Μαΐου 31, 2024

Επί Τροχάδην


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μίλοραντ Ντόνικ  ανακοίνωσε ότι αποφάσισε  να διορίσει μια ομάδα εργασίας για τη σύνταξη συμφωνίας για ειρηνική αποσύνδεση και δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα θα προτείνει στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (FBiH) μια συμφωνία ειρηνικής «αποσύνδεσης» , η οποία θα  βασίζεται στο Σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέϊτον και τόνισε ότι η Σέρπσκα έχει  δικαίωμα σε αυτή την πρωτοβουλία. Ο  Ντόντικ, είπε ακόμα ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη  αποτελεί «πεδίο εκπαίδευσης» για τους Αμερικανούς και ότι οι ΗΠΑ «έχουν διαιρέσει εντελώς την κοινωνία».  Αναφερόμενος στο ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, ο Ντόντικ επανέλαβε ότι δεν θα φέρει τίποτα, καλό. «Οι Βόσνιοι πιστεύουν ότι είναι καλό, αλλά δεν εμείς δεν μπορούμε  να ζήσουμε με κάποιον που επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είμαστε  γενοκτόνοι. Είναι προφανές ότι αυτή η ψηφοφορία παραβίασε το καταστατικό  του ΟΗΕ, επειδή είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όχι από τη Γενική Συνέλευση», δήλωσε ο Ντόντικ.

ΝΙΣ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε στην Κεντρική Προεκλογική συγκέντρωση στη Νις  και είπε ότι η κατάσταση στις εκλογές «θα είναι πιο δύσκολη από ό, τι φαίνεται», επειδή «όλοι στην αντιπολίτευση θα ενωθούν την επομένη των εκλογών, προκειμένου να προσπαθήσουν να αλλάξουν την πορεία της Σερβίας» και κάλεσε όλους τους Πολίτες να ψηφίσουν την Κυριακή για το πρόγραμμα ανάπτυξης και προόδου της χώρας και να καταψηφίσουν  εκείνους που «έκλεισαν τα εργοστάσια, απέλυσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους  από τις δουλειές τους, και μας ταπείνωσαν». Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι δεν υπάρχει  διαφορά μεταξύ  των διαφορετικών ψηφοδελτίων της αντιπολίτευσης .«Δεν έχει σημασία ποιον ψηφίζεις. Την επομένη των εκλογών, το ίδιο βράδυ θα είναι ενωμένοι στο μίσος τους ενάντια στην πρόοδο της Σερβίας, στο μίσος τους ενάντια σε εμάς», δήλωσε ο Βούτσιτς και είπε ότι  «οι πιο εξέχοντες δημοσιογράφοι τους λένε ότι ο Βούτσιτς  θα καταλήξει σαν τον Τσαουσέσκου  γιατί υποθέτω ότι σχεδιάζουν να  με πυροβολήσουν σαν τον Φίτσο Δεν τους φοβάμαι. Φοβάμαι μόνο τον Θεό και την κρίση του λαού μου. Φοβάμαι τη γνώμη σας, όχι τη δύναμή τους», είπε.  Ο Πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και Πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς τόνισε  στις 2 Ιουνίου στη Νις, η νίκη του Ενωτικού Συνδυασμού  που συσπειρώθηκε  γύρω από το SNS είναι απαραίτητη. «Μας ενώνει όλους η αγάπη για τη Σερβία και ο αγώνας για την επιβίωση  της», είπε και τόνισε: «Χρειαζόμαστε τη νίκη στη Νις . Θα  είναι η αρχή όλων όσων πρέπει να γίνουν στη Σερβία για να είναι το αύριο στη Σερβία, ακόμα καλύτερο.

ΣΚΟΠΙΑ. Η πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια  Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα Νταβκοβα θα αναθέσει την επόμενη εβδομάδα την εντολή για τη σύνθεση της νέας κυβέρνηση επιβεβαίωσε η Προεδρία. Η νόμιμη συνταγματική προθεσμία για την ανάθεση της εντολής  λήγει στις 7 Ιουνίου.

ΣΚΟΠΙΑ.  Η αναδιοργάνωση της κυβέρνησης και η αλλαγή του αριθμού των υπουργείων θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών στο νέο κοινοβούλιο της Σεβερνοματσεντόνιγια , δήλωσε ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου Αφρίμ Γκάσι σε συνέντευξή του στο «Radio Free Europe», και πρόσθεσε , ότι μεταξύ των νομοθετικών αποφάσεων προτεραιότητας είναι  και ένας νόμος που θα αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές για δημάρχους στους  δήμους των οποίων οι δήμαρχοι αποφασίζουν να εισέλθουν στην εκτελεστική εξουσία, επειδή οι τακτικές τοπικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο έτος. Ο Αφρίμ Γκάσι επιβεβαίωσε ότι ο Μπιλάλ Κασάμι θα παραμείνει Δήμαρχος του Τέτοβο παρότι ορκίστηκε βουλευτής και ο Ταραβάρι δήμαρχος του Τέτοβο παρόλο που θα γίνει υπουργός

ΣΚΟΠΙΑ. Οι συνταγματικοί δικαστές δεν  εξέλεξαν  νέο πρόεδρο. Υπήρξαν δυο υποψήφιοι και δεν υπήρξε πλειοψηφία. Η πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Μόνικα Ζαϊκοβα  πο εξελέγη με τον Συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών της Μακεδονίας (SDSM)  διέψευσε τις πληροφορίες ότι το κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί προς την πλειοψηφία και δήλωσε ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη βουλευτής  και  θα υποστηρίξει  τους νόμους που είναι προς όφελος της κοινωνίας. Ο Ιζέτ Μετζίτι του Συνασπισμού «ΒΛΕΝ» , είπε στην Τ/Ο «TV21»ότιΙ τρεις έως τέσσερεις βουλευτές, μπορεί να μετακινηθούν από το «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και μίλησε συγκεκριμένα , για τους δυο εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας «που δεν θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση», και είπε ότι   «διαπραγματεύεται», «και με Αλβανούς βουλευτές» . « Αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση και τότε νομίζω ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες», είπε.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο βουλευτής της SDS Μακεδονίας  Φατμίρ Μπίτιτσι στην εκπομπή «Klan Debate», αναγέρθηκε  στην ανακοίνωση του ηγέτη του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι  δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, και τα χαρακτήρισε  ως παραβίαση της αρχής της χρηστής διακυβέρνησης. «Δεν είχε και δεν έχει ακόμη καμιά αρμοδιότητ  να διαπραγματεύεται δάνεια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν είναι δυνατό για έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης να διαπραγματευτεί  δάνειο. Αυτό  δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο», δήλωσε ο Φατμίρ Μπίτιτσι.

 ΣΟΦΙΑ. Η υπηρεσιακή βουλγαρική κυβέρνησης ανέθεσε στον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτισμού να μελετήσει τη δυνατότητα και να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την αγορά του σπιτιού του Ντίμιταρ Τάλεφ   στην Πρίλαπο  και να μετατραπεί  σε μουσείο. Ο συγγραφέας Ντίμιταρ Τάλεβ, με καταγωγή από την Πρίλαπο, φυλακίστηκε από τους Παρτιζάνους το 1945 με την κατηγορία της διάδοσης του «μεγαλοβουλγαρικού σοβινισμού» και μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή το 1948 πήγε στη Σόφια, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το θάνατό του το 1966. Επί του παρόντος μόνο η ιδιοκτήτρια των 2/3 του ακινήτου έχει δηλώσει ότι θέλει να πουλήσει το μερίδιό της και ο άλλος ιδιοκτήτης του σπιτιού «αρνείται κατηγορηματικά να πουλήσει το μερίδιό του στο βουλγαρικό κράτος».

ΣΟΦΙΑ. Ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ  Μπόϊκο Μπορίσοφ  είπε σε οπαδούς του στη Σόφια , ότι γίνεται μάχη για το ποιος θα πάρει τη θέση της αξιωματικής  αντιπολίτευσης».  Ο Μπορίσοφ είπε οτι, οι δηλώσεις των ηγετών του Συνασπισμού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» και μίλησε για  «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», πρόσθεσε.Ο συμπρόεδρος του Συνασπισμού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» Ασσεν Βασίλεφ, είπε σε συγκέντρωση στο Μπλαγκόεβγκραντ  η Βουλγαρία κατά την δική του διακυβέρνηση  είχε την «πέμπτη υψηλότερη ανάπτυξη στην ΕΕ και σχεδόν τρεις φορές ταχύτερη από τη γερμανική οικονομία», και τόνισε ότι «Λεφτά υπάρχουν» για υψηλούς μισθούς και συντάξεις, και ότι ,  «είναι δυνατό η Βουλγαρία να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική, η οποία οδηγεί σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ταχύτερη κάλυψη της διαφοράς με το μέσο ευρωπαϊκό οικονομικό επίπεδο». Ο συν-ηγέτης των «Τουρκοφιλελέ» (ΚΔΕ) Ντέλιαν Πέεφσκι. από το Κάρτζαλι, είπε ότι το ΚΔΕ  «είναι έτοιμο να κυβερνήσει» και ότι «Κανείς δεν θα βάλει το ΚΔΕ στη γωνία πια!»

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ειρηνική παράδοση της εξουσίας στο Ουύλτσινιε,πραγματοποιήθηκε χθες. Ο πρώην Δήμαρχος Ομέρ Μπαϊρακτάρι  παρέδωσε την θέση του στον  Γκέντσι Νιμανμπέγκου , ο οποίος εξελέγη προχθές το βράδυ με 20 ψήφους από τους συμβούλους που καθαίρεσαν τον. Μπαϊρακτάρι που δήλωσε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι ήταν παράνομη η συνεδρίαση», που τον καθαίρεσε . « Δεν νομίζω ότι υπήρχε ανάγκη από την πλευρά της νέας πλειοψηφίας να πραγματοποιήσει μια συνεδρίαση τόσο αργά χθες το βράδυ και να κλείσει η συνεδρίαση με την εκλογή νέου προέδρου στις δύο μετά τα μεσάνυχτα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό», είπε και πρόσθεσε: «Θα προσφύγω στο Διοικητικό Δικαστήριο και είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Δικαστήριο θα ανατρέψει όλες τις ενέργειές τους». Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος  Γκέντσι Νιμανμπέγκου ,  δήλωσε ότι θα εργαστεί για την ανάπτυξη του Ούλτσινιε και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κάθε εταίρος θα εκτιμηθεί. «Το μόνο πράγμα που διακόπτεται είναι η προδοσία, ο φθόνος, η ζήλια, η κακία, και το πάθος για εξουσία και θέση», είπε

ΤΙΡΑΝΑ. Ο χασισέμπορος  Έντι Ράμα  κατά τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση στα Τίρανα του «Σχεδίου της Δημόσιας Διοίκησης», στο πλαίσιο του «εθνικού στρατηγικού στόχου της Σκιπερίας (Αλβανίας) για ένταξη στην ΕΕ έως το 2030», ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο ο μέσος μισθός του δημόσιου τομέα θα είναι 900 ευρώ .Ο Ράμα πρόσθεσε ότι το θέμα των χαμηλότερων συντάξεων δεν έχει ακόμη επιλυθεί, καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 150 ευρώ. Τόνισε ότι «αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση», αλλά και ότι διεθνείς εμπειρογνώμονες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα συνιστούν η χώρα να φροντίσει για τις συντάξεις. Η υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς  Αντεα Πιρντένι είπε ότι το πακέτο κινήτρων της διοίκησης περιλαμβάνει, μαζί με αυξήσεις μισθών, ευέλικτο ωράριο εργασίας, αξιολόγηση της εργασίας των εργαζομένων και μια σειρά μέτρων για την υποστήριξη της καλής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και της στάσης απέναντί τους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου