Ιουνίου 30, 2024

Η 30η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 30η Ιουνίου είναι η 182η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απομένουν 184 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου. 

763. Διεξήχθη η πολύνεκρη μάχη της Αγχιάλου κατά την οποία οι Βυζαντινοί που διοικούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε' νίκησαν τους Βούλγαρους. Και οι δυο είχαν μεγάλες απώλειες .

1397. Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Ένωση του Καλμάρ, υπό τη Βασίλισσα Μαργαρίτα.


1409. Η μάχη του Κάλιαρι, μεταξύ των οπαδών της Δημοκρατίας της Σαρδηνίας και των δυνάμεων του Βασλείου Καταλονίας –Αραγώνος που έληξε με νίκη των Καταλανών που κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να κατακτήσουν το νησί μετά από σχεδόν εκατό χρόνια προσπαθειών.

1422. Ο στρατός του Δούκα του Μιλάνου νίκησε τη δύναμη της Παλαιάς Ελβετικής Ομοσπονδίας, στη μάχη του Αρμπέντο εδραιώνοντας την κυριαρχία του Μιλάνου στις νότιες περιοχές των Άλπεων Μπελλιντσόνα και Λεβεντίνα.

1520. Κατά τη θλιβερή νύχτα («νότσε τρίτσε»), οι Αζτέκοι αιφνιδίασαν στην Τενοτστιτλάν τις δυνάμεις τον Κονκισταδόρες και τους κατέσφαξαν αλλά ο Κορτές και αρκετοί άντρες του καταφέρνουν να διαφύγουν.

1544. Άλωση των Αιολίδων Νήσων στη νότια Τυρρηνική Θάλασσα, από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Ο οθωμανικός στόλος από 180 πλοία επιτέθηκε στα νησιά και αιχμαλώτισε όλους τους επιζώντες, (περίπου 9.000 άτομα μόνο στο Λίπαρι) και τους πούλησε ως σκλάβους, με αποτέλεσμα τα νησιά να ερημώσουν. Αργότερα οι Αραγονέζοι της Σικελίας έστειλαν στις Αιολίδες για μόνιμη εγκατάσταση οικογένειες από τη Σικελία, την Καλαβρία και την Ισπανία.

1559. Ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας τραυματίστηκε θανάσιμα σε κονταρομαχία εναντίον του Γκαμπριέλ, κόμη του Μοντγκόμερι και πέθανε 10 ημέρες μετά. Ο θάνατος του προκάλεσε την απαγόρευση του σπορ των Κονταρομαχιών.


1570. Κατά τον 4ο Τουρκο-βενετικό πόλεμο αγήματα του βενετικού στόλου από 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι, με την βοήθεια των Μανιατών άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου στο Πόρτο Κάγιο που είχε ανεγερθεί από τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1568.

1651. Έληξε η μάχη του Μπερεστέτσκο, κατά την οποία οι Τάταροι πρόδωσαν τον Χμελνίτσκι και οι Κοζάκοι υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους Πολωνούς που αιχμαλώτισαν τον Μπογκντάν Χμελνίτσκι.

1736. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος του 1735-1739 στις 19/30 Ιουνίου παραδόθηκε στους Ρώσους το φρούριο του Αζώφ.

1758Kατά τη διάρκεια του τρίτου πολέμου Σιλεσίας που έγινε στο πλαίσιο του επταετούς πολέμου 12000 άνδρες των Αψβούργων επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κοντά στο χωριό Ντομασόβ της Τσεχίας, σε ένα σώμα 30000 Πρώσων που μετέφερε εφόδια και ενισχύσεις στο Βασιλιά Φρειδερίκο τον Μέγα που πολιορκούσε το Όλομουτς. Οι Αυστριακοί κατέστρεψαν τη φάλαγγα των Πρώσων που είχαν 2,000 νεκρούς και 1,500 αιχμαλώτους. Η αυστριακή νίκη έσωσε το Όλομουτς και ο Πρωσικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μοραβία.

1764. Εμφανίστηκε το τέρας της Ζεβοντάν που επιτέθηκε σε μια βοσκοπούλα στην που κατάφερε να επιβιώσει επειδή την υπερασπίστηκαν τα σκυλιά της, δίνοντάς της χρόνο να καταφύγει ανάμεσα στα βόδια της, που κράτησαν μακριά το τέρας με τα κέρατά τους. Η κοπέλα έφτασε τελικά στο χωριό σώα και διηγήθηκε στους έκπληκτους χωρικούς το συμβάν. Σύμφωνα με την περιγραφή της, της επιτέθηκε ένα ζώο που έμοιαζε με λύκο αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στους επόμενους μήνες, το Τέρας που τρομοκράτησε τη Γαλλία σκότωσε περίπου 100 ανθρώπους κυρίως γυναίκες και παιδιά.

1793. Ο Ροβεσπιέρος απομάκρυνε από τους ορεινούς τους «λυσσασμένους» Ζακ Ρου, και Τεοφίλ Λεκλέρκ.

1800. Ο Αλή πασάς, επικεφαλής 10-15 χιλιάδων Τουρκαλβανών στρατιωτών εμφανίστηκε στις περιοχές των σουλιωτικών χωριών.

1810. Η Γαλλία αγόρασε το Πριγκιπάτο της Βηρυττού στην τιμή των 15 εκατομμυρίων φράγκων από το Βασίλειο της Βαυαρίας.

1848 . Υπό την πίεση των «μαζών» στο Βουκουρέστι παραιτήθηκε η «αντιδραστική» κυβέρνηση υπό τον Μητροπολίτη Νεόφυτο και οι στρατηγοί Οντομπέσκου και Σόλομον υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από το στρατό και να εγκαταλείψουν την Βλαχία. Σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της Βλαχίας που αποφάσισε να οργανώσει ένα σώμα εθελοντών που αργότερα θα αποτελούσαν τη βάση του στρατού.

1876. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, σε συμμαχία με τη Ρωσία, κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία.

1879. Στην Αίγυπτο καθαιρέθηκε από τον Σουλτάνο ο κεδίβης Ισμαήλ πασάς.


1884 . Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ.


1907 O λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης, ( Καπετάν Αμύντας) και οι άνδρες του εξόντωσαν τη συμμορία του διαβόητου αρχικομιτατζί Κασάπτσε ή Χαψάσκι ,
ο οποίος είχε παγιδεύσει τον Τέλλο Άγρα και τον οποίο κρέμασε στις 7 Ιουνίου, αφού τον βασάνισε απάνθρωπα και τον έσερνε ημιθανή στα γύρω χωριά για να κατατρομοκρατηθεί ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός!

1908. Στην ανατολική Σιβηρία, από την πτώση κομήτη ή αστεροειδούς που προκάλεσε σεισμό που έγινε αισθητός και στην Κεντρική Ευρώπη κάηκε η περιοχή του ποταμού Τουγκούνσκα. (Περισσότερα από 2.000 τετρ. χλμ. δάσους)

1913. Το πρωί της 30ης Ιουνίου/13ης Ιουλίου μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κύκλωσε το Δοξάτο 9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας. Οι επιδρομείς έσφαξαν αδιακρίτως όσους είχαν απομείνει στο χωριό. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια και τα παρέδωσαν στις φλόγες. Ο τραγικός απολογισμός των βουλγαρικών ωμοτήτων στο Δοξάτο ήταν 650 νεκροί , ενώ 240 σπίτια και 80 καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι βουλγαρικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους Σέρβους στη Μπρεγκάλνιτσα. Έτσι ξεκίνησε ο Β 'Βαλκανικός Πόλεμος, που διήρκεσε ένα μήνα. Η Βουλγαρία επηρεαζόμενη από την Αυστρο-Ουγγαρία ήθελε να απαγάγει καταλάβει τη «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Τουρκική εισβολή από τα ΝΑ στη Βουλγαρία. Ανακλήθηκε από τη Σόφια, ο πρέσβης της Ρουμανίας. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ψήφισε το νομοσχέδιο της άμυνας, που προέβλεπε σταδιακή αύξηση του στρατού.


1916. 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου. Μεγάλη Πυρκαγιά στο Τατόι.

1925. Η κυβέρνηση του Θ. Πάγκαλου εμφανίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, ανέγνωσε τις «προγραμματικές δηλώσεις» της, και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Πάγκαλος διακηρυξε: «Δι' ημάς δεν υπάρχει βενιζελισμός ή κωνσταντινισμός, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα εκπροσωπούντα τα δυο ταύτα κόμματα πρόσωπα.
Ο μεν Βενιζέλος απέθανε πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς».
Η κυβέρνηση έλαβε 185 ψήφους και καταψηφίστηκε μόνο από 14 βουλευτές. Ακόμη και «ο πατέρας της Δημοκρατίας» πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του Πάγκαλου ότι... δε θα κηρύξει δικτατορία και τον υπερψήφισε! Από την ψηφοφορία απέσχαν τα Κόμματα των Προοδευτικών και Συντηρητικών Φιλελευθέρων (Καφαντάρης - Μιχαλακόπουλος). Στη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση ο Θ. Σοφούλης όρθωσε το ανάστημά του και την καταδίκασε.
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επιτέθηκε στο Θ. Πάγκαλο ο δημοκρατικός πληρεξούσιος Π. Καρασεβδάς. Στη συνέχεια η Εθνοσυνέλευση συγκρότησε 30μελή Επιτροπή την οποία «εξουσιοδότησε» να ψηφίσει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Η Εθνοσυνέλευση θα κυρώσει τελικά το νέο Σύνταγμα και από 1ης Νοεμβρίου θα μετατρεπόταν σε απλή Βουλή και η θητεία της θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου.

1930. Υπογράφηκε η 3η Αγγλο-ιρακινή συνθήκη που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του Ιράκ. Συνεχίστηκε όμως η Βρετανική στρατιωτική παρουσία και η πρόσβαση των Ρότσιλντ στο πετρέλαιο της χώρας. Αποχώρησαν από τη Ρηνανία τα Γαλλικά στρατεύματα. Ιδρύθηκε η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ με τη συμπαράσταση των Χέιντριχ , Χίμλερ, Γκέρινγκ, διέταξε τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο να συλλάβουν τα ηγετικά στελέχη των «Φαιοχιτώνων». Συνελήφθησαν ο Ερνστ Ρεμ, ο Γκρέγκορ Στράσσερ, ο Στάϊνχουμπερ, ο Βόλφ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι των Ταγμάτων Εφόδου. Που εκτελέστηκαν στις 2 Ιουλίου.

1936. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ απεύθυνε στην Κοινωνία των Εθνών έκκληση για βοήθεια ενάντια στην εισβολή της Ιταλίας στη χώρα του. Η Κοινωνία των Εθνών διέταξε κυρώσεις κατά της Ιταλίας, που δεν εφαρμόστηκαν.

1937. Η Τράπεζα της Γαλλίας εγκατέλειψε τον κανόνα του Χρυσού.

1940. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τα νησιά της Μάγχης.

1944. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων στην Παραμυθιά ανάμεσα στο ΙΙ/16 Τάγμα του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και τους Τσάμηδες.
Η επίθεση των ενόπλων Τσάμηδων εκδηλώθηκε την 0530 ώρα της 30ης Ιουνίου επί της κατευθύνσεως από Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους. Προηγούντο δύο Γερμανικά αυτοκίνητα έλκοντα ένα Πυροβόλο των 47 και Δέκα περίπου αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων ήταν η πρώτη μάχη εκ παρατάξεως σε πεδινή περιοχή που έδωκαν οι ανταρτικές ομάδες.
Ο άφθαστος ηρωισμός των εμπειροπολέμων ανδρών του ΙΙ/16 Τάγματος έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού. Το Τάγμα είχε ένα νεκρό, τον αντάρτη του 5ου Λόχου Κοντό Σωτήριο, και 5 τραυματίες, τους αντάρτες Σιώχο Παναγιώτη, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Δημητρίου Φώτιο, Τάχια Βασίλειο και Σακαντέμη Ιωάννη. Στο Κεφαλόβρυσο, κάτωθεν του πλατάνου, ανευρέθηκαν μετά την λήξη της μάχης 30 Γερμανοί νεκροί. Άλλοι 6 νεκροί Γερμανοί περισυλλέγησαν εκ του πεδίου της μάχης. Οι Γερμανοί είχαν και 42 τραυματίες. Επί του πεδίου της μάχης περισυλλέγησαν υπό των ανταρτών σαν λάφυρα 2 αυτοκίνητα, 1 αντιαρματικό πυροβόλο, 2 ασύρματοι, 5 οπλοπολυβόλα, 10 κτήνη, 35 τυφέκια μάουζερ. 1946. Προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, (ΦΕΚ Α΄ 205), το Δημοψήφισμα με το ερώτημα της επανόδου του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα ή όχι καθώς και μια μια τρίτη επιλογή υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

1948. Μετά τον σεισμό της 22ας Απριλίου των 6,3 Ρίχτερ,σεισμός 6,4 Ρίχτερ επληξε τη Λευκάδα με επίκεντρο στα βόρεια του νησιού. 7 νεκροί και 100 τραυματίες. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στα χωριά ,Τσουκαλάδες, Άγιος Νικήτας, Δρυμώνας, Καλαμίτσι και Εξάνθεια. Στην πρωτεύουσα κατεστράφησαν τελείως ή κατέστησαν ακατοίκητοι περί τας 280 οικίες και 880 περίπου υπέστησαν κατά το μάλλον ή ήττον σοβαράς ζημίας. Συνολικά στο νησί έπεσαν 1209 σπίτια και 1869 υπέστησαν σημαντικές ζημίες.


1949.
 Σχηματίστηκε η κυβέρνηση Αλέξανδρου Διομήδη. σύνθεση της κυβέρνησης ήταν: Αλέξανδρος Διομήδης πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Α΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών Σοφοκλής Βενιζέλος Β΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Μελάς υπουργός Δικαιοσύνης Φωκίων Ζαΐμης υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντίνος Τσάτσος υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας Στέφανος Στεφανόπουλος υπουργός Συντονισμού Δημήτριος Χέλμης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαύρος υπουργός Εθνικής Οικονομίας εις ον ανατίθεται προσωρινά η άσκησις καθηκόντων υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σταύρος Νικολαΐδης υπουργός Δημοσίων Έργων Πάνος Χατζηπάνος υπουργός Μεταφορών Εμμανουήλ Παπαδογιάννης υπουργός Ανοικοδομήσεως Δημήτριος Βουρδουμπάς υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων, και Τηλεφώνων Χρήστος Γουλόπουλος υπουργός Γεωργίας Κωνσταντίνος Ροδόπουλος υπουργός Υγιεινής Κωνσταντίνος Καραμανλής υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Ευάγγελος Αβέρωφ υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών Εμμανουήλ Μαρινάκης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Εμμανουήλ Λουλακάκης υπουργός Εργασίας Γεράσιμος Βασιλειάδης υπουργός Ναυτικών Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης υπουργός Αεροπορίας Μιχαήλ Αιλιανός υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου.Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών Βασίλειος Στεφανόπουλος.Κωνσταντίνος Κορόζος υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος.



1950. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν έδωσε την εντολή αμερικανικά στρατεύματα που στάθμευαν στην Ιαπωνία να βοηθήσουν τη Δημοκρατία της Κορέας.


1955.
 Ανακοινώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Άγγλο πρωθυπουργό Άντονι Ίντεν η πρόσκληση προς την Ελλάδα και τη Τουρκία σε τριμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Στην Λευκωσία καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση ο Ευριπίδης Χαραλάμπους 20 ετών γιατί κατά την έρευνα βρέθηκε πάνω του μια χειροβομβίδα. Εισαγγελέας ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, Τοιχοκολλήθηκε προκήρυξη της ΕΟΚΑ   κατά των αστυνομικών.


1956.Στη Σοβιετική Ένωση οι εφημερίδες δημοσίευσαν την ιστορική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ «Για το ξεπέρασμα της προσωπολατρίας και των συνεπειών της», που εγκρίθηκε στην ολομέλεια το Φεβρουάριο.


1958.
 Εφονεύθησαν υπό τουρκοκυπρίων παρά την Παλλουριώτισσα ο Ανδρέας Αναστασίου 42 ετών εκ Λευκωσίας. Νέα Προκήρυξη Διγενή.

1960. Η Δημοκρατία του Κονγκό ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο.

1964.Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έδωσε εντολή στον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη να διακόψει το ανακριτικό του έργο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί της αίτησης εξαιρέσεώς του. 1965. Αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση της Κοινης Αγροτικής Πολιτικής ,Εναρξη της πρώτης μεγάλης κρίσης της ΕΟΚ με τηναποχή των Γάλλων Υπουργών από τα Συμβούλια..

1967. Έληξε στο Βουκουρέστι η 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.

1968.Στη Γαλλία, η προεδρική πλειοψηφία κατέλαβε 354 από τις 456 έδρες της Εθνοσυνέλευσης στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. 

1970. Στο Λουξεμβούργο , το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία άρχισαν διαπραγματεύσεις για προσχώρηση, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1971.Τρεις Σοβιετικοί αστροναύτες ο Αντισυνταγματάρχης Γκεόργκι Ντομπροβόλσκι,ο Μηχανικός Πτήσης Βλάντισλαβ Βολκόφ και ο Μηχανικός Ερευνών Βίκτορ Πατσάεφ, έχασαν τη ζωή τους λόγω της αποσυμπίεσης του διαστημοπλοίου . Ο σχεδιασμός του πλοίου δεν περιελάμβανε διαστημικές στολές για το πλήρωμα. Το Σογιούζ ΙΙ, βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για 570 ώρες και 22 λεπτά.


1972. Αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της 21ης Απριλίου, το αυτόματο διαζύγιο.

1989 .Σουδάν: Στρατιωτικό πραξικόπημα έφερε στην εξουσία τον συνταγματάρχη Ομάρ Χασάν Αχμάντ αλ-Μπασίρ.

1990. Ενοποιήθηκαν οικονομικά η Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία.

1992. Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων με τον τίτλο του βαρόνη του Κέστεβεν.

1993. Στο Αζερμπαϊτζάν, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Σουράτ Χουσεϊνοφ έγινε πρωθυπουργός και ο Χαιντάρ Αλίεφ Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στην Αθήνα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε η Ιδρυτική συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης.

1995 . Η μουσουλμανική κυβέρνηση στο Σεράγεβο διέκοψε όλες τις επαφές με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κατηγορώντας τον για επιεική στάση έναντι των Σέρβων της Βοσνίας.

1996 . Κάτω από ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς παραιτήθηκε και μετέφερε τις αρμοδιότητες του στην Αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς.
Μετά την παραίτηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο Μεσιούτ Γιλμάζ ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός της Τουρκίας . Εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε από το 4ο συνέδριο του Κινήματος ο Κώστας Σημίτης με 53,7% έναντι 45,7% του Άκη Τσοχατζόπουλου.

1997. Κίνα πήρε επίσημα τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ μετά από 156 χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας.
1998.Αρχισε επίσημα τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
1999. Η Σκωτία μετά από σχεδόν 300 χρόνια ανέκτησε το δικό της κολοβό «κοινοβούλιο».

2003. Ο Σερβοβόσνιος Ζέλικο Μέκιτς, που κατηγορούνταν από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στο στρατόπεδο Ομάρσκα κοντά στο Πρίεντορ, παραδόθηκε στις αρχές της Σερβικης Δημοκρατίας και εκδόθηκε στην Χάγη.

2004. Ο Άγγλος Ύπατος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάτι Άσνταουν, απομάκρυνε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Κάλινιτς από τη θέση του και του απαγόρευσε κάθε δημόσια και πολιτική δραστηριότητα. Μαζί με τον Κάλινιτς απαγόρευσε σε 60 στελέχη του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, να ασχολούνται με την πολιτική.

2009 .Κατά τη διάρκεια της πτήσης 626 της Yemenia, ένα Airbus A310 που μεταφέρει 153 άτομα έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό στα ανοικτά των Νήσων Κομόρες, μεταξύ Μοζαμβίκης και Μαδαγασκάρης. Επέζησε ένας 14χρονος.

2010. Η Ιρλανδία βγήκε και επίσημα από την ύφεση. Ορκίστηκε η νέα πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο. 

2014. Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas τιμωρήθηκε από τις αμερικανικές Αρχές με πρόστιμο 8,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο κατά του Ιράν, του Σουδάν και της Κούβας.

2019 .
Συνάντηση στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορεας ,στο χωριό Πανμουντζόμ,μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν. Για πρώτη φορά, ένας Αμερικανός πρόεδρος πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Ιουνίου 29, 2024

Η 29η Ιουνίου είναι η 181η ημέρα του δίσεκτου έτους 2025 . Απομένουν 185 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου .


922. Ο γιος του Κόμητος του Ανζού Ροβέρτου του Κραταιού και της Αδελαΐδας του Τουρ, από τον Οίκο των Ροβερτιδών με την υποστήριξη του κλήρου και πλήθος ευγενών επαναστάτησε κατά του βασιλιά Κάρολου Γ και στέφθηκε
ο ίδιος βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων στην Ρενς στις 29 Ιουνίου 922, ως Ροβέρτος Α΄

983. Οι Σλάβοι που ζούσαν ανατολικά του ποταμού του Έλβα διέσχισαν τον παραπόταμο του Ελβα , Χάβελ και εισέβαλαν στο έδαφος της Επισκοπής Χάβελμπεργκ.
Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Σλαβική Επανάσταση ενάντια στον Χριστιανισμό και την υποταγή στο γερμανικό βασίλειο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .

1128. Ο Κορράδος Γ' στέφτηκε στο Μιλάνο , από τον αρχιεπίσκοπο Άνσελμο Ε΄. βασιλιάς της Λομβαρδίας.

1149 . Ο Ραϋμόνδος της Αντιόχειας σκοτώθηκε στη μάχη του Ινάμπ, όπου οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν από τον Νουρεντίν Ζενγκί. Το κεφάλι του κόπηκε από τον Σιρκού τον θείο του Σαλαντίν και απεστάλη μέσα σε ένα ασημένιο κουτί σαν δώρο στον χαλίφη της Βαγδάτης.

1174 . Η Πολτάβα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Χρονικό Υπάτιεφ, με το όνομα Ιππολάβα. Το όνομα Πολτάβα εμφανίστηκε το 1430.

1236. Στην Ισπανία, ο βασιλιάς της Καστίλης Φερδινάνδος Γ κατέλαβε την Κόρδοβα.


1312. Ο βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο του Λουξεμβούργου, Ερρίκος Ζ΄ στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν η πρώτη στέψη Αυτοκράτορα από την πτώση των Χοενστάουφεν.

1400. Άρχισε η βασιλεία του Αλέξανδρου Α του Καλού στη Μολδαβία που διήρκεσε μέχρι την 1 Ιανουαρίου 1432.


1444. Μεγάλη Νίκη του Σκεντέρμπεη εναντίον των Τούρκων σε μάχη βόρεια της Επισκοπής, στην πεδιάδα του Τορβιόλ. Στη μάχη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 22.000 Τούρκοι και άλλοι 2.000 συνελήφθησαν. Ο Στρατός του Σκεντέρμπεη από 8000 Ιππείς και 7000 πεζούς είχε 4.000 νεκρούς και τραυματίες. Μετά τη Μάχη του Τορβιόλ ακολούθησε ο πόλεμο που διήρκεσε ένα τέταρτο του αιώνα
1540. Στο Βίτενμπεργκ, στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάηκε ζωντανή ως μάγισσα η Πρίστα Φρουμπότιν μαζί με έναν από τους γιούς της και δυο συνεργούς. .

1561. Στη Μόσχα στην Κόκκινη Πλατεία, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου.

1570. Κατά τον Πέμπτο Βενετοτουρκικό Πόλεμο για την Κύπρο 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι σε συνεργασία με τους Μανιάτες άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου του Πόρτο Κάγιο.
1617. Ο αρχιδούκας της Αυστρίας από τον Οίκο των Αψβούργων, Φερδινάνδος Β΄, αφού εξελέγη βασιλιάς της Βοημίας από τη Βουλή της Βοημίας, στέφτηκε στην Πράγα ως βασιλιάς της Βοημίας.



1659. Κατά τον Ρωσοπολωνικό πόλεμο του 1654-1667 έγινε η μάχη του Κονοτόπ μεταξύ ενός συνασπισμού Πολωνών Τατάρων της Κριμαίας και ουκρανών Κοζάκων των οποίων ηγείτο ο χατμάνος Ιβάν Βιχόφσκι, με τον ρωσικό Τσαρικό Στρατό που οδηγούσαν ο πρίγκιπας Τρουμπέτσκοϊ , ο Σιμιόν Ποζάρσκι και ο Σιμιόν Λβόβ και με τους οποίους συνέπρατταν 6500 Κοζάκοι του Ιβάν Μπέζπαλι, και οι οποίοι πολιορκούσαν τους 4000 άνδρες Φρουράς του Οχυρού Κονοτόπ. Οι Ρώσοι ήσαν 28600. Ο συνασπισμός διέθετε, 30.000 Τατάρους υπό τον Χάνο Μεχμέτ Δ, 4000 Πολωνούς ενισχυμένους με 3000 Μολδαβούς μισθοφόρους , και 16000 Κοζάκους. Ο συνασπισμός του Βιχόφσκι νίκησε τους Ρώσους και τους συμμάχους τους και ανάγκασε τον ρωσικό στρατό να διακόψει την πολιορκία του Κονότοπ. Οι απώλειες των Ρώσων σε νεκρούς ήταν 4,769, και των Κοζάκων του Μπέζπαλι, περίπου 2000. Από τους Κοζάκους του Βιχόφσκι σκοτώθηκαν 4000 ενώ από τους Τατάρους 3-6000. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της μάχης ενέτεινε τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των Κοζάκων στην και οδήγησε στην απομάκρυνση του Βιχόφσκι από την εξουσία μερικούς μήνες αργότερα .

1715. Στο Πολιορκημένο Ναύπλιο ο Σερασκέρης ζήτησε την παράδοση της Πόλης. Οι Κάτοικοι δήλωσαν στον φρούραρχο έτοιμοι να πολεμήσουν.
Ο Φρούραρχος απάντησε ότι τα κλειδιά της πόλης κρέμοντααν από τα Κανόνια από όπου μπορούσαν να τα πάρουν οι Τούρκοι. Σφαγή των αιχμαλώτων από την Ακροκόρινθο κάτω από τα τείχη του Ναυπλίου, για να τρομοκρατηθούν οι υπερασπιστές της Πόλης.

1729. Καταστρεπτικός σεισμός στη Ζάκυνθο. «κατέπεσαν ουρανόθεν τρεις σφαίρες πύριναι εις τοποθεσίας Σωτήρος, Αλυκών και Σχιναρίου. Αι δονήσεις κράτησαν 28 ημέρες..»

1793.  Πόλεμος της Βανδέας. Η μάχη της Νάντης.


1797. 1.500 Δημοκρατικοί Γάλλοι μαζί με 400 μισθοφόρους της Βενετιάς, αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα, όπου τους υποδέχθηκε «ένα έξαλλο από ενθουσιασμό πλήθος», με επικεφαλής τον ορθόδοξο Επίσκοπο Μάντζαρο Χαλκιόπουλο, που προσέφερε στον στρατηγό Ζεντιλύ ένα αντίτυπο της «Οδύσσειας». Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Λομβαρδίας και διόρισε τη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ιταλίας.

1807. Ο Ρώσος ναύαρχος Ντμίτρι Σενιάβιν νίκησε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία του Άθω.

1822. Η Μάχη της Πλάκας Ο Ομέρ Βρυώνης, επιτέθηκε στο Σώμα του Μάρκου Μπότσαρη από 1200 άνδρες που πάγαιναν προς βοήθεια των Σουλιωτών, στην Πλάκα. Οι Οθωμανοί υπερίσχυσαν και ο Μπότσαρης οπισθοχώρησε στο Πέτα έχοντας χάσει 100 άνδρες.

1850. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε Πατριαρχικό Τόμο που όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή από Σύνοδο αρχιερέων με πρόεδρο το Μητροπολίτη Αθηνών και ελεύθερα από κάθε κυβερνητική επέμβαση.

1866. Το Ρουμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο Σύνταγμα της Ρουμανίας.

1874. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καιροί» το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει».

1881. Στο Σουδάν, ο ιεροκήρυκας Μουχαμάντ Αχμαντ ανακήρυξε τον εαυτό του Μαχντί ( δηλαδή Μεσσίας), και ξεκίνησε την εξέγερση των νομάδων στο Σουδάν ενάντια στην τυραννία των Ευρωπαίων.

1882 .Στο Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύγχρονο σύστημα παροχής νερού από πέντε βαθιά πηγάδια.

1906. Ο Καστοριανός μακεδονομάχος Σπυρίδων Δούκης το πρωτοπαλίκαρο του Γεώργιου Λεπιντάτου, (καπετάν Αρκούδα), έπεσε μαχόμενος εναντίον του Οθωμανικού στρατού στη Μάχη του Τσουρχλίου, (Άγιος Γεώργιος) Γρεβεβών.


1913. Στο Διοικητήριο της πόλης των Σερρών, ο πρώτος Φρούραρχος της ελεύθερης πια πόλης Λοχαγός Κωνσταντίνος Μαζαράκης ύψωσε την ελληνική σημαία. Την ιδια ημέρα έφτασε στην πόλη και η 7η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού.

1917. Αναστήθηκε η «Βουλή των Λαζάρων».
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υποχρέωσε τον Αλέξανδρο Α΄, να υπογράψει το Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Ιουνίου , το οποίο ανακαλούσε το ΒΔ της 29ης Οκτωβρίου του 1915 για τη διάλυση της προηγούμενης βουλής, και επανέφερε τη Βουλή του 1915 σε νέα τακτική σύνοδο .Η Βουλή αυτή παρέμεινε για τρία χρόνια μέχρι το 1920, χωρίς να γίνουν εκλογές.

1921. Άρχισε η μεγάλη θερινή επίθεση της ελληνικής στρατιάς στη Μ. Ασία, (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) , με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ. Απόπειρα δολοφονίας στο Βελιγράδι κατά του Αλεξάνταρ Καρατζώρτζεβιτς.

1929.Ο Κονδύλης κυκλοφόρησε το βιβλίο του για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο επισήμανε τις ευθύνες του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1931. 
Ο Πάπας Πίος ΙΑ ́ με την εγκύκλιο «Δεν χρειαζόμαστε», καταδίκασε τον φασισμό ως δικτατορικό καθεστώς. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Μαλίνοφ. Μέλη της οργανώσεως «Εθνική Ένωσις Ελλάς» έβαλαν φωτιά στον Εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης

1934. Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Ιουνίου ξεκίνησε το Κύμα των εκκαθαρίσεων των ταγμάτων Εφόδου. Ήταν η λεγόμενη νύχτα των ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ.

1935. Στη Γερμανία, καθελκύστηκε κρυφά  στο ναυπηγείο «Deutsche Verke» το υποβρύχιο U-1, το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο που κατασκευάστηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, 
1941. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λιεπάγια. Επίθεση των γερμανικών και Φινλανδικών στρατευμάτων στο Μουρμάνσκ. Στην Ερζεγοβίνη, οι Ουστάσι σκότωσαν 140 Σέρβους.

1942. Οι δυνάμεις του Άφρικα Κορπ υπό τον Ρόμελ, έφθασαν στο Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Έκανε πρεμιέρα στο Λένινγκραντ η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς

1943. Στο Κρούσεβατς, της Σερβίας ο γερμανικός στρατός εξετέλεσε 600 Σέρβους πολίτες σε αντίποινα. Στην Ερζεγοβίνη οι Ουστάσι εκτέλεσαν 183 Σέρβους χωρικούς και έκαψαν τα χωριό Γκάσκα.


1944. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Μπομπρουίσκ στη Λευκορωσία. Περισσότεροι από 20.000 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί.
Η σφαγή στην Τσιβιτέλα της Τοσκάνης. Άνδρες της Μεραρχίας «Χέρμαν Γκέρινγκ» που στάθμευε στην περιοχή, εκτέλεσαν 244 αμάχους σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών νεαρών στρατιωτών της Βέρμαχτ, από παρτιζάνους.

1945. Η Σοβιετική Ένωση και η Τσεχοσλοβακία υπέγραψαν τη συνθήκη προσχώρησης της Ρουθηνίας των Καρπαθίων που ενσωματώθηκε στην Ουκρανία. Στην Ιαπωνία ισοπεδόθηκε η πόλη της Οκαγιάμα από τις  βόμβες που έριξε ο αμερικανικός στρατός με 140 αεροσκάφη B-29. 1.737 θανατοι.

1947. Στο Καλμάρ της Σουηδίας καταγράφηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου. Το ίδιο ρεκόρ είχε ήδη καταγραφεί 14 χρόνια νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου, 1933.


1948. 
Ο Τίτο απάντησε στον Στάλιν. Σκληρές μάχες σε Γράμμα, Τζουμερκα, Σμόλικα, μετα από 36 ωρες μαχών κατελήφθη το ύψωμα Πρπφητης Ηλίας 

1949. Έληξε η κυβερνητική κρίση, μετά τον θάνατο του Σοφούλη. Ο Τσαλδάρης πρότεινε στον πάυλο τον Αλέξανδρο Διομήδη για πρωθυπουργό.

1950. Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία: Στον 2ο όμιλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν την Αγγλία στον αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως το «θαύμα του Μπέλο Οριζόντε»."


1955.
 Στην Κύπρο έρευνες της Αστυνομίας στην περιοχή της Κυρήνειας  για την ανεύρεση των Όπλων  που μετέφερε «μικρό πλοιάριο». Στο Λονδίνο επιδόθηκε η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στο αγγλικό διάβημα για τις εκπομπές του ελληνικού ραδιοφώνου σχετικά με την ΕΟΚΑ.

1956.  Συνάντηση Σεπίλοφ-Καραμανλή. Πρόσκληση ελληνικής Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

1957.  Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης υιοθέτησε την απόφαση «Σχετικά με την αντικομματική ομάδα Μαλένκοφ, Μολότοφ, Καγκάνοβιτς και Σεπίλοφ  και όσων  εντάχθηκαν σε αυτή» και στήριξε τον Χρουστσόφ. Διάβημα της ΕΣΗΕΑ στον Χάρτινγκ για τη ματαίωση της εκτέλρσης του Νίκου Σμαφων

1958. Στην Πάφο της Κύπρου, σε έκτροπα των Τουρκοκυπρίων ,δολοφονήθηκε από Τούρκους μεταξύ Αρμίνου και Αγ. Ιωάννη, ο Αριστείδης Παπαδόπουλος 48 ετών από την Αρμίνου.

1960. Στην Κούβα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση εθνικοποίησε την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Τεξάκο».
1964 .Αποκαταστάθηκαν ομαλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και υπογράφηκαν 12 συμφωνίες.

1965 .Η Ομάδα Μητσοτάκη- Κόκα, επιτέθηκε κατά του Γεωργίου Παπανδρέου με άρθρο στην "Ελευθερία".

1967. Βαφτίστηκε ο διάδοχος Παύλος.


1973. Στη Χιλή εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των τεθωρακισμένων του οποίου ηγείτο ο αντισυνταγματάρχης Ρομπέρτο Σούπερ και είχε οργανωθεί από την εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα «Πατρίδα και Ελευθερία». Τα 16 τεθωρακισμένα του Σούπερ και οι 80 άνδρες του περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο, «Λα Μονέδα». Το πραξικόπημα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους νομιμόφρονος από τον στρατηγό Κάρλος Πράτ. Υπήρχαν 4 πολίτες νεκροί και ο Αργεντινός οπερατέρ Λεονάρντο Χένριχσεν/

1974. Η Ισαβέλα Περόν ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής αντικαθιστώντας τον άρρωστο σύζυγό της Χουάν Περόν, που πέθανε δυο ημέρες μετά.

1976. Οι Σεϋχέλλες απέκτησαν  την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο

1982. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Νότιο Λίβανο και εγκλώβησαν τον Γιασέρ Αραφάτ στο δυτικό τμήμα της Βηρυτού.

1987.Δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου από την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη», ενώ ο Αντρέας βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

1988. Άνοιξε στη Μόσχα το 19ο Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

1991.Στο Βούκοβαρ, Κροάτες παραστρατιωτικοί σκότωσαν το Σέρβο πολιτικό Γιόβαν Γιακόβλιεβιτς, μπροστά στο σπίτι του. Ήταν ο τρίτος Σέρβος που δολοφονήθηκε στο Βούκοβαρ πριν από τον πόλεμο.

1992. Ο Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας εκκένωσε το αεροδρόμιο του Σεράγεβο και το παρέδωσε στον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ,(UNPROFOR), ώστε να δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Σεράγεβο.

1993.Επίσημη επίσκεψη του Μπόρις Γέλτσιν.

1995. Με συλλείτουργο του Ιωάννη Παύλου Β' και του Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βατικανό.

1996.Στην Τουρκία, ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός ο Νετσμετίν Ερμπακάν.

1997. Νίκη των σοσιαλιστών στις αλβανικές εκλογές. Πήραν 80 από τις 155 έδρες.

1998. Η Γιούρομπαγκ πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης. Ο πρώην δήμαρχος του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, αυτοκτόνησε στη φυλακή στη Χάγη.

1999. Στη Σερβία, με συγκέντρωση στο Τσάτσακ ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2002. Τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός λόγω «ελαττωματικού» πυροκροτητή , κοντά στα γραφεία της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς» στον Πειραιά. Ναυμαχία μεταξύ σκαφών της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα.


2004. Οι 25 διάλεξαν το ιουδαίο Μεράνο Μπαρούχ (Μπαρόζο), ως διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι. Ανανεώθηκε για μία πενταετία η θητεία του Υπάτου Χαβιέ Τσογλάνα. Επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο Δικαστήριο της Χάγης, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κράινα, Μίλαν Μπάμπιτς.

2008.Στην Πόλη του Βατικανού, ο Πάπας Βενέδικτος εγκαινίασε μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον εορτασμό των 2000 ετών , (χωρίς καμία ιστορική θεμελίωση), από τη γέννηση του Αγίου Παύλου.

2009. Σε φυλάκιση 150 ετών καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ο ιουδαίος επενδυτής Μπέρναρντ Μάντοφ.

2011. Με 155 ψήφους πέρασε στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

2012. Εκδόθηκε Ψήφισμα 2054 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη σύσταση Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Δίωξη προσώπων που ευθύνονται για γενοκτονία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ρουάντα, και των πολιτών της Ρουάντα που ευθύνονται για γενοκτονία και άλλες τέτοιες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στο έδαφος γειτονικών κρατών, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Δεκεμβρίου 1994.

2014. Οι σουνίτες της Cia ανακήρυξαν το Χαλιφάτο στη Συρία και το βόρειο Ιράκ.με επικεφαλής τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι αλ-Χουσεΐνι αλ-Κουράσι.   Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Θάλασσας της Ιαπωνίας.

2015. Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι τράπεζες έμειναν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, λόγω των Κάπιταλ Κοντρόλς. Επαναλειτούργησε το τεμπελχανείο Βορείου Ελλάδος.2016. Γενικές εκλογές στη Μογγολία. 

2017. Το Διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του, σχετικά με τη συνοριακή διαφορά μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας για τον κόλπο του Πιράν. Η Κροατία απάντησε ανακοινώνοντας ότι αρνείται να την εφαρμόσει. 

2020.Στο Πακιστάν, το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Μπαλουχιστάν επιτέθηκε στο Χρηματιστήριο του Καράτσι . Δέκα νεκροί,71τραυματίες

Ιουνίου 28, 2024

Επί Τροχάδην


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Μετά από 11 χρόνια αναμονής, το Μαυροβούνιο έλαβε χθες επίσημα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη θετική έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση της εκπλήρωσης των ενδιάμεσων κριτηρίων αναφοράς για τα κεφάλαια 23 και 24 . Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς  δήλωσε ότι αυτή είναι «μια ιστορική ημέρα για το Μαυροβούνιο  που κινείται αμετάκλητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και ηγέτης της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας (NSD), Αντρίγια Μάντιτς ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, οι οποίοι, όπως είπε, «ήταν ενωμένοι στην επίτευξη αυτού του στόχου και υπηρέτησαν το καθήκον που τους έθεσαν οι πολίτες». Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πόντγκοριτσα συνεχάρη το Μαυροβούνιο για τη λήψη της θετικής έκθεσης  και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μαυροβούνιο στην πορεία του προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς , πρότεινε το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη γενοκτονία στο Γιασένοβατς  να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνόδου του Κοινοβουλίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στο Ούλτσινιε του Μαυροβουνίου, ανοίγει η πρώτη παραλία για γυναίκες που φορούν χιτζάμπ. Θα είναι ένας μικρός περιφραγμένος χώρος  κλειστός χώρος, με 20 ξαπλώστρες.Οι μουσουλμάνοι είναι είναι η πλειοψηφία στο Ούλτσινιε.. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περίπου το 73% του συνολικού πληθυσμού αναπροσδιορίστηκε ως μουσουλμάνος

ΣΟΦΙΑ. Στις 21 Ιουνίου η υπηρεσιακή κυβέρνηση, (δηλαδή οι Μπορίσοφ-Πεέφσκι)  αποφάσισε ότι η Βουλγαρία θα εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ Πρωθυπουργό Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ και χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ηγηθεί  της αντιπροσωπείας  ο Πρόεδρος  Ράντεφ. Ο Ρούμεν Ράντεφ όμως δεν αποδέχθηκε  την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο αρχηγός του κράτους δεν αποδέχεται κάποιες από τις θέσεις πλαίσιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Βουλγαρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι οποίες υιοθετήθηκαν στη χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση, αλλά δεν ανακοινώθηκαν .Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις «απόρρητες» θέσεις  , η Προεδρία απάντησε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει απάντηση στους Βούλγαρους πολίτες για τις θέσεις πλαίσιο που υιοθέτησε και για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα μας για τον πόλεμο στην Ουκρανία». "Δεν εμποδίζουμε κανέναν από την αυτοδιάθεση, αλλά θα αποτρέψουμε ακριβώς αυτές τις προσπάθειες απόδοσης της ιστορίας", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ηλιάνα Γιότοβα, προσθέτοντας ότι θέλει η πΓΔΜ και η Βουλγαρία να είναι καλοί γείτονες, αλλά με σεβασμό στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

ΣΟΦΙΑ. «Δεν εμποδίζουμε κανέναν να αυτοπροσδιορίζεται , αλλά θα αποτρέψουμε  τις προσπάθειες να αλλάξει η ιστορία σε σωστά γεγονότα. Θέλουμε να είμαστε καλοί γείτονες, αλλά σεβόμαστε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας, διότι αυτό είναι το κλειδί για να απαλλαγούμε από διαμάχες και συγκρούσεις. Η επιστήμη, η έρευνα, προφυλάσσει από τον πειρασμό να δημιουργηθεί μια πλασματική ιστορία, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε πολιτικές και διμερείς ή πολυμερείς συγκρούσεις. Τις τελευταίες ημέρες, στις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών και κυβερνητικών ηγετών γειτονικών χωρών, δυστυχώς, αυτό ακριβώς μπορούμε να δούμε» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας κα Γιότοβα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η σύζυγος του συλληφθέντος  Σέρτζαν Λάζοβιτς , δήλωσε ότι ο σύζυγός της δεν βρίσκεται  στις φωτογραφίες «Ντοκουμέντα» από τα επεισόδια στην Τζάκοβα  που δημοσιεύθηκαν από ορισμένα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι δεν είχε πάει ποτέ στην Τζάκοβα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σύλληψη του Σέρτζαν Λάζοβιτς (48) από τον Λεποσάβιτς αποτελεί συνέχεια της τρομοκρατικής πολιτικής της Πρίστινα, η οποία εντείνεται  μετά τον μη διάλογο στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το Σερβικό  Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Υπενθυμίζοντας ότι ο Λάζοβιτς συνελήφθη για φερόμενα εγκλήματα πολέμου το 1999, το Γραφείο επεσήμανε ότι εκείνη την εποχή  νεαρός άνδρας για τον οποίο οι Σέρβοι στο Λεποσάβιτς, όπου ζει με την οικογένειά του και τα τρία παιδιά του, έχουν μόνο επαινετικά λόγια. «Η σύλληψη του κράτησή του μόλις μία ημέρα μετά την άρνηση του Κούρτι για διάλογο και δυόμισι δεκαετίες μετά τη σύγκρουση, δείχνει σαφώς τα πραγματικά και μοναδικά πολιτικά κίνητρα της σύλληψης του Λάζοβιτς. Η Πρίστινα θέλει να δημιουργήσει μια νέα κρίση και κλιμάκωση και να συνεχίσει να απελαύνει τους Σέρβους από το βορρά, επειδή η Πρίστινα δεν ενδιαφέρεται για εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά για απροκάλυπτη τρομοκρατία και καταστολή εναντίον των Σέρβων», ανέφερε το Γραφείο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε για την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στην Τ/Ο «ΠΙΝΚ» . «Ήθελαν την  «de jure» αναγνώριση, αυτό έψαχναν, δεν ήθελαν να μιλήσουν. Εμείς θέλαμε να μιλήσουμε για το πώς να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν είναι έτοιμοι για αυτό και δεν ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα», είπε και τόνισε  ότι «κανείς δεν αντιδρά στις συνεχείς συλλήψεις Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. «Όσον αφορά την πολιτική και νομική φύση των σχέσεών μας, με την Πρίστινα  δεν υπάρχει τίποτα νέο και δεν θα υπάρξει τίποτα νέο. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ειρήνη, η ψυχραιμία και να αναζητηθούν οι καλύτερες λύσεις για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας, για περαιτέρω ενίσχυση της Σερβίας σε κάθε τομέα», είπε ο Σέρβος Πρόεδρος τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για κανονικό διάλογο με την Πρίστινα στο εγγύς μέλλον.Ο κ. Βούτσιτς μίλησε και για το «Βίτοβνταν» και είπε: «Η Ημέρα του Αγίου Βίτου είναι μια ξεχωριστή μέρα για εμάς, και λόγω όλων όσων συνέβησαν την Ημέρα του Αγίου Βίτου, από το Γκαζιμέσταν  μέχρι τη δολοφονία στο Σεράγεβο που διαπράχθηκε από τον ήρωα Γκαβρίλο Πρίνσιπ. Ωστόσο, συνέβησαν επίσης τραγικά πράγματα, και ένα από αυτά είναι η έκδοση του σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή η ντροπή δεν θα μπορέσει να ξεπλυθεί για πολλά χρόνια ακόμα. Έχουμε το δικαίωμα να υπηρετούμε μόνο τον λαό μας και μόνο τους πολίτες μας. Κάποιοι νομίζουν ότι θα ανταμειφθούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Το Υπουργείο Εσωτερικών  απαγόρευσε το Φεστιβάλ «Μιρντίτα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε  ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προέη στην απαγόρευση  «λόγω του κινδύνου να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών, καθώς και ο κίνδυνος διατάραξης της δημόσιας τάξης και ειρήνης σε μεγαλύτερη κλίμακα».

ΣΚΟΠΙΑ. Η Πρόεδρος «Γκόρντανα» δέχθηκε χθες τον πρεσβευτή του Κοσσυφοπεδίου Φλόριαν Κεχαγιά στον οποίο  είπε ότι «η χώρα της υποστηρίζει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του Κοσσυφοπεδίου», Η «Γκόρντανα» δήχθηκε  και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Gabriel Gualano de Godoy.

ΣΚΟΠΙΑ.  Η υποστήριξη του Ζάεφ προς τον  Φιλίπσε F θα διχάσει περαιτέρω το κόμμα, δήλωσε η Σλαβιάνκα (Πετρόφσκα) υποψήφια πρόεδρος της « Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας» , (SDSM) που πιστεύει ότι «ομήνας του μέλιτος της κυβέρνησης θα τελειώσει με την εκλογή του Προέδρου της  « Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. «Οι συνεχείς κατηγορίες, τα ψέματα και τα τεχνάσματα εναντίον της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα και των αξιωματούχων της για παραβίαση της Συμφωνίας του Ντέιτον έχουν την ίδια μήτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ  στην εφημερίδα «Γκλας Σρπσκε» . (Σερβική Φωνή). «Δεν αναφέρεται ποτέ ποιο άρθρο της Συμφωνίας του Ντέϊτον και των παραρτημάτων της παραβιάζει η Σέρπσκα και με ποιον τρόπο. Μόνο μερικές φορές αναφέρονται σε αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που ελήφθησαν με τις ψήφους πέντε δικαστών - τριών αλλοδαπών και δύο Βοσνίων. Υπερψηφίζοντας και στη συνέχεια ξαναγράφοντας τους κανόνες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έκαναν μια γελοία παράνομη κατασκευή ότι οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο από τρεις δικαστές, δηλαδή τρεις αλλοδαπούς που δεν διορίζονται από κανένα σώμα της Β-Ε. Οι Αντισυνταγματικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν γίνει συνεχής πρακτική παραβίασης του Συντάγματος. Και για χρόνια οι Ύπατοι Εκπρόσωποι  ισχυρίζονταν ότι ήταν οι τελικοί ερμηνευτές ολόκληρης της Συμφωνίας του Ντέϊτον», είπε.

,

 

Η 28η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 28η Ιουνίου είναι η 180η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απέμειναν 186 μέρες ως την   31η Δεκεμβρίου.

 416. O νομάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Ούρσος , διοργάνωσε εορτασμό για τη νίκη του Ονώριου επί του Έλληνα σφετεριστή Άτταλου Πρίσκου.

548. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη στην ηλικία των 48,  η σύζυγος του Ιουστινιανού  και  Βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Έπασχε από καρκίνο, του μαστού.

550. Στις 28 Ιουνίου του 550 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μηνάς τέλεσε παρουσία του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, τα θυρανοίξια του ναού των Αγίων Αποστόλων που για αιώνες ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος ναός της Βασιλεύουσας. Ήταν σταυροειδής βασιλική, με πέντε τρούλους: ένας σε κάθε βραχίονα του σταυρού και ένας στο κέντρο, στο σημείο τομής των βραχιόνων. Ο δυτικός βραχίονας του σταυρού προεκτεινόταν, σχηματίζοντας αίθριο. Ιερό δεν υπήρχε, καθώς η Αγία Τράπεζα ήταν τοποθετημένη στο κέντρο του ναού, κάτω από τον κεντρικό τρούλο, ο οποίος είχε παράθυρα. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων. ήταν προσκυνηματικό κέντρο, καθώς εκτός των λειψάνων του Αγίου Τιμοθέου , του Ευαγγελιστή Λουκά , και του Αποστόλου Ανδρέα βρισκόταν και μέρος της Στήλης της Φραγγελώσεως, στην οποία κατά την παράδοση δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Χριστός, η κάρα του Ιακώβου του Αδελφοθέου (από τα Ιεροσόλυμα) και η κάρα του Αποστόλου Ματθία. Εκεί βρίσκονταν οι τάφοι του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και του Ηράκλειου,  του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου. Εκεί κτίστηκε και σταυροειδές μαυσωλείο για τον Ιουστινιανό και την οικογένειά του, στο τέλος του βόρειου κλίτους. 

1098 . Κατά την πρώτη Σταυροφορία οι Σταυροφόροι νίκησαν τον Κερμπογκά της Μοσούλης στη μάχη της Αντιόχειας.

1147. Κατά τη Δεύτερη Σταυροφορία μια ομάδα Βορειοευρωπαίων σταυροφόρων που βρισκόταν εν πλώ προς τους Αγίους Τόπους έκανε κατόπιν αιτήματος του βασιλιά Αλφόνσου Α΄ μια ενδιάμεση στάση στη Πορτογαλία, και πολιόρκησαν τη Λισαβόνα, που βρισκόταν τότε σε μαυριτανικά χέρια. Η Λισαβόνα καταλήφθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Ένα απόσπασμα από αυτή την ομάδα των σταυροφόρων βοήθησε τον Κόμη Ραϋμόνδο Βερεγγάριο Δ΄ της Βαρκελώνης να καταλάβει την πόλη Τορτόζα την επόμενη χρονιά.

1228. O Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν απέπλευσε από το Πρίντεζι για την ΣΤ΄ σταυροφορία.


1243. Ο Σινοβάλδος Φιέσκι  από ευγενή οικογένεια της Λιγουρίας, διαδέχτηκε τον πάπα Κελεστίνο  ως Ιννοκέντιος Δ΄.


1245. Συνήλθε στη Λυών, που ήταν εκτός της επιρροής του Φρειδερίκου, από τον Πάπα Ιννοκέντιο Δ, η αιρετική Σύνοδος , που το Βατικανό τη θεωρεί 13η. Οικουμενική. Στη Σύνοδο βρίσκονταν τρείς πατριάρχες, 150 επίσκοποι και ο Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Κατά την έναρξη, στις 28 Ιουνίου, ο Ιννοκέντιος συνέκρινε τις πέντε πληγές του Ιησού, με τις δικές του πέντε θλίψεις, Την κακή συμπεριφορά κληρικών και λαϊκών, τη θρασύτητα των Σαρακηνών το Σχίσμα Ανατολής-Δύσης, τις ωμότητες των Τατάρων στην Ουγγαρία• και το διωγμό της εκκλησίας από τον Αυτοκράτορα Φρειδερίκο. Η Σύνοδος μετά από συζητήσεις ενός μηνός καταράστηκε τον Φρειδερίκο, τον κήρυξε «αντίχριστο και εχθρό της εκκλησίας», «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου» και όρισε νέο αυτοκράτορα τον ευγενή Ερρίκο Ράσπε, με την εντολή να δολοφονήσει τον Φρειδερίκο. Η Σύνοδος της Λυών κήρυξε και την Ζ΄ Σταυροφορία.

                      

1385. Πέθανε στη Σηλυμβρία, σε ηλικία 37 ετών, ο Ανδρόνικος Δ΄ Παλαιολόγος , ο πρωτότοκος υιός του Ιωάννη Ε' και της Ελένης Καντακουζηνής που  ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας την τριετία 1376-1379. Ήταν  ακτινοβολούσα προσωπικότητα και λαοφιλής .Είχε νυμφευθεί την κόρη του Βουλγάρου τσάρου Ιβάν Αλεξάνδρου των Σισμάν, κυρά Μαρία. 

1389. 15/28 Ιουνίου. Η Πύρρειος Νίκη των Σέρβων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου. 

1495. Κατά τον Ιταλικό πόλεμο του 1494-1498 τα Γαλλικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του βασιλιά Καρόλου πέτυχαν καθαρή νίκη σε βάρος των δυνάμεων της Νάπολης και του Ισπανικού Σώματος που διοικούσε ο Γονζάλο Φερνάντεζ ντε Κόρδοβα στη μάχη της Σεμινάρα στην Καλαβρία. 

1519.Ο Κάρολος Κουίντος στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1625.  Στις 18/28 Ιουνίου, «Μέγας σεισμός» στην Λευκάδα. Σύμφωνα με τον ιερέα Νικόλαο Ζαμπέλιο «έπεσαν οι καμάρες όλες και εις την Αμαξικήν τα σπίτια και τα μαγαζιά όλα κτιστά και ταύλινα. Έπεσε και η Αρχιεπισκοπή όλη η Αγία Αναστασία στους Τσουκαλάδες και συνέχισαν οι μετασεισμοί αλλά ο πρώτος ήταν ο μέγας που δεν θυμάται άνθρωπος στον αιώνα». 

1629. Μετά την κατάληψη της Λα Ροσέλ ο Καρδινάλιος Ρισελιέ διαπραγματεύτηκε μια Συνθήκη διαπραγμάτευση με τους ουγενότους που εγγυόταν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα σύμφωνα με το διάταγμα της Νάντης, αλλά έπρεπε να παραδώσουν αμέσως όλες τις πόλεις και τα φρούρια που κατείχαν.


1651. Στις 18/28 Ιουνίου άρχισε η τριήμερη μάχη του Μπερετέτσκο ανάμεσα στους Κοζάκους του Μπογκντάν Χμελνίτσκι και τους Τάταρους συμμάχους του με τους Πολωνο-Λιθουανούς, με επικεφαλής τον βασιλιά Ιωάννη Β' Κασιμίρ. Ο πολωνικός στρατός είχε 80.000 στρατιώτες. Οι Κοζάκοι και οι Τάταροι ήταν περίπου 100.000. Ήταν η μεγαλύτερη μάχη του 17ου αιώνα



1675. Ο Στρατός του Μεγάλου Εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκου Γουλιέλμου νίκησε τους Σουηδούς στην μάχη του Φέρμπελιν.

1715. Την 28 Ιουνίου 1715 οι Τούρκοι που είχαν καταλάβει αμαχητί την Κόρινθο και το Άργος στρατοπέδευσαν στην Τίρυνθα. ενώ ο οθωμανικός στόλος κατέστρεψε το Τολό και αγκυροβόλησε εις την Λέρνη.

1762.Ανελαβε την εξουσία στη Ρωσία η Αικατερίνη Β΄.

1788. Έγινε το σκηνοθετημένο από τους Άγγλους επεισόδιο στη μεθόριο Ρωσίας –Σουηδίας στο φυλάκιο της Πουούμαλα, όπου προβοκάτορες ντυμένοι με θεατρικά κοστούμια σαν ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν ώστε να μπορέσει
 ο Γουσταύος Γ να κηρύξει «αμυντικό» πόλεμο. Όλη η προσπάθεια έγινε για να βοηθηθεί η Οθωμανική αυτοκρατορία και να μείνει ο ρωσικός στόλος στη Βαλτική για να υπερασπίζεται την Αγία Πετρούπολη. 

1808. Οι ισπανικές δυνάμεις νίκησαν τους Γάλλους  στη πρώτη μάχη της Βαλένθια κατά τον  πολέμου της Ανεξαρτησίας.


1812. Ναπολέων κατέλαβε το Βίλνιους. 

1816 .Εγκαίνια του πρώτου χρηματιστήριου στην Αγία Πετρούπολη. 

1866. Νίκες των Πρώσων στον Πόλεμο των επτά εβδομάδα με την Αυστρο-Ουγγαρία. 

1868.Ο εμίρης της Μπουχάρα έγινε υποτελής του Τσάρου της Ρωσίας.

1878. Κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβίβασε άγημα που παρέλαβε από τους Τούρκους  το κάστρο της πόλης και ύψωσε  τη αγγλική σημαία. 


1881 .Υπογράφηκε μυστική συνθήκη μεταξύ της Αυστροουγγαρίας και της Σερβίας. 

1895. Το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα σχημάτισαν τη  Δημοκρατία της Κεντρικής Αμερικής.

1906. Θάνατος στην Γευγελή του Μακεδονομάχου ιερέα Παπαχρήστου από
το Σιδηρόκαστρο.

1912. Κίνημα στην Αλβανία και παραίτηση του τούρκου υπουργού στρατιωτικών.

1913. Στις 16-28 Ιουνίου, άρχισε  η Ειρηνευτική Διάσκεψη του Βουκουρεστίου, για τον τερματισμό  του Δεύτερου Βαλκανικού Πόλεμου. Βουλγαρικό απόσπασμα με τμήματα ιππικού και πεζικού κανονιοβόλησε την πόλη των Σερρών το πρωί της Παρασκευής 28ης  Ιουνίου 1913. Αφού έπεσαν μερικές βόμβες  το πεζικό μπήκε στην πόλη. Σφάξανε πολλούς κατοίκους και πυρπόλησαν 4.050 οικίες, 1000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες. Οι εμπρησμοί και η λεηλασία διήρκησαν μέχρι το απόγευμα , οπότε έφθασε το σώμα των προσκόπων υπό τον λοχαγό  Κωνσταντίνο Μαζαράκη που μπήκε την πόλη.
Ο Κωνσταντίνος και το Επιτελείο του που βρίσκονταν στη Δοϊράνη πληροφορήθηκαν τηλεγραφικώς από τον Μαζαράκη την αποχώρηση του βουλγαρικού στρατού από την πόλη των Σερρών και ανέφερε στην Αθήνα ότι,       «Ο φρούραρχος Σερρών τηλεγραφεί ότι η πόλις κατελήφθη υπό αποσπάσματος προσκόπων. Εκηρύχθη ο στρατιωτικός νόμος. Εσχηματίσθη πολιτοφυλακή προς τήρησιν της τάξεως. Αποσπάσματα προσκόπων και πολιτοφυλάκων εξήλθον εις την ύπαιθρον χώραν, ίνα φρουρήσουν αυτήν από ενδεχόμενη επίθεση κομιτατζήδων.»



1914. Η εκτέλεση στο Σεράγεβο από τον Γαβρίλο Πρίντσιπ του διάδοχου του Αυστριακού θρόνου.
1918.Εφθασαν στον Πειραιά 700 εθελοντές από τους Έλληνες της Αιγύπτου. Ολοκληρώθηκε η εθνικοποίηση των βιομηχανιών στη Σοβ. Ένωση.


1919.
Υπογράφηκε μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμάχων η Συνθήκη των Βερσαλλιών με την έληξε επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Έφτασε στην Σμύρνη ο Έλληνας αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.


1921.Ο βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος Α΄ υπέγραψε το νέο σύνταγμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, γνωστό έκτοτε ως το Σύνταγμα του Βίτοβνταν. 

1923 . Η Ιζβέστια δημοσίευσε την ομιλία του Πατριάρχη Τίχονα σε «αρχιερείς και ποιμένες  της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας», στην οποία διακήρυξε την αναγνώριση της σοβιετικής εξουσίας

1928 .Στο Τσιούγκεφ, κοντά στο Χάρκοβο, έγινε το Τέταρτο Συνέδριο του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος που εξέλεξε το  μέλος του Ουκρανικού Κομμουνιστικού Κόμματος  Βιτάλι Γκολεστένκο  , ως γενικό γραμματέα.

1931.Έγιναν οι πρώτες Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ισπανία μετά την ανατροπή της Βασιλείας. Ο Συνασπισμός Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικάνων έλαβε  34.28% και εξέλεξε 193 βουλευτές από τους 470. Το αριστερό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) με 14.56% έβγαλε 80. Οι κομμουνιστές πήραν 0,77%.

1936. Στη βόρεια Κίνα, η Ιαπωνία, δημιούργησε το «προτεκτοράτο» του Μενκγιάγκ.

1933 .Mεγάλης κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη και την απέλαση των Ρομά ξεκίνησε στη Μόσχα .5.470 άτομα απελάθηκαν από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια τη επιχείρησης αυτής. 

1940 .Το Βασίλειο της Ρουμανίας παραχώρησε τη Βεσσαραβία και τη Β. Μπουκοβίνα στη Σοβιετική Ένωση, κατόπιν τελεσίγραφου.

 1942 . Οι Γερμανοί ξεκίνησαν τη θερινή επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. 

1946. Επίσημοι πανηγυρισμοί σ’ όλη την Ελλάδα  για την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. 
Ο Ενρίκο ντε Νίκολα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Ιταλίας . 


1948
 .Σε συνάντηση της Κομινφόρμ στο Βουκουρέστι αποκλείστηκε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κομμουνιστικού Κινήματος το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. 
Η απόφαση αυτή είχε σοβαρές επιπτώσεις στον συμμοριτοπόλεμο στην Ελλάδα. Στον Γράμμο συνεχιζόταν οι μάχη του Στρατού με τους Συμμορίτες.


1950.Εξεδήμησε εις Κύριον ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυρός Μακάριος Β'. Έλληνας εθνικιστής και φανατικός οπαδός της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα. Ήταν ο «Παπαφλέσσας» της Κύπρου και πρόδρομος της ΕΟΚΑ. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Χαραλάμπους Παπαϊωάννου. Γεννήθηκε το 1870 στο χωριό Πεδουλάς κοντά στον Πρόδρομο Μαραθάσας στο νησί της Κύπρου και πέθανε στην Λευκωσία. Καθηγητής θεολόγος απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη αλλά και της θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εκλέχθηκε αρχικά Μητροπολίτης Κυρήνειας και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου. Ήταν ο τελευταίος Κύπριος Αρχιεπίσκοπος που τάφηκε καθισμένος, κατά το έθιμο της Κύπρου.
Οι Δυνάμεις της Βορείου Κορέας κατέλαβαν τη Σεούλ. 
Στη Γιουγκοσλαβία δόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος  του Βελιγραδίου - Ζάγκρεμπ, μήκους 400 χιλιομέτρων , στου οποίου την κατασκευή συμμετείχανκαι εθελοντικές ταξιαρχίες εργασίας των νέων από όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία οι διοργανωτές έφεραν ισοπαλία 2-2 με την Ελβετία, ενώ η Γιουγκοσλαβία νίκησε 4-1 το Μεξικό. 




1956. Άφιξη στην Αθήνα του Σοβιετικού Υπουργού νΕξωτερικών Ντμίτρι Σεπίλωφ.   Στην πολωνική πόλη του Πόζναν ξεκίνησε η Εξέγερση των Εργατών. Ήταν μία από τις πρώτες εκφράσεις της κρίσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά το θάνατο του Στάλιν. Οι εργαζόμενοι στην πόλη του Πόζναν πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια στις 30 Ιουνίου 1956 με αποτέλεσμα περισσότερους από 70 θανάτους και 600 τραυματισμούς. Στη Γιουγκοσλαβία ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ. Στην Κύπρο οι Άγγλοι ανέσκαψαν τάφους και ερευνγησαν τις εκκλησίες για να βρουν τα όπλα της ΕΟΚΑ.

1957. Η Λευκωσία ενεφάνιζε όψη νεκρής πόλης μετά και το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων που επηκολούθησε την επικύρωση της εις θάνατον καταδίκης του Μιχαήλ Ρωσσίδη.

1962. Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την άρση των εκτάκτων μέτρων ασφαλείας της εποχής του συμμοριτοπόλεμου, και την διατήρηση του στρατοπέδου των κρατουμένων Κομμουνιστών στον Άγιο Ευστράτιο. Το ΚΚΕ παρέμεινε στην παρανομία.

1965.Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζόνσον ενέκρινε τις πρώτες χερσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ.

1967.Το Ισραήλ προσάρτησε  την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


1979.
 Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), και 104 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. Τρεις βουλευτές ψήφισαν  «παρών».


1981. Στην Τεχεράνη έκρηξη βόμβας , στο αρχηγείο του Ισλαμικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ιράν, προκάλεσε τον θάνατο 73 κρατικών αξιωματούχων.

1982. Επίσκεψη στη Ρουμανία του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον.

1988 .Έναρξη του 19ου συνεδρίου του ΚΚ της ΕΣΣΔ . Η αρχή της πολιτικής μεταρρύθμισης στην ΕΣΣΔ. Σε ομιλία του στο 19ο Συνέδριο , ο Γκορμπατσόφ σκιαγράφησε το σχέδιο για αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας, και ανακοίνωσε ότι  το Κομμουνιστικό Κόμμα θα εκδημοκρατιστεί και ότι θα δινόταν μεγαλύτερη αυτονομία στους επικεφαλής των βιομηχανικών επιχειρήσεων.



 1989 . Στο Γκαζιμεστάν στο Κόσσοβο και το Μετόχι έγινε συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου Σέρβων για την 600η επέτειο της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου. Με ομιλητή τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. 

1991.Διαλύθηκε η ΚΟΜΕΚΟΝ .Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Αντρεότι δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ. Στο Ντραβόγκραντ της Σλοβενίας, 300 άνδρες της Παλλαϊκής Άμυνας επιτέθηκαν σε 40 στρατιώτες του  JNA παρόλο που ήθελαν να παραδοθούν. Σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες του  JNA.

1993. Στη Γενεύη , εκπρόσωποι της Ρεπούμπλικας Σερπσκα Δημοκρατίας και της κροατικής κοινότητας  Χερτζεκ-Μπόσνα Herceg-Βοσνίας  αποδέχθηκαν το στρατιωτικό έγγραφο που περιλαμβανόταν  στο ειρηνευτικό σχέδιο  Βανς-Όουεν.


 1995. Συνάντηση του Πάπα με το Βαρθολομαίο στο Βατικανό.


2001. Έγινε η πρεμιέρα της νέας έκδοσης της «Μυθωδίας» του Βαγγέλη Παπαθανασίου στον ναό του Ολυμπίου Διός  στην Αθήνα, που κόστισε επτά εκ. δολάρια. 
Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο  της Χάγης για να δικαστεί για  εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε.

2004 .Δύο ημέρες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, οι Αμερικανοί παρέδωσαν τον έλεγχο του Ιράκ στον πρώην συνεργάτη της CIA και της MI6 Αγιάντ Αλλάουι. Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία μπήκαν  στη ζώνη του ευρώ.


2006. Στη Νέα Υόρκη, το Μαυροβούνιο έγινε το 192ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

2007. Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια, πέρασαν στην βόρεια πλευρά της Πάρνηθας και επεκτάθηκε γρήγορα στις πλαγιές του βουνού. Ανάμεσα στις 21:00 και 21:30, οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν στις εγκαταστάσεις του Μον Παρνές,  και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εκκενώθηκαν. 

2009. Βουλευτικές εκλογές στην Αργεντινή. Στην Ονδούρα ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια ανατράπηκε   από το στρατό με πραξικόπημα.




2015.  Η  κυβέρνηση του Αλιέκσι  Τσιπρόφσκι κήρυξε τραπεζική αργία κι επέβαλε «capital contrοls» (περιορισμό κίνησης κεφαλαίων). Το αρχικό όριο αναλήψεων ήταν 60 ευρώ ημερησίως (ή 420 ευρώ την εβδομάδα) και οι εικόνες από τις ουρές που σχημάτιζαν έξω από τις τράπεζες μισθωτοί και συνταξιούχοι έκαναν το γύρο του κόσμου.

2016. 36 νεκροί και 147 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.
2018.Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία στην Κοζάνη , τη Σπάρτη και άλλες ελληνικές Πόλεις


2019. Στις Βρυξέλλες , η  ΕΕ και το μπλοκ της «Μερκοσούρ», κατέληξαν μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων σε μια ιστορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. 

2020.Στην Πολωνία, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο Δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφαέλ Τρζασκόφσκι πέρασαν στον δεύτερο γύρο .Στη Γαλλία, δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών