρολο τον Φαλακρό νίκησαν κατά τον τρίτο εμφύλιο πόλεμο στην μάχη του Φοντενουά τον αδελφό του Λουδοβίκου Λοθάριο Α, και τον ανιψιό του, Πεπίνο Β΄ της Ακουιτανίας.

1080.  Η  Σύνοδος του Μπρίξεν που συγκάλεσε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ερρίκος Δ’ καθαίρεσε τον Πάπα Γρηγόριο Ζ΄ που είχε αφορίσει τον Ερρίκο και εξέλεξε τον αρχιεπίσκοπο της Ραβένας ως Πάπα Κλήμη Γ.

1183. Η ειρήνη της Κωνσταντίας. Μετά την ήττα στη μάχη του Λεγκνάνο (1176) ο Γερμανός Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α΄ Μπαρμπαρόσα αναγνώρισε τη Λίγκα της Λομβαρδίας και παραχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα στις ιταλικές κοινότητες που τις καθιστούσε πραγματικές πόλεις-κράτη.

1243. Εκλέχτηκε Πάπας ο  Ιννοκέντιος Δ΄ που ήρθε σε σύγκρουση με τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Χοενστάουφεν   που τον τον κήρυξε «αντίχριστο εχθρό της εκκλησίας», και «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου» και όρισε νέο αυτοκράτορα τον εΕρρίκο Ράσπε, με την εντολή να δολοφονήσει τον Φρειδερίκο. Ο Ιννοκέντιος Δ΄ συγκρούστηκε και με τον  Ιωάννη Γ' Βατάτζη, σύμμαχο του Φρειδερίκου.

1439. Η Σύνοδος της Βασιλείας κήρυξε  ως  αιρετικό τον Πάπα Ευγένιο Δ ́ και τον καθαίρεσε. 

1470. Κατά την πολιορκία της βενετοκρατούμενης Χαλκίδας από τον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή, οι Οθωμανοί ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση του πυροβολικού τους γύρω από τα τείχη του Νεγκρεπόντε. Ο βενετός διοικητής απέρριψε την πρόταση παράδοσης.


1530
. Κατά την Σύνοδο του Άουγκσμπουργκ, που είχε  συγκαλέσει ο Καθολικός  Κάρολος Κουίντος Ε'  οι Λουθηριανοί παρουσίασαν στις 25 Ιουνίου τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους με την  Ομολογία της Αυγούστας (λατ.: Confessio Augustana), που αποτελείτο από 28 άρθρα.  21 θετικές θέσεις για  τις αρχές της Χριστιανικής πίστης, όπως τις αντιλαμβάνονταν  οι Λουθηρανοί, και επτά αντιθέσεις (αρνητικές δηλώσεις) που περιέγραφαν όσα θεωρούσαν παραβιάσεις της Χριστιανικής πίστης από την εκκλησία της Ρώμης.

1570 . Ο Τσαρος Ιβάν  ο Τρομερός ματαίωσε τον αποκεφαλισμό 300 προδοτών στην Κόκκινη Πλατεία. Έδωσε χάρη στους 184  και διέταξε την μαστίγωση των άλλων 116 .

1645. Κατά τη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου , έγινε η απόβαση του οθωμανικού στρατού , στα δυτικά των Χανίων. 

1685. Στην Κωνσταντινούπολη στις 15/25 Ιουνίου ο παντελώς αγράμματος Κωνσταντίνος Καντιμήρης σε ηλικία των 73 ετών παρέλαβε το φιρμάνι  που τον αναγνώριζε ως ηγεμόνα της Μολδαβίας.

1715. Ο οθωμανικός στρατός διέσχισε τον Ισθμό της Κορίνθου. Η ακρόπολη της Ακροκορίνθου, που έλεγχε το πέρασμα προς τη χερσόνησο, παραδόθηκε μετά από μια σύντομη πολιορκία, με όρους για την ασφαλή διέλευση της φρουράς και των αμάχων.

1741. Η Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας στέφτηκε και Βασίλισσα της Ουγγαρίας.

1762 .Ο Ρώσος αυτοκράτορας Πέτρος Γ ́ υπέγραψε Ουκάζιο που εξίσωνε  τις ορθόδοξες και τις  λουθηρανικές εκκλησίες.

1789. 47 αντιπρόσωποι της αριστοκρατίας εντάχθηκαν στην εθνοσυνέλευση καθώς και η Συνέλευση του Παρισιού.

1791. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος μετά την σύλληψη του στην Βαρέν μεταφέρθηκε ξανά στο Παρίσι.

1794. Ο στρατηγός Ζαν-Μπατίστ Ζουρντάν συνοδευόμενος από το μέλους της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, Λουί ντε Σαιν Ζυστ, εισηλθε στην πόλη του Σαρλερουά. Στο Παρίσι εμφανίστηκαν έντονες διαφωνίες στην Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας. Αντιδρώντας στην επανάσταση στη Γαλλία, η Αικατερίνη Β' απαγόρευσε την πώληση Γαλλικών προϊόντων στη Ρωσία.

1801. Ο Γαλλικός Στρατός στο Κάιρο παραδόθηκε στους Τούρκους.

1804 . Αποκεφαλίστηκε στο Παρίσι μαζί με 11 συμπολεμιστές του  ο Βρετόνος Ζωρζ Καντοαντάλ, αρχηγός των Βασολοφρόνων Σουάνς που ενεργούσε πλέον για λογαρισμό της Αγγλίας .


1807. Στις 13 / 25 Ιουνίου συναντήθηκαν στη μέση του ποταμού Νιέμαν σε μια πλωτή ξύλινη εξέδρα ο τσάρος Αλέξανδρος και ο Ναπολεών της Γαλλίας και συνομίλησαν στα γαλλικά χωρίς τους υπουργούς τους.

1813. Ο Ρώσος στρατηγός Μιχαήλ Ιλαριόνοβιτς Γκολενισόφ-Κουτούζοφ, ο Μέγας θάφτηκε στον καθεδρικό ναό του Καζάν της Αγίας Πετρούπολης.

1826.  Στις 25 Ιουνίου/ 7 Ιουλίου, έγινε η δεύτερη μάχη στη θέση Βέργα, κοντά στο χωριό Σέλιτσα, στα Ανατολικά σύνορα της Μάνης ανάμεσα στους Άνδρες του Μούρτζινου και τους Αιγύπτιους. Η πρώτη επίθεση έγινε στις 22 Ιουνίου/ 4 Ιουλίου και κράτησε 10 ώρες. Οι Αιγύπτιοι είχαν 500 νεκρούς. Στις 24 Ιουνίου/6 Ιουλίου ο Ιμπραήμ επαναλάβει την επίθεση από ξηρά και θάλασσα, σε εκτεταμένο μέτωπο, που απλωνόταν από το Διρό μέχρι τη Τζίμοβα. Επιχειρήθηκε και απόβαση 1.500 Αιγυπτίων πεζών στο Διρό. Το σώμα αυτό αποβιβάστηκε και προέλασε προς τα Τσαπαλιανά, όπου κατατροπώθηκε από τα πυρά των Μανιατών. Σε αυτή τη μάχη πολέμησαν και οι γυναίκες, αλλά και οι γέροντες, ακόμη και πολλά παιδιά. Μετά την αποτυχία της 24ης Ιουνίου ο Ιμπραήμ διέταξε νέα επίθεση στην Βέργα στις 25 Ιουνίου, η οποία απέτυχε όπως και οι προηγούμενες

1866. Κατά τον τρίτο ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, έγινε η μάχη του Πόντε Καφφάρο , στα σύνορα με την Αυστρουγγαρία, στο βόρειο άκρο της λίμνης Ιντρο που ήταν το σύνορο μεταξύ της Ιταλίας και της Αυστρίας, κατά την οποία οι Γκαριβαλδίνοι  επιτέθηκαν και ανέτρεψαν τη φρουρά της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.

1872. Οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τη Γερμανία.

1893. Στις 25 Ιουνίου/7 Ιουλίου εγκαινιάστηκε από τον Χαριλάο Τρικούπη η διώρυγα της Κορίνθου που κατασκεύασε ο Ούγγρος μηχανικός Στέφανος Τιρ.

1894. Πέθανε στο νοσοκομείο της Λυών ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαντί Καρνό που τον είχε μαχαιρώσει την προηγουμένη ο Ιταλός αναρχικός Τζερόνιμο Καζέριο.

1912. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Στοκχόλμη ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με επίδοση 3.37μ. Τρομοκρατική επίθεση του ΒΜΡΟ , με παγιδευμένο γαϊδούρι στο Κότσανι. Σκοτωθηκαν 9 άτομα.

1913. Ενώ οι Βούλαροι προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν τα Ελληνικά τμήματα προσέγγιζαν τους πρόποδες της οροσειράς της Κερκίνης, από τα νοτιοδυτικά. Μέχρι το πρωινό της 25ης Ιουνίου, τα Ελληνικά τμήματα είχαν προωθηθεί στο χωριό Μανδράκι, εκδιώκοντας τον εχθρό από τα άνω Πορόια και το πέρασμα «Σιδερά Πύλη» στο Μπέλες. Εξαιτίας της Ελληνικής προέλασης, ο στρατηγός Σαράφωφ εγκατέλειψε τα Άνω Πορόϊα και μετέφερε την έδρα του στο Νέο Πετρίτσι. Δολοφονήθηκε στο Σιδηρόκαστρο των Σερρών από Βούλγαρους ο μητροπολίτης Μελενίκου και Σιδηροκάστρου Κωνσταντίνος Ασημιάδης.

1917. Έληξε η  Μάχη του Όρους Ορτιγκάρα, όπου οΙταλικός Στρατός έχασε 5.969 άνδρες

1919. Οι Λευκοί του στρατηγού Ντένικιν κατέλαβαν το Χάρκοβο.

1920. Στη Μικρά Ασία, Το πρωϊ της 25ης Ιουνίου/8 Ιουλίου η Ταξιαρχία Ιππικού συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του Κεμάλ και τμήματά της που μάχονταν πεζή προσπάθησαν να διασπάσουν την τουρκική αμυντική τοποθεσία Μιναρελή-Μισίκιοϊ. Από το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν οι δυνάμεις της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, της οποίας το πυροβολικό έβαλλε εναντίον των τουρκικών θέσεων. Κάτω από την πίεση των ελληνικών δυνάμεων, οι Τούρκοι ανατράπηκαν και αποχώρησαν εσπευσμένα προς την Προύσα. Η Ταξιαρχία Πεζικού τους καταδίωξε και στις 14:00 εισήλθε στην πόλη, από όπου συνέχισε την καταδίωξη προς το Κεστέλ, σε βάθος δεκαπέντε χιλιομέτρων. Η Μεραρχία Αρχιπελάγους κινήθηκε προς την Προύσα σε τρεις φάλαγγες, κατέβαλε την ασθενή τουρκική αντίσταση και προωθήθηκε πέρα από τη γραμμή Κεστέλ-Κορού.Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, μόλις πληροφορήθηκε την κατάληψη της Προύσας επετίμησε το Γενικό Στρατηγείο, που ενήργησε κατ’όπιν συνεννόησης με τους Αγγλους, και επειδή δεν είχε ενημερωθεί για να εγκρίνει την επιχείρηση .Οι Κεμαλικοί ανασυντάχθηκαν στη γραμμή Προύσας-Αφιόν Καραχισάρ.Στη Γιουγκοσλαβία, στο Βούκοβαρ έληξε το δεύτερο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας που διήρκεσε  πέντε ημέρες και ψήφισε το νέο πρόγραμμα και το καταστατικό και άλλαξε το όνομα του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. 

1923. Αποφυλακίστηκε στην Σοβιετία  ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Τύχων 

1925. Στην Ελλάδα, επικράτησε το στρατιωτικό πραξικόπημα των Δημοκρατικών Ταγμάτων, υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη Γιουγκοσλαβία  σε πανηγυρική ατμόσφυρα έφτασε στον σταθμό  της Ούζιτσε .  

1938 . Ο Ντάγκλας Χάϊντ εκλέχτηκε  πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

1941
. Η Ιταλική σημαία υψώθηκε στην Ακρόπολη, δίπλα στην Ελληνική και τη Γερμανική.


1942. Η Βρετανική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τη Βρέμη.

1943. Το ΕΑΜ έκανε Γενική απεργία στην κατεχόμενη Αθήνα και διαδήλωση στην ως διαμαρτυρία για τις 106 εκτελέσεις στις 6 Ιούνη 1943 από τους Ιταλούς στο Κούρνοβο Φθιώτιδας ,(σημερινό Τρίλοφο), με σύνθημα «όχι άλλες εκτελέσεις». Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής σκοτώθηκαν 40 ακόμα. 

1944.Στον ισθμό της Καρελίας αρχίζει η μεγάλη  μάχη η μάχη της Τάλι-Ιχαντάλα, μεταξύ του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού   και των  Φινλανδών  που υποστηρίζονταν από τη Γερμανία.

1946 . Στην Ιταλία η  Συντακτική Συνέλευση, με πρόεδρο τον Τζουζέπε Σαραγκάτ. Άρχισε τις εργασίες της. 

1948.
 Συνεχίστηκε η μεγάλη Επίθεση του  Στρατού στον Γράμμο. Ημερήσα διαταγή του Σοφούλη. Εκτελέστηκαν οι δολφόνοι του Λαδά και οι σαμποτέρ του Ναυτικού.



1949. 
Έγινε η Κηδεία του Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος έθεσε ως όρο για την συνεργασία Λαϊκών-Φιλελευθέρων να μην γίνει πρωθυπουργός ο Τσαλδάρης αλλά ο Αλέξανδρος Διομήδης  

1950. Ο στρατός της Βόρειας Κορέας υποστηριζόμενος από την Κίνα διέσχισε τη διαχωριστική γραμμή στον 38ο παράλληλο και εισέβαλε στη Νότια Κορέα .Το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά από έκτακτη σύγκληση εξέδωσε το ψήφισμα 82 με το οποίο καταδίκασε την επίθεση.

1955 .Με επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Νικίτα Χρουστσόφ απαίτησε από την Βουλγαρία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία.


1956. Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ. εκδικήθηκε τον Θάνατο του Ανδρέα Δημητρίου και εκτέλεσε τον αρχιδικαστή Μπέρνανρντ Σω που τον καταδίκασε. Εληξε η επιχείρηση των Άγγλων στο Τρόοδος που τους στοίχισε 52 νεκρούς και 30 τραυματίες.   

1959 . Η Σοβιετική Ένωση πρότεινε τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης Ζώνης στη Βαλκανική και στην Αδριατική.    Ο ¨Αμον ντε Βαλέρα   εκλέχτηκε  Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

1963. Απαλλάχθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο κατηγορούμενος για πλαστογραφία και απάτη για το μέγαρο Βούρου στο Σύνταγμα,  Όθων Λέφας-Τετενές.

1966. Η Γιουγκοσλαβία και το Βατικανό ανανέωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

1967 . Χειροτονήθηκαν 8 νέοι μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης.

1975. Μετά από πολλά χρόνια ένοπλου αγώνα η Μοζαμβίκη απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, και ο ηγέτης του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Ματσέλ εξελέγη Πρόεδρος. Η πορτογαλική Κατοχή κράτησε 477 χρόνια.

1979. Στο Βέλγιο απέτυχε επίθεση της ΡΑΦ κατά του διοικητή του ΝΑΤΟ Ντάγκλας Χέιγκ με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό.

1987. Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ ενέκρινε σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΣΣΔ.


1989. Η Ελλάδα έχασε  στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1989 στο Ζάγκρεμπ  με 98-77  από τη  Γιουγκοσλαβία. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Νίκος Γκάλης.

1991. Το Κροατικό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας από τη Γιουγκοσλαβία. Διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Γιουγκοσλαβία έκανε και η Σλοβενία. Άρχισαν μάχες με τον Γιουγκοσλαβικό Στρατό που κράτησαν δέκα ημέρες στη Σλοβενία και περισσότερα από τέσσερα χρόνια στην Κροατία. Ο τελευταίος σοβιετικός στρατιώτης αποχώρησε από την Τσεχοσλοβακία.

1992.Στην Κων/πολη υπογράφηκε η ιδρυτικής Διακήρυξης της Παραευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας .Στη Βουλγαρία, ασκήθηκε δίωξη στον Τεοντόρ Ζίβκοφ για τη δημιουργία, το 1959, στρατοπέδων εργασίας, όπου δεκάδες άτομα βασανίστηκαν και πέθαναν 

1993. Η μισθοδοτούμενη από την Cia πράκτωρ Τανσού Τσιλέρ, έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εκλέχτηκε ο Ζόραν Λίλιτς. Ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι, υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων .

1994.Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στην Κέρκυρα.
1996. Στο Βελιγράδι, η Ένωση Δικηγόρων της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα υπέβαλε στον Γουίλιαμ Στάμπνερ, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Δικαστηρίου της Χάγης, μηνυτήρια εναντίον του Βόσνιου Μουσουλμάνου ηγέτη Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς και του τότε Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβλινης Εγιούπ Γκάνιτς, για εγκλήματα πολέμου.

1999. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Αλβανοί τρομοκράτες έβαλαν φωτιά στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Βέλικα Ρεκα (Μεγαλοπόταμο), και στην Πρίστινα έκαψαν το σπίτι του  Σέρβων Μόμτσιλο Μπλάγκιτιτς   

2002. Άρχισε η επίσημη επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού Κράτους στο Καζαχστάν. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε και με τους Ελληνες πολιτικούς εξόριστους στη χώρα αυτή. 

2003. Έληξε στην Ουάσιγκτον η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ και ΕΕ, στην οποία ως Ευρώπη ήταν ο Σημίτης. 

2004.Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κέρδισε με 1-0 την ομάδα της Γαλλίας .Το γκολ έβαλε ο Άγγελος Χαριστέας στο 65' με κεφαλιά μετά από εκπληκτική προσπάθεια και σέντρα του Θοδωρή Ζαγοράκη.

 2005. Οι σοσιαλιστές και πρώην Κομμουνιστές κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία.

2009 .Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Τα μέτρα ήταν τα εξής: Έκτακτη εισφορά στους κατόχους των σκαφών αναψυχής, ειδικός φόρος στα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.ε, αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα λαχεία και ρύθμιση του θέματος των ημιυπαίθριων χώρων. Ο υπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα.

2014. Στη Λιβύη έγιναν «κοινοβουλευτικές εκλογές» που ήταν «το κλειδί» στην διαδικασία για να εξαλείψει του «θεσμικού κενού» μετά την ανατροπή του Καντάφι.

2015. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία κατέλαβαν  την κουρδική πόλη Κομπανί και έσφαξαν , 262 Κούρδους αιχμαλώτους. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το δικαστήριο των μουσουλμάνων καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο σερβοβόσνιους στρατιώτες για τον βιασμό μιας μουσουλμάνας στην οποία  καταβλήθηκε αποζημίωση.

2016. Προεδρικές εκλογές στην Ισλανδία.  Νικητής  ο πανεπιστημιακός Γκούντνι Γιοχάνεσον. 

2019. Σεισμός μεγέθους 6,2 ρίχτερ στα σύνορα μεταξύ Παναμά και Κόστα Ρίκα

2020 .Η έναρξη της πανρωσικής ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα για την  έγκριση τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδία