Μαΐου 29, 2024

Επί Τροχάδην



 

ΣΚΟΠΙΑ. Σε  τεταμένη ατμόσφαιρα, ξεκίνησε η πρώτη ημέρα για τους 118 βουλευτές των οποίων η εκλογή επικυρώθηκε. Οι δυο άλλοι αναμένουν  .Το DUI εγκατέλειψε τη συνεδρίαση και οι βουλευτές του SDSM αποφάσισαν να παραμείνουν σιωπηλοί. Η «Λέβιτσα»  άρχισε το «σκληρό ροκ» και επιτέθηκε  στο ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ.  Με 75 υπογραφές από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, το «ΖΝΑΜ»  και το «ΒΛΕΝ» προτάθηκε ο Αφρίμ Γκάσι  ως Πρόεδρος. Ο αριστερός βουλευτής Μπόρισλαβ Κρίμοφ επιτέθηκε έντονα στο VMRO-DPMNE για την πρόταση του Αφρίμ Γκάσι , υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πει ούτε μια λέξη στη Βουλή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο ηγέτης της Λέβιτσα ζήτησε την παραίτηση του Μπιλάλ Κασάμι που ορκίστηκε βουλευτής από τη θέση δήμαρχου. «Η «Λέβιτσα» συνεχίζει να ενεργεί σαν μια «ομάδα πρεζόνια». Τους δώσαμε ένα χέρι, αλλά αρνηθήκαν», απάντησε ο Μίτσκοσκι. Ο Αφρίμ Γκάσι , ο Πρόεδρος της «Αλτερνατίβας»,  εξελέγη Πρόεδρος με 76 ψήφους υπέρ και 6 κατά.Το κίνημα «ZNAΜ» το οποίο έχει έξι βουλευτές θα είναι επίσης μέρος του κυβερνητικού Συνασπισμού Οι διαπραγματεύσεις με το VMRO-DPMNE βρίσκονται στην τελική φάση. Το «ΖΝΑΜ» αναμένεται ότι θα αναλάβει το Υπουργείο Διοίκησης και Δικαιοσύνης και υπουργός θα ορκιστεί η επικεφαλής της ΚΟ του ΖΝΜΑ  Βέσνα Μπεντένσκα.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Πρόεδρος  Σιλιάνοβσκα-Ντάβκοβα  δήλωσε ότι ο πρεσβευτής της Σεβερνοματσεντόνιγια στον ΟΗΕ ψήφισε  κατά της Σερβίας για την έγκριση του ψηφίσματος της Σρέμπρενιτσα, χωρίς διαβούλευση με την πρόεδρο ενώ  θα έπρεπε να την είχε συμβουλευθεί, και όχι μόνο τον υπουργό Εξωτερικών. Στη διεθνή πολιτική, υπάρχει Κοινή συναρμοδιότητα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του προέδρου του κράτους», δήλωσε η Σιλιάνοβσκα

ΣΚΟΠΙΑ.  Σεισμός μεγέθους 2,5 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός στις 10:48 π.μ. στα Σκόπια. Το επίκεντρο ήταν 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σκοπίων.

ΣΤΡΟΥΜΙΤΣΑ.Η υψηλότερη τιμή αγοράς των τοματών  συμφωνήθηκε από τον ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΌ πρόσθετο υφυπουργό  Τριπουνόφσκι  και τους αγοραστές .Οι ντομάτες θα αγοράζονταιτην επόμενη εβδομάδα σε τιμή 30 και 35 δηναρίων ανά κιλό

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν με τίτλο «Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας άρχοντας των ναρκωτικών» τις διασυνδέσεις μεταξύ του μουσουλμάνου υπουργού Έλμεντιν Κονάκοβιτς και του Καρτέλ ναρκωτικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το οποίο δρα σε παγκόσμιο επίπεδο, και το οποίο «έχει ρόλο και πρόσβαση στην πολιτική της Βοσνίας Ερζεγοβίνης» . Ο γερμανικός Τύπος  αναφέρεται στις συλλήψεις στο Σεράγεβο και σε άλλα μέρη της χώρας από τις «ειδικές δυνάμεις» πολλών «υπόπτων» για συμμετοχή «σε ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο». «Τέσσερεις υψηλόβαθμοι Βόσνιοι αστυνομικοί έχουν συλληφθεί και μεταξύ αυτών ο Γκόρνταν Μεμίγια «στενός φίλος του υπουργού Εξωτερικών Κονάκοβιτς». Η υπόθεση «Μαύρη Γραβάτα», εναντίον των διεθνών καρτέλ ναρκωτικών βρίσκεται στη φάση της έρευνας και είναι ακόμη πολύ νωρίς για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των συλληφθέντων, δήλωσε η Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου  Μίλαν Κνέζεβιτς  δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς  «υποσχέθηκε σε αυτόν και στον Αντρίγια Μάντιτς ότι το Μαυροβούνιο θα απόσχει στην ψηφοφορία για το ψήφισμα για τη Σρέμπρενιτσα». «Πριν πάει σε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, υποσχέθηκε ότι το Μαυροβούνιο θα απόσχει από την ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα στα Ηνωμένα Έθνη. Μας παρακάλεσε να μην μιλήσουμε, για να μην τον φέρουμε σε δύσκολη  θέση», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου  να πει την αλήθεια και τον κάλεσε να κάνει «τέστ στον πολύγραφο»  για να επαληθεύσει την αλήθεια των ισχυρισμών ότι υποσχέθηκε την αποχή της χώρας στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ψήφισμα σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα. Οταν επέστρεψε από τη Γερμανία άλλαξε στάση», είπε ο Κνεζεβιτς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι πολύ επιεικείς με τη Σερβία, και θα πρέπει να θέσουν προθεσμία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία» δήλωσε ο ‘Αλμπιν Κούρτι . «Η ήπια προσέγγιση της Δύσης είναι συνέπεια των μεγάλων ελπίδων ότι η Σερβία θα ενταχθεί στο Δυτικό Δημοκρατικό Στρατόπεδο το συντομότερο δυνατό. Περιμέναμε πολύ καιρό για να έχουμε την ελπίδα ότι θα γίνει», δήλωσε ο Κούρτι στους Financial Times.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (AAK), Ραμούς Χαραντινάϊ δήλωσε στην «Κόχα Ντιτόρε»ότι η μόνη διέξοδος από την πολιτική κρίση του Κοσσυφοπεδίου είναι μια κοινή πλατφόρμα διακυβέρνησης χωρίς τον Κούρτι .Σύμφωνα με τον Χαραντινάϊ , η κυβέρνηση του Κούρτι θα πρέπει να τερματίσει τη θητεία είτε με παραίτηση είτε με την καταψήφιση της.

ΣΟΦΙΑ. Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντόμπριτς, ο ηγέτης της «Αναγέννησης» (Vazrazhdane), δήλωσε ότι το κόμμα του στοχεύει στην αυτοδυναμία αλλά «είναι έτοιμο να πάει σε συνομιλίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα γίνουν με τους όρους μας », αλλά.  όχι με το (Τουρκοφιλελέ) Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες. Εβδομήντα εννέα πό τους υποψήφιους για το εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρέθηκαν να έχουν εργαστεί για τις υπηρεσίες ασφαλείας της κομμουνιστικής εποχής και τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, δήλωσε την Τρίτη η  ειδική επιτροπή που ελέγχει τους υποψηφίους για τέτοιες σχέσεις.

ΤΙΡΑΝΑ. Νέες διαδηλώσεις χθες με αίτημα την παραίτηση του διεφθαρμένου δημάρχου Ερίον Βελιάϊ. Οι Πολίτες συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το Δημαρχείο απαιτώντας την παραίτηση και την σύλληψη του δημάρχου. Μετά τις ομιλίες αξιωματούχων της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών ρίχτηκαν  βόμβες μολότοφ κατά «της αστυνομίας του Ράμα».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Η Γερμανία είναι ο κύριος εταίρος της Σερβίας στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, παρά τις πολιτικές διαφορές», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην τελετή θεμελίωσης του νέου εργοστασίου της γερμανικής εταιρείας PWO Group στο Τσάτσακ που θα απασχολεί 800 άτομα .. Σύμφωνα με τον  Βούτσιτς, 82.000 Σέρβοι πολίτες εργάζονται σε γερμανικές εταιρείες και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε στην Κεντρική  προεκλογική συγκέντρωση του συνασπισμού των κομμάτων που συγκεντρώθηκαν γύρω από το SNS στο συνδυασμό «Αλεξάνταρ Βούτσιτς – Βελιγράδι του αύριο», ότι «έχουν ριχτεί περισσότερα χρήματα από ποτέ από το εξωτερικό για την ανατροπή της κυβέρνησης», και είπε ότι «είναι πατριωτικό καθήκον  να πάνε οι Σέρβοι στις κάλπες». «Η Σερβία μπορεί να είναι ισχυρή μόνο εάν καθοδηγείται από ανθρώπους που είναι πατριώτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς στην ίδια  προεκλογική συγκέντρωση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι οι δημοτικές  εκλογές της Κυριακής έχουν «εθνικό χαρακτήρα», και σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν μια σαφή επιλογή μπροστά τους μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στο Νέο Βελιγράδι από εργάτες έσκαβαν τα θεμέλια νέας Οικοδομής. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ανήκαν  σε 79χρονο, του οποίου δηλώθηκε η εξαφάνιση πριν από οκτώ χρόνια. Συνελήφθη ο γιός του, που έθαψε κρυφά τον πατέρα του σε μια αυλή και παρέμεινε σιωπηλός για οκτώ χρόνια για να εισπράττει τη σύνταξή του

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  H ολομέλεια του Κοινοβουλίου ψήφισε τις τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα.  Οι ρουμάνοι βουλευτές αύξησαν την αυστηρότητα των ποινών για διάφορα εγκλήματα. Με τις νέες διατάξεις εκείνοι που τρομοκρατούν τους γείτονές τους ή τους ασκούν πίεση οποιουδήποτε είδους για να τους αναγκάσουν να πουλήσουν τα σπίτια τους, κινδυνεύουν με τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Πάνω από 200.000 υποψήφιοι ανακηρύχθηκαν για τις δημοτικές εκλογές και 494 για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Ο νεότερος υποψήφιος είναι λίγο πάνω από 23 ετών και ο γηραιότερος είναι 100 ετών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Φρίκη στη Ρουμανία. Νεκρό βρέθηκε το δίχρονο κοριτσάκι που «χάθηκε» από χθες το πρωί. Σύμφωνα με την οικογένεια, το κορίτσι εξαφανίστηκε από την αυλή όταν πήγε προς το σπίτι του παππού της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου