Μαΐου 30, 2024

Επί Τροχάδην


ΣΚΟΠΙΑ. «Ο συνασπισμός «ΒΛΕΝ»  είναι η καλύτερη εγγύηση ότι η Δημοκρατία της Σεβερνοματσεντόνιγια  θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, δήλωσε ο γιατρός Άρμπεν Τραραβάρι που είναι δήμαρχος του Γκόστιβαρ  και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης θα είναι ο μελλοντικός υπουργός Υγείας .Ο Ταραβάρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση «που θα να ξεμπλοκάρει η πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας», και τόνισε ότι «υπάρχουν επιλογές που θα είναι αποδεκτές» τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για τη Σεβερνοματσεντόνιγια . «Εργαζόμαστε σε διάφορες απόψεις. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση. Θα έχουμε και βοήθεια από ΜΚΟ και ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν». Ο Ταραβάρι επεσήμανε ότι ο  κυβερνητικός συνασπισμός έχει τους 80 βουλευτές, όπως απαιτείται, για να ψηφιστούν οι συνταγματικές αλλαγές και «μένει να βρεθεί μια αποδεκτή λύση» με  «εγγυήσεις τόσο για τα Σκόπια όσο και για τη Σόφια»,

ΣΚΟΠΙΑ. Ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τέτοβο ότι το «DUI» είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος των Αλβανών της Σεβερνοματσεντόνιγια και  ανακοίνωσε «μάχη»  για τα νόμιμα δικαιώματα των Αλβανών. « Η νομιμότητα είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας. Ξεκινάμε τη μάχη για  τη διατήρηση της Συμφωνία της Αχρίδας», είπε. «Η συμμόρφωση με τη Συνθήκη της Αχρίδας δεν έχει καμία σχέση με το αν το «DUI» είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση», απάντησε το VMRO-DPMNE, που τόνισε ότι. « ο Ισλάμ Αμπατζί , ο πρώτος άνθρωπος του οργανωμένου εγκλήματος, ο Μπουρίμ Σεϊντίνι, νυν πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου και ο Αλί Αχμέτι είναι συγχωριανοί από το χωριό Ζάγια.

ΣΚΟΠΙΑ. Λήγει η θητεία της Ντόρμπιλα  Κάτσαρσκα, ως προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 2 Ιουνίου και  νέος πρόεδρος θα εκλεγεί σήμερα. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) δήλωσε ότι η αποχώρηση της Κάτσαρσκα  που υπηρέτησε ως «δικαστικός εκπρόσωπος» της «SDS Μακεδονίας» και του «DUI», είναι «γιορτή της δικαιοσύνης» . Η αποχωρούσα δήλωσε ότι, «οι αποφάσεις που ελήφθησαν επιβεβαιώνουν την αμεροληψία του δικαστηρίου»

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο ηγέτης, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου  Μεμλί Κράσνικι , ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η έκκληση και η πρόταση του PDK για συντονισμό μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές δεν έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη. Ο Κράσνιτσι είπε  ότι «η άρνηση (των άλλων) να συμφωνήσουν μαζί του, επεκτείνει την εντολή της σημερινής κυβέρνησης». Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ότι απομένει φυσικά η οδός της παραίτησης του κ. Κούρτι.

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια έρευνας στο υποκατάστημα της Κεντρικής  Τράπεζας της Σερβίας στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα, που  έκλεισε στις 20 Μαΐου, μαζί με τα πέντε υποκαταστήματα του Σερβικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου , κατέσχεσαν 152.290 δηνάρια, 4.580 ευρώ και 940 ελβετικά φράγκα. Στις 20 Μαΐου,, δεν κατάφεραν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, επειδή απουσίαζε το υπεύθυνο άτομο που είχε τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου.«Οι ερευνητές της αστυνομίας  μπόρεσαν να ταυτοποιήσεων τον διευθυντή , με τον οποίο επικοινώνησαν και έφερε τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου, και παρουσία του, το χρηματοκιβώτιο άνοιξε και τα κεφάλαια κατασχέθηκαν», ανέφερε η δήλωση.

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Αλβανός συνελήφθη για επίθεση σε Σέρβο στην Γκρατσάνιτσα.  Η αστυνομία συνέλαβε έναν Αλβανό και ο εισαγγελέας διέταξε την κράτησή του για 48 ώρες, επειδή χτύπησε τον Ντάμιαν Σάμπιτς , στο εμπορικό κέντρο «ETC» στην Γκρατσάνισα  Gracanica, ενώ ο επιτιθέμενος βρισκόταν στο χώρο εργασίας του.Ο Ντάμιαν Σάμπιτς που εργάζεται στο εμπορικό Κέντρο  ανέφερε  σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης  ότι δέχθηκε επίθεση σε εθνική βάση και επειδή δεν γνώριζε την αλβανική γλώσσα. Ο Σάμπιτς παραιτήθηκε από το εμπορικό κέντρο, φοβούμενος για την ασφάλειά του. Στο ίδιο εμπορικό κέντρο, ιδιοκτησίας Αλβανού, υπάρχουν ακόμα υπάλληλοι Σέρβων από την Γκρατσάνιτσα και τη γύρω περιοχή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Τα μεσάνυχτα, θα ξεκινήσει  στη Σερβία, η εκλογική σιωπή ενόψει των δημοτικών εκλογών και θα διαρκέσει μέχρι να κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή 2 Ιουνίου, στις 8 μ.μ.         Ο Πρόεδρος Βούτσιτς .ακύρωσε τη χθεσινή συνέντευξη του στην Δημόσια Τηλεόραση  (RTS) και παραχώρησε τον χρόνο στον υποψήφιο δήμαρχο του Βελιγραδίου από την αντιπολίτευση  , Σάβο Μανοΐλοβιτς. Σε προεκλογικό Πάνελ  στο RTS χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι δήλωσε ότι ο Σάβο Μανοΐλοβιτς  που είναι «συνώνυμος της διαφθοράς» επιδοτείται από το εξωτερικό και έχει λάβει μεσω τραπεζικών εμβασμάτων  341.000 ευρώ από διάφορες ξένες οργανώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Αφού  κατηγορεί τους άλλους  για διαφθορά, ας εξηγήσει στους κατοίκους του Βελιγραδίου  γιατί τον πληρώνει ο Ροκφέλερ.Το «Rockefeller Fund» σας πλήρωσε 25.000 δολάρια. Το γερμανικό «Open Mind» σας εδωσε 35.000 ευρώ. Θέλω να ξέρω γιατί σε πληρώνουν. Αυτός ο άνθρωπος θέλει να διοικήσει το Βελιγράδι, προς το συμφέρον τίνος; Τι χρωστάτε, και τι τουε υποσχεθήκατε; Ποιανού τα συμφέροντα προστατεύετε; ρώτησε ο υπουργός Μάλι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Νύφη έσφαξε την πεθερά της στο σερβικό χωριό Ντούμπνιτσα του Δήμου Σιένιτσα της Σερβίας. Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η 39χρονη νύφη, ζούσε στο εξωτερικό, αλλά βρισκόταν στη Σερβία  λόγω διαδικασίας διαζυγίου και μαχαίρωσε την 67χρονη πεθερά της (που την κατηγορούσε για το διαζύγιό) αρκετές φορές .Η φόνισσα συνελήφθη σε ξενοδοχείο στα Σκόπια.

 ΣΟΦΙΑ. Η αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) Κορνηλία Νίνοβα Korneliya επισκέφθηκαν το γυναικείο μοναστήρι «Πετροπαβλόφσκ» κοντά στο Τάρνοβο.  Το κέντρο Τύπου του BSP ανακοίνωσε ότι «η ηγουμένη  αδελφή Ελισαβέτα, προέτρεψε τη Νίνοβα «ως σύζυγος και μητέρα», να συνεχίσει την υπεράσπιση των χριστιανικών οικογενειακών αξιών και της προστασίας των παιδιών, ευχόμενη δύναμη και υγεία  και «πρότεινε επίσης την εφαρμογή της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία».

ΣΟΦΙΑ. Το έλλειμμα στο Ταμείο Ασφάλειας Ηλεκτρικού Συστήματος, το οποίο θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια λέβα στα τέλη Ιουνίου, θα καλυφθεί με χρήματα από τον Προϋπολογισμό.  Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση μετά από εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Βλάντιμιρ Μαλίνοφ, ο οποίος εξήγησε ότι στόχος είναι το συσσωρευμένο έλλειμμα να μην οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά. Οι ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης σχετίζονται άμεσα με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά από την 1η Ιουλίου. Ρίψη δακρυγόνων στη Δημοτική Συνέλευση του Ulcinj, οι δημοτικοί σύμβουλοι εγκαταλείπουν το κτίριο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής   συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης Μομφής κατά του σημερινού Δημάρχου του Ούλτσινιέ  Ομέρ Μπαϊρακτάρη, κόπηκε η ηλεκτροδότηση στο δημοτικό κτίριο καθώς και σε όλο τον δρόμο και, ρίχτηκαν δακρυγόνα στην αίθουσα .Οι δημοτικοί σύμβουλοι βγήκαν από την αίθουσα μπροστά από το κτίριο του Δήμου και έσπευσαν ασθενοφόρα και αστυνομικά οχήματα. Όλα όσα συμβαίνουν στο Ούλτσινe είναι άμεση ευθύνη του εισαγγελέα Βλάντιμιρ Νόβοβιτς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) Μίλος Νίκολιτς. «Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έκανε τίποτα  κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Σάβνικ  και στη συνέχεια στο Αντριεβιτς Andrijevica,  και νομιμοποίησε την παράνομη συμπεριφορά όσων  θέλουν να επιβάλλουν  την αλλαγή κυβέρνησης», είπε,

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Αντρίγια Μάντιτς  ανακοίνωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη γενοκτονία στο Γιασένοβατς, θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου στα τέλη Ιουνίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο είναι πιο κοντά σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές από ό,τι ήταν πριν από τις εκλογές στην Μπούντβα, δήλωσε σήμερα ο Μίλος Κόναταρ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Κινήματος Πολιτών URA, υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Ντρίταν Αμπάζοβιτς. Σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις εκλογές στην Μπούντβα και, είπε ότι το «Κίνημα Ευρώπη Τώρα» (PES) ελαβε τέσσερεις φορές λιγότερες ψήφους από ό, τι στις κοινοβουλευτικές.«Εάν η κυβερνητική πλειοψηφία που έχει τον πρωθυπουργό εμφανίσει  μια τέτοια πτώση σε οποιεσδήποτε τοπικές εκλογές, φυσικά δημιουργείται αυτομάτως ζήτημα νομιμοποίησης . Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές από ό,τι ήμασταν πριν από τις εκλογές στην Μπούντβα», δήλωσε.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Βουλή αποφάσισε να παρακρατήσει τον Μισθό του βουλευτή Μπερίσα ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, και δεν συμμετείχε σε καμία από τις συνόδους της ολομέλειας, στις συνεδριάσεις των επιτροπών της συνέλευσης ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται με τα καθήκοντα του  βουλευτή. Ο Μπερίσα, εάν δεν συμμετάσχει στις συνεδριάσεις μέχρι τις 11 Ιουνίου, συμπληρώνει την προβλεπόμενο από τον Κανονισμό «διαρκή απουσία»  από τη Συνέλευση, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινά η διαδικασία για την έκπτωση του από το βουλευτικό αξίωμα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Λαών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Νίκολα Σπίριτς δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις του Κανονισμού του Σώματος δεν θα εγκριθούν στην έκτακτη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τη επόμενη  Δευτέρα, επειδή δεν υπάρχει βούληση των αντιπροσώπων των ομάδων του σερβικού και κροατικού λαού και ότι ο προγραμματισμός έκτακτης συνεδρίασης είναι μια φτηνή προσπάθεια επιστροφής των Βόσνιων αντιπροσώπων στα έδρανα της συνέλευσης. Ο Σπίριτς πρότεινε στους Βόσνιους πολιτικούς να αποδεχθούν τον διάλογο που προσφέρθηκε από τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και είπε ότι η απόφαση να «ξεμπλοκάρει» η Βουλή των Λαών εξαρτάται από εκείνους που εμπόδισαν το έργο της.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου